Slimme kasdekwassers op afstand besturen

Met de Roofmaster Remote Access app kunnen gebruikers van de innovatieve kasdekwassers van Besseling Techniek hun apparaten op afstand besturen. Dit leidt tot een kasdekbewassing die nog efficiënter is dan voorheen.

Doelgroep

Glastuinders

Opdrachtgever

Besseling Techniek

Markt

Glastuinbouw

Eerste release

15 maart 2020

Roofmaster Remote Acces Light Overzicht

Over Besseling Techniek

Besseling Techniek maakt al meer dan 30 jaar geavanceerde machines om handmatig, semi- of volautomatisch de daken van grote kassen te bewassen. Het creëren van meer licht in de kas is daarbij de focus. Een kas die meer licht binnenlaat levert namelijk meer op. Volgens de klanten van Besseling zorgt de Roofmaster al snel voor vier procent meer opbrengst. In gebieden met veel vervuiling kan dit percentage flink oplopen.

De kasdekwassers van Besseling zijn het resultaat van jarenlange innovatiedrang met een scherp oog voor de wensen van telers overal ter wereld. Het resultaat hiervan is kasdekwassers van topkwaliteit: ze zijn stabieler, steviger, betrouwbaarder en zuiniger dan elk ander systeem. Besseling heeft reeds meer dan 500 Roofmasters gemaakt, dus telers zijn verzekerd van technologie die zich heeft bewezen. Zo zorgt Besseling Techniek er iedere dag weer voor dat glastuinders overal ter wereld zoveel mogelijk profiteren van het daglicht.

Kasdekwasser Roofmaster

De Roofmaster is een duurzame kasdekwasser. Dankzij het efficiënte gebruik van energie en water is het nieuwste type opgenomen in de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bovendien rijdt de kasdekwasser stabiel, waardoor onderdelen en slijtdelen langer meegaan. Ook in de meest uiteenlopende en extreme omstandigheden behaalt de Roofmaster resultaat; zo wordt de Roofmaster ook in landen als Rusland en het Midden-Oosten ingezet.

Er is een Roofmaster voor elk type Venlokas. Het besturingssysteem wat Besseling Techniek in eigen huis ontwikkeld heeft werkt met ieder klimaatsysteem op de markt. Door de daken van kassen schoon te maken en de goten vrij te houden van vuil wordt er meer daglicht geoogst, wat terug te zien is in de opbrengst. De Roofmaster is een sterk stuk gereedschap. Naast effectief, betrouwbaar en zuinig is de levering ook vlot en de service uitstekend. Elke Roofmaster wordt op maat gemaakt en vervolgens op locatie geïnstalleerd en afgesteld.

Roofmaster kasdekwasser closeup

Verbinding via IXON Cloud

Een van de grootste uitdagingen binnen het project was het verkrijgen van toegang tot de machine. Tijdens de R&D fase van de machine is de kasdekwasser uitgerust met volledig nieuwe aansturing via een PLC en met nieuwe programmatuur. Binnen de machine is een intern netwerk beschikbaar tussen de verschillende componenten. Een van de componenten is een IXON router die via 4G of WIFI zorgt voor een verbinding met het internet en een versleutelde verbinding met de IXON cloud. IXON cloud is een online omgeving bedoeld voor IoT specifiek gericht op de industrie (IIoT) met als doen om industriële machines, mensen en data beter te laten samenwerken. Via de IXON cloud is de machine op afstand bereikbaar en kunnen parameters worden ingesteld en uitgelezen. Roofmaster Remote Access maakt slim gebruikt van de verbinding met IXON cloud en de aansturing van de Roofmaster kasdekwasser.

Roofmaster Remote Access

Met de Roofmaster Remote Access app kunnen de apparaten van Besseling Techniek op afstand worden bestuurd via de smartphone of tablet van de gebruiker. Je kan bijvoorbeeld de begin- en eindtijd of het aantal te wassen kappen invoeren, waarna je op de startknop drukt. De waterpomp start automatisch, de kasdekwasser positioneert zich en gaat aan de slag. Met deze handige tool heb je toegang tot alle functies en informatie over het Roofmaster systeem. Je kan alles op afstand regelen. Het oogsten van meer daglicht wordt op deze manier zo makkelijk mogelijk gemaakt.

Benieuwd geworden of ben je zelf glastuinder met interesse? Bekijk de app ook in de App Store en Google Play Store.

Webuildapps begreep na een korte briefing direct wat onze bedoeling was. Zij ontwikkelden de Roofmaster Remote Access app met minimale input vanuit ons. De app maakt onze kasdekreiniger een stuk gebruiksvriendelijker voor onze klanten.

Martijn Okkerse - Operations Manager

Overzicht van alle Roofmasters voor een klant

In dit scherm zien gebruikers een overzicht van alle beschikbare Roofmasters en hun status. Het komt vaak voor dat een glastuinder meerdere kasdekwassers in gebruik heeft. Op deze manier kan hij per kasdekwasser zien of deze in bedrijf is, een storing heeft of instellingen aanpassen. Ook kan hij het systeem in bedrijf brengen.

Roofmaster USP Light Overzicht

Bediening via VNC

Via het Roofmaster VNC scherm kunnen glastuinders hun Roofmaster apparaten bedienen en instellen. Met een paar drukken op de knop is de Roofmaster gereed om te gaan wassen, met meer licht en opbrengst als gevolg.

Roofmaster VNC

Dark mode ondersteuning

In Roofmaster Remote Access is ook ondersteuning voor Dark Mode opgenomen. Dark mode werkt energiebesparend voor smartphones met een OLED scherm en steeds meer gebruikers geven de voorkeur aan een donkere kleurstelling.

Roofmaster Dark Overzicht