Technologie trends 2019

"Verandering is de enige constante" is een eeuwenoud cliché wat nog altijd opgaat - met de rappe technologische veranderingen van vandaag de dag is dit de enige houvast in een oceaan vol variabelen. We bespreken zes aansprekende trends.

Afbeelding Webuildapps

Update 2022

Metaverse, robotica en NFT’s: wat houden deze technologie trends precies in en hoe kun je ze benutten? 🚀 Lees het in ons artikel over 7 tech trends in 2022.


Jaarlijks publiceren we een nieuw artikel over trends in de techwereld. Deze baseren we op bevindingen van ICT-onderzoeksbureau Gartner en de presentaties tijdens CES 2022, ’s werelds grootste techbeurs. Hieronder gaat de editie van 2019 verder.

Praat Nederlands met me

Blockchain, virtual reality, cryptocurrency... daar is en wordt al genoeg over geschreven. Benieuwd wat er nog meer speelt qua technologie? Dan ben je bij app ontwikkelaar Webuildapps op de juiste plek. Laat je meenemen in de wereld van predictive profiling, slaaprobots, een stad met technologie als fundering, hyperloops en meer. Geen eindeloos technologisch gezaag; wat kun je nou écht met deze ontwikkelingen en wat betekenen ze voor onze toekomst?

Afbeelding Webuildapps

Quayside, toekomst van Toronto?

Torontonians willen betaalbare huizen, snellere manieren om door de stad te reizen, veiligere straten voor voetgangers en fietsers, en een gezondere omgeving. Op zich geen opmerkelijke wensen, maar helaas niet zo eenvoudig in deze miljoenenstad. Sidewalk Labs, een bedrijf van Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een ambitieus plan om dit probleem te tackelen.

Quayside moet een stad worden die een fundering van technologie heeft. Sensoren houden alles in de gaten, voertuigen zijn autonoom en gedeeld, en robots regelen zaken als het bezorgen van post. Zorgen om privacy zijn hier het grootste struikelblok. Vanaf het begin worden hierover vragen gesteld - lijkt dit niet teveel op één groot surveillance-feest? Vooral na 2018, een jaar waarin veel mensen het zat raakten om te horen dat er maar wat wordt gesjoemeld met hun data, is dit een heikel punt. Dit is geen trend, mensen willen simpelweg dat hun persoonlijke informatie veilig is. Logisch. Toch lijken sommige bedrijven (Facebook, iemand?) het niet te willen snappen. Zij lijken het grote geld de belangrijkste drijfveer te vinden, de rest is minder belangrijk.

Kan Sidewalk Labs met behulp van technologie een intelligente buurt ontwikkelen, en tegelijkertijd sceptische mensen overtuigen op het gebied van data en privacy? Groot verschil tussen de VS en Europa overigens: steden in de VS focussen vooral op verkeersproblematiek en Europa is meer bezig met het milieu en energievoorzieningen.

Afbeelding Webuildapps

Knuffelpinda zorgt voor betere slaap

Eén op de vijf heeft last van slaapproblemen. Veel mensen vertrouwen op slaapmiddelen om hun nachtrust te krijgen en nemen de bijwerkingen voor lief. Somnox wil deze mensen helpen. Wanneer je deze uit de kluiten gewassen knuffelpinda tegen je aanhoudt zal deze je helpen bij het reguleren van je ademhaling. Daarnaast kan de slaaprobot rustgevende geluiden afspelen en je een gevoel van genegenheid geven. Een beetje als het slapen met een vriend of vriendin, maar die vervang je dus door een knuffelpinda.

De slaappinda wordt geleverd met een persoonlijke, aanpasbare app voor zowel Android als iOS. Je kunt de geluiden en ademhalingsregulering naar eigen voorkeur instellen. Je kan zelfs je eigen ademhalingspatroon maken of kiezen uit een van de vele voorgeprogrammeerde instellingen. Er is een ademhalingstechniek voor iedereen.

Somnox heeft het systeem al getest met testslapers en de reacties waren positief. Zo was er iemand die binnen zeven minuten in slaap viel, terwijl dat gewoonlijk 45 minuten duurde. De Kickstarter-campagne van Somnox was een daverend succes: in een maand haalden ze 200.000 euro op, het dubbele van hun oorspronkelijke doel. Leuk voorbeeld vanuit de robotica-wereld, en deze oplossing voegt ook echt waarde toe. Er zijn genoeg robots die wat leuks kunnen zeggen of een dansje kunnen doen, maar je wilt er ook wat aan hebben.

Overigens hangt er wel een prijskaartje van 599 euro aan de knuffelpinda, maar ik kan me voorstellen dat mensen met slaapproblemen dat zeker over hebben voor een betere nachtrust. Zelf lijkt het me leuk om de pinda eens een weekje op proef te hebben... luisteren jullie mee, Somnox?

Afbeelding Webuildapps

Schiphol vervangt experts door slimme apparatuur

Predictive profilers sporen opvallend gedrag van passagiers op luchthavens op. Deze profilers zijn getraind in het herkennen van kwaadaardige intenties bij passagiers. Ze worden onder andere ingezet bij gates waar vliegtuigen richting landen als de Verenigde Staten en Israël vertrekken. Dit wordt echter niet langer nodig geacht op de luchthaven. Vluchten waarbij verhoogd terreurrisico aan de orde is krijgen een nieuwe vorm van veiligheidstoezicht bij de controle van passagiers en hun handbagage. Eind 2018 zijn de predictive profilers vervangen door 3D-scanners en intelligente camera's.

De slimme camera's kunnen emoties herkennen. Dit kan ideaal zijn wanneer een operator actief meekijkt met de beelden. Er kan bijvoorbeeld een alram afgaan op het moment dat bepaalde emoties worden gesignaleerd, waarna deze persoon extra in de gaten kan worden gehouden. Een alarm kan ook afgaan wanneer iemand bijvoorbeeld een rugzak achterlaat of ergens naar binnen gaat waar hij of zij niet hoort. De ogen en oren van profilers kunnen niet overal tegelijk zijn - slimme camera's wel. Nog beter als het systeem leert om situaties te voorspellen en (potentieel) ongewenst gedrag begint te melden nog voordat het gebeurt.

Volgens de NCTV verandert er niets aan het beveiligingsniveau, de observaties worden enkele op een andere manier ingevuld. Procheck, het bedrijf achter de predictive profilers op Schiphol, heeft weinig begrip voor deze beslissing. Volgens een woordvoerder is ervaren personeel van levensbelang, en blijft een menselijke factor nodig voor een optimale beveiliging. Wat denkt u? Komt deze ontwikkeling de beveiliging ten goede of juist niet?

Afbeelding Webuildapps

IoT als schild tegen watervervuiling

Nederland krijgt, net als alle andere landen, te maken met ernstige milieudelicten. Denk bijvoorbeeld aan het dumpen van drugsafval en ander chemisch afval. Olie wat vanuit schepen in het water terecht komt is ook een probleem. Mark Wiebes, Innovatiemanager bij de Nationale Polite, vindt dat de aandacht die daar naar uitgaat nog wat mager is. Vandaar dat de politie meedeed aan de Vodafone TNW IoT Challenge. Tijdens deze challenge kwamen negen startups met tech-oplossingen voor vraagstukken van bedrijven als Heineken en Damen. Wat opvalt is dat bijna alle oplossingen iets met sensoren te maken hebben. Eén van die oplossingen komt uit de hoed van Sodaq, een bedrijf uit Hilversum.

Sodaq focust op de ontwikkeling van schaalbare elektronische oplossingen. de politie wilde graag mensen als watersporters, natuurliefhebbers, en sportvissers in staat stellen om de kwaliteit van het water te laten meten. Dit alles met behulp van kleine sensoren. Sodaq is in staat om de gewenste sensoren te maken, die uiteraard waterbestendig moeten zijn. Deze sensoren meten de waterkwaliteit en worden via het Internet of Things doorgegeven aan een centrale database waartoe iedereen toegang heeft.

De sensoren die de politie met Sodaq ontwikkeld worden niet zo geavanceerd als meetapparatuur van professionele partijen. Dat hoeft ook niet. Waar het volgens Wiebes om gaat is dat mensen eenvoudig een beeld kunnen krijgen van hoe het met hun lokale water gesteld is. Als daar dan iets verontrustends uitkomt leidt dat tot nader onderzoek. Dit is één van de manieren waarop sensoren iets kunnen toevoegen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos als je de wereld beschouwt als één grote sensor.

Afbeelding Webuildapps

Volvo en Nvidia op weg naar auto-autonomie

Chipmaker Nvidia en automaker Volvo zijn een team. Ze bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een geavanceerde processor die geschikt is voor artifical intelligence. Volvo wil deze toepassen in de volgende generatie Volvo-auto's. Dit biedt kansen voor Volvo wat betreft de implementatie van innovatieve rijassitsentiesystemen, energiebeheer, en in-car-personalisatiemogelijkheden.

Volvo en Nvidia werken aan level 4 van autonoom rijden. Daarbij rijdt de auto volledig zelfstandig door het verkeer. De automobilist hoeft niet meer op te letten, maar kan desgewenst nog wel zelf rijden. Volvo levert nu auto's die level 2 autonoom rijden ondersteunen, oftewel deels zelfstandig, maar de automobilist moet altijd blijven opletten. Level 3 willen ze overslaan, omdat daarbij in bepaalde omstandigheden nog altijd de aandacht van de bestuurder wordt vereist. Volvo is trouwens niet de enige die in zee is gegaan met Nvidia - ook Volkswagen, Uber, en Mercedes-Benz' moederbedrijf Daimler doen zaken met het bedrijf. Vraag is wel of ze sneller resultaat zullen halen dan Intel, wat zaken doet met Tesla en Waymo. Intel lijkt beter op koers.

Afbeelding Webuildapps

Hyperloop, alleen hype of toekomstige revolutie?

Met hyperloop technologie wil men een eeuwenoud concept verbeteren: zo snel mogelijk van A naar B reizen. Sinds Tesla-oprichter Elon Musk in 2013 het concept presenteerde wordt er over gepraat als de volgende revolutie in transport. Kleine cabines moeten mensen van A naar B zoeven, met een snelheid die kan oplopen tot 1200 kilometer per uur. Stuk sneller dan een passagiersvliegtuig. Opwindend nieuws, misschien mogelijk, zeker moeilijk te geloven.

Musk moedigde in 2013 andere bedrijven aan om verder te bouwen op zijn idea omdat hij druk was met andere projecten. Sinds 2013 zijn er verschillende bedrijven die deze kans hebben aangegrepen, bijvoorbeeld Virgin Hyperloop One en Hyperloop Transportation Technologies. De bedrijven doen hetzelfde, maar Virgin heeft een globale focus (o.a. Dubai, India, New York), HTT focust zich op Dubai, Abu Dhabi, en Saudi Arabië, en Musk's bedrijf, The Boring Company, lijkt het wat langzamer aan te doen. TBC werkt op dit moment aan de loop voor Los Angeles en Chicago. Welk bedrijf uiteindelijk hét hyperloop-bedrijf wordt? Over vijf jaar weten we meer.

Afbeelding Webuildapps

Eervolle vermeldingen

Neuralink - nog een bedrijf uit de tank van Elon Musk. Neuralink bouwt een tool die onze hersenen verbindt met computers, zonder een fysieke connectie. Op de korte termijn om hersenaandoeningen- en schade te behandelen, op de lange termijn om mensen superslim te maken

Nintendo Switch - sinds de release in maart 2017 zijn er meer dan 23 miljoen Switch consoles verkocht, in 2018 alleen al meer dan 13 miljoen. Schot in de roos voor Nintendo!

NFC, oftewel "near field communication", kan veel meer dan alleen contactloos betalen met je smartphone. We hebben er uitgebreid over geschreven in deze blog over NFC.

Gepubliceerd op 1 januari 2019

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.