Intro
Met een pandemie in het dagelijkse nieuws waren er in 2021 volop kansen voor bedrijven om technologie trends te benutten. Zij moesten zich immers aanpassen aan het nieuwe normaal en veel bedrijven zijn blijvend veranderd. Welke kansen en trends biedt het tech landschap in 2022? 🚀
Gartner en CES
In dit artikel worden 7 populaire tech trends in 2022 toegelicht. Deze trends zijn ook terug te vinden in de hype cycle van Gartner, één van de grootste onderzoeksbureaus op het gebied van technologie. De curve laat jaarlijks zien welke nieuwe technologieën er aan de horizon staan en in welke fase deze trends zich bevinden. Daarnaast kwamen al deze trends aan bod tijdens CES 2022 🤖, 's werelds grootste techbeurs die elk jaar in januari plaatsvindt.
1. Metaverse
Het woord metaverse is de afgelopen tijd populair. Nadat Facebook het moederbedrijf heeft omgedoopt naar Meta en aankondigde dat de focus volledig op de ontwikkeling van het metaverse komt, schrijft iedereen over de (on)mogelijkheden van deze innovatie. Maar, wat houdt de term precies in en wat kunnen gebruikers ermee doen?
Evolutie van het internet
Metaverse is een combinatie van de woorden meta en universe en wordt gezien als de volgende evolutie van het internet. Werken, plezier hebben, communiceren, leren, shoppen: dit soort dagelijkse activiteiten moeten straks allemaal mogelijk zijn in virtuele omgevingen. Net zoals de introductie van het internet de wereld grondig heeft veranderd, moet het metaverse hetzelfde gaan doen.
Meeslepende ervaringen
Sommige aspecten van de metaverse bestaan al in wereldwijd populaire games zoals Minecraft, Fortnite en Roblox. Deze games bieden een meeslepende sociale en virtuele ervaring en stellen spelers in staat om de interactie aan te gaan met mensen van over de hele wereld. Het metaverse moet soortgelijke ervaringen mogelijk maken via virtual- en augmented reality.
Hype vol onduidelijkheden
Met apparaten als VR-headsets, digitale brillen, smartphones en andere devices zou het metaverse in de toekomst mainstream moeten worden. Belangrijk gegeven is wel dat de technologie om het metaverse te maken nog niet bestaat. Ook is onduidelijk of bedrijven en mensen wel écht zitten te wachten op deze vernieuwing. Het is dus een onderwerp waar breed over gespeculeerd wordt, met veel aannames.
Fear of missing out
Veel grote bedrijven zijn inmiddels meegesprongen op de metaverse-hype of bereiden zich erop voor: Nike maakt metaverse-schoenen 👟 en de CEO van Disney geeft aan dat het bedrijf voorbereidingen treft om zich in de metaverse te gaan mengen. Eind 2021 ontving Disney een patent om gepersonaliseerde interactieve attracties te maken waarin augmented reality gebruikt wordt. Ook tijdens CES kwam metaverse uitgebreid aan bod.
Apple daarentegen wil niet dat hun nieuwe AR/VR-bril, die naar verwachting begin 2023 uitkomt, toegang heeft tot de metaverse. Het bedrijf wil namelijk niet dat je de headset te lang achter elkaar gebruikt. De kat wordt dus door velen nog even uit de boom gekeken; deze nieuwe technologie moet zichzelf eerst maar eens bewijzen.
2. Robotica
CES is 's werelds grootste tech event en biedt bedrijven de kans om hun nieuwe technologische innovaties en gadgets te showcasen, variërend van een kattenknuffel die je vingers bijt tot slimme halsbanden voor honden. Tijdens CES 2022 in januari presenteerden meer dan 2300 bedrijven hun producten en was er een hoofdrol weggelegd voor ontwikkelingen in de robotica 🤖.
Robot met emotie en humor
Ameca ging onlangs al de hele wereld over. Deze levensechte robot laat realistische gezichtsuitdrukkingen, beweegt soepel en kan ook praten. Ameca is het resultaat van 20 jaar innovatie op het gebied van robotica. Morgan Roe, operationeel directeur van maker Engineered Arts, omschrijft de robot als een 'niet-bedreigende, genderneutrale integratie in een inclusieve samenleving'. Wel verwacht hij dat het nog minstens 10 jaar duurt voordat een robot als Ameca in ons dagelijks leven normaal is en op een bepaalde manier waarde toevoegt.
Autonome bezorgingsrobot
Ottonomy is een autonome robot die jouw bestelling ophaalt bij een fastfood-locatie of restaurant. Iemand zet jouw bestelling in de robot en deze rijdt vervolgens, geheel autonoom en met oog voor veiligheid, naar de locatie waar jij je bestelling wil ophalen. Geheel contactloos. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Hieronder staat een filmpje.
Hyundai & Boston Dynamics
Autofabrikant Hyundai 🚗 heeft vorig jaar robotica-specialist Boston Dynamics overgenomen en gaf tijdens CES aan in te willen spelen op de metaverse. Ze willen elkaars sterke punten qua productie, logistiek en automatisering optimaal benutten. Dit doen ze door robots te maken met concrete toepassingen, die fysieke en digitale interacties kunnen aangaan met de gebruikers.
John Deere's See & Spray
John Deere 🚜 won tijdens CES 2022 één van de Best Innovation Awards in de robotica categorie met hun See & Spray. Deze innovatie vermindert het gebruik van onkruidverdelgers tot wel 80%. Met het gebruik van beeld en machine learning zorgt deze slimme sprayer ervoor dat onkruidverdelger alleen bij onkruid terecht komt, niet bij gezonde gewassen en niet zinloos op de grond.
See & Spray is een mooi voorbeeld van een tool die niet viral gaat of in het nieuws veel besproken wordt, maar extreem waardevol is voor een bepaalde branche en grote impact heeft op de agrarische wereld en het klimaat.
3. Data fabric
Digitaliseren kennen we, maar wat als alles al digitaal gaat? Dan is de volgende uitdaging om dit nóg slimmer en efficiënter te maken. Dat kan met een data fabric. Een data fabric is een innovatieve data architectuur die bedrijven ondersteunt bij het oplossen van data-uitdagingen en het managen van al deze data. Kernwoorden van een data fabric zijn inzicht, toegang, controle en beveiliging.
Deze architectuur is zeer flexibel en biedt bedrijven de kans om taken te automatiseren, zoals vaak terugkerende beheerzaken. Bottom line zorgt een data fabric ervoor dat een organisatie alles uit hun data kan halen. Beslissingsmakers kunnen real-time bij alle relevante data en on-the-go beslissingen nemen. Tibco, een wereldwijde marktleider in data management, legt in hun kenniscentrum in detail uit wat een data fabric is.
Altijd moeiteloos toegang tot data
Zonder data mis je informatie om de juiste beslissingen te nemen. Moeiteloos toegang tot de data die je nodig hebt en deze kunnen delen, ongeacht je tijd en locatie, is voor elk bedrijf een voordeel. Gartner voorspelt dat in 2022 steeds meer bedrijven hun IT-infrastructuur zullen aanpassen, zodat zij voldoen aan de toenemende vraag van medewerkers om efficiënt(er) met gegevens en data om te gaan.
Op afstand werken als katalysator
Tijdens de pandemie is duidelijk geworden dat bedrijven die goed ingericht zijn op (deels) thuiswerken daarvan de vruchten plukken. Voor het managen van data was en is dit voor veel bedrijven een uitdaging. Het optimaal benutten van data, de productiviteit van medewerkers en hun talenten begint bij een benadering die de mens voorop stelt: hoe kunnen medewerkers zo goed mogelijk werken en welke aanpassingen in het datalandschap zijn daar voor nodig?
People-first approach
Research van Gartner toont aan dat een benadering gericht op het welzijn van de medewerkers ervoor zorgt dat vermoeidheid 44 procent minder voorkomt, de wens om bij het bedrijf te blijven 45 procent hoger is en de prestaties 28 procent beter zijn. Remote kunnen werken gaat anno 2022 hand in hand met dit welzijn. Stel medewerkers in staat autonoom te zijn, verantwoordelijkheid te nemen en richt bedrijfs- en dataprocessen op het nieuwe normaal in. Als bedrijf profiteer je hiervan.
4. Cyber security
Cybercriminelen misbruiken de pandemie op allerlei manieren - van steeds echter lijkende nepmails tot deepfakes en het kraken van mobiele wallets.
Explosieve groei
2021 kende een grote toename van het aantal cyberaanvallen, met wekelijks 446 getroffen bedrijven in Nederland. Dit is een stijging van 86 procent ten opzichte van 2020. Volgens het Cyber Security Predictions rapport van Check Point zet deze trend zich ook in 2022 door.
Impact varieert
Systemen die gegijzeld zijn, data die verloren gaat - de impact van cyberaanvallen varieert. Eind 2020 werd een ziekenhuis in Duitsland getroffen door een ransomware aanval die dermate veel impact op het gehele IT-netwerk had, dat mensen die spoedeisende hulp nodig hadden elders terecht moesten. Eén vrouw overleed, mede omdat ze naar een andere stad moest uitwijken.
Thuiswerken
Thuiswerken is een blijvende verandering geworden. Dit betekent ook dat er meer mogelijkheden zijn of ontstaan voor kwaadwillenden om belangrijke data te stelen. Om dit te voorkomen zijn er (meer) veiligheidsmaatregelen en protocollen nodig. Bedrijven en overheden zullen hun processen meer en beter (moeten) gaan bewaken.
Transparanter proces
De verwachting is dat het proces rondom software en app ontwikkeling veel transparanter gaat worden voor het brede publiek. Hoe komt een app bijvoorbeeld tot stand, welke beslissingen worden er tijdens dat proces genomen en waarom? Door hierin inzicht te geven, hebben de uiteindelijke eindgebruikers meer grip op wat ze precies gebruiken en wat er met hun gegevens gebeurt 🔒.
Afhankelijkheid verminderen
Bedrijven zullen er meer voor kiezen om eigen software te (laten) ontwikkelen, zodat ze minder afhankelijk zijn van andere partijen en volledig inzicht hebben in veiligheidsmaatregelen. De brede trend die hierbij past is vertrouwen in soft- en hardware. Waar mogelijk vertrouwen bedrijven graag op hun eigen kunde en kennis.
Deepfakes
Deepfakes lijken steeds echter. Hieronder tonen we een deepfake van Mark Rutte waarin hij een toespraak over het klimaat doet. De Rutte in dit filmpje is absoluut niet echt. Nou hadden de makers van dit filmpje goede bedoelingen, maar wat als kwaadwillenden deepfakes van dit niveau gaan maken en verspreiden? In dit tijdperk waarin veel misinformatie verspreid wordt, is dat een groot risico.
5. Decision intelligence
Op efficiënte wijze beslissingen nemen is in elk bedrijf belangrijk. Als jij een nieuwe auto wil aanschaffen, doe je uitgebreid onderzoek naar de verschillende opties en de specificaties van de auto's. Deze informatie of data gebruik je om tot een goed doordachte beslissing te komen. Wanneer die informatie ontbreekt of niet beschikbaar is, wordt het een stuk moeilijker. Dezelfde vlieger 🪁 gaat op voor bedrijfsbeslissingen, nieuwe investeringen en managementkeuzes.
Waarde van data
De waarde van data ontstaat pas echt op het moment dat die goed benut wordt. Inzichten die vanuit de data blijken, kunnen gebruikt worden om de strategie aan te passen en goede beslissingen te nemen. Bij decision intelligence wordt kennis vanuit data gecombineerd met expertise op het gebied van sociale wetenschappen en beslissingstheorieën. Dit alles om op een efficiënte wijze tot de juiste beslissing(en) te komen.
Veranderende context, doelen en maatschappij
Data helpt ons dus bij het nemen van de juiste beslissingen, en dat op een manier die niet (te) lang duurt. De keerzijde hiervan is dat veel branches en bedrijven vertrouwen op data en analyses die ontworpen zijn voor de 'status quo', oftewel de manier waarop het de afgelopen jaren of decennia gewerkt heeft. Het werkt prima, dus waarom zou er iets moeten veranderen? Nou, de context, doelen en maatschappij veranderen in elke branche. Het maken van beslissingen moet meegroeien en zich aanpassen aan de constante veranderingen.
De ideale combinatie van mens en data
Wat is de impact van de beslissing op de mensen en het bedrijf? Denk na over welke data er nodig is, welke data benut kan worden, welke stukjes van de puzzel het best door mensen opgepakt kunnen worden en wat door machines of software kan worden afgehandeld.
Het doel is niet om beslissingen geheel te automatiseren, maar om mensen een duidelijke beslissing te laten nemen die gebaseerd is op zowel mensenkennis als alle beschikbare data. In 2022 zullen bedrijven steeds meer sturen op feiten die vanuit de data blijken. Hiermee kunnen zij hun strategie nog beter afstemmen en koersen richting succes.
6. NFT
Een meme voor een paar ton of een .jpeg voor een paar miljoen. Het kan met NFT’s. NFT staat voor Non Fungible Token of op z'n Nederlands: niet vervangbare token. Zie een NFT als een uniek eigendomscertificaat wat gekoppeld is aan een digitaal object, zoals een afbeelding, video of een .mp4-bestand.
Digitaal vastgoed
NFT's zijn een vorm van digitaal vastgoed. Je kunt erin investeren in de hoop dat ze waardevol worden en de waarde is vergelijkbaar met traditionele kunst. NFT's bestaan al langer, maar in 2021 is de gekte rondom deze tokens echt losgebarsten. Voorbeeld: de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey werd voor 2,9 miljoen dollar verkocht.
Een NFT kan een dure video zijn, een waardeloze tekening, wat dan ook. Maar wat is de waarde als iemand een afbeelding kan kopiëren? Tech-expert Jarno Duursma legt het uit in zijn uitgebreide artikel over NFT's. Daarnaast staat hieronder een informatieve video van de NOS.
7. Composable enterprise
Technologie verandert constant. Bedrijven moeten bijblijven met innovatie en zich snel kunnen aanpassen als zij aan de wensen van hun klanten willen blijven voldoen.
Een composable enterprise hanteert een strategie waarin men niet afhankelijk is van een enkel platform waarin de bedrijfsprocessen worden afgehandeld. Denk aan grote systemen die prima werken, maar waar geen van de onderdelen echt perfect aansluit op jouw business.
Modulaire aanpak
Bij een composable strategie worden de belangrijkste processen opgedeeld in aparte modules. Vervolgens kan voor elke module de beste oplossing gekozen worden en is een bedrijf niet meer afhankelijk van een enkele leverancier. Dit biedt flexibiliteit en de snelheid om snel onderdelen van de core business aan te passen. Bottom line kan een hele organisatie hierdoor sneller gaan schakelen.
Opsomming tech trends 2022
Hieronder volgt een beknopte opsomming van de 7 technologische trends voor 2022. Zie jij kans om deze tech trends te benutten en wil je bespreken welke mogelijkheden een app laten maken daarin kan bieden?
Kom dan gerust eens bij ons in de lucht. Als app ontwikkelaar zijn we dagelijks bezig met het bouwen van native apps en webapplicaties. 🚀
Tech trends 2022
-
Metaverse
Metaverse is een combinatie van de woorden meta en universe en wordt gezien als de volgende evolutie van het internet. Werken, plezier hebben, communiceren, leren, shoppen: dit soort dagelijkse activiteiten moeten straks allemaal mogelijk zijn in virtuele omgevingen.
-
Robotica
Robotica wordt steeds geavanceerder. Kattenknuffels die je vingers bijten, slimme halsbanden voor honden, levensechte robots met mimiek en humor, autonome bezorgingsrobots en hyperintelligente onkruidverdelging: 2022 zit vol nieuwe innovaties.
-
Data fabric
Een data fabric zorgt ervoor dat een organisatie alles uit hun data kan halen. Beslissingsmakers kunnen real-time bij alle relevante data en on-the-go beslissingen nemen. Inzicht, toegang, controle en veiligheid zijn de kernwoorden van een data fabric.
-
Cyber security
Cybercriminelen misbruiken de pandemie op allerlei manieren - van steeds echter lijkende nepmails tot deepfakes en het kraken van mobiele wallets. Echt is soms niet meer van nep te onderscheiden en ransomware-aanvallen leggen gehele bedrijven plat. 2022 wordt een jaar om dit een halt toe te roepen.
-
Decision intelligence
De waarde van data ontstaat pas echt op het moment dat die goed benut wordt. Inzichten die vanuit de data blijken, kunnen gebruikt worden om de strategie aan te passen en goede beslissingen te nemen. Bij decision intelligence wordt kennis vanuit data gecombineerd met expertise op het gebied van sociale wetenschappen en beslissingstheorieën. Dit alles om op een efficiënte wijze tot de juiste beslissing(en) te komen.
-
NFT
Een meme voor een paar ton of een .jpeg voor een paar miljoen. Het kan met NFT’s. NFT staat voor Non Fungible Token of op z'n Nederlands: niet vervangbare token. Zie een NFT als een uniek eigendomscertificaat wat gekoppeld is aan een digitaal object, zoals een afbeelding, video of een .mp4-bestand.
-
Composable enterprise
Bij een composable strategie worden de belangrijkste processen opgedeeld in aparte modules. Vervolgens kan voor elke module de beste oplossing gekozen worden en is een bedrijf niet meer afhankelijk van een enkele leverancier. Dit biedt flexibiliteit en de snelheid om snel onderdelen van de core business aan te passen. Bottom line kan een hele organisatie hierdoor sneller gaan schakelen.
Technologie trend gemist?
Staat een trend waar jij interesse in hebt niet in de editie van dit jaar? Het zou kunnen dat deze trend besproken is in één van de voorgaande edities. Hieronder een overzicht van de tech trends uit 2021. Laat ons vooral weten welke trends je nog meer toegelicht zou willen zien.
- De totale ervaring (TX)
- Adverteren via influencers
- Hyperautomatisering
- Artificial intelligence
- Augmented reality
- M-commerce
- Smartwatches
Inhoud
Gepubliceerd op 7 januari 2022