Analyseer gewassen met Bejo's Cropalyser

Bejo's Cropalyser geeft medewerkers in de meest onherbergzame gebieden ter wereld zowel on- als offline de mogelijkheid om ziektebeelden in gewassen te herkennen en bestrijden. De vele content die hier voor nodig is is eenvoudig vanuit het backend aan te passen.

Doelgroep

Telers

Opdrachtgever

Bejo Zaden

Markt

Agrarische sector

Eerste release

23 juli 2014

IMG 0085 2

Over Bejo Zaden

Bejo heeft meer dan 100 jaar ervaring in de zaadbranche en behoort tot de toonaangevende specialisten in veredeling, productie, bewerking en verkoop van kwaliteitszaden. Bejo-zaad wordt geleverd in meer dan 100 landen via een wereldwijd netwerk van Bejo-ondernemingen en toegewijde distributeurs. Ruim 1400 medewerkers werken met grote betrokkenheid voor Bejo verdeeld over vestigingen in 28 landen en meer dan 16 talen.

Heldere & directe communicatie met ons als klant en samen toewerken naar een fantastisch eindresultaat!

Daniëlle Bruin en Jurgen van Baar - Marketing & Design Bejo Zaden

De vraag van Bejo Zaden

In de informatievoorziening naar haar telers wilde Bejo graag innoveren door het reeds bestaande ziektebeelden boekje - een boekje met ziektebeelden die in gewassen voorkomen en een beschrijving van de symptomen - via een smartphone beschikbaar te maken. De app moest - net zoals de bekende ziektebeeldenboekjes - als praktisch hulpmiddel dienen voor telers. Zo was het belangrijk dat er in de app ziektebeelden van meerdere gewassen (bieten, uien, wortelen en kool) beschikbaar zouden zijn en dat weer in meerdere talen. Daarnaast moest de app werken in zowel online als offline situaties. Ook belangrijk was dat een teler wanneer dat nodig is eenvoudig zou kunnen uitdokteren welke ziekte hij in zijn gewas heeft aangetroffen.

Een ander belangrijk aandachtspunt in de aanlevering van content was dat Bejo de content continu moest kunnen bijwerken omdat, mede door de hoeveelheid content en de vele talen, er nog wel eens een aanpassing in de tekst gedaan moet worden.

De oplossing voor Bejo Zaden

Webuildapps ontwikkelde samen met Jurgen van Baar en Daniëlle Bruin van Bejo Zaden Bejo’s Cropalyser app. Een iPhone, Android en Windows Phone app inclusief een slim systeem voor de uitwisseling van de vele content verdeeld over 16 talen.

Door het inzetten van een aantal Podio apps kan Bejo de content continu eenvoudig bijwerken en op afroep kan Webuildapps eenvoudig een nieuwe versie van de app met nieuwe content publiceren in de App Store, Google Play en Windows Phone.

De Cropalyser wordt door Bejo ingezet voor:

  • De verspreiding van kennis over ziektebeelden en symptomen in meerdere gewassen onder alle (lokale) telers
  • Ondersteuning van telers en haar eigen vertegenwoordigers bij het determineren van ziektebeelden in gewassen
  • Kostenbesparing op drukwerk (minder fysieke ziektebeeldenboekjes)
  • De ‘Cropalyse’ zoekfunctie is een handzame tool die via het beantwoorden van vragen leidt naar onregelmatigheden, het analyseren van groeiontwikkelingen en het herkennen van symptomen. Tevens biedt Cropalyser een advies over gewascontrole en preventie van ziekten en plagen. Met de Cropalyser is functionele gewasinformatie voor de teler direct, in een handomdraai en zowel off- als online beschikbaar
  • Tijdens verschillende groeistadia van het gewas kan aan de hand van symptomen, foto’s en door middel van vraagstelling eenvoudig herleid worden welke ziekte of plaag de ontwikkeling van een gewas hindert

Uitbreiding Cropalyser

Inmiddels zijn we aanbeland bij de derde update van de Cropalyser. In mei 2016 de app voorzien van een grotendeels nieuw en fris ontwerp voor het hoofdmenu en het scherm met de categorieën. Het hoofdmenu is in de iPhone - , Android - en Windows Phone app voorzien van een Parallax effect.

Ook groeit de vraag onder medewerkers en telers van Bejo zaden naar meer gewassen en ziektebeelden in de app. De waarde van de app groeit en dit heeft ervoor gezorgd dat de radijs toegevoegd is en selderij binnen enkele weken zal volgen. De lijst met nog toe te voegen gewassen groeit waardoor er in de volgende update ook prei als gewas zijn opwachting zal maken.

Gewassen

Ziekte beelden van verschillende gewassen

IMG 0085 2

Ziekte beeld

Bekijk overzichtelijke lijsten met ziektebeelden per gewas en per categorie

IMG 0087 2

Cropalyser

Vind het ziektebeeld doormiddel van een vragenlijst

IMG 0090 2

Symptomen

Bekijk de symptomen en en beschrijving van een ziektebeeld incl. foto's

IMG 0088 2