App moeheid: wat gaat de toekomst ons brengen?

Iedereen kent het inmiddels wel: een smartphone vol met apps. Foto's, games, muziek, social media of zakelijke oplossingen, bijna overal is wel een app voor te vinden. Maar worden we het dan nooit beu?

Afbeelding Webuildapps

App moeheid

Sinds het ontstaan van de smartphone gebruik ik al apps. Ik weet nog goed hoe het begon met Ping op de Blackberry. Maar de technologie heeft zichzelf hierna ingehaald, en de smartphone business groeide exponentieel. En met deze markt groeide ook het gebruik van applicaties. Werd er in 2014 nog 2,1 exabyte aan data verwerkt over de wereld, in 2020 zal dit aantal 11 keer zo groot zijn. Ter vergelijking: 1 exabyte staat gelijk aan 1 miljoen terabyte, wat weer gelijk staat aan 1 miljoen megabytes.

Maar ondanks het dataverbruik van al deze applicaties, stijgt het gemiddelde aantal applicaties dat men gebruikt al een aantal jaren niet meer. Volgens Statista blijft dit aantal sinds 2011 hangen op ongeveer 25 applicaties per smartphone. Deze cijfers tonen aan dat mensen 'app moe' zijn. De markt lijkt nagenoeg verzadigd en wel om de volgende redenen:

  • Des te meer applicaties, des te meer tijd gaat zitten in het bijhouden van deze apps;
  • Bij teveel apps raakt men het overzicht kwijt;
  • Alle applicaties die we nodig hebben - en nog veel meer - bestaan al;
  • Een leuke app verwijderen en verplaatsen voor een nieuwe, onbekende applicatie is niet logisch voor een mens;
  • Er zit geen toegevoegde waarde in simpele applicaties die gemaakt zijn zodat 'hier ook een applicatie voor is'.

Maar hoe reageren de app ontwikkelaars hierop? Willen zij nog wel investeren in het ontwikkelen van applicaties? Ondanks dat het steeds moeilijker wordt om de concurrentie voor te blijven, organische groei via native apps terugloopt en de kosten van klantenwerving steeds blijven groeien, zoeken ontwikkelaars constant naar nieuwe markten en trends.

Het betreden van nieuwe markten

Er zullen altijd nieuwe markten blijven ontstaan en waar nieuwe markten zijn is ruimte voor groei. Maar hoe bepaal je welke markt het meest geschikt is voor jouw idee? Er zijn talloze manieren om markten op te delen, we hebben de meest relevante op een rijtje gezet. Het meeste geld wordt nog altijd gehaald uit in-app-aankopen in Europa en Noord-Amerika. Naast geografische spreiding kunnen markten ook anders opgedeeld worden. Zo kan onder andere gedacht worden aan:

  • iPhone vs. Android gebruikers;
  • Interesses van gebruikers;
  • Leeftijd;
  • Geslacht;
  • Affiniteit met technologie.

Het ontwikkelen van applicaties voor ondernemingen

De komende drie jaren zullen de investeringen in het ontwikkelen van applicaties met 50 miljard euro toenemen. Waar dat nu 150 miljard euro is, zal dat in 2019 al ruim 200 miljard euro zijn. De wereld van applicaties zal, ondanks de moeheid van consumenten, ook de komende jaren nog niet stil gaan staan. Bedrijven willen dus apps laten maken.

Maar hoe optimistisch dit ook klinkt, ook de eindgebruikers van applicaties die speciaal voor ondernemingen ontwikkeld zijn, zijn mensen. Ook deze mensen zullen uiteindelijk een moeheid ontwikkelen voor deze applicaties.

Een goede manier om dit te omzeilen is door échte toegevoegde waarde aan een applicatie te geven. Zodra mensen het nut inzien van het gebruik van een applicatie, zullen zij deze ook intensiever gaan gebruiken. Voor werknemers kan een app veel papierwerk schelen en moeite besparen; denk bijvoorbeeld aan zoeken naar verdwenen documenten.

De toegevoegde waarde kan dan voortkomen uit verschilllende wensen van klanten. Onder andere kan gedacht worden aan:

  • Tijdbesparing; een app laat alle papieren admistratieve rompslomp achterwege en onthoudt ook gegevens uit het verleden.
  • Kostenbesparing; 1 app kan 10 werknemers vervangen, maar denk bijvoorbeeld ook aan besparing op materiaal door efficiënter gebruik.
  • Overzicht; alle informatie die je nodig hebt zit verwerkt in 1 applicatie, netjes geordend en snel terug te vinden.
  • Gemak; waar vroeger een stapel papierwerk lag, kun je nu met 1 klik op de knop bijvoorbeeld bestellen of verzenden.
  • Klantenbinding; een chatbox in een app om klanten snel van dienst te zijn.
  • Brand awareness; jouw app staat op de achtergrond van vele telefoons en is ook zichtbaar op het moment dat mensen deze niet gebruiken.

Hiervoor maakt het niet uit in welke branche een onderneming actief is, voor elke onderneming kan een oplossing op maat bedacht worden.

De beste manier om dit te doen is om te kijken naar een applicatie als een 'tweede werkvloer'. Van human resource of customer relations tot project management, applicaties komen er in alle vormen en soorten.

Het laten ontwikkelen van een app kan bijdragen aan de Return on Investment van uw bedrijf. Het kan omzet genereren, kosten verlagen of bijdragen aan betere klantrelaties. Dit alles met het oog op een steeds veranderende markt met nieuwe technologische ontwikkelingen en toepassingen.

Progressieve web applicaties en mobiele pagina's

Een andere manier om moeheid van applicaties bij consumenten tegen te gaan is het aanbieden van web applicaties en mobiele pagina's. Zo hoeven consumenten niet altijd maar overal een app voor te installeren en kunnen zij evengoed relatief eenvoudig bij de informatie die zij waardevol achten. Zo kan bijvoorbeeld worden gedacht aan menukaarten of krantenartikelen.

De term progressief komt voor uit het feit dat web applicaties tegenwoordig zodanig ver gevorderd zijn dat zij prima kunnen functioneren. Zo versnelt de laadtijd, zijn er opties om notificaties aan te zetten en kunnen deze apps offline gebruikt worden.

Vanwege een groeiende frustratie bij consumenten over de laadtijd van webpagina's is het voor een ondernemer aantrekkelijk om zijn website in ieder geval mobiel te laten maken. De klant vindt een wachttijd van 2 seconden namelijk acceptabel. Als het laden van een mobiele website langer duurt dan 2 seconden, is de consument geneigd om terug te gaan naar de zoekpagina waar zij vandaan kwamen. Voor meer informatie over mobiele webapplicaties of het mobiel maken van uw website - of een combinatie van deze 2 - kunt u terecht bij onze collega's van Bluedesk.

Toepassingen chatbots

De toepassingen van deze chatbots zijn in principe eindeloos. Zo is er in Londen al een juridische chatbot, die naar eigen zeggen van de ontwikkelaar al 160.000 van de 250.000 parkeerboetes die afgelopen jaar zijn uitgeschreven heeft aangevochten.

Voorspeld wordt dat kunstmatige intelligentie in 2020 de nieuwe norm zal zijn. We zullen persoonlijke assistenten gaan bouwen die autonoom met suggesties komen en deze doorcommuniceren naar haar gebruikers. Ook in het onderwijs kan kunstmatige intelligentie impact hebben. Meer hierover lees je in deze blog.

Maar dit betekent niet dat het einde voor de native app in zicht is. In tegendeel, zolang applicaties kunnen worden ontwikkeld die toegevoegde waarde leveren - gezien de mogelijkheden tot in de verre toekomst - zal app moeheid afnemen en kan hedendaagse kennis functioneel ingezet worden om het bedrijfsleven zowel te verbeteren als te vergemakkelijken.

De toekomst

In de toekomst zullen persoonlijke assistenten, beter bekend als chatbots, meer en meer van onze digitale activiteiten gaan managen. Denk hierbij ook aan voice technology als Alexa en Siri. Sommigen zeggen zelfs dat deze chatbots in de toekomst apps en de app stores die deze applicaties aanbieden overbodig maken.

Maar op deze manier naar chatbots kijken is niet de beste manier om te overleven in dit digitale tijdperk. In plaats daarvan zouden we ze moeten zien als een logische evolutie van de hedendaagse technologie.

Mensen zullen gebruik blijven maken van mobiele telefoons en tablets, maar voor ontwikkelaars verandert de markt. Er zijn al een aantal apps op de markt die gebruik maken van chatbots om met hun klanten te communiceren. Zo kan gedacht worden aan reisgidsen of financiële hulp. Deze apps zijn nu al een serieuze bedreiging voor applicaties die deze service niet ondersteunen. Hieronder staat een afbeelding van de Lola travel app, die niet alleen automatisch laat weten wanneer je vlucht vertraagd is, maar je ook helpt bij het eventueel switchen van vlucht, om zo de vertraging zo beperkt mogelijk te houden.

Gepubliceerd op 6 september 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.