Slimme kasdekwassers op afstand besturen

Met de Roofmaster Remote Access app kunnen gebruikers van de innovatieve kasdekwassers van Besseling Techniek hun apparaten op afstand besturen. Dit leidt tot een kasdekbewassing die nóg efficiënter is.

Doelgroep

Glastuinders

Opdrachtgever

Besseling Techniek

Markt

Glastuinbouw

Eerste release

15 maart 2020

Over

Besseling Techniek maakt al meer dan 30 jaar geavanceerde machines om handmatig, semi- of volautomatisch de daken van grote kassen te bewassen. Het creëren van meer licht in de kas is daarbij de focus. Een kas die meer licht binnenlaat levert namelijk meer op. Volgens de klanten van Besseling zorgt de Roofmaster al snel voor vier procent meer opbrengst. In gebieden met veel vervuiling kan dit percentage flink oplopen.

Uitdaging

Er is een Roofmaster Kasdekwasser voor elk type Venlokas. Het besturingssysteem wat Besseling Techniek in eigen huis ontwikkeld heeft, werkt met ieder klimaatsysteem op de markt. Door de daken van kassen schoon te maken en de goten vrij te houden van vuil wordt er meer daglicht geoogst, wat terug te zien is in de opbrengst. Bij Besseling bestond de wens om een applicatie te maken waarmee gebruikers hun machines op afstand zouden kunnen besturen.

Afbeelding Webuildapps

IXON Cloud

Eén van de grootste uitdagingen binnen het project was het verkrijgen van toegang tot de machine. Een van de componenten is een IXON router die via 4G of WiFi zorgt voor een verbinding met het internet en een versleutelde verbinding met de IXON cloud. Via de cloud is de machine op afstand bereikbaar en kunnen parameters worden ingesteld en uitgelezen. Roofmaster Remote Access maakt slim gebruikt van de verbinding met IXON cloud en de aansturing van de kasdekwasser.

Oplossing

Met de Roofmaster Remote Access app kunnen de apparaten van Besseling Techniek op afstand worden bestuurd via de smartphone of tablet van de gebruiker. Je kan bijvoorbeeld de begin- en eindtijd of het aantal te wassen kappen invoeren, waarna je op de startknop drukt. De waterpomp start automatisch, de kasdekwasser positioneert zich en gaat aan de slag. Met deze handige tool heb je toegang tot alle functies en informatie over het Roofmaster systeem. Je kunt alles op afstand regelen.

Resultaat

Het oogsten van meer daglicht is makkelijker gemaakt voor glastuinders wereldwijd. Hiermee behalen zij meer opbrengst. Daarnaast zorgt de app voor gemak, inzicht en controle voor de gebruikers - ongeacht tijd en locatie, men kan altijd de apparatuur aansturen.

Zelf iets doen met apps en machines? Daar helpen we als app ontwikkelaar graag bij.

Webuildapps begreep na een korte briefing direct wat onze bedoeling was. Zij ontwikkelden de Roofmaster Remote Access app met minimale input vanuit ons. De app maakt onze kasdekreiniger een stuk gebruiksvriendelijker voor onze klanten.

Martijn Okkerse - Operations Manager

Overzicht van alle kasdekwassers

In dit scherm zien gebruikers een overzicht van alle beschikbare Roofmasters en hun status. Het komt vaak voor dat een glastuinder meerdere kasdekwassers in gebruik heeft. Op deze manier kan hij per kasdekwasser zien of deze in bedrijf is, een storing heeft of instellingen aanpassen. Ook kan hij het systeem op afstand starten.

USP afbeelding Overzicht van alle kasdekwassers

Overzicht van systeemmeldingen

Met een overzicht van systeemmeldingen is snel duidelijk hoe het met de wassers gaat. Een gebrek aan waterdruk bijvoorbeeld wordt gewoon gemeld.

USP afbeelding Overzicht van systeemmeldingen

Bediening via VNC

Via het Roofmaster VNC scherm kunnen glastuinders hun Roofmaster apparaten bedienen en instellen. Met een paar drukken op de knop is de Roofmaster gereed om te gaan wassen, met meer licht en opbrengst als gevolg.

USP afbeelding Bediening via VNC

Dark mode ondersteuning

In Roofmaster Remote Access is ook ondersteuning voor Dark Mode opgenomen. Dark mode werkt energiebesparend voor smartphones met een OLED scherm en steeds meer gebruikers geven de voorkeur aan een donkere kleurstelling.

USP afbeelding Dark mode ondersteuning

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.