Wat is slimme landbouw?
Landbouwgrond en waardevolle grondstoffen worden steeds schaarser. De uitstoot van broeikasgassen moet omlaag. We hebben te kampen met een stikstofcrisis. Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking voorzien van lekker, gezond en veilig eten? Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat we het klimaat, milieu, water en de natuur zo min mogelijk beschadigen? Moeilijke vraagstukken. Eén van de oplossingen is het optimaal benutten van de producten en bijproducten van jouw bedrijf. Dit kan je doen door moderne technologieën in te zetten. De term voor het toepassen van dit soort technologieën in de landbouw is slimme landbouw.
Met de hulp van onder andere smartphones en sensoren kunnen werkzaamheden worden uitgevoerd op het beste moment en de beste plek. Dit leidt tot een efficiënter gebruik van grondstoffen. Er is in de agrarische sector ontzettend veel data te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan data over gewasbescherming en waterafgifte. Door dit soort gegevens slim te verzamelen kan er waardevolle informatie uit worden gehaald. In deze blog beschouwen we twee voorbeelden van slimme apps in de agrarische sector die wij zelf ontwikkeld hebben. Meer weten over de mogelijkheden? Lees dan verder over ons als app ontwikkelaar.
Bejo helpt telers met de Cropalyser
Bejo heeft meer dan 100 jaar ervaring in de zaadbranche en behoort tot de toonaangevende specialisten in veredeling, productie, bewerking en verkoop van kwaliteitszaden. Bejo-zaad wordt geleverd in meer dan 100 landen via een wereldwijd netwerk van Bejo-ondernemingen en toegewijde distributeurs. Ruim 1400 medewerkers werken met grote betrokkenheid voor Bejo verdeeld over vestigingen in 28 landen en meer dan 16 talen.
In de informatievoorziening naar haar telers wilde Bejo graag innoveren door het reeds bestaande ziektebeelden boekje - een boekje met ziektebeelden die in gewassen voorkomen en een beschrijving van de symptomen - via een smartphone beschikbaar te maken. In samenwerking met ons team is toen de Cropalyser tot stand gekomen. Er is zorgvuldig gekeken naar alle wensen en eisen om zo tot een eindresultaat te komen waar de telers echt tevreden mee zijn.
De Cropalyser wordt door Bejo onder andere ingezet voor de verspreiding van kennis over ziektebeelden en symptomen in meerdere gewassen onder alle (lokale) telers, ondersteuning van telers en haar eigen vertegenwoordigers bij het determineren van ziektebeelden in gewassen, en kostenbesparing op drukwerk (minder fysieke ziektebeeldenboekjes). Wil je meer weten over deze oplossing? Lees verder in onze case over de Cropalyser.
Optimale service voor de klanten van OZ Planten
Als plantenexporteur is OZ Planten een van de grootste en meest vooruitstrevende van Nederland. Door nauwe banden met afzetmarkten over de hele wereld is OZ Planten een wereldspeler van formaat, met een brede marktkennis. Klanten zijn wereldwijd gevestigde importerende groothandel, tuincentra, tuincentrumketens en retailers die zich richten op het midden- en hogere segment van de markt. In een markt waarin het soms draait om (halve) centen is prijs belangrijk voor de loyaliteit van een klant. Daarnaast kun je je op het gebied van service nog echt onderscheiden van de concurrent zodat klanten loyaal willen blijven ondanks een (miniem) prijsvoordeel aan de overkant van de straat.
Met name de promolijst, Track en Trace voor orders en service waren belangrijke speerpunten. De koppeling met de bestaande systemen binnen OZ Planten samen met Track en Trace via de verschillende transportbedrijven en het afboeken van een bestelling samen met klanten werd gezien als uitdaging. Inmiddels zijn we samen tot een sterk resultaat gekomen. Alle klanten van OZ Planten kunnen nu eenvoudig met hun bestaande account inloggen bij de OZ Planten app en zo direct de weekaanbiedingen bekijken en toegang krijgen tot de webshop. Meer weten over wat deze app allemaal kan? Lees verder in onze case over OZ Planten.
Agrarische app laten maken?
Benieuwd naar meer voorbeelden? Werp een blik op onze oplossing voor Agrifirm. Wij ondersteunen onze boeren en agrarische bedrijven graag met onze kennis en vaardigheden. Meten is weten, smartphones openen de weg voor agrariërs om hun productiviteit te verhogen. Ben je werkzaam in de agrarische sector en benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? We helpen je graag bij een maatwerk app laten maken.
Als app ontwikkelaar zorgen we voor de juiste mix van techniek, zakelijk inzicht en creativiteit. Zo komen we tot een eindproduct waar we beiden trots op kunnen zijn. Ons hele team is bij dit proces betrokken; een techneut is immers geen ontwerper en vice versa. Het team is zo samengesteld dat allerlei expertises samenwerken om jouw bedrijf te helpen. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een indicatie van de app kosten of maak een afspraak voor een adviesgesprek. We bieden je graag een kop koffie aan.
Inhoud
Gepubliceerd op 1 december 2019