Wat is VR of Virtual Reality?
Ondertussen zijn veel mensen bekend met het woord Virtual Reality, maar weten zij niet wat het precies is en wat je er mee kan doen. Als app ontwikkelaar leggen we dit graag uit. Deze technologie gebruikt software en hardware om gebruikers levensechte ervaringen te bieden. Die ervaringen spelen zich af in een 3D-omgeving binnen hun VR headsets. De toepassingen reiken ver: je kan bijvoorbeeld een training of assessment in een 3D-omgeving volgen, of een bezoek brengen aan de Eiffeltoren.
Door een VR app te gebruiken wordt jij dus onderdeel van een bepaalde virtuele omgeving, van landschap tot trekpleister en van werkplek tot game-wereld. In deze VR-omgeving kan jij acties en taken uitvoeren. Je kan in deze virtuele wereld bijvoorbeeld lopen, vliegen, of een voorwerp vastpakken en dat gebruiken. Er zijn verschillende aanbieders van VR headsets, zoals Oculus, VIVE en Samsung. We gaan niet in op deze specifieke platformen, we belichten alleen de kansen van VR apps voor zowel de bedrijfswereld als consumenten.
Virtual reality toepassingen voor bedrijven
De berichtgeving omtrent virtual reality en 360 graden video is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Organisaties in een breed scala aan sectoren zien de potentie om bijvoorbeeld training en onderwijs te faciliteren en ondersteunen. Door een wereld te creëren die net echt is kan je bijvoorbeeld klanten een nieuwe ervaring bieden, leerprocessen stimuleren en teamwork verbeteren. VR zorgt voor nieuwe manieren waarop we met elkaar leren en trainen.
Wil je de productiviteit van je bedrijf verhogen en zo meer resultaat behalen? Technologie kan je daarbij helpen, zo ook de toepassing van VR en bijbehorende apps. Met VR kunnen simulaties worden opgezet voor complexe situaties waarvan je graag wilt dat deze geoefend worden. Cursussen en oefeningen bijvoorbeeld. Dat kan in heel veel sectoren. Denk aan de gezondheidszorg, op medisch vlak, de bouw, retail, horeca, industrieel maar ook door het leger om bepaalde situaties te simuleren en trainen.
Hieronder beschrijven we enkele manieren waarop VR wordt ingezet en laten we met video's zien hoe VR reeds gebruikt wordt. Als je benieuwd bent naar de toepassing van VR in jouw specifieke sector, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden verder te bekijken.
Virtual reality als middel voor veiligheidstrainingen
Deze technologie is uitermate geschikt om trainingen aan te bieden voor o.a. horeca- en supermarkt personeel. Met de opnames van een in scène gezette overval of brand kunnen medewerkers per stap een aantal keuzes maken, waarop de cursusleider feedback kan geven. Medewerkers zijn zo beter voorbereid op een eventueel noodgeval, of de drukte van Black Friday, of het gebruik van een complexe machine.
In de virtuele wereld zijn er geen consequenties als iets misgaat. In de echte wereld wel. Door slim gebruik te maken van VR komen medewerkers beter beslagen ten ijs. Bedrijven als BP, Kentucky Fried Chicken en Walmart doen dit. In onderstaande video zie je hoe iemand een veiligheidstraining volgt in een virtuele garage. Prikkelt dit je interesse en wil je meer lezen of manieren waarop bedrijven VR inzetten als manier om te trainen of oefenen? We verwijzen je naar een uitgebreid overzicht van bedrijven die VR inzetten.
Andere virtual reality toepassingen voor bedrijven
Naast veiligheidstrainingen in verschillende branches kunnen VR apps ook worden ingezet als leermiddel. Denk bijvoorbeeld aan chirurgen in opleiding. Met VR kunnen zij een interactieve training volgen in een virtuele omgeving, bijvoorbeeld een operatie of een grondige analyse van een bepaald lichaamsdeel. Dat kan leerzamer zijn dan oefenen op plastic modellen.
Voor bedrijven in de maakindustrie, bijvoorbeeld het maken van auto's, is de ontwikkelingscyclus vaak complex en soms ook lang. Met VR kunnen relatief snel prototypes worden opgezet waarmee productontwikkeling nog beter afgestemd kan worden, met een snellere cyclus als gevolg. Bedrijven als Airbus en Ford gingen je voor.
Virtual reality in musea en de zorg
Musea kunnen ook VR experiences aanbieden. Te midden van de crisis met het Coronavirus krijg ik een mail van het Rijksmuseum: ook al is het museum gesloten kan ik vanuit huis genieten van de collectie, want de collectie valt online te zien, er zijn podcasts, en er zijn ook virtuele toers. Zo kan ik naar het museum terwijl ik thuis ben. Met Google Street View kan ik in het museum rondlopen, en in de VR-versie van het Rijksmuseum kan ik gewoon door de virtuele gangen dwalen. Het museum is dicht, maar ik hoef niets te missen.
VR kan in de zorg worden ingezet als outlet voor mensen die beperkingen hebben of op een andere manier gebonden zijn aan huis. Zo kunnen zij dingen ervaren die mensen zonder beperking wellicht voor lief nemen. In onderstaande video zie je hou ouderen in een verzorgingstehuis op reis gaan met VR, een bezoek brengen aan hun oude woonplaats en meer. Dit maakt ze blij en dat is goud waard. Meer lezen over allerlei verschillende cases over het gebruik van virtual reality doe je hier.
VR toepassingen voor consumenten
Bij virtual reality denken veel mensen als eerste aan games. Klopt, hier wordt veel mee gedaan, maar hier houden de toepassingen dus niet op. Toepassingen voor bedrijven en toepassingen voor consumenten gaan soms hand in hand. De nuance: wordt het intern in een bedrijf gebruikt of is de eindgebruiker een consument? Mocht je interesse hebben in het laten maken van een VR app is dit een belangrijke vraag.
Voor consumenten zet virtual reality de wereld van reizen op zijn kop. Zoals in het filmpje hierboven besproken kan je door virtual reality te gebruiken op reis in een 3D-wereld. Je kan vanaf je luie bank op stap naar de Eiffeltoren, kijken naar het Colosseum of even naar Het Witte Huis. Met Google Earth VR kan je alles doen wat je op Google Street View kan, maar dan als levensechte virtuele experience. Zo kan je locaties nog beter ontdekken. Je kan reizen naar plekken waar je misschien nooit naartoe zal gaan. In het filmpje hieronder worden verschillende apps benoemd waarmee je vanaf je bank virtueel op reis kan.
De gebruikerservaring verandert
Stel je voor dat je door een hotelkamer kan lopen voordat je hem boekt, of het uitzicht en de geluiden van een locatie kan ontdekken terwijl je bezig bent met je lijst van potentiële vakantiebestemmingen. Ideaal, of niet? Even vanuit een andere hoek: ook bezichtigingen bij huizen kunnen virtueel verlopen. Dan hoeven jij en de makelaar niet meer naar de locatie toe voor een bezichtiging. Dat scheelt weer tijd.
Ook in winkels zullen we steeds meer gebruik kunnen maken van VR, of dat nou op locatie of op afstand is. In onderstaande video zie je hoe IKEA slim gebruik maakt van virtual reality. Klanten kunnen in een virtuele wereld kamers inrichten en zien hoe een bepaald meubelstuk voegt met de rest van de kamer. Tof!
Aandachtspunten bij virtual reality apps
Mooie toekomstmuziek dus, en toepassingen die reeds als waardevol beschouwd worden, maar uiteindelijk moet een dergelijke innovatie wel in gebruik genomen worden om echt waarde toe te voegen. Een bedrijf moet dus ook een stap zetten of bepaalde processen veranderen. Dat is een transformatie en die komt vaak met een bepaalde adoptiedrempel. Dat zien we met de inzet van andere technologie (bijvoorbeeld normale apps, zonder VR) ook in verschillende sectoren zoals het onderwijs en de zorg. Een goed doordacht plan wat betreft het in gebruik nemen van een VR app is dus raadzaam.
Een andere uitdaging is dat sommige mensen misselijk worden bij het gebruik van VR-toepassingen. "Motion sickness" heet dat in het Engels, en het komt neer op een gevoel van wagenziekte. VR-bedrijven zijn hard bezig om dit zo goed mogelijk te tackelen.
Een aspect wat hier relevant is, is vertraging tussen de acties van de gebruiker en de verwerking in de virtuele wereld. Als jij in die wereld een bepaalde taak uitvoert en het systeem loopt vervolgens niet gelijk met jouw actie, dan is dat slecht voor de ervaring. Audio die niet gelijk loopt kan ook een issue zijn. Deze zaken zorgen ervoor dat de ervaring als minder natuurlijk wordt ervaren, want gebruikers zijn er zich gelijk van bewust dat ze in een virtuele wereld zijn. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun gedrag in deze wereld.
Aandachtspunten bij 360 graden video apps
Bij het gebruik van 360 graden video's is het essentieel dat beelden zo stabiel mogelijk worden opgenomen. Dat kan bereikt worden door een statief te gebruiken met ingebouwde stabilisatie, of met softwarematige stabilisatie achteraf. Het verschil tussen VR en 360 graden video is trouwens dat VR meer bewegingsvrijheid biedt. Bij 360 graden video zit je meer "vast".
Ook locatie is belangrijk: je ziet immers de volledige ruimte van alle kanten. De camera mag niet in beeld zijn, de belichting moet kloppen en er moet voldoende afstand zijn tussen de camera en het onderwerp. Tot slot is het monteren van 360 video's ook een vak apart; de regels voor montage zijn anders dan bij traditionele video. Dit is voor editors een nieuwe vaardigheid. In de Creator Academy van YouTube wordt haarfijn uitgelegd waar je op moet letten om een succesvolle 360 graden video te maken.
Virtual reality is meer dan een hype
Het is makkelijk om VR af te doen als een hype die alleen door luie gamers op de bank gebruikt wordt. Ook zien mensen er een beetje gek uit als ze zo'n VR-headset op hun gezicht hebben. Maar schijn bedriegt: zoals beschreven wordt de potentie van virtual reality zowel gezien als benut. Van luchtvaart tot industrie, VR wordt ingezet om processen efficiënter te maken en zo meer resultaat te behalen. De verwachting is dat de gecombineerde markt van AR (Augmented Reality) en VR de komende jaren immens zal groeien, zoals beschreven in dit artikel op Medium.
VR of 360 graden video app laten maken?
Wij bouwen ook VR apps en 360 graden video toepassingen. Benieuwd of dit iets is voor jouw bedrijf en wat kosten van een app ontwikkelen zijn? We verwachten dat er de komende jaren veel innovatieve toepassingen van VR op de markt zullen komen. Zelf denk ik dat het een vast onderdeel zal worden van de manier waarop we met elkaar werken, communiceren en plezier hebben. Bij interesse ondersteunen we je graag.
Inhoud
Gepubliceerd op 18 maart 2020