App ontwikkelen die impact maakt? Kosten, tips en uitleg 🚀

Benieuwd wat het kost om een app te ontwikkelen? Met ruim 14 jaar ervaring in de ontwikkeling van iOS, Android en web apps weten we precies welke kosten aan bod komen. Op deze pagina nemen we je mee in het proces van app ontwikkeling en de verschillende kosten.

Afbeelding Webuildapps

App ontwikkeling kosten

De kosten van app ontwikkeling zijn een belangrijk aspect in het beslissingsproces om wel of niet de investering aan te gaan. Laten we dan ook direct beginnen met de vraag: wat zijn de kosten om een app te laten maken?

Als richtlijn kosten de apps die wij ontwikkelen gemiddeld tussen de € 40.000 en € 100.000 euro. Dan spreken we over het doorlopen van zowel de ontwerp- als realisatiefase. Dus, van eerste schetsen tot publicatie in de app stores. Let op: de uiteindelijke ontwikkelkosten zijn altijd afhankelijk van de specifieke wensen en keuzes. Een app laten maken kan ook meer of minder kosten dan de richtlijn.

Hieronder gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

 • Het proces van app ontwikkeling
 • Tips over de slimste aanpak
 • De verschillende kostenposten
 • Hoe je kosten kunt besparen
Afbeelding Webuildapps

App ontwikkeling begint bij het fundament

Heb je bij het zien van een wolkenkrabber ooit nagedacht over hoe deze wordt gebouwd? Voordat je veilig kunt intrekken in jouw nieuwe appartement of kantoor is er heel wat werk verzet.

In de voorbereiding op de bouw worden alle denkbare scenario’s bedacht waarmee het gebouw te maken zal krijgen.

Dat brengt de nodige kosten met zich mee, maar deze informatie is cruciaal omdat dagelijks veel mensen veilig gebruik moeten kunnen maken van het gebouw. Ook externe invloeden zoals extreme storm ⛈️, wind 🍃 en regen ☔ worden hierin meegenomen.

Afbeelding Webuildapps

Parallel tussen app ontwikkeling en wolkenkrabbers

Het is niet de bedoeling dat een voorjaarsstorm ertoe leidt dat een deel van een verdieping instort. Denkwerk over dit soort scenario's leidt tot bepalende keuzes over de constructie, werkzaamheden en benodigde materialen.

Bij een app ontwikkelen gaat dezelfde vlieger op 🏗️. In beide gevallen gaat een groot deel van de ontwikkelkosten op aan:

 • Denkwerk
 • Blauwdrukken maken
 • Het ontwikkelen van een betrouwbaar fundament

Zonder dit solide fundament heeft het weinig zin om bezig te zijn met de gevel of keuzes rondom interieur. Uiteindelijk zijn het de keuzes over het fundament die bepalen wat de mogelijkheden en uiteindelijke kosten zijn.

Afbeelding Webuildapps

App ontwikkelen? Kies de juiste strategie

Hoe hoog de kosten van app ontwikkeling uiteindelijk zijn, is sterk afhankelijk van jouw wensen en de features die in de app moeten komen. Eenvoudige apps met weinig features zullen minder kosten. Een maatwerk app ontwikkelen die feilloos is afgestemd op jouw wensen zal meer kosten met zich meebrengen.

Onafhankelijk van deze keuzes luidt ons advies: formuleer eerst een concreet plan. Als je zonder plan begint met de realisatie is dit als proberen te rijden in een Deux Chevaux met drie wielen, of een Formule 1-race 🏎️ willen winnen in een Opel Kadett. Zacht gezegd een uitdaging. De kosten van app ontwikkeling nemen in zo'n scenario toe.

De voormalig Chief Digital Officer van Schiphol, onze digitale luchthaven, hanteert de volgende werkwijze:

We starten pas als we op één A4'tje kunnen uitleggen wat we ermee oplossen, wat de richting is, hoe complex dat is en wat de waarde is. - Henk Jan Gerzee

Met deze aanvliegroute schep je overzicht en visie voor jezelf en andere betrokkenen.

Wil je de kosten van app ontwikkeling besparen? Bepaal dan eerst het doel van de app en hoe deze concreet waarde gaat toevoegen aan jouw bedrijf. Breng daarna in kaart welk budget je bereid bent in te zetten voor de ontwikkeling. Dan pas volgt pas de keuze voor de technologie en de juiste app ontwikkelaar voor jouw vraagstuk.

Afbeelding Webuildapps

Wat voor app wil je ontwikkelen?

Als het doel en budget vorm hebben gekregen, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een app ontwikkelaar. Om de kosten voor jouw app zo concreet mogelijk in kaart te brengen moet je eerst bepalen wat voor soort app je wil laten ontwikkelen. Zo kan je gericht een app offerte aanvragen bij verschillende ontwikkelaars, met minder risico dat je straks zeer uiteenlopende inzichten hebt.

Wil je bijvoorbeeld:

 • Een Android app laten ontwikkelen
 • Daarnaast ook een iPhone app laten ontwikkelen
 • De focus op B2B leggen, of juist op B2C
 • Een web app laten maken, bijvoorbeeld omdat het downloaden van een app een te hoge drempel is

Antwoorden op deze vragen hebben allemaal impact op de kosten om een app te laten maken. Wees kritisch, verplaats je in de klant en vraag waar hij of zij echt behoefte aan heeft. Bespreek dit allemaal met de ontwikkelaar en kijk of jullie een match hebben.

Afbeelding Webuildapps

Kies de juiste benadering

Een app ontwikkelen om een verouderd proces op hyper-efficiënte wijze af te wikkelen kan een uitstekende zet zijn, maar soms is het als het plaatsen van een Ferrari-motor in een antieke Volvo 🚗. Niet per se een slechte zet, maar wellicht is een andere benadering handiger.

Smartphones zijn als een Zwitsers zakmes, bijna overal voor te gebruiken. Dit betekent niet meteen dat een app ontwikkelen de beste oplossing is voor jouw vraagstuk. Een app moet je vooral niet ontwikkelen enkel omdat dit 'hot' is of een populaire tech trend. De app moet continu waardevol zijn, anders raak je je gebruikers kwijt.

Focus op het toevoegen van waarde en overspoel je gebruikers niet met informatie of features die niet relevant zijn. Less is more.
Afbeelding Webuildapps

Communiceer met de doelgroep

Na het opzetten van een strategie voor de app en het kiezen van de juiste app ontwikkelaar is het opzetten van een ontwerp met een prettige gebruikerservaring de volgende stap. Dit begint veelal met het opzetten van een moodboard en enkele wireframes.✏️

Neem je eindgebruikers constant mee in dit proces. Door vanaf het begin waardevolle input en feedback te verzamelen kan je de gewenste features en aanpassingen doorvoeren. Test daarom frequent of het ontwerp aansluit bij de gewenste gebruikerservaring van jouw doelgroep.

Op deze manier kunnen tijdig veranderingen doorgevoerd worden en werk je samen toe naar een resultaat om trots op te zijn. Al dit denkwerk en het opzetten van een goed ontwerp levert veelal tijdens de app ontwikkeling een kostenbesparing op.

Alle succesvolle apps hebben een geschiedenis vol updates, bug fixes en versies met nieuwe features.

Feedback leidt tot betere kwaliteit

Bij een app ontwikkelen is goede onderlinge communicatie de eerste prioriteit. Dit is ook een valkuil die ervoor kan zorgen dat de app ontwikkeling meer kosten met zich meebrengt dan je zou willen.

App ontwikkelaars moeten het doel van bepaalde functionaliteiten weten en het liefst ook de doelen van de app in zijn geheel. Wees niet bang om ontwikkelaars de ruimte te geven voor hun eigen creatieve input wanneer je deze doelen bespreekt. Dit leidt soms tot hele andere inzichten en nóg efficiëntere oplossingen.

Test de app ook grondig: komen de features overeen met de wensen die in de offerte beschreven staan? Zijn jouw eindgebruikers tevreden over het gebruik van de app? Feedback is in dit proces essentieel en bespaart kostbare tijd. De kosten van een app ontwikkelen nemen af als zowel opdrachtgever als uitvoerder goed feedback op elkaar geven.

Afbeelding Webuildapps

App ontwikkelen, is het de kosten waard?

Bedrijven die een app laten ontwikkelen, doen dit voor verschillende redenen en doeleinden. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Tijdbesparing door een efficiëntere inrichting van processen, waardoor o.a. administratieve werkzaamheden minder tijd in beslag nemen
 • Overzicht van belangrijke informatie als voorraad, reserveringen, bestellingen en verkoop
 • De mogelijkheid om core processen op een slimmere manier af te handelen, bijv. bestellingen afhandelen, berichten versturen en gegevens opslaan
 • Een app ontwikkelen als laagdrempelig service- of verkoopkanaal

Het slim inzetten van een app kan je tijd, geld en frustraties besparen. De doelen en mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van jouw branche en wensen.

Wij vinden het fijn als de app bijdraagt aan een belangrijk proces binnen de organisatie van onze partner. De kans is dan ook groter dat de app daadwerkelijk impact maakt en het de investering waard is.
Afbeelding Webuildapps

Meerwaarde van app ontwikkeling meten

Bij het doel "verbeteren van de interne efficiëntie" zou je kunnen meten of er daadwerkelijk een afname is van menselijke fouten of een vermindering aan tijd die besteed wordt aan de uitvoer van processen.

Om in kaart te brengen of "meer productiviteit" behaald is kan je meten of er een toename is in het aantal gedane taken per week na inzet van de app.

Wanneer je een app inzet als verkoopkanaal kan je meten hoeveel sales de app oplevert, wat het gemiddelde aankoopbedrag is, welke pagina's jouw bezoekers het meest bezoeken enzovoort. Deze inzichten kan je weer gebruiken om de app te verbeteren, zodat deze altijd inspeelt op de wensen van de klant.

Bovenstaande zijn meetbare, kwantitatieve KPI's. Er zijn ook kwalitatieve KPI's betrokken bij het ontwikkelen van een app. Denk bijvoorbeeld aan het uitstralen van moderniteit, het behalen van concurrentievoordeel door processen slimmer aan te pakken en het vermogen om een nóg betere dienstverlening te verzorgen.

Al deze KPI's samen kunnen je helpen bij een schatting van de Return on Investment.

Afbeelding Webuildapps

App ontwikkelen kosten bij Webuildapps

Vanuit onze ervaring vatten we voor je samen wat de kosten van app ontwikkeling zijn wanneer je met ons een samenwerking aan zou gaan. Zo kun je een goed overwogen keuze maken en heb je alvast enige houvast. Hieronder de verschillende kostenposten die voor, tijdens en na het ontwikkelen aan bod komen.

Kosten Tekentafel ✏️

Elk project begint voor ons bij de Tekentafel. De Tekentafel omvat het visueel verder uitwerken en het afstemmen van de definitieve wensen van jouw project. Zie dit proces als een architect die begint met tekenen ver voordat de bouw van een wolkenkrabber start.

De uiteindelijke kosten van een Tekentafeltraject zijn afhankelijk van hoe groot het concept is en hoe uitgebreid je het eerste ontwerp wil opzetten. Een Tekentafel begint vanaf zo'n € 8.500 en duurt ongeveer 3 à 4 weken.

Naast visuele details kan er tijdens de Tekentafel een plan worden opgesteld voor de techniek. Het voortschrijdende inzicht wat tijdens deze fase wordt opgedaan, zowel qua design als techniek, zorgt vaak voor nieuwe en slimme(re) keuzes over een project.

Kosten Bouw 🏗️

Eenmaal bij de Bouw aangekomen ligt er een goedgekeurd ontwerp, een solide plan van aanpak en is er een akkoord op de ontwikkelkosten en tijdlijnen. Nu is het tijd om de app ontwikkeling op te starten en de app daadwerkelijk tot leven te brengen. De app wordt gerealiseerd voor het door jouw gewenste platform (Android, iOS, en/of web).

De kosten van een Bouwtraject zijn altijd afhankelijk van de ondersteunde platformen en de grootte van het concept. De investering voor een Bouwtraject begint gemiddeld vanaf zo'n € 30.000.

Operationele kosten 🔧

Het kost 99 euro per jaar om mee te doen aan het Apple Developer Program en eenmalig 25 dollar voor het Android Developer Program. Houd hier ook rekening met kosten voor het draaiende houden van de achterliggende beheeromgeving van de app en de aanschaf van eventuele plug-ins. Dit begint veelal vanaf 250 euro per maand.

Backend-as-a-Service (BaaS) is onze operationele dienstverlening rondom databases, hosting, opslag en infrastructuur van de applicatie. Hierbij verzekeren wij beschikbaarheid, up-to-date software, veiligheid en opslag van jouw data.

Service Level Agreement kosten

Door een Service Level Agreement af te sluiten zorgen we ervoor dat jouw app regelmatig geüpdatet wordt aan de hand van nieuwe technologieën, maar denk ook aan monitoring en het opschalen van capaciteit tijdens piekperiodes. De kosten van een SLA🥗 zijn opgebouwd uit verschillende componenten. Een vuistregel voor de jaarlijkse kosten is vaak zo'n 10 tot 20% van de totale investering.

Marketingkosten

Veel apps sneuvelen in de stores omdat de marketing niet in orde is. Je kan een prachtig product hebben, maar als niemand ervan weet of hoort, wat levert het dan uiteindelijk op? Houd daarom rekening met de fase na publicatie van je app. Hoe gaan mensen de app vinden? Dit heeft minder een rol van betekenis als de app enkel voor intern gebruik binnen een organisatie is.

Kosten voor doorontwikkeling 👓

Als je een app hebt laten maken die het eerste jaar een succes is, is dat geen garantie voor de toekomst. Je moet innoveren om relevant te blijven. Eventuele doorontwikkeling brengt kosten met zich mee. Door betrokken te blijven met de doelgroep kun je nieuwe features laten toevoegen aan de app waarmee je je gebruikers tevreden houdt.

Afbeelding Webuildapps

Samen een app ontwikkelen?

Vraag je je af hoe wij als app ontwikkelaar naar jouw vraagstuk kijken en wat we verwachten qua ontwikkelkosten? In de afgelopen 13 jaar hebben wij grote en kleinere organisaties mogen helpen bij het bouwen van apps. Via meer dan honderd apps zijn er miljoenen sessies van gebruikers geweest.

Deze ervaring geeft partijen het vertrouwen in ons als team dat wij hen goed kunnen helpen bij het succesvol bouwen van projecten en het bereiken van uitdagende doelstellingen. Dat doen we met veel plezier voor verschillende branches, van startups en mkb-bedrijven tot multinationals. Een kleine greep uit ons werk:

Kom gerust eens bij ons in de lucht om jouw uitdaging te bespreken. Dan werpen we samen een kritische blik op het idee, de visie, de kosten en hoe we zoveel mogelijk succes kunnen behalen. 🚀

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.