App laten maken? Begin met een strategie

Voordat jij een samenwerking aangaat met een app ontwikkelaar is het belangrijk om te weten hoe je dit efficiënt kan aanpakken. Vanuit onze ervaring geven we je handvaten voor de opzet van een krachtige strategie en een intuïtief ontwerp.

4 minuten - Gepubliceerd door Julian de Lange op 4 oktober 2019

Strategie app laten maken

Een goede strategie is essentieel

Wil jij een app laten maken voor jouw organisatie? Bedenk dan vooraf hoe je ervoor zorgt dat de app een sterk instrument wordt dat écht waarde toevoegt. De keuze voor een app kan omzet genereren, kosten verlagen, tijd besparen of bijdragen aan betere klantrelaties... mits jouw strategie goed in elkaar zit. Als app ontwikkelaar bieden we je graag de kennis waarmee je een krachtige strategie kan opzetten.

Het gehele proces begint bij de strategie. Vanuit deze strategie volgt het ontwerp, de marketing, en uiteindelijk de release van jouw app. Begin bij het begin en stel de volgende vraag: welk probleem wil ik oplossen?

Definieer eerst dit probleem voordat je met het ontwikkeltraject begint. Denk ook na over jouw doelgroep. Wie gaat jouw app straks gebruiken en hoe kan je inspelen op hun specifieke wensen? Bepaal welke functionaliteiten uniek zijn en bijdragen aan het probleem dat jij wilt oplossen. Less is more, als je je klanten teveel informatie biedt loop je het risico dat de gebruikerservaring niet optimaal is. Technisch is bijna alles mogelijk, maar wij raden aan om dicht bij het doel van de app te blijven.

Strategie app laten maken

Innoveer bewust

Smartphones zijn als een Zwitsers zakmes: bijna overal voor te gebruiken. Ons doel is altijd om zoveel mogelijk waarde te creëren. Sommige processen zijn daar goed geschikt voor, anderen minder. Een app laten maken om een verouderd proces op hyperefficiënte wijze af te wikkelen is als het plaatsen van een Ferrari-motor in een 2CV. Dit kan alsnog waardevol zijn, maar vereist wellicht een andere benadering.

Het omzetten van een idee naar een succesvolle app vereist bekwaamheid over het hele traject. Men begint vaak enthousiast, maar ook onbewust, met een gebrek aan resultaat als gevolg. De voormalig Chief Digital Officer van Schiphol zegt het volgende over het in kaart brengen van hun oplossingen:

"We starten pas als we op één A4-tje uit kunnen leggen wat we ermee oplossen, wat de richting is, hoe complex dat is en wat de waarde is." - Henk Jan Gerzee, Schiphol

Dit is een goede richtlijn. Als jij op één A4-tje het probleem kan uitleggen is de kans groot dat de ontwikkelaar jou een nauwkeurige indicatie van de kosten kan geven. Vanuit onze ervaring plaatsen wij aannames, maar deze aannames worden altijd gevolgd door gedegen onderzoek. Zeker als we hierop belangrijke beslissingen moeten baseren. Zo bouwen wij apps die gebruiksvriendelijk zijn en goed in elkaar zitten.

Betrek elkaar in het hele proces

Door elkaar van begin tot eind te betrekken in het proces kunnen er tijdig veranderingen worden doorgevoerd. Stap voor stap wordt er zo naar een eindresultaat gewerkt dat zoveel mogelijk waarde toevoegt. Door gedurende het hele proces problemen en oplossingen te blijven definiëren kunnen jij en de ontwikkelaar tijdig bijsturen. Zo wordt de kwaliteit van jouw app bewaakt.

Neem je eindgebruiker ook mee binnen het proces, van begin tot eind. Als jij vanaf het begin waardevolle input en feedback krijgt kan deze omgezet worden in features en aanpassingen die precies doen waar de gebruikers naar op zoek zijn. Stel vooraf momenten vast waarop de waarde van de app wordt geëvalueerd, zowel met de app ontwikkelaar als met jouw eindgebruikers. "Agile" werken is dat, met tussentijdse oplevermomenten. Blijf constant valideren of je op het juiste pad zit en werk samen met de app ontwikkelaar naar jouw doelen toe.

Strategie app laten maken

Gebruikerservaring staat voorop

Na het opzetten van een strategie volgt het ontwerpproces. Als de app niet intuïtief werkt of visueel niet aantrekkelijk is wordt de kans op succes lager. De gebruikerservaring of user experience is één van de belangrijkste onderdelen van jouw app. Test daarom bij de beoogde doelgroep of het ontwerp wat we opstellen aansluit bij een sterke gebruikerservaring. Besteed ook aandacht aan de user interface: de knoppen, afbeeldingen en iconen van een app.

Elke extra functionaliteit en aanpassingen aan de interface zorgen voor meer complexiteit. Zorg dat je niet teveel aanbiedt, houd het simpel voor de gebruiker. Less is more. Bij Webuildapps maken we een concreet ontwerp van de app en zorgen we voor een prettig en intuïtief gevoel tijdens het gebruik. Dat merk je zodra je het interactieve prototype op jouw eigen toestel kunt proberen.

Wij raden je aan om vooral kritisch te zijn op onze ontwerpen. We zijn een nuchter bedrijf en waarderen heldere communicatie. Zonder jouw kritiek kunnen we niet het onderste uit de kan kunnen halen. Jouw feedback is altijd welkom, durf je gevoel te volgen. Zo komen we samen tot de beste beslissingen.

"Wees vooral kritisch." - Pieter de Kroon, UI/UX Designer Webuildapps

Multidisciplinair team

Veel ontwikkelaars helpen jou niet bij het in kaart brengen van een sterke strategie en een krachtig ontwerp. Wij wel. Onze opgedane kennis van de afgelopen tien jaar wordt ingezet om jouw app een zo hoog mogelijke kwaliteit te geven.

Wij zorgen voor de juiste mix van techniek, zakelijk inzicht en creativiteit. Zo komen we tot een eindproduct waar we beiden trots op kunnen zijn. Ons hele team is bij dit proces betrokken; een techneut is immers geen ontwerper en vice versa. Het team is zo samengesteld dat allerlei expertises samenwerken om jouw bedrijf te helpen.

Heb jij jouw strategie goed in kaart gebracht en wil je een app laten maken? Vraag dan nu een offerte aan voor een indicatie van de kosten of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.