NFC, wat is het en wat zijn de toepassingen?

Ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence, virtual reality, blockchain en cryptocurrency vliegen ons om de oren. Helemaal hot en heus met veel potentie, maar let op: in de schaduw van deze populaire giganten staat een underdog die minstens net zo interessant is. En dan is er nog iets met whisky. Daar komen we op terug.

Afbeelding Webuildapps

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication en is een manier waarop smartphones en apparaten contactloos met elkaar kunnen communiceren, met een bereik van zo'n tien centimeter. Betaal jij wel eens contactloos met je pinpas 💳 of telefoon? Dat werkt via NFC.

Contactloos en mobiel betalen is waar NFC veruit het meest voor gebruikt wordt, maar er zijn ook toepassingen als toegangspasjes voor kantoorgebouwen, reizen met je OV-chipkaart en nog veel meer. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende toepassingen van NFC wereldwijd en denken we na over kansen voor de toekomst.

Afbeelding Webuildapps

Krachtiger dan NASA

Moderne smartphones hebben meer kracht dan alle computers die NASA tot haar beschikking had bij elkaar toen de Verenigde Staten in 1969 de eerste mens op de maan zette.

Nou ben je waarschijnlijk niet van plan om hetzelfde te proberen, maar dichter bij huis kun je een boel interessante dingen met je eigen gadgets.

Zoals NFC toepassen om je leven makkelijker te maken en misschien zelfs je portemonnee uit te faseren. Kortere wachttijden door snellere transacties zijn een logisch gevolg en omdat je minder pasjes nodig hebt wordt de kans kleiner dat je er ooit een kwijtraakt.

Afbeelding Webuildapps

Contactloos betalen

Contactloos betalen is ondertussen iets waar we helemaal aan gewend zijn. Het is de afgelopen jaren immens populair geworden, tijdens corona natuurlijk nog meer.

Sinds 1 mei 2019 is de certificering van veel Verifone pinapparaten waarmee je niet contactloos kon betalen verlopen. Deze automaten werden door de update onbruikbaar. Veel ondernemers wachtten tot het allerlaatste moment met het bestellen van nieuwe automaten, maar als het goed is kan je nu overal contactloos betalen.

Je kunt niet zomaar elk bedrag contactloos afrekenen. Afhankelijk van jouw bank kun je tot € 50 of € 100 per keer contactloos betalen zonder pincode. Bedragen daarboven vereisen wel een pincode. Je moet ook je pincode invullen als alle contactloze betalingen bij elkaar de limiet hebben bereikt, bijv. nadat je drie keer een transactie van 16 euro contactloos hebt betaald.

Let op: ten tijde van de coronacrisis was de limiet voor contactloos betalen verhoogd.

Afbeelding Webuildapps

Miljarden apparaten gebruiken NFC

Voorbeeld, uitgaand van een limiet van 50 euro: als je elke dag voor 5 euro koffie haalt bij de Starbucks kun je dit tien keer contactloos doen. De elfde keer wordt er hoe dan ook om je pincode gevraagd en dan begint de teller weer opnieuw. Tussendoor je pincode gebruiken om bijvoorbeeld geld op te nemen zorgt er ook voor dat de teller terug naar 0 gaat.

Als je meer wilt weten over contactloos en mobiel betalen raad ik je aan om een blik te werpen op de website van je bank. Dit artikel van de Consumentenbond is ook erg handig.

Er zijn inmiddels al meer dan twee miljard apparaten die NFC gebruiken, voornamelijk smartphones. Het debuut van NFC is al een tijdje geleden, maar het is wel een underdog als we kijken naar hoeveel aandacht NFC krijgt vergeleken met andere technologische trends.

Veel grote bedrijven maken al gebruik van NFC toepassingen; Google Wallet ondersteunt MasterCard Contactless waarmee je contactloos met je telefoon kan betalen en PayPal biedt geldtransacties tussen telefoons aan. De verwachting is dat steeds meer bedrijven op NFC zullen inspelen om het hun klanten en gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken van hun diensten gebruik te maken.

Afbeelding Webuildapps

NFC biedt kansen in diverse sectoren

Pasjes worden dus overbodig. Dat is leuk, maar de toepassingen reiken verder. NFC-chips en tags zijn zo klein en licht van gewicht dat ze in en op bijna alles verwerkt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan filmposters en reclameborden. Je haalt je telefoon er langs en krijgt meteen allerlei informatie tot je beschikking, bijvoorbeeld waar en wanneer je de nieuwste James Bond film kan zien.

NFC-tags nemen vaak de vorm van een sticker aan. Dit betekent dat ze gebruikt kunnen worden op en in plekken waar andere technologie geen optie is.

Kansen in andere sectoren zijn er ook volop. In de gezondheidszorg, de luchtvaart en in supermarkten bijvoorbeeld. Patiënten kunnen met behulp van NFC makkelijker inchecken voor medische onderzoeken, het herhalen van recepten en het betalen van rekeningen.

Samsung werkt samen met luchtvaartmaatschappij Iberia bij het inchecken en boarden op het vliegveld. Als de reisgegevens op een Samsung smartphone geladen zijn kun je daarmee de security en gates door, zelfs als het toestel uit staat. Wel alleen op luchthavens die zijn uitgerust met één of meerdere NFC-scanners (waaronder Schiphol).

Supermarkten kunnen hun schappen uitrusten met NFC-chips om zo hun klanten meer informatie over de producten te verschaffen, eventueel met foto of film. Het speelveld is dus breed, wat veel kansen biedt.

Afbeelding Webuildapps

Potentie wordt gezien én benut

NFC is bij grote merken niet onopgemerkt gebleven en wordt op interessante manieren toegepast. Nike, bijvoorbeeld, verkoopt basketbal t-shirts waarin een NFC-tag zit. Als je die scant krijg je toegang tot hoogtepunten van wedstrijden, producten en playlists. Zo kunnen alle fysieke voorwerpen een online identiteit krijgen. Het zorgt ervoor dat de gebruiker een (nog) leukere ervaring heeft met een product. Dat willen we als bedrijven toch allemaal?

L'Oréal ontwikkelde UV Sense waarmee gebruikers kunnen zien wanneer het tijd is om uit de zon te gaan. Dit doen ze door een UV Patch op hun duim te plakken, een soort sticker. Deze sticker gebruikt NFC; je haalt je smartphone er langs en de technologie doet de rest. Samen met de UV Sense app krijg je toegang tot allerlei informatie over jouw huid en hoeveel zon specifiek voor jou teveel is. In het filmpje hieronder meer informatie over UV Sense.

Van donaties tot paspoortcontrole

Unicef kreeg in Hong Kong enorm veel nieuwe vrijwilligers dankzij NFC. Daar is het werven voor goede doelen via stickers een traditie en daarom ontwikkelde Unicef samen met Cheil Hongkong, een reclamebureau, de NFC Donatie Sticker. Vrijwilligers konden een sticker opplakken waarmee donateurs via NFC een donatie konden doen, zij hoefden daarvoor alleen hun telefoon voor de sticker te houden.

Op vliegvelden wordt, zoals eerder genoemd, NFC ook toegepast en dat zal blijven toenemen. Voorbeeld: de e-gates bij Schiphol. Je kan hiermee zelf je paspoortcontrole regelen. Jij scant je paspoort bij een poortje en het poortje checkt of jouw gezicht overeenkomt met de foto in je paspoort. Als alles klopt mag je door. Heel eenvoudig!

Toch zag ik bijna niemand hier gebruik van maken toen ik afgelopen zomer naar Amerika vloog, ook al dateert deze vernieuwing al van een paar jaar terug. De "normale" paspoortcontrole had een lange rij. Ik was binnen tien seconden de controle door via de zelfscan. Probeer het eens tijdens je volgende vliegreis. 😉

Afbeelding Webuildapps

Grote spelers

Google, Apple, Samsung en PayPal zijn de grootste aanbieders van "digital wallets", digitale portemonnees die met behulp van een NFC-chip in je smartphone jou op geschikte NFC-kassa's laten betalen. Nederland loopt hier een beetje achter op andere landen - in Londen betaalt men al met NFC in de bus en metro, in China wordt NFC gebruikt als betalingsmiddel voor alle soorten verkeer en in Nice kunnen toeristen en bewoners vrijwel alles aanschaffen met NFC.

UPDATE: Inmiddels is Apple Pay wel gewoon beschikbaar in Nederland.

iPhones hebben sinds 2014 NFC-mogelijkheden (release iPhone 6). In eerste instantie was het exclusief voor Apple Pay. In-app mogelijkheden om NFC te lezen werden geïntroduceerd in 2017 met de release van iOS 11. Gebruikers met een iPhone 7 of nieuwer kunnen NFC lezen met een daarvoor geschikte app, zoals Decode.

De nieuwste iPhones kunnen NFC lezen vanaf het home scherm. Geen app meer nodig dus. Android telefoons waren wat eerder op de markt met NFC-ondersteuning, daar begonnen ze begin deze eeuw al mee. Anders dan iPhones tot 2018 hebben Android telefoons geen app nodig om NFC te gebruiken.

Afbeelding Webuildapps

Tal van toepassingen

Eén van de manieren waarop Apple NFC toepast is in haar Apple Watches. In alle Apple Watch-modellen is een NFC-chip aanwezig. Zolang het horloge contact met je huid houdt kun je via Apple Pay (nu dus ook in Nederland) contactloos betalen.

Apple denkt al langer na over mogelijke toepassingen; in 2012 verscheen een patentaanvraag voor het bedienen van allerlei toepassingen in huis met NFC. Denk aan de garagedeur, de sprinklers, de thermostaat, het beveiligingssysteem en lampen.

Meer voor de hand liggend is NFC toepassen als toegangscontrole. Bij sommige Amerikaanse universiteiten is het al mogelijk om met de NFC-chip in je telefoon toegang te krijgen tot gebouwen en af te rekenen in de kantines.

Afbeelding Webuildapps

NFC maakt jouw klanten blijer

Als bedrijf kan je de gebruikerservaring van je klanten beter maken door NFC slim in te zetten. Hieronder beschrijven we nog wat praktijkvoorbeelden. Heb je zelf een idee en wil je een app laten maken die NFC gebruikt? Kom dan eens bij ons in de lucht.

Voedselverpakkingen lezen met NFC technologie: de komende jaren zullen steeds meer voedselverpakkingen worden voorzien van NFC-tags. Zo kun je eenvoudig alle productinformatie op je telefoon tevoorschijn toveren. NFC Forum, wat de NFC technologie promoot, werkt samen met de Active & Intelligent Packaging Industry Association (AIPIA) om interactieve labels en tags voor verpakkingen te ontwikkelingen.

Heb jij een notenallergie en heb jij dit bijvoorbeeld in de app van jouw favoriete supermarkt ingevuld? Als jij een product scant waar noten inzitten krijg je gelijk een waarschuwing. Ook worden er tags ontwikkeld waarmee je de versheid van een product kan aflezen.

NFC in restaurants: Denk bijvoorbeeld aan het aflezen van extra informatie van de menukaart, maar ook het plaatsen van bestellingen via een NFC-chip op de tafel. Voordeel is dat je niet hoeft te wachten op de ober, op elk moment dat je een snack, gerecht of drankje wilt bestellen kan je dit direct doen.

Afbeelding Webuildapps

Zin in een drankje?

Whisky! Wat heeft whisky nou met het hele NFC-verhaal te maken?

Een distilleerderij in Tasmanië gebruikt sinds kort NFC-tags om vervalsing van alcoholische drank tegen te gaan. Het bedrijf achter de technologie is HID Global, een wereldwijde leider in identity solutions. Hun innovatieve IoT platform, gecombineerd met een web app, brengt de verificatie en veiligheid die mensen en bedrijven willen.

Benieuwd hoe het werkt en of het wel veilig is? Hier lees je er meer over. Onderstaand filmpje is ook interessant. Het komt erop neer dat producten een unieke digitale identiteit krijgen die door klanten geverifieerd kan worden. Er zijn maatregelen getroffen zodat mensen met slechte bedoelingen dit niet kunnen omzeilen.

NFC parkeermeters en sleutels

En zo zie ik nog veel meer toepassingen die nu en in de toekomst waarde toevoegen. Kom je een leuke jas tegen tijdens je shopping spree maar zijn je handen vol en kan je hem niet meezeulen? Scan de NFC-tag en laat hem thuis afleveren. Kom je tijdens een etentje een fantastische wijn tegen? Haal je telefoon langs de tag op de fles en voeg hem toe aan je boodschappenmandje.

De stad San Francisco heeft bijna 30,000 parkeermeters die zijn uitgerust met NFC. Dat scheelt een boel gedoe met kaartjes en parkeermeters.

Gerelateerd: ook in de automarkt speelt NFC een rol. BMW heeft haar X5 SUV en 8 Series Coupe's een digitale sleutel meegegeven waarmee mensen hun auto open kunnen maken en de motor kunnen starten door een NFC smartphone te gebruiken.

Afbeelding Webuildapps

NFConclusie

NFC toepassingen bieden veel kansen en verdienen meer aandacht. Veel mensen weten nog niet wat ze allemaal met de technologie kunnen. Dit is in veel sectoren zo: er is overal nieuwe technologie beschikbaar, maar mensen weten er nog niet van of zijn het nog niet gewend om deze tech te gebruiken.

De wereld is en wordt steeds mobieler en NFC zal een steeds grotere rol vervullen. Als app ontwikkelaar denken we graag mee over het ontwikkelen van apps die gebruik maken van NFC. 🚀

Gepubliceerd op 22 juni 2021

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.