Dienstverlening van het hoogste niveau
Door slim gegevens te verzamelen kan er waardevolle informatie uit data worden gehaald. De opkomst van intelligente machines maakt het verzamelen van data een stuk eenvoudiger voor bedrijven in de productie- of maakindustrie. Wat als alle machines voorzien zijn van slimme apparaten en sensoren die met elkaar communiceren, met als doel het productieproces te optimaliseren?
Informatie van deze machines kan door een backend verwerkt worden en realtime worden uitgelezen in een intuïtieve app. Daar zijn wij als app ontwikkelaar gespecialiseerd in. Handig voor het bedrijf dat de machines realiseert, maar vooral handig voor de mensen die uiteindelijk de machines in gebruik nemen. Door data optimaal te benutten wordt de dienstverlening naar een hoger niveau getrokken. Het monitoren van processen, het ontvangen van meldingen en het besturen van apparaten wordt voor eindgebruikers makkelijker dan ooit voorheen gemaakt.
Optimaliseren van processen
Slimme machines worden in tal van sectoren ingezet. Deze bezitten allemaal waardevolle data en vaak liggen er kansen om een proces of de dienstverlening te verbeteren. Een app kan gebruikt worden als tool voor veiligheid & arbo (ook met virtual reality), het geven of volgen van trainingen, advies en informatie, het uitvoeren van audits of assessments en meer. Realtime inzicht in de resultaten, een overzicht van stationaire uren, onderhoudsindicaties: het zijn maar een paar features die met een app binnen handbereik liggen.
In dit artikel beschouwen we enkele voorbeelden van manieren waarop machinebouwers gebruik kunnen maken van apps. Dit doen we met onze eigen ervaringen en designs als basis. De komende tijd zullen we meer blogs publiceren gericht op de machinebouw en de maakindustrie. Zo geven we stapsgewijs meer informatie over de verschillende manieren waarop apps waardevol kunnen zijn in deze branches.
Realtime monitoren van data
Een van de manieren waarop apps in de machinebouw kunnen worden gebruikt is als gereedschap om data te monitoren. Zo heeft de eindgebruiker een krachtig overzicht en kan hij tijdig en efficiënt beslissingen maken. In onderstaand design zijn we uitgegaan van een bedrijf dat koelcellen gebruikt voor de opslag van levensmiddelen. De gebruiker kan data van verschillende koelcellen inzien, bijvoorbeeld Koelcel 1 die aardappelen opslaat.
Denk bij beschikbare data aan bijvoorbeeld de celtemperatuur, de temperatuur van het product, de luchtvochtigheid en kooldioxide-waardes. Wat is de actuele data en hoe verhoudt die zich tot wat de gebruiker heeft ingesteld? Nog een stap verder zou zijn om via de app aan de knoppen van het systeem te kunnen draaien. Dan kan de gebruiker op afstand zijn koelcellen besturen.
Toelichting op voorbeeld
Als een waarde een bepaalde grens heeft bereikt (bijvoorbeeld gelijk aan het ingestelde niveau of daarboven) kan er een melding of waarschuwing worden gegeven. In het design is bijvoorbeeld ingesteld dat wanneer de luchtvochtigheid 80% bereikt heeft een waarschuwing wordt gegeven. Dit kan ook als pushnotificatie op de telefoon. Met een dergelijk systeem weet de gebruiker altijd wat de status is van zijn bewaarde producten en kan hij tijdig handelen om de kwaliteit van deze producten te bewaken.
Nou zijn wij uitgegaan van koelinstallaties, maar een dergelijke app kan overal worden ingezet waar data beschikbaar is om te monitoren. Je kan ook denken aan het realtime monitoren van materiaalstromen in een magazijn. Zo kan voorkomen worden dat een order voor een machine start voordat de juiste materialen aanwezig zijn. Het aanpassen van design en features kan altijd, dat is afhankelijk van de wensen van de klant.
Slimme apparaten op afstand besturen
Besseling Techniek maakt al meer dan 30 jaar geavanceerde machines om handmatig, semi- of volautomatisch de daken van grote kassen te bewassen. Het creëren van meer licht in de kas is daarbij de focus. Een kas die meer licht binnenlaat levert namelijk meer op. Om hun klanten een nog betere service te bieden is Besseling Techniek een samenwerking met ons aangegaan voor de realisatie van een app. Met deze app kunnen de apparaten van Besseling Techniek op afstand worden bestuurd via de smartphone of tablet van de gebruiker.
Je kan bijvoorbeeld de begin- en eindtijd of het aantal te wassen kappen invoeren, waarna je op de startknop drukt. De waterpomp start automatisch, de kasdekwasser positioneert zich en gaat aan de slag. Met deze handige tool heb je toegang tot alle functies en informatie over het Roofmaster systeem. Alles kan op afstand worden geregeld en het oogsten van meer daglicht wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt.
Verbinding met de cloud
Een van de grootste uitdagingen binnen het project was het verkrijgen van toegang tot de machine. Een van de componenten is een IXON router die via 4G of WIFI zorgt voor een verbinding met het internet en een versleutelde verbinding met de IXON cloud.
IXON cloud is een online omgeving bedoeld voor IoT specifiek gericht op de industrie (IIoT) met als doen om industriële machines, mensen en data beter te laten samenwerken. Via de IXON cloud is de machine op afstand bereikbaar en kunnen parameters worden ingesteld en uitgelezen. Ook interessant om over te lezen is MindSphere, het cloud-based open IoT-besturingssysteem van Siemens.
Hier geldt hetzelfde als bij monitoringssystemen: we geven een voorbeeld, maar het op afstand besturen van apparaten is zeer breed inzetbaar. Kunnen de gebruikers van jouw machines al op afstand hun systemen starten en aansturen? Mocht je meer willen lezen over de remote access app voor Besseling verwijzen we je graag naar de Roofmaster case.
Eenvoudig data kunnen analyseren
Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt Lely oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melken tot reinigen. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.
Al deze innovaties hebben hetzelfde doel: het leven van agrariërs wereldwijd eenvoudiger maken en samen werken aan een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector.
Mede omdat wij een voorliefde hebben voor het ondersteunen van bedrijven in de agrarische sector besloten wij een conceptdesign op te zetten voor Lely. Hieronder zie je daar een deel van. Met deze app kunnen boeren nog slimmer te werk gaan omdat alle belangrijke kennis en features in één plek gewaarborgd zijn. Zij kunnen een takenlijst voor die dag zien, de dagelijkse melkproductie en in het geval van meldingen krijgen zij notificaties. Alles om het leven van de boer makkelijker te maken. In dit geval ligt de focus op boeren en hun melkrobots, maar een dergelijk systeem kan natuurlijk ook met andere data werken. Zolang er data beschikbaar is kan die benut worden.
Intelligent en preventief onderhoud
Belangrijk om te vermelden is dat ook op het gebied van onderhoud een stap kan worden gezet door gebruik te maken van apps. Slimme apparaten hebben soms een storing. Er wordt altijd geprobeerd om dit te beperken, maar het komt voor. Storingen worden niet altijd gesignaleerd, waardoor machines soms te lang doordraaien en de schade uiteindelijk veel groter kan zijn dan de initiële storing.
Door slim gebruik te maken van apps kunnen medewerkers van de technische dienst automatisch een notificatie krijgen wanneer een storing plaatsvindt. Door tijdig te alarmeren kan een onderhoudsspecialist aanwezig zijn voordat een productiemedewerker doorheeft dat er een storing is. Met sensoren in machines kan voorspeld worden wanneer onderhoud noodzakelijk is.
Benut beschikbare data optimaal
Met moderne technologie als apps en sensoren is actuele informatie altijd binnen handbereik en kan ook op afstand een beslissing worden genomen over onderhoud. Net als in de Formule 1 zijn er dan bergen aan data die jij kan gebruiken om tal van processen te optimaliseren. Dit kan direct leiden tot grove kostenbesparing.
Tot slot kan ook allerlei technische- en achtergrondinformatie in de app worden gegoten. Uit welk jaar komt deze machine? Wanneer is het laatste grote onderhoud gepleegd en wat is er toen vervangen? Allerlei vragen waar je tot voor kort nog een papieren boekje voor open moest slaan, zijn nu met een druk op de knop terug te vinden. Wanneer besluit jij om de beschikbare data optimaal te gaan benutten voor meer resultaat?
App laten maken? Kies voor ervaring
Bij Webuildapps bouwen we apps als goede stukken gereedschap die processen verbeteren en ondersteunen. Ben je op zoek naar een ervaren app ontwikkelaar of ben je benieuwd of een app laten maken waardevol zou kunnen zijn voor jouw (machine)bedrijf? Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring en helpen je graag bij het maken van apps. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van native iOS- en Android-applicaties. Deze kunnen losstaand zijn, gekoppeld met bestaande informatiesystemen of worden beheerd via een specifieke omgeving.
Processen slimmer en sneller maken is voor ons tweede natuur. We worden blij van complexe vraagstukken en ondersteunen bedrijven bij het verbeteren van hun dagelijkse processen. Het is onze passie om een goed idee te transformeren naar een innovatieve, oplossingsgerichte app die is gebouwd met de eindgebruiker als uitgangspunt.
Onze nuchtere aanpak en communicatie leidt al meer dan 10 jaar tot kwalitatief hoogwaardige en stabiele apps. Koppelingen met bestaande systemen zijn ons niet onbekend: we hebben ruime ervaring met het integreren van ERP-koppelingen, TMS-systemen, Track&Trace, CRM-systemen en meer. Neem contact met ons op om de kansen verder te bespreken of vraag een offerte aan.
Inhoud
Gepubliceerd op 15 april 2020