Update 2022
Metaverse, robotica en NFT’s: wat houden deze technologie trends precies in en hoe kun je ze benutten? 🚀 Lees het in ons artikel over 7 tech trends in 2022.
Jaarlijks publiceren we een nieuw artikel over trends in de techwereld. Deze baseren we op bevindingen van ICT-onderzoeksbureau Gartner en de presentaties tijdens CES 2022, ’s werelds grootste techbeurs. Hieronder gaat de editie van 2020 verder.
Virtuele customer experience
Bij Walmart, 's werelds grootste super-super-supermarkt, kan je zo'n beetje alles krijgen wat je hart begeert. Van dagelijkse boodschappen en kleding tot electronica, speelgoed en hondenbrokken. Zelf ben ik vaak in Amerika te vinden en dus ook af en toe in Walmart. Het vinden van stofzuigerzakken is een hele uitdaging, maar dat is een ander verhaal. Je een weg banen door een drukke, doolhofachtige Walmart is voor veel mensen geen plezier. Wat als je dit vanuit je huis kan regelen, zonder al die drukte? Binnenkort zal dat de werkelijkheid zijn. Hoe? Met virtual reality.
's Werelds grootste retailer zou dit graag willen aanbieden. Het bedrijf heeft in 2018 al twee patenten aangevraagd voor een virtuele showroom, die klanten via een VR headset en sensor-handschoenen toegang geeft tot een driedimensionale VR-Walmart. Klanten kunnen in deze virtuele supermarkt de winkel rond en spullen "pakken", die vervolgens naar de klant worden verstuurd via een volledig geautomatiseerd distributiecentrum. Dit alles maakt deel uit van Walmart's recente stap in de VR-wereld, een gebied wat veelbelovend is voor grote winkels die worstelen met de immense kosten voor het draaiende houden van hun fysieke locaties, net als de loonkosten.
Extra dimensie voor de gebruiker
Het bedrijf achter deze innovaties is Spatial&, in februari 2018 bemachtigd door Walmart. In 2019 heeft Walmart grote trucks op de parkeerplaatsen van sommige winkels gezet, waarin klanten met een VR headset en VR stoelen kunnen ervaren hoe het is om in de film “How to Train Your Dragon” te zijn. Walmart past VR ook toe om werknemers verschillende situaties te laten ervaren om zo ervaring op te doen. “We kijken naar wat volgens ons de retail customer experience zal transformeren”, zegt Katie Finnegan, CEO van Spatial&.
Walmart is trouwens niet de enige die zich bezighoudt met VR. IKEA is ook bezig met slimme toepassingen die de customer experience verbeteren. Ik verwacht in 2020 meer te horen over de toepassing van virtual reality in winkels. Zal de in-store ervaring op den duur vervangen worden door een virtuele ervaring?
Een snellere wereld met 5G
Wat betekenen die Gs eigenlijk? Ze staan voor "generation", oftewel generatie. Elke nieuwe G staat voor een specifieke minimumwaarde wat betreft snelheid, verbinding, en vertrouwbaarheid. 1G liet ons met elkaar praten, 2G liet ons berichten versturen en ontvangen, 3G gaf ons data en internet, en 4G maakte het allemaal een stuk sneller. Wat gaat 5G dan doen? Ervoor zorgen dat onze telefoons weer sneller worden? Ja, maar dat is niet alles. 5G is indrukwekkend en biedt veel mogelijkheden:
- 5G is immens snel. Uiteindelijk zal het neerkomen op minimaal 10x sneller dan 4G. Sommigen spreken over 100 tot 250 keer sneller, met snelheden van 20GB per seconde over een wireless verbinding.
- 4G heeft zo'n 100 à 200 milliseconden nodig om informatie te versturen en ontvangen. 100 is snel; de reactietijd van mensen is zo'n 200 à 300 ms. 5G brengt dit getal terug naar zo'n 1 milliseconde. Oftewel: nooit meer wachten.
- Onder andere de markt van zelfrijdende auto's zou hier erg blij mee zijn. Het versturen van data tussen elkaar, zowel als het communiceren met verkeerslichten, wegsensoren, drones etc. kan met 5G zo goed als onmiddelijk zijn. Dit komt de veiligheid ten goede.
Kansen en debuut
Ook op medisch vlak kent 5G kansen. Operaties worden soms uitgevoerd met behulp van robotische tools, en een 5G verbinding zou ervoor zorgen dat de precisie nog beter wordt. Voordat 5G breedschalig geïmplementeerd zal zijn moeten bedrijven grote bedragen geld investeren in de infrastructuur. Dat zal goed komen: het debuut van 4G in 2011 was ook moeilijk en uiteindelijk ging dat hartstikke rap.
Omdat de technologie bij 5G wat complexer is kan het wel wat langer duren, maar verwacht in 2020 veel over 5G te horen en er ook mee in aanraking te komen. T-Mobile is al begonnen met het aanbieden van 5G-abonnementen. Meer lezen over 5G doe je in dit uitgebreide artikel van chipmaker Intel.
Near field communication: van underdog naar topdog?
NFC staat voor near field communication en is een manier waarop smartphones contactloos met elkaar kunnen communiceren, met een bereik van zo'n tien centimeter. Betaal jij wel eens contactloos met je pinpas? Dat werkt via NFC. Het wordt het meest gebruikt voor contactloos en mobiel betalen, maar je kan ook denken aan toepassingen als toegangspasjes voor kantoorgebouwen en reizen met jouw OV-chipkaart. Contactloos betalen is inmiddels niet meer weg te denken uit onze klantervaring, maar NFC kan veel meer. In de gezondheidszorg, de luchtvaart en in supermarkten bijvoorbeeld.
Patiënten kunnen met behulp van NFC makkelijker inchecken voor medische onderzoeken, het herhalen van recepten en het betalen van rekeningen. Samsung werkt al jaren samen met luchtvaartmaatschappij Iberia bij het inchecken en boarden op het vliegveld. Als de reisgegevens op een Samsung smartphone geladen zijn kun je daarmee de security en gates door, zelfs als het toestel uit staat. Wel alleen op luchthavens die zijn uitgerust met één of meerdere NFC-scanners, waaronder Schiphol.
Supermarkten kunnen hun schappen uitrusten met NFC-chips om zo hun klanten meer informatie over de producten te verschaffen, eventueel met foto of film. Zo zie je meteen van welke koe jouw biefstuk komt en waar ze hebben gegraasd, iets wat voor de moderne consument steeds interessanter is. Een andere gave toepassing: een distilleerderij in Tasmanië gebruikt sinds kort NFC-tags om vervalsing van alcoholische drank tegen te gaan. Het speelveld van NFC is breed en zal in 2020 steeds meer in de spotlight komen.
Internet of Things groeit en blijft groeien
Verschillende IoT-toepassingen (wat is IoT?) worden dit jaar mainstream. Automatisering en efficiëntie zullen in dagelijkse taken worden geïntegreerd en zaken als verlichting, water, verwarming, airco, en andere processen overnemen. Direct gevolg is efficiënter energieverbruik. Daarnaast gaan we in 2020 de eerste sporen van flexibele bezorging zien. Klanten kunnen met behulp van GPS waar dan ook dingen laten bezorgen. Ziekenhuizen kunnen met het gebruik van sensoren real-time zien waar bepaalde machines zijn. Er zijn tal toffe en innovatieve oplossingen uit de hoed van IoT, bijvoorbeeld al vissend watervervuiling in beeld brengen met behulp van sensoren, of "slimme steden" die een fundering van technologie hebben.
Ook in retail biedt IoT kansen: Amazon heeft al een winkel zonder kassa's in Seattle. De winkel monitort de producten die je meeneemt, en geeft je een rekening op het moment dat je de winkel verlaat. Een verbetering in bijvoorbeeld de gezondheidszorg is "predictive healthcare", oftewel: voorkomen is beter dan genezen. Met IoT kunnen er eenvoudig correlaties worden gemaakt tussen wat er gegeten is, slaappatronen, fluctuaties in vitale waardes... zo kan er voorspeld worden wat er gaat komen en of er misschien een dokter moet worden ingeschakeld. Meer lezen over toepassingen van technologie in de gezondheidszorg kan je in dit artikel.
Digitalisering van het onderwijs zal toenemen
De combinatie van digitale tools, project-gebaseerd leren, en ouderwets studeren in het klaslokaal stelt studenten in staat om op hun eigen tempo kennis tot zich te nemen. Op die manier krijgen studenten meer zelfstandigheid, waardoor leraren weer meer tijd hebben voor studenten die extra persoonlijke aandacht nodig hebben. We houden ons er graag mee bezig: eerder schreven we over digitalisering in het onderwijs en verzorgden we een workshop tijdens het Nationale Congres Mediawijsheid met als onderwerp AI in het onderwijs, waar we ook een artikel over hebben geschreven.
Mooi voorbeeld van een universiteit die de focus op digital learning legt is de universiteit van Central Florida (UCF). Zij bewijzen dat een universiteit op alle vlakken een succes kan zijn. Veel studenten, hoge eisen, betaalbare studiekosten... bij UCF lukt het allemaal. Een sleutelreden voor dit succes is die focus op digital learning. Zo'n tachtig procent van de UCF studenten volgt minstens één online cursus, vergeleken met het nationaal gemiddelde (in Amerika) van zo'n dertig procent. UCF's Center for Distributed Learning heeft een team van zo'n 90 mensen dat trainingen verzorgt voor faculteiten over hoe ze online cursussen kunnen ontwerpen en inzetten. Bill Gates schrijft hier meer over UCF en digital learning.
Proost op een nieuw decennium!
Wat voor kansen zie jij voor de wereld en jouw bedrijf in 2020? Laat het ons vooral weten. Mocht je een (technische) uitdaging voor ons hebben, neem dan vooral contact met ons op of vraag een offerte aan. Ook in 2020 helpt app ontwikkelaar Webuildapps je graag bij ontwikkelen van slimme apps. Nog een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen!
Inhoud
Gepubliceerd op 31 december 2019