Servicekanaal voor klanten van OZ Planten

Via de OZ planten app kunnen klanten eenvoudig de promolijst artikelen bekijken en bestellen. Daarnaast blijven ze op de hoogte van aankomende specials en kunnen zij service-gerichte acties uitvoeren zoals het bekijken van facturen of het indienen van reclamaties.

Doelgroep

Tuincentra en retail

Opdrachtgever

OZ Planten (Dutch Flower Group)

Markt

Planten

Eerste release

30 september 2019

Over

Als plantenexporteur is OZ Planten één van de grootste en meest vooruitstrevende van Nederland. Door nauwe banden met afzetmarkten over de hele wereld is OZ Planten een wereldspeler van formaat, met een brede marktkennis. Klanten zijn wereldwijd gevestigde importerende groothandel, tuincentra, tuincentrumketens en retailers die zich richten op het midden- en hogere segment van de markt.

OZ Planten is onderdeel van Dutch Flower Group, een familie van meer dan 25 gespecialiseerde handelsbedrijven in bloemen en planten die samen - wereldwijd - de hele sierteeltketen bedienen. Dutch Flower Group streeft ernaar om voor alle afzetsegmenten in de bloemen- en plantenhandel gespecialiseerde bedrijven te hebben en daarin ook de beste te zijn.

Meerwaarde blijven bieden voor klanten

In een markt waarin het soms draait om (halve) centen en klanten is prijs belangrijk voor de loyaliteit van een klant, maar ook kosten voor transport en levermogelijkheden. Daarnaast kun je je op het gebied van service nog echt onderscheiden van de concurrent, zodat klanten loyaal willen blijven ondanks een (miniem) prijsvoordeel aan de overkant van de straat. Daarom kwam OZ Planten bij Webuildapps om de mogelijkheden voor service via een app te verkennen.

Met name de promolijst (weekaanbiedingen), Track en Trace voor orders en service waren belangrijke speerpunten. De koppeling met de bestaande systemen binnen OZ Planten, samen met Track en Trace via de verschillende transportbedrijven en het afboeken van een bestelling werd gezien als uitdaging.

Dynamic NAV ERP en Greenline

De interne processen binnen OZ Planten worden grotendeels ondersteund vanuit Microsoft Dynamics NAV (Navision) in combinatie met een semi-maatwerk uitbreiding Greenline. Dit betekent dat alle informatie rondom in- en verkoop aanwezig is binnen dit systeem. Daarnaast heeft OZ Planten een webshop voor klanten waarbij gebruik gemaakt wordt van Greenline Webshop.

Om een app te koppelen met Dynamics NAV/Greenline moest er er eerst een API worden ontwikkeld die informatie vanuit NAV beschikbaar kon stellen en verwerken, zodat de functionaliteit in de app hierop kon aansluiten.

Servicekanaal voor klanten

Alle klanten van OZ Planten kunnen nu eenvoudig met hun bestaande account inloggen bij de OZ Planten app, direct de weekaanbiedingen bekijken en toegang krijgen tot de webshop. Ook kunnen ze via push notificaties op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en de status van een levering via Track en Trace. Via service kunnen allerlei (administratieve) handelingen eenvoudig uitgevoerd worden en is veel informatie beschikbaar, waarmee kostbare tijd van accountmanagers en de administratie kan worden bespaard.

Het geduld, de flexibiliteit en snelheid van het team van Webuildapps heb ik als super ervaren.

Ramon van Kessel - Manager e-commerce bij OZ Planten

Actuele aanbiedingen via de promolijst

Via de promolijst brengt OZ Planten alle extra scherpe weekaanbiedingen onder de aandacht bij klanten. Afhankelijk van de verzenddatum is er aanbod beschikbaar en kunnen klanten producten bestellen. Bij producten worden alle kenmerken getoond zoals potmaat, hoogte en aantal knoppen en kan een grote foto van een product worden bekeken.

Actuele aanbiedingen via de promolijst

Persoonlijk dashboard

Iedere klant die inlogt ziet via een persoonlijk dashboard alle relevante informatie. Denk hierbij aan eerder geplaatste bestellingen en facturen. Maar ook de weekaanbiedingen die passen bij jouw eerder bestelde producten.

Persoonlijk dashboard

Eenvoudig een servicrapport indienen

Ondanks een goed logistiek proces kan het zijn dat een levering voor een klant niet in orde is. Denk hierbij aan verkeerde aantallen, maar ook de kwaliteit kan tijdens transport achteruit gaan door een ongunstige temperatuur, of een verkeerde hoeveelheid licht of vocht. Op zo'n moment kan een klant via een servicerapport melding maken van een levering die niet in orde is en direct de foto's als bewijzen bijsluiten. Via een servicerapport kan OZ Planten deze melding op de juiste manier afhandelen, zonder dat er veel tijd verloren gaat aan telefoon en e-mail.

Eenvoudig een servicrapport indienen

Aankomende producten

Dagelijks komen de inkopers van OZ Planten bij kwekers en leveranciers over de vloer en zien zij welke producten er beschikbaar zijn en welke welke kwaliteit er aan komt. Maar ook zien zij de nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwe kleuren of producten er binnenkort in de handel komen. Via de app kunnen zij eenvoudig een foto maken en deze delen met alle klanten zodat iedereen kan zien welke specials en nieuwe producten zij binnenkort kunnen verwachten. Op haar beurt kan een klant een nieuw product weer 'liken' zodat binnen OZ men ook weet waar de klanten positief op reageren.

Aankomende producten

Laatste nieuws van OZ en hoogtepunten vanuit de markt

Via de app houdt OZ haar klanten op de hoogte met belangrijke berichten vanuit de organisatie en de markt. Ook doen zij verslag van de verschillende bezoeken bij leveranciers, beurzen en andere relevante zaken om zo alle klanten geïnformeerd te houden.

Laatste nieuws van OZ en hoogtepunten vanuit de markt

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.