App laten maken? Tips voor ontwikkeling en onderhoud

Hoe zorgen jij en je app ontwikkelaar ervoor dat het proces van ontwikkeling en onderhoud soepel verloopt? Vanuit onze ervaring geven we je de handvaten waarmee jullie samenwerking leidt tot een resultaat van hoge kwaliteit.

5 minuten - Gepubliceerd door Julian de Lange op 18 oktober 2019

App laten maken tips ontwikkeling en onderhoud

Maatwerk app of toch wat anders?

Deze blog is gericht op personen en bedrijven die reeds een strategie en ontwerp hebben opgezet. Ben jij wat dit betreft nog zoekende? We leggen je graag uit wat je nodig hebt om een app te laten maken.

Op welk platform wil jouw bedrijf een app uitbrengen? Wat voor soort app heb je voor ogen? Er zijn meerdere benaderingen mogelijk, zoals standaard apps, web apps en native apps. Als jou bedrijf reeds een strategie en ontwerp heeft is er waarschijnlijk al contact geweest met een app ontwikkelaar. Deze kan jou helpen bij de beste keuzes voor jouw app.

Wij raden aan gebruik te maken van een native oplossing. Dit is een maatwerk oplossing die specifiek gebouwd is voor de smartphones en tablets van Google en Apple. Zo wordt er maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden en capaciteiten van het apparaat. Denk bijvoorbeeld aan offline werken, Bluetooth, locatiebepaling, NFC en meer. Bij een sterke onderlinge communicatie vertaalt deze benadering zich vaak naar een resultaat van hoge kwaliteit met goede onderhoudbaarheid.

Ieder platform (Android, iOS) heeft andere gebruikers met andere verwachtingen. Om deze reden wordt bij een native oplossing de app voor ieder platform specifiek ontworpen, zodat de eindgebruiker uiteindelijk de beste ervaring krijgt aangeboden. Ook de achterliggende code wordt per platform opgezet en geoptimaliseerd. Je kan er altijd voor kiezen te beginnen met één platform en na enkele iteraties uit te breiden naar het andere platform.

App laten maken tips ontwikkeling en onderhoud

Ontwikkeling bouwt verder op ontwerp

De ontwerper biedt het gemaakte ontwerp aan bij de ontwikkelaars. Om vervolgens de visie van de ontwerper om te zetten in een bruikbare app is goede communicatie tussen ontwerper en ontwikkelaar essentieel. Als app ontwikkelaar wil je risico's vermijden; je wilt niet dat ontwikkelaars gaan gokken over dimensies van knoppen, kleurcodes en positionering. Als bedrijf kan je bijdragen aan dit proces door vooral betrokken te blijven. Blijf op de hoogte van de werkzaamheden aan jouw app en vergelijk deze met het ontwerp. Sluit dit nog aan bij de visie van jouw bedrijf? Zo nee: ga in contact en zorg ervoor dat de ogen weer dezelfde kant op staan.

Net zo belangrijk is dat de ontwikkelaars het doel van een bepaalde functionaliteit weten, en het liefst ook het doel van de applicatie als geheel. Dit is de verantwoordelijkheid van zowel ontwikkelaar als bedrijf. Als jouw strategie in orde is dan kan degene die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van jouw app de doelen probleem communiceren naar het team. Vergeet niet om de ontwikkelaars ruimte te geven voor hun eigen creative input. Zo kom je soms tot hele andere inzichten en oplossingen voor bepaalde vraagstukken.

Een app laten maken is geen raketwetenschap. Een succesvolle app laten maken is al wat moeilijker. Pas op dat je de app niet te snel op de markt brengt. Om de kwaliteit te bewaken werken wij bij Webuildapps in sprints, in de volksmond iteraties. Om de zoveel weken wordt er gezamenlijk gekeken naar de voortgang van het project en of we nog op één lijn liggen. Samen kijken we hoe het proces (nog) gestroomlijnder kan verlopen. Vervolgens begint de volgende iteratie, totdat de app helemaal afgerond is.

Communicatie is de sleutel. - Stefan Jongejan, Software Engineer Webuildapps

App laten maken tips ontwikkeling en onderhoud

Testen, onderhoud en meer

Begin vroeg met kritisch testen van de app en test vooral veel. We herhalen het advies wat we gaven voor de ontwerpfase: wees kritisch. Hoe verder je in het proces van app ontwikkeling zit, hoe meer werk het wordt om processen aan te passen en om te gooien. Komen de ontwikkelde functionaliteiten overheen met de wensen die in de requirements / offerte beschreven staan? Is jouw doelgroep tevreden over het gebruik van de app? Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te garanderen testen wij bij Webuildapps onder andere op snelheid, intuïtief gebruik en of de app op verschillende apparaten naar behoren functioneert.

De ontwikkeling van een app stopt niet bij de release. Als de app eenmaal in de handen van jouw gebruikers is zal er geheid feedback komen. Deze feedback kan je gebruiken om de app te verbeteren en veranderen. Alle succesvolle apps hebben een geschiedenis vol updates, bug fixes en releases met nieuwe features. Houd rekening met kosten voor finetunen, onderhoud en doorontwikkeling. De app die jij laat maken blijft aandacht vereisen. Blijf groeien en verbeteren. Het inzetten van verschillende Analytics tools helpt je inzicht te krijgen in hoe jouw app gebruikt wordt en waar een update waarde kan toevoegen.

In de Apple en Google app stores staan samen meer dan drie miljoen apps. Duizenden van deze apps zijn van goede kwaliteit, maar worden niet of amper gebruikt. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan marketing. In deze blog vertellen we je hoe je een sterke marketing opzet voor jouw app. In sommige gevallen (bijv. apps die intern gebruikt worden, of bepaalde B2B-oplossingen) is marketing niet of minder nodig. Zorg er ook voor dat je app geoptimaliseerd is voor de app stores. Lees hier verder als je benieuwd bent waar je op moet letten bij het publiceren van een app in de Apple en Google play stores.

App laten maken tips ontwikkeling en onderhoud

Conclusie

Een app laten maken is een proces vol belangrijke stappen. Dit proces goed opzetten kan complex zijn, maar dit vertaalt zich ook naar een hoge kwaliteit en de resultaten waar jouw bedrijf naar op zoek is. Neem van ons aan dat je beter (te) uitgebreid stil kan staan bij elke stap van het proces dan dat je een stap overslaat. Haastige spoed is zelden goed.

Vraag jij je nu af wat de ontwikkeling van jouw project of app zou kosten? Wij kunnen je als ervaren app ontwikkelaar helpen bij jouw vraagstuk en vragen stellen waar je zelf misschien niet aan denkt. Een succes maken van jouw app begint bij een goed plan en goed advies. Ons multidisciplinaire team helpt je graag verder. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vraag ons om een app kosten voor jouw idee.