Waarom Dark Mode ondersteuning een goed idee is

Steeds meer apps introduceren ondersteuning voor Dark mode. Bijna alle populaire apps kunnen er inmiddels gebruik van maken. Wat zijn de voordelen van dark mode en waarom zou iedere app het moeten ondersteunen?

Afbeelding Webuildapps

Wat is Dark mode precies?

Bij het ontwerpen van een app kijken we als app ontwikkelaar naar de huisstijl van de opdrachtgever. De meeste huisstijlen zijn gebaseerd op een witte of lichte achtergrond met donkere objecten en teksten voor contrast. Zo gek is dat niet, het is immers een geweldige keuze om de leesbaarheid op print en website optimaal te maken.

Nu is er een nieuwe ontwikkeling in de wereld van schermen en digitaal; Dark mode. Dit is een instelling waarbij de kleurstelling wordt omgedraaid, dus lichte kleuren worden donker en donkere kleuren worden licht.

Voor de vroege en de late uurtjes

Wie kent het niet. ’s Avonds 🌙 nog even voor het slapen gaan op je telefoon kijken, en opeens wakker schrikken van een enorme hoeveelheid licht. iOS maakt het hun gebruikers mogelijk om automatisch te wisselen tussen light mode en Dark mode op basis van zonsopkomst en -ondergang. Terwijl Android Dark mode toepast op hun batterijbesparing modus.

Afbeelding Webuildapps

Batterij besparen met Dark mode

Daarmee komen we bij het volgende voordeel. De moderne smartphones van nu hebben vaak OLED schermen. Bij een OLED scherm kost het geen energie om een pixel zwart te tonen. De pixel wordt individueel aangestuurd en zwart staat gelijk aan 'uit'. Simpel gezegd werkt Dark mode dus energiebesparend bij een OLED scherm.

Persoonlijke voorkeur

Dark mode wordt ook gebruikt door mensen omdat zij hier een persoonlijke voorkeur naar hebben. Sommige mensen vinden de interfaces in Dark mode visueel aantrekkelijker of ervaren Dark mode prettiger voor hun ogen.

Het is niet voor niets dat onze developers een Dark mode thema hebben op hun tekst editor waar zij de hele dag code in typen. Richt jij je op een doelgroep die Dark mode prefereert dan kan het ontbreken van deze feature best reden zijn om voor de app van een concurrent te kiezen.

Interfaces ontwikkelen voor Dark mode

Voor het ondersteunen van Dark mode is het goed om terug te gaan naar de Tekentafel. Alle lichte kleuren in het ontwerp moeten vervangen worden door een donkere variant.

Afbeelding Webuildapps

Aandachtspunten bij het gebruik van dark mode

Let erop dat je voor het ondersteunen van Dark mode niet overal volledig zwart kunt gebruiken maar zult moeten kiezen uit verschillende zwart en donker grijs tinten. Ondanks dat diep zwart het meeste voordeel geeft qua batterijbesparing is dit niet altijd de beste keus. Zo wordt de leesbaarheid van witte tekst op zwart niet altijd even prettig ervaren.

Afbeelding Webuildapps

Iconen en elementen

Iconen en andere elementen uit de interface zullen ook een extra variant moeten krijgen omdat de nieuwe kleuren vaak niet goed uitvallen als de lichte achtergrond wordt vervangen door een donkere achtergrond.

Afbeelding Webuildapps

Wil jij ook Dark mode?

Door de introductie van een verbeterde ondersteuning van Dark mode zien wij dat deze ontwikkeling bij iOS gebruikers een stuk populairder is dan bij Android gebruikers. Het instellen van Dark mode is ook wat gebruiksvriendelijker in iOS.

Denk je er over om in jouw app Dark mode te gaan ondersteunen? We denken graag met je mee over de juiste keuzes in kleuren en geven je inzicht in de ontwikkelkosten. Bel gerust naar ons kantoor en vraag naar Pieter, onze designer.

Gepubliceerd op 5 maart 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.