7 belangrijke technologie trends voor 2021

2020: een bewogen jaar wat veel van ons zo snel mogelijk achter willen laten. Laten we daarom gauw vooruitkijken naar 2021: een jaar van hoop, heling en hele toffe technologie trends. Wat speelt er en wat kunnen we verwachten?

Afbeelding Webuildapps

Update 2022

Metaverse, robotica en NFT’s: wat houden deze technologie trends precies in en hoe kun je ze benutten? 🚀 Lees het in ons artikel over 7 technologische trends in 2022.

Jaarlijks publiceren we een nieuw artikel over trends in de techwereld. Deze baseren we op bevindingen van ICT-onderzoeksbureau Gartner en de presentaties tijdens CES, ’s werelds grootste techbeurs. Hieronder gaat de editie van 2021 verder.

Terugblik 2020

2020 was voor veel mensen een vervelende tijd, maar zoals elk jaar waren er ontwikkelingen op het gebied van technologie en apps. Door COVID-19 werd en wordt technologie steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Verschillende chat- en videodiensten hebben hier de vruchten van geplukt.

In onze blog over tech trends van 2020 is onder andere te lezen dat 4G langzaam plaats zal gaan maken voor de aanstormende 5G in het einde van het jaar. Dit is echter nog helemaal niet geïmplementeerd in ons land. Vodaphone, KPN en T-mobile zijn de eerste providers die het in gebruik nemen. 5G wordt geleidelijk ingevoerd op de Nederlandse netwerken en naar alle verwachting neemt de adoptie van 5G in 2021 alleen maar verder toe.

Telefonisch betalen is in 2020 fors op gang gekomen. Het bestond voor die tijd al maar was nog nooit zo 'booming' als nu. In oktober zijn 15 miljoen transacties geweest in Nederland, een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar.

Afbeelding Webuildapps

De totale ervaring

Er kan al een tijdje online besteld worden bij websites en winkels. Het is voor de klant natuurlijk veel gemakkelijker om even online te kijken wat er allemaal in de collectie is. Het is hierbij dus niet nodig om het huis uit te gaan. Zo zou je denken dat met de tijd mee de fysieke winkels verdwijnen uit het straatbeeld van steden/dorpen. Dit is echter niet waar. De consument gaat naar de stad toe om even lekker te kunnen ‘shoppen’. Het is als het ware een dagje uit.

Alles wat er in de winkel gekocht kan worden kan dus ook online gehaald worden. Het is daarom van belang dat fysieke winkels er een beleving van maken zodat de consumenten naar hun winkel ‘toegetrokken’ worden, om vervolgens weer over te gaan op aankopen.

Het bedrijf WE Fashion heeft dit in de realiteit toegepast. In het pand in Amsterdam is voorzien van een aantal leuke nieuwe snufjes wat de beleving extra leuk maakt. Zo bestaat er een knop die een stylist roept om advies te geven over de desbetreffende kleding die daar gekocht kan worden.

Afbeelding Webuildapps

Adverteren via influencers

Een influencer is iemand met een groot publiek op social media. Een voorbeeld die bijna iedereen wel kent is Enzo Knol (vlogger). Deze influencers hebben zo’n groot publiek achter zich staan, die dagelijks hun filmpjes op YouTube of social media bekijken, dat het voor bedrijven interessant is om zaken mee te doen. Er wordt dan door de influencer een product of dienst gepromoot aan het eigen publiek om zo meer naamsbekendheid of conversie te vergaren.

Aangezien er een pandemie gaande is wordt het gebruik van telefoons, tablets, computers etc. groter en groter. Schermtijden nemen dus wel degelijk toe, wat weer kansen biedt voor het promoten van producten/diensten. Aangezien er ook meer social media gebruikt wordt (20% meer) is het voor bedrijven aantrekkelijk om dit via influencers te doen.

Het publiek dat zich op deze forums laat zien is ook gelijk de doelgroep die ze op het oog hebben. Het enige wat ze moeten doen is de juiste influencer vinden en deze vervolgens de eigen producten/diensten te laten promoten.

57% van de influencers heeft aangegeven dat het duidelijk wordt dat er zich meer verkeer bevind op de eigen kanalen. Dit is voor bedrijven natuurlijk nog een extra kans omdat er duidelijk gemaakt wordt dat met hetzelfde bericht nu meer mensen bereikt wordt, wat deze bedrijven natuurlijk willen.

Afbeelding Webuildapps

Hyperautomatisering

Automatisering is een begrip wat steeds vaker voorkomt in productieprocessen. Producten door repeterende machines laten maken gaat natuurlijk veel sneller dan dat de mens dat kan doen. Hetzelfde aantal producten wordt dus in een veel kortere tijd gemaakt, wat dus ten goede komt aan de effectiviteit.

Het is niet alleen voor productie gerelateerd bedrijven nuttig om te gaan automatiseren maar ook voor allerlei andere soort bedrijven. Zo kon bijvoorbeeld BOL.com de klantenservice een stuk beter laten verlopen door in de chat functie het eerste deel van het gesprek automatisch te maken.

De meeste vragen van consumenten konden opgelost worden door automatisch gegenereerde berichten te geven. Bol merken dat er veel vragen kwamen naar de bezorgstatus van de pakketjes waardoor de effectiviteit van de werknemers verlaagd werd.

Dit waren vragen waar Bol zelf niet veel aan kon doen aangezien het pakketje bezorgd wordt door een ander bedrijf. Door deze dienst te automatiseren konden de werknemer zich bezig houden met vraagstukken van consumenten die wel een vraag hebben waarbij persoonlijk contact nodig is.

Afbeelding Webuildapps

Artificial intelligence

Artificial intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie, is een begrip wat steeds vaker voorkomt in ons leven. Het betekent dat computers zodanig ‘intelligent’ zijn dat deze werk over kunnen nemen van de mens, waarna deze taken ook nog een verbeterd worden door de computer zelf. Het machinaal maken van producten kon natuurlijk al een tijdje maar het deel waarbij de computer extra waarde toe kan voegen aan een proces is nog vrij nieuw.

Siri is een mooi voorbeeld van een AI. De computer reageert op de naam die genoemd wordt en kan hierop vervolgens schakelen naar de gevraagde dienst. Er worden een paar keer per jaar updates gedaan waarmee deze ‘digitale assistenten’ steeds meer kunnen. Er gaat een punt komen dat deze computers gaan anticiperen op het gedrag van de consument om zo het leven te vergemakkelijken.

Bij het bedrijf Picknick, een supermarkt aan huis, worden er gebruik gemaakt van AI. De bezorger heeft een bepaalde route te rijden die wel ingepland kan worden, maar als er iets tijdens het bezorgen anders gaat dan de planning dan wordt dit automatisch doorgeven aan het systeem. Het wordt meteen veranderd om de consument op de hoge te houden wanneer de bezorger de boodschappen komt brengen om niet onnodig de hele dag te moeten wachten.

Afbeelding Webuildapps

Augmented reality

Augmented reality (AR) is een realiteit waarin extra elementen worden toegevoegd aan de werkelijkheid. Er worden dus extra beelden toevoegt aan wat er te zien is door computers. Pokémon Go is hiermee de eerste grote app die gelanceerd is waarin AR toegevoegd werd. Via de camera functie werd er een Pokémon als een soort filter toegevoegd aan het echte beeld en werd er dus een nieuwe dimensie gecreëerd.

Aangezien iedereen tegenwoordig een smartphone heeft liggen hier voor bedrijven enorme kansen. Snapchat heeft dit bijvoorbeeld erg slim toegepast. Bedrijven kunnen Snapchat betalen om op hun app een filter te laten maken met een sponsering van het desbetreffende bedrijf. Deze filters kunnen consumenten dan op een selfie gebruiken en versturen naar vrienden. Hierdoor stijgt de naamsbekendheid van een bedrijf op zijn plaats weer.

Afbeelding Webuildapps

M-commerce

M-commerce, oftewel Mobiele commercie, is net weer iets anders dan E-commercie. E-commercie gaat over het handelen via internet en alles wat hieromheen hangt. M-commerce is hier weer een deelmarkt van aangezien deze markt opereert via mobiele apparaten.

In Nederland steeg het afgelopen jaar de mobiele transacties met 20,4% ten opzichte van vorig jaar. Dit is natuurlijk een forse stijging maar deze is mede te danken aan de huidige corona crisis. De spullen worden minder snel in de winkel zelf gekocht omdat deze gesloten zijn door de overheid, waardoor de consument zich gemakkelijk verplaatst naar de web stores.

Aangezien er wereldwijd steeds meer smartphone, tablets in gebruik worden genomen is het een deelmarkt waarin veel te halen valt. Bij m-commerce kan er ook bijvoorbeeld onderweg in de trein iets besteld worden en is het dus niet gebonden aan een plaats. Het kan dus overal gedaan worden omdat deze smartphones mobiel zijn.

Afbeelding Webuildapps

Smartwatches

Smartwatches worden steeds vaker gebruikt en in verschillende sectoren, bv. in de zorg. Je ziet deze slimme horloges steeds vaker in het straatbeeld van de consument verschijnen. De smartwatch is een horloge die eigenlijk een soort tweede telefoon is. Hierop kunnen WhatsApp berichten gelezen worden, bijgehouden worden bij het fitnessen wat je hartslag en verbrandingen is. Dit zijn 2 voorbeelden van de velen functies van zo'n smartwatch.

Gezondheid is voor consumenten erg belangrijk. In de toekomst kan de smartwatch jouw gezondheid in de gaten houden door bijvoorbeeld mensen die epilepsie hebben te helpen. Als deze persoon een aanval krijgt merkt de smartwatch dit op waardoor er een signaal naar vrienden/hulpdiensten uitgezonden kan worden om zo zware ongevallen te voorkomen.

Afbeelding Webuildapps

Hieronder een beknopte samenvatting van de 7 technologie trends die in dit artikel beschreven zijn. Zie jij eens kans om deze trends te benutten of zou een app laten maken waarde kunnen toevoegen aan jouw organisatie? Neem dan vooral contact met ons op. Ook in 2022 helpen we je graag bij het realiseren van de slimste oplossingen. Als app ontwikkelaar met ruim 13 jaar ervaring hebben we daarvoor de juiste skills in huis.

7 tech trends voor 2021 op een rij

  1. De totale ervaring

    Het is voor winkels erg belangrijk om iets speciaals toe te voegen aan de fysieke winkels om de consumenten naar de winkel te laten komen. De beleving is hierin een hele belangrijke factor.

  2. Adverteren via influencers

    Nu social media erg belangrijk is voor vooral de jeugd is het inzetten van influencers van belang voor bedrijven met een jongere doelgroep. Zo kunnen zij via een kanaal deze consumenten targetten en zo naamsbekendheid creëren.

  3. Hyperautomatisering

    Nu steeds meer automatisch gaat, worden er veel taken van de mens uit handen genomen. Hierdoor wordt de werkdruk van werknemers minder.

  4. Artificial intelligence

    Artificial intelligence is iets waarin nog heel veel te ontdekken valt. Nu er steeds meer kan ligt de wereld aan de voeten van de mens.

  5. Augmented reality

    Door AR te gebruiken kunnen bedrijven veel kansen aangrijpen om reclame te maken. Dit kan bijvoorbeeld via de snapchat filters door meer naamsbekendheid te creëren.

  6. M-commerce

    M-commerce is iets wat de laatste tijd opkomt. Doordat de smartphones mobiel zijn kan er overal gehandeld worden. Je bent dus niet meer plaatsgebonden.

  7. Smartwatches

    Deze horloges zijn nog lang niet uitontwikkeld. Elk jaar ontstaan er steeds meer handige functies die deze apparaten op een tweede telefoon laten lijken.

Gepubliceerd op 6 januari 2021

Ook interessant om te lezen

Klaar om samen een concreet plan te maken voor jullie uitdaging?

Ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen.