Opkomst van IoT: toepassingen van de toekomst

Internet of Things is een veelbesproken onderwerp en de toepassingen nemen alleen maar toe. Zo voorspelt Statista in 203 zo'n 30 miljard verbonden devices, stuk voor stuk met waardevolle data. Maar wat doen we hier eigenlijk mee?

Afbeelding Webuildapps

Wat is Internet of Things?

Het Internet of Things of IoT, bestaat simpel gezegd uit een aantal losse, slimme apparaten die via het Internet met elkaar 'praten'. Dit kunnen allerlei apparaten zijn, zoals:

  • Losse sensoren
  • Sensoren in huishoudelijke apparaten
  • Enorme industriële machines
  • Een zeecontainer

De apparaten zijn verbonden via netwerken zoals bijvoorbeeld Lora of The Things Network en kunnen zich dicht bij elkaar op een vaste plek bevinden, maar ook maar aan de andere kant van de wereld.

Alle verbonden apparaten verzamelen verschillende soorten data die relevant is voor de eigenaar of derde partijen. Deze data kan verzameld worden voor monitoring en analyse en hieruit kan relevante informatie worden gehaald. Die kan vervolgens weer getoond worden in een app.

Afbeelding Webuildapps

Enkele toepassingen van Internet of Things

Internet of Things wordt nu al veel toegepast en zal binnen nu en een paar jaar overal terug te vinden zijn. De (toekomstige) toepassingen zullen dan ook in een diversiteit aan sectoren terug te vinden te zijn, waaronder de voorbeelden hieronder.

Slimme steden

Internet of Things gaat onder andere ingezet worden om steden 'slimmer' te maken. Hierbij kun je onder andere denken aan het reduceren van geluidsoverlast, het begeleiden van verkeer tijdens de spits en lantaarnpalen die automatisch aan- en uitschakelen op basis van het verkeersaanbod.

Weer een andere oplossing is het waarschuwen van de vuilnisdienst zodra een vuilnisbak volzit of het bepalen van een slimme(re) route bij het ophalen. Meer over slimme steden en Internet of Things kun je lezen in onze blog over technologie trends.

Afbeelding Webuildapps

Industriële automatisering

In de industrie is de laatste jaren al behoorlijk wat geautomatiseerd en dit zal de komende jaren alleen maar verder gaan. Machines zijn straks zelf in staat om aan te geven waar en wanneer onderhoud nodig is, wat het verbruik en/of de uitstoot van de machine is en hoeveel voorraad er nog beschikbaar is.

Ook het monitoren van de locatie van zeecontainers wereldwijd behoort tot de mogelijkheden. Dit hoeft niet continu te zijn, maar zodra de container binnen bereik van een haven komt kan deze relevante data doorsturen zoals locatie en temperatuur.

Afbeelding Webuildapps

Slimme woningen

In en rondom het huis kan Internet of Things het leven een stuk makkelijker gaan maken. Stel je eens voor dat je 's ochtends je wekker uitzet en de douche wordt automatisch opgewarmd, terwijl er koffie gezet wordt. Veel toepassingen zijn nu al beschikbaar:

  • Automatisch de gordijnen dichtdoen
  • De hond eten geven
  • Een garagedeur openen
  • Inbraakpreventie

Langzaam maar zeker worden ook alle huishoudens voorzien van slimme meters: de traditionele 'meterman' komt niet meer van deur tot deur, data wordt automatisch opgeslagen en opgestuurd naar de leverancier.

Afbeelding Webuildapps

Internet of Things in de zorg

Met behulp van IoT, in combinatie met eHealth apps, kunnen doktoren ons in de nabije toekomst op afstand monitoren: hartslag, bloeddruk of zelfs de werking van de darmen. Dit kan het aantal zorgbezoeken verminderen, waarmee kosten kunnen worden bespaard. Tegelijkertijd stijgt de kwaliteit van zorg doordat er meer en vaker gemeten kan worden.

Bij een noodgeval kan er automatisch contact opgenomen worden met de juiste hulpdiensten. Dit betekent dat ouderen en mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Internet of Things in milieu en natuur

Internet of Things kan ook prima ingezet worden voor een schoner milieu. We kunnen straks monitoren waar chemisch afval gedumpt - in de lucht, grond of in het water - wordt en in welke hoeveelheden. Zo kunnen we milieuvervuiling terugdrijven en onze levenskwaliteit waarborgen.

Met deze technologie wordt ook het voorspellen en detecteren van aardbevingen, tsunami's, bosbranden en andere natuurrampen een stuk sneller en makkelijker.

Afbeelding Webuildapps

Internet of Things in landbouw

Momenteel worden er al veel experimenten gedaan binnen de landbouw met sensoren en drones. Er zijn al steeds meer smart farming oplossingen die op een aardige schaal gebruikt worden, zoals de Soilmate. Soilmate kan lucht en bodemwaarden monitoren in velden met gewassen zodat een agrariër op tijd de juiste acties kan ondernemen om zijn gewas in topconditie te houden.

Ook het automatisch uitsturen van drones die met een infrarood camera opnames maakt van de verschillende percelen met gewassen behoort tot de mogelijkheden. Met deze informatie kunnen analyses gemaakt worden zodat bijvoorbeeld:

  • De automatische beregening net even wat extra water kan geven
  • Of juist een pomp wat extra water laat bij- of afpompen

Gemak en tijdsbesparing door IoT

Stel je voor dat je 's ochtends je thermostaat niet meer hoeft in te stellen omdat hij al weet welke temperatuur jij het lekkerste vindt en of je vandaag de hele dag thuis zult zijn. Inmiddels vinden steeds meer mensen dat normaal.

Afbeelding Webuildapps

Inzichten

De eerste toepassingen van IoT zijn al zichtbaar in de retail wereld: gepersonaliseerde advertenties zijn inmiddels al lang niet nieuw meer.

Maar wat nou als jouw koelkast straks zelf:

  • Weet wanneer de melk op is
  • Weet hoeveel jij gemiddeld drinkt
  • Direct besteld bij de supermarkt

Of nog sterker: Internet of Things analyseert van jouw hele buurt welke merken gebruikt worden en waar deze gekocht zijn. Gemakkelijk voor de consument, waardevol voor de ondernemer.

Automatisering van data

De meeste apparaten die gebruikt worden voor Internet of Things leren van zichzelf, mensen en elkaar. Dit betekent dat er binnenkort weinig tot geen menselijke interactie meer nodig is met deze apparaten (denk aan de thermostaat die het automatisch voor je regelt).

Beveiliging en privacy

Privacy en beveiliging blijven de grootste uitdagingen van IoT. Hoe meer apparaten er bij komen, hoe meer er beveiligd moet worden. Dit biedt mogelijkheden voor hackers en andere kwaadwillenden.

Afbeelding Webuildapps

Complexiteit

Alleen het opstarten van een IoT kan al erg complex zijn. Uiteraard kun je als ondernemer zelf de controle houden over welke mate van complexiteit je wilt. Naast het opstarten kunnen zich gaandeweg nog een aantal ongewenste problemen voordoen. Heb je bijvoorbeeld een bug in je software of valt de stroom uit, kan dat al zorgen voor flink oponthoud.

Stroomvoorziening en netwerk

Zoals bij alle apparaten moeten ook IoT devices voorzien worden van een stroombron en netwerktoegang. Nu kan hier ook slim mee worden omgegaan want om één keer per uur de temperatuur te meten en dit door te sturen is dit niet continue noodzakelijk.

Ook zonnecellen en slimme algoritmes dragen hier veel bij in de efficiëntie waardoor sensoren soms jarenlang kunnen blijven werken zonder dat er onderhoud nodig is.

Ben je benieuwd geworden naar meer mogelijkheden van het Internet of Things of wil je een app laten maken? Kom eens bij ons in de lucht. 🚀

Gepubliceerd op 29 juni 2017

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.