Toekomst zonder handen?
Vandaag de dag kan je lampen, wasmachines, en gordijnen instructies geven, waarna deze foutloos worden uitgevoerd. Je kan op afstand de verwarming aan- en uitzetten. Je kan eten bestellen door het aan Alexa, Siri, of Cortana te vragen. Je kan bijna elk muzieknummer uit de geschiedenis laten afspelen. Je hoeft het alleen maar te vragen.
Deze voice technology is beslist niet nieuw, maar matige uitwerkingen en een lage tolerantie voor fouten hield en houd explosieve groei tegen. Amazon was de eerste op de markt, en ondertussen probeert bijna elk bekend bedrijf aanspraak te maken op een stuk van de taart.
Mensen kunnen multitasken als nooit tevoren. Complexe menu's zouden kunnen verdwijnen en van het kastje naar de muur dreutelen zou iets uit het verleden kunnen worden. Alles met onze stem kunnen doen betekent dat de definitie hoe we smartphones, laptops, en speakers gebruiken verandert.
Dingen die je normaal met je toetsenbord of scherm regelt kan je nu met je stem regelen, met toegenomen productiviteit als resultaat. Boodschappen bestellen bij de Jumbo, cadeautjes zoeken bij bol, een vlucht zoeken bij KLM: je kan het allemaal.
Pragmatische praktijkvoorbeelden
Als je ooit hebt lopen rommelen met projectors in een demoruimte of conferentiekamer klinkt het idee van simpelweg "aan" of "laat mijn scherm zien" zeggen, gevolgd door precies dat, je fijn in de oren. Alexa for Business: calls beginnen, beschikbare ruimtes vinden, nieuwe voorraad bestellen, kalenders checken, meetings plannen, to-do-lists bijhouden... de lijst is lang. Emails tikken de deur uit: met je stem kan het ook!
Aantrekkelijke kop, nog-niet-net-zo-aantrekkelijke uitwerking. Dicteren wordt steeds intuïtiever, maar heeft soms nog moeite met bepaalde zinnen en namen. De verwachting is wel dat deze hobbel in de komende jaren uit de weg kan worden geruimd, waarna het versturen van e-mails voor veel mensen makkelijker wordt.
Niet moeilijk om een toekomst voor te stellen waarin we tegen ons koffiezetapparaat zeggen dat we een cappuccino met extra melk willen, waarna het apparaat dit zonder moeite (en zonder je kopje te laten overstromen) uitvoert. Er zijn tal aan dagelijkse processen die gestroomlijnder kunnen worden met behulp van voice tech. Hotels kunnen hun klanten handdoeken of room service laten bestellen met behulp van deze innovatie.
De potentie is enorm - bijna iedereen gebruikt zijn of haar stem. Voice tech is van jong tot oud toegankelijk.
Naast deze mogelijke toepassingen wordt het analyseren van stemgebruik, denk aan intonatie, steeds geavanceerder. Het is niet vergezocht om te stellen dat de slimme systemen waar we over schrijven een punt gaan bereiken waarop de gemoedstoestand van een gebruiker in kaart kan worden gebracht, waarna het systeem anders reageert op de gebruiker. Een soort van gedachtelezen!
Voor elk wat wils
Supermarkten. Waar staat de havermelk? Vraag het aan je zelfscanner! Stel je voor dat je op zoek bent naar een bepaald product - avocado, pompoenpitten, wat dan ook - en je hebt geen idee waar het ligt. In plaats van op zoek te gaan naar een medewerker, die het misschien ook niet weet, zou het hartstikke handig zijn al kan je het aan je zelfscanner vragen. Die zou je dan de weg kunnen wijzen.
Ziekenhuizen. Patiënten kunnen op afstand doorgeven hoe het met ze gaat, en antwoorden van doktoren beantwoorden. Dat scheelt een heleboel gereis, wat soms niks oplevert. Een andere implementatie zou bijvoorbeeld een nieuwe manier van navigeren door het ziekenhuis kunnen zijn. Genoeg mensen raken verdwaald op zoek naar, bijvoorbeeld, kamer E302 van Oncologie.
Grote gemene deler? Het elimineren van stappen in een proces, wat leidt tot een sneller (en hopelijk beter) resultaat. Door data en kennis over het gedrag van je klanten te verzamelen kan je hun gedrag gaan voorspellen, en in zekere zin ook sturen.
Verraderlijke valkuilen
Favoriet voor de prijs "grootste struikelblok" gaat naar veiligheid en privacy. Je wil niet dat deze slimme systemen altijd alles horen. Er is geen incognitomodus. Wat nemen deze voice assistants allemaal op, en wat betekent dit voor onze privacy? Je moet niet het gevoel hebben dat je wordt afgeluisterd.
Vaak mist er nog net een stukje functionaliteit die de keten af zou maken. Voice tech systems als Siri kunnen bijvoorbeeld met een vocale instructie een zoekopdracht uitvoeren of het nieuws openen, maar de gebruiker moet vervolgens zijn of haar scherm aanraken om een resultaat te selecteren. Voor Google Assistant geldt hetzelfde. We gebruiken nog te vaak onze handen, wat mainstream adoptie in de weg staat.
Tenslotte kan een gebrek aan visuals een valkuil zijn wanneer je iets doet waar veel informatie bij komt kijken. Je hebt geen display, wat in sommige gevallen niet handig is. Het is bijvoorbeeld handiger om in één oogopslag het weerbericht te zien dan er naar te luisteren. Daarnaast moet het gebruik handig en intuïtief blijven: een timer zetten m.b.v. stem is nice, maar moeten vragen hoe lang je eieren nog moeten koken wordt al snel vervelend.
Bepaalt jouw stem de toekomst?
Deze innovatie kan de wijze waarop we communiceren met machines voorgoed veranderen. Wie wil er nou niet vanaf de bank al zijn of haar zaken kunnen regelen? De voorbeelden spreken boekdelen: zoals bij elke innovatieve technologie is er een schatkist aan potentie, waarbij een goed uitgedachte implementatie een essentieel onderdeel van de sleutel is. Als app ontwikkelaar helpen we je graag bij het vinden van de beste aanvliegroute.
Zoekmachines hebben de manier waarop we schrijven en onze marketing toepassen veranderd. De smartphones hebben de manier waarop we communiceren en werken veranderd. Voice technology lijkt een soortgelijk grote impact te gaan hebben. Degenen die deze kans links laten liggen moeten zich voorbereiden op het missen van de boot. Uiteraard is voice technology nog relatief nieuw, maar het is fantastisch om te zien dat deze innovatie nu al het leven van mensen makkelijker maakt.
Wat denk jij: wordt deze technologie het centrum van iedereens huis?
Inhoud
Gepubliceerd op 15 april 2019