Wat is User Experience en waarom is het zo belangrijk?

User Experience (UX) kan je app maken of breken. Het succes van een app valt of staat met de tevredenheid van de gebruikers. Wat is User Experience precies, hoe zorg je ervoor dat een UX goed in elkaar zit en waarom is dat zo belangrijk?

Afbeelding Webuildapps

Goede User Experience is onderscheidend

In een wereld waar de technologie zichzelf inhaalt en iedereen - van jong tot oud - steeds mobieler is, wordt het ook moeilijker om jezelf te onderscheiden. Kwaliteit en performance worden steeds vaker verkozen boven merktrouw. Het creëren van een optimale User Experience is de sleutel 🔑 tot een goede app laten maken.

Om het belang van User Interface en User Experience te verduidelijken, hebben we in dit artikel een aantal factoren uitgelicht waar gebruikerservaring impact op heeft. Met ruim 13 jaar ervaring als app ontwikkelaar weten we precies waar je op moet letten.

Wat is User Interface design?

Voordat we dieper ingaan op de gevolgen van een goede (en slechte) gebruikerservaring, laten we een moment nemen om de termen UI en UX te definiëren.

UI staat voor User Interface oftewel gebruiksomgeving. Zijn schermen logisch ingedeeld? Staan knoppen waar de gebruiker ze zou verwachten?

Denk ook aan:

  • Menu's
  • Navigatie
  • Het uitvoeren van acties

App ontwerpers hebben als doel de inrichting van de app en alle bijbehorende schermen zo overzichtelijk mogelijk te maken.

De eerste indruk van de gebruiker moet positief zijn, anders is er het risico dat de gebruiker gelijk een negatieve associatie heeft bij het gebruik van de app. Dit ten nadele van mogelijke aankopen; een ontevreden klant zal immers minder snel overgaan tot het aanschaffen van een product.

Afbeelding Webuildapps

Wat is User Experience design?

UX staat voor User Experience, oftewel gebruikerservaring. De hierboven genoemde User Interface maakt deel uit van de User Experience. Zie het als overkoepelende term voor het ontwerpen van een prettige gebruikerservaring.

Een UX designer verplaatst zichzelf actief in de schoenen van gebruikers:

  • Wat willen zij zien?
  • Op welke manier willen ze dat zien?
  • Als een gebruiker op een knop drukt, doet die knop dan wat er verwacht wordt?

Zo is UX design een zoektocht naar passende oplossingen voor de specifieke wensen van gebruikers.

Door dit soort vragen uitvoerig te testen, vanuit de eigen expertise maar ook bij externe gebruikers, komt een designer stap voor stap tot een ontwerp wat feilloos aansluit op de wensen van de eindgebruiker. Dit proces beperkt zich niet tot alleen app ontwerp - UX speelt ook bij websites, maar denk bijvoorbeeld ook aan fysieke winkels, auto's, en de supermarkt. Bij al deze onderwerpen is een prettige gebruikerservaring gewenst.

Afbeelding Webuildapps

Het verband tussen UX en UI

User Experience en User Interface zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben allemaal wel eens ervaren hoe het is om een app te installeren die vol blijkt te zitten met fouten, ingewikkelde constructies, frustrerende interacties en onverwacht gedrag.

Gebruikers hebben vandaag de dag geen hoge tolerantie voor slecht ontwikkelde apps en niets jaagt ze sneller weg dan een slechte eerste indruk.

Heb je echter goed nagedacht over jouw User Experience en is het je gelukt om de app zo in te richten dat gebruikers tevreden zijn, geeft dat reden tot hergebruik. Een win-winsituatie: een reden geven om vaker gebruik te maken van de app door waarde toe te voegen voor de gebruiker.

Nu de termen UX en UI duidelijk zijn, beschouwen we enkele voordelen die met een goede gebruikerservaring bereikt kunnen worden.

User Experience design is een zoektocht naar passende oplossingen voor behoeftes van de gebruikers.

Pieter de Kroon, UI/UX designer bij Webuildapps

1. Hogere klanttevredenheid

Klanttevredenheid is één van de drijfveren voor een succesvolle onderneming. Het succes wordt vaak gemeten aan de hand van het aantal tevreden klanten: hoe beter de ervaring, hoe tevredener je klanten zijn - en andersom. Hetzelfde geldt voor applicaties. Door een optimale gebruikerservaring aan te bieden, worden klanten blij en zijn ze sneller geneigd een aankoop te doen.

Maak je een app die niet goed werkt en frustreert of irriteert, is de kans vanzelfsprekend groot dat deze slechte reviews krijgt, minder wordt gedownload en verwijderd wordt door de gebruikers.

Sterker nog: slechte User Experience is de voornaamste reden dat gebruikers een app verwijderen. Maar waar ligt dat dan aan? Oorzaken kunnen zijn:

  • Veel batterijgebruik
  • Langzame reactietijd
  • Teveel advertenties
  • Onduidelijke indeling
  • Slecht design

Probeer deze oorzaken op tijd te ontdekken en te verbeteren. Ook hier is het belangrijk om goed naar de gebruiker te luisteren: bekijk je app store recensies, neem kritiek serieus en werk hieraan.

Een goede manier om kinderziektes zoveel mogelijk uit te bannen is door eerst een beta-versie van de app op de markt te brengen. Een select groepje eerste gebruikers komt vervolgens met waardevolle feedback voor het verbeteren van jouw app, nog voor je deze aan het grote publiek toont.

Afbeelding Webuildapps

2. Lagere servicekosten

Je kunt een hoop geld besparen op aanvullende services door het gebruik van een app. Klanten willen 24/7 in contact staan met jouw onderneming, ongeacht waar jij bent of waar zij zijn. Integreer jij belangrijke telefoonnummers waardoor je klant in één keer met de goede persoon in contact komt? Of kies je juist voor een livechat functie om direct al je klanten van dienst te zijn? Misschien combineer je deze wel.

Hoe dan ook: de juiste persoon is altijd bereikbaar voor de klant en er is minder personeel nodig om de klant van dienst te zijn.

Afbeelding Webuildapps

3. Stijging in de verkoop

Een goed ontwikkelde app zal meer interactie met de gebruiker hebben dan een app die niet logisch in elkaar zit. Slaag je erin om gebruikers aan te trekken en vervolgens ook nog te behouden, is het waarschijnlijk dat zij meer gaan afnemen en een positieve recensie voor je achter laten in de app stores.

Deze laatste wordt steeds belangrijker: veel positieve recensies staat over het algemeen gelijk aan een goede app. Tot slot zijn tevreden consumenten eerder geneigd om mond-tot-mondreclame te maken bij vrienden en familie als zij een kwalitatief goede app hebben gevonden. Een app waarvan zij vinden dat deze waarde toevoegt aan hun leven.

Afbeelding Webuildapps

4. Concurrentievoordeel

Het wiel is al meerdere keren uitgevonden, de concurrentie is overal om ons heen en de app stores zijn overspoeld met applicaties. Het is daarom belangrijk dat je jezelf differentieert van al die anderen. Er wordt daarmee een concurrentievoordeel ontwikkeld aangezien je iets hebt wat de concurrentie niet heeft. De consument zal de app gaan zien als iets wat beter is dan de andere. Pas wel op: het onderscheiden van jouw app klinkt makkelijker dan het in de praktijk is.

Ondanks dat er een hoop trucjes zijn om je app op te laten vallen, doe je er goed aan de gebruikers vanaf het begin bij het ontwikkelproces betrekken om de app tot een succes te maken. Gebruiksvriendelijkheid gaat voor alles en gebruikers worden nou eenmaal aangetrokken tot apps die hen leveren wat zij willen.

Afbeelding Webuildapps

Het belang van research

Research is uitermate belangrijk voor een goede UX. Zorg dat je je huiswerk goed gedaan hebt voordat je aan de ontwikkeling begint. Hieruit komen een hoop waardevolle inzichten en je bespaart ook nog eens op de kosten en frustraties achteraf.

Wat je allemaal uit moet zoeken? Er zijn veel verschillende elementen waarop een app beoordeeld kan worden. Kies zelf welke jij het beste bij jouw app vindt passen. Goed onderzoek is belangrijk, maar teveel is nooit goed. Drie belangrijke vragen die wij in ieder geval altijd zouden stellen:

  • Is er überhaupt vraag naar mijn idee voor een app?
  • Is de markt groot genoeg om rendabel te zijn?
  • Bestaat het idee al?

Interactie met echte gebruikers is wat ons betreft belangrijker dan alle case studies die er zijn geweest naar dit onderwerp. Natuurlijk zijn deze onderzoeken belangrijk en kunnen ze je een leidraad geven voor het indelen van de app, maar echte gebruikers zullen je altijd waardevollere informatie geven.

Let wel op: de gebruiker heeft niet altijd gelijk in zijn of haar feedback. Als je veel dezelfde opmerkingen hoort, dan zit er waarschijnlijk wel een kern van waarheid in. Filter de feedback die je ontvangt daarom kritisch.
Afbeelding Webuildapps

Tip: Wees nooit tevreden

De kans is groot dat je vast komt te zitten of ontevreden bent over de flow door de app heen of een bepaald design binnen de app. Het is wel goed, doet wat het moet doen, maar is het écht alles wat je kunt doen voor je gebruikers? Ben je er zelf tevreden mee? Heb je het volledig getest? Laat tijd je creatieve proces nooit in de weg zitten.

Laat de UX nooit naar de achtergrond verdwijnen, ook zo raak je de focus kwijt. Gebruikerservaring, goed design en een gewild product gaan altijd hand in hand met de technologie die vandaag de dag voor handen is. Geef jezelf dus genoeg tijd om te experimenteren met verschillende ideeën en designs, exploreer alle hoeken die er zijn.

Wees ook niet bang om het over en over te proberen, net zolang totdat jij tevreden bent met de app en deze zijn waarde heeft bewezen via tests of in de praktijk.

Zonder een geweldig en waardevol product is er niets te vermarkten of te verkopen.

De conclusie

Het ontwikkelen van een goede UX is essentieel voor succes, maar absoluut niet makkelijk. Er is geen vast schema om een goede UX in elkaar te zetten. De ene app heeft genoeg aan enkele wireframes en gebruikersgegevens, waar je in de ontwikkeling van andere apps steeds bezig bent met testen, persona's creëren, interviews afnemen en een goede strategie bedenken. Het is belangrijk dat je gefocust blijft en je dagelijkse taken prioriteert.

Houd de woorden waarde en tijdsbesparend altijd in je achterhoofd tijdens het ontwikkelproces. Ga bij elke nieuwe feature na: levert dit waarde op voor de gebruiker? Bespaart het hen tijd? Wat je uiteindelijk wilt is een app die de meeste waarde biedt en de minste onzuiverheden heeft.

Neem genoeg pauzes, loop even weg, lees een boek of ga een wandeling maken. Wat het ook is, denk af en toe even ergens anders aan om te voorkomen dat je blind raakt voor je eigen werk. Zo geef je ook je hersenen de kans om je huidige designs te evalueren en misschien zelfs wel ter plekke met verbeteringen te komen.

Onthoud: de echte wereld zorgt soms voor veel meer inspiratie dan de virtuele wereld.

Gepubliceerd op 8 januari 2022

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.