Opkomst van IoT: toepassingen van de toekomst

  • donderdag 29 juni 2017, geschreven door Terence Punt

Internet of Things is nu al een veelbesproken onderwerp en de toepassingen nemen alleen maar toe. Zo voorspelt Gartner in 2020 20,8 miljard verbonden devices, stuk voor stuk met waardevolle data. 

Wat is Internet of Things?

The Internet of Things, of IoT, bestaat simpel gezegd uit een aantal losse (slimme) apparaten die via het Internet met elkaar 'praten'. Dit kunnen allerlei apparaten zijn: van losse sensoren of sensoren in allerlei (huishoudelijke) apparaten tot enorme industriële machines of een gewone zeecontainer. De apparaten zijn verbonden via netwerken zoals bijvoorbeeld Lora of The Things Network en kunnen zich dicht bij elkaar op een vaste plek bevinden maar ook maar aan de andere kant van de wereld. Alle verbonden apparaten verzamelen (verschillende soorten) data die relevant is voor de eigenaar of derde partijen. Deze data kan verzameld worden voor monitoring en analyse en hieruit kan relevante informatie worden gehaald.


Voorbeelden van Internet of Things

Internet of Things wordt nu al veel toegepast en zal binnen nu en een paar jaar overal terug te vinden zijn. De (toekomstige) toepassingen zullen dan ook in een diversiteit aan sectoren terug te vinden te zijn, waaronder:

Slimme steden 

IoT gaat onder andere ingezet worden om steden 'slimmer' te maken. Hierbij kun je onder andere denken aan het reduceren van geluidsoverlast, het begeleiden van verkeer tijdens de spits en lantaarnpalen die automatisch aan- en uitschakelen op basis van het verkeersaanbod. Weer een andere oplossing is het waarschuwen van de vuilnisdienst zodra een vuilnisbak volzit of het bepalen van een slimme(re) route bij het ophalen. 

Slimme-steden-komen-steeds-dichterbij

Industriële automatisering 

In de industrie is de laatste jaren al behoorlijk wat geautomatiseerd en dit zal de komende jaren alleen maar verder gaan. Machines zijn straks zelf in staat om aan te geven waar en wanneer onderhoud nodig is, wat het verbruik en/of de uitstoot van de machine is en hoeveel voorraad er nog beschikbaar is. 

Ook het monitoren van de locatie van zeecontainers wereldwijd behoort tot de mogelijkheden. Dit hoeft niet continue te zijn maar zodra de container binnen bereik van een haven komt kan deze relevante data doorsturen zoals locatie en temperatuur.

Slimme woningen 

In en rondom het huis kan IoT het leven een stuk makkelijker gaan maken. Stel je eens voor dat je 's ochtends je wekker uitzet en de douche wordt automatisch opgewarmd, terwijl er koffie gezet wordt. Veel toepassingen zijn nu al beschikbaar: automatisch de gordijnen dichtdoen, de hond eten geven of een garagedeur openen. IoT kan tevens ingezet worden voor inbraakpreventie. 

Langzaam maar zeker worden ook alle huishoudens voorzien van slimme meters: de traditionele 'meterman' komt niet meer van deur tot deur, data wordt automatisch opgeslagen en opgestuurd naar de leverancier. 

Smarthomes-zijn-binnenkort-alomtegenwoordig

Gezondheidszorg

Met behulp van IoT kunnen doktoren ons in de nabije toekomst op afstand monitoren: hartslag, bloeddruk of zelfs de werking van de darmen. Dit kan het aantal zorgbezoeken verminderen waarmee kosten kunnen worden bespaard maar evengoed de kwaliteit van zorg omhoog gaat doordat er meer en vaker gemeten kan worden. Bij een noodgeval kan er automatisch contact opgenomen worden met de (juiste) hulpdiensten. Dit betekent dat ouderen en mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen. 

Schoner milieu 

IoT kan ook prima ingezet worden voor een schoner milieu. We kunnen straks monitoren waar chemisch afval gedumpt - in de lucht, grond of in het water - wordt en in welke hoeveelheden. Zo kunnen we milieuvervuiling terugdrijven en onze levenskwaliteit waarborgen.  

Met deze technologie wordt ook het voorspellen en detecteren van aardbevingen, tsunami's, bosbranden en andere natuurrampen een stuk sneller en makkelijker. 

Landbouw

Momenteel worden er al veel experimenten gedaan binnen de landbouw met sensoren en drones. Er zijn al steeds meer smartfarming oplossingen die op een aardige schaal gebruikt worden, zoals de Soilmate. Soilmate kan lucht en bodemwaarden monitoren in velden met gewassen zodat een agrariër op tijd de juiste acties kan ondernemen om zijn gewas in topconditie te houden. 

Maar ook het automatisch uitsturen van drones die met een infrarood camera opnames maakt van de verschillende percelen met gewassen behoort tot de mogelijkheden. Met deze informatie kunnen analyses gemaakt worden zodat bijvoorbeeld de automatische beregening net even wat extra water kan geven of juist een pomp wat extra water laat bij- of afpompen. 

Soulmate app van Smartfarm


Voordelen van Internet of Things

Gemak en besparing van tijd en geld

Stel je voor dat je 's ochtends je thermostaat niet meer hoeft in te stellen omdat hij al weet welke temperatuur jij het lekkerste vindt en of je vandaag de hele dag thuis zult zijn. 

Inzichten 

De eerste toepassingen van IoT zijn al zichtbaar in de retail wereld: gepersonaliseerde advertenties zijn inmiddels al lang niet nieuw meer. Maar wat nou als jouw koelkast straks zelf weet wanneer de melk op is, weet hoeveel jij gemiddeld drinkt en dit direct bestelt bij de supermarkt. Of nog sterker: IoT analyseert van jouw hele buurt welke merken gebruikt worden en waar deze gekocht zijn. Gemakkelijk voor de consument, waardevol voor de ondernemer. 

Automatisering van data 

De meeste apparaten die gebruikt worden voor IoT, leren van zichzelf, mensen en elkaar. Dit betekent dat er binnenkort weinig tot geen menselijke interactie meer nodig is met deze apparaten (denk aan de thermostaat). 


Nadelen van Internet of Things

Beveiliging en privacy 

Privacy en beveiliging blijven de grootste uitdagingen van IoT. Hoe meer apparaten er bij komen, hoe meer er beveiligd moet worden. Dit biedt mogelijkheden voor hackers en andere kwaadwillenden. 

Complexiteit 

Alleen het opstarten van een IoT kan al erg complex zijn. Uiteraard kun je als ondernemer zelf de controle houden over welke mate van complexiteit je wilt. Naast het opstarten kunnen zich gaandeweg nog een aantal ongewenste problemen voordoen. Heb je bijvoorbeeld een bug in je software of valt de stroom uit, kan dat al zorgen voor flink oponthoud. 

Stroomvoorziening en netwerk

Zoals bij alle apparaten moeten ook IoT devices voorzien worden van een stroombron en netwerktoegang. Nu kan hier ook slim mee worden omgegaan want om één keer per uur de temperatuur te meten en dit door te sturen is dit niet continue noodzakelijk. Ook zonnecellen en slimme algoritmes dragen hier veel bij in de efficiëntie waardoor sensoren soms jarenlang kunnen blijven werken zonder dat er onderhoud nodig is. 

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2018 01 development tools work smarter

Design & prototyping tools voor apps (deel 1)

  • zaterdag 23 januari 2016

Soms wordt ons gevraagd wat iemand nodig heeft om een goede app te bouwen, welk 'programma' wij daarvoor gebruiken. Het belangrijkste ingrediënt voor een succesvolle app is een idee dat relevant …

webuildapps blog 2016 09 webuildapps blog app moeheid

App moeheid: wat gaat de toekomst ons brengen?

  • dinsdag 6 september 2016

Iedereen kent het inmiddels wel: een  smartphone vol met apps . Foto's, games, muziek, social media of zakelijke oplossingen, bijna overal is wel een app voor te vinden. Maar worden we het dan nooit …

webuildapps blog 2019 03 meisje met telefoon

Near native vs webview-based vs native apps

  • vrijdag 19 januari 2018

Near native app is een opkomende term in de wereld van app ontwikkelaars. Het is de uitkomst voor ondernemers die een native ogende app op meer dan één OS willen hebben, maar wel rekening moeten …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!