App testen, wat houdt dat in?
Onder andere de stabiliteit, zoals bij de stapel stenen hierboven. Blijft de app overeind of crasht hij?
Voordat je een app gaat publiceren in de app stores wil je er vertrouwen in hebben dat de app goed is getest en bij de (honderd) duizenden gebruikers ook stabiel zal werken. Daarom is tijdens de ontwikkeling van een app testen, finetunen en verbeteren op basis van feedback essentieel om een app van hoge kwaliteit te kunnen realiseren.
Maar wat houdt het testen van een app precies in? Waar let je als opdrachtgever op en hoe kan je op een prettige manier samenwerken en feedback delen met de ontwikkelaars? Bij het testen van een app wordt gecontroleerd of deze voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen. Daarnaast wordt gekeken of de app gebruiksvriendelijk werkt en prettig is in gebruik.
Als dat allemaal in orde is dan is de stabiliteit op verschillende toestellen en versies van iOS en Android nog een belangrijk aandachtspunt. Door iteratief te werken en vóór oplevering Quality Assurance uit te voeren wordt een bètaversie van hoog niveau gerealiseerd.
Aandachtspunten en vragen voor het testen van de bètaversie
Pas wanneer de app in de praktijk wordt gebruikt merk je of deze praktisch is in gebruik. Dan voel je hoe de app aanvoelt en reageert. Daarom is het belangrijk om tijdens het testen in de huid van de eindgebruiker te kruipen en vanuit zijn proces en en situatie te denken.
Enkele praktische aandachtspunten die waardevol zijn voor het gevoel van kwaliteit:
- Werkt de functionaliteit zoals je verwacht?
- Werkt de navigatie in de app intuïtief zonder te hoeven nadenken?
- Is de presentatie consistent doorgevoerd?
- Zijn de teksten voldoende concreet en duidelijk voor de gebruiker?
- Zijn alle validatie en foutmeldingen begrijpelijk voor de gebruiker?
- Worden notificaties op het juiste moment verstuurd en zijn deze begrijpelijk en relevant
Belangrijke valkuil: Happy Path testing
Van nature test je als gebruiker alleen het Happy Path; ofwel het verwachte patroon. Maar juist de uitzonderingen en alternatieve scenario's (edge cases) zijn vaak minder goed getest tijdens de ontwikkeling van de app.
Controleer daarom ook de werking van de app in alternatieve situaties:
- Wat gebeurt er met de app wanneer je tussendoor wordt gebeld?
- Wat gebeurt er bij een ongeldige waarde in bij een invoerveld?
- Wat gebeurt er als de app hard wordt afgesloten en opnieuw geopend?
- Wat gebeurt er als een notificatie wordt geopend?
- Wat gebeurt er als de app een update krijgt?
- Wat gebeurt er als je uitlogt en met een ander account de app gebruikt?
Hoe geef je efficiënte feedback over de app?
Het maakt niet uit of de focus B2B of B2C is, gebruikers verwachten een stabiele app die prettig werkt en hun 'probleem' goed oplost. Als een feature niet functioneert zoals verwacht wil je dit communiceren naar de app ontwikkelaar. Om jouw feedback duidelijk door te geven adviseren we de volgende drie vragen toe te lichten:
- Wat is de omschrijving van de situatie, dus welke stappen leg je in de app af?
- Wat is het resultaat?
- Wat is het resultaat wat je eigenlijk zou verwachten?
Door deze stappen concreet te beschrijven snappen wij de situatie en jouw verwachting. Vervolgens pogen wij het probleem te reproduceren en op te lossen.
Stel heldere criteria voor het testen
Om het proces zo helder mogelijk te houden raden we aan om vooraf bepaalde criteria te definiëren waaraan de app moet voldoen, bijvoorbeeld over welke toestellen en operating systems er moeten werken met jouw app.
Voldoet de testversie aan de beschreven features zoals die zijn afgesproken? De eindgebruikers verwachten dat de app goed en intuïtief werkt; als jij een app hebt laten maken wil je er zeker van zijn dat deze op niveau is voordat deze wordt gepubliceerd.
Het tijdig identificeren en oplossen van problemen of verbeterpunten kan ervoor zorgen dat de app ontwikkelkosten dalen. Daarnaast scoor je natuurlijk punten bij jouw eindgebruikers als je een product zonder issues levert, want door goed te testen kunnen zoveel mogelijk gebruikers jouw app optimaal benutten.
De tijd die in testen wordt gestopt loont zich in alle opzichten.
De waarde van kritisch testen
Door kritisch te testen en te finetunen kunnen we in samenwerking met onze partners apps van de hoogste kwaliteit realiseren. Wees vooral kritisch bij het geven van feedback. Blijf altijd denken vanuit de visie van de eindgebruiker, want zij nemen uiteindelijk de app in gebruik.
Is de app uitvoerig getest en zijn er geen onopgeloste problemen meer, of zijn deze problemen zo goed mogelijk opgelost? Dan kan de app worden gelanceerd in de App Stores.
Blijf regelmatig controleren of de app nog steeds goed werkt, zo bewaak je de kwaliteit. Updates van Android en iOS kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat specifieke features omvallen. Wil je meer weten over testen of over Webuildapps als app ontwikkelaar? Kom dan gerust eens bij ons in de lucht.
“Quality is never an accident; it is always the result of intelligent effort.”
Inhoud
Gepubliceerd op 11 juni 2020