Google Play Store API-Toegang verlenen

Om updates snel en efficiënt door te kunnen voeren, automatiseren wij zoveel mogelijk stappen in ons proces. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk dat wij ook acties in Google Play Store kunnen uitvoeren. Hiervoor hebben wij toestemming nodig van de eigenaar van het Google Play Developer account. In dit artikel leggen wij stap-voor-stap uit hoe je dit in enkele minuten kunt doen.

Activeren van de Google Play Android Developer API

1. Log in op het Google Cloud Platform met het e-mailadres dat is gekoppeld aan je Google Developer-account.
  2. Als je nog niet eerder bent ingelogd op het Google Cloud Platform, moet je de Terms of Service accepteren.
  3. Ga naar het menu 'APIs & Services > Enabled APIs & services'.
  4. Klik op "Enable APIs and services" bovenaan het scherm.
  5. Zoek naar de 'Google Play Android Developer API'.
  6. Selecteer de 'Google Play Android Developer API'.
  7. Activeer de API door te klikken op 'Enable'.

Aanmaken van een Service Account in het Google Cloud Platform

1. Ga naar het Google Cloud Platform
  2. Kies linksboven, naast het Google Cloud-logo, een project. Als je nog geen project hebt, maak dan een nieuw project aan:
    1. Vul bij ‘Project name’ de naam van de app in.
    2. Klik op ‘Create’ en wacht enkele seconden.
    3. Klik rechtsboven in de meldingen op ‘Select Project’.
  3. Ga naar het menu 'APIs & Services > Credentials'.
  4. Klik naast de titel 'Service Accounts' op de blauwe tekst ‘Manage service accounts’.
  5. Klik bovenaan op ‘Create Service Account’.
  6. Vul bij ‘Display name’ in: ‘Webuildapps’.
  7. Klik op ‘Create and continue’.
  8. Klik op ‘Select a role’.
  9. Zoek naar de rol ‘Owner’ en selecteer deze.
  10. Sla de stap ‘Grant users access to this service account’ over.
  11. Klik op 'Done'.
  12. Het nieuwe service account is aangemaakt. Kopieer het e-mailadres, dit heb je in een volgende stap nodig.
  13. Klik op de drie puntjes van het nieuwe service account en ga naar ‘Manage keys’.
  14. Klik op ‘Add key > Create new key’.
  15. Selecteer JSON als Key type en klik op ‘Create’.
  16. Sla het gegenereerde document op en stuur het naar ons op.

Toegang verlenen aan het Service Account in Google Play Console

1. Log in op het Google Play Console.
  2. Navigeer naar ‘Users and permissions’.
  3. Klik op de drie puntjes rechtsboven in de tabel en selecteer ‘Invite new user’.
  4. Voer het eerder gekopieerde e-mailadres in.
  5. Ga naar 'App permissions', klik op ‘Add apps’ en selecteer de apps waartoe Webuildapps toegang moet hebben.
  6. Kies de rechten: ‘Admin (all permissions)’.
  7. Klik rechtsonder op ‘Apply’.
  8. Bevestig de uitnodiging door rechtsonder op ‘Invite user’ te klikken.