App laten maken? Kosten, tips en tricks

Als specialist met meer dan 10 jaar ervaring weten we precies waar je rekening mee moet houden. We leggen je uit hoe je succesvol een app kan laten maken en wat de kosten zijn. Naast een overzicht van deze kosten geven we uitgebreide tips en tricks, zodat jij precies weet wat er nodig is voor een app van de hoogste kwaliteit.

17 minuten - Gepubliceerd door Julian de Lange op 18 februari 2020

Glazen potje met munten en een groeiend plantje

Wat kost een app laten maken?

Wil je een app laten maken en ben je op zoek naar de juiste app ontwikkelaar voor jouw project? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen. Lees verder om meer te leren over de verschillende kosten van apps en de adviezen die wij als expert geven.

Een app laten maken kan ervoor zorgen dat je meer omzet binnenhaalt, kosten bespaart door administratieve last te verminderen, de productiviteit verhoogt enzovoort. Apps zijn een handig gereedschap waarmee tal van processen geoptimaliseerd kunnen worden, wat het laten maken van een app voor veel ondernemingen interessant en lucratief maakt.

Kosten zijn een belangrijk aspect in het beslissingsproces om wel of niet een app te laten maken. Laten we daarom beginnen met de vraag die ons het meest gesteld wordt: wat gaat het kosten?

Als richtlijn: de maatwerk oplossingen waar wij meer dan tien jaar ervaring mee hebben kosten gemiddeld tussen de € 25.000 en € 50.000. Prijzen tussen de 10 en boven de 100k passeren allemaal de revue, de uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van jouw specifieke wensen. Verder in dit artikel geven we een overzicht van de verschillende kosten die je tegenkomt wanneer je de keuze maakt om een app te laten maken.

App laten maken kosten spaarvarken

App laten maken? Begin met de strategie

De hoogte van de kosten is sterk afhankelijk van het doel, de functionaliteiten en de wensen die je hebt. Eenvoudige apps met weinig functionaliteit kun je voor relatief weinig geld laten maken; een maatwerk app laten maken die nauwkeurig is afgestemd op jouw wensen kost meer. Tip: ga niet zomaar aan de slag, begin met het opzetten van een app strategie.

Als je zonder plan begint met een app laten maken is dit als proberen te rijden in een Deux Chevaux met drie wielen, of een Formule 1-race willen winnen in een Opel Kadett. De Chief Digital Officer van Schiphol, onze digitale luchthaven, hanteert de volgende werkwijze:

We starten pas als we op één A4'tje kunnen uitleggen wat we ermee oplossen, wat de richting is, hoe complex dat is en wat de waarde is. - Henk Jan Gerzee, CDO bij Royal Schiphol Group

Deze manier van werken kan je helpen bij een goed begin. Wil je een app laten maken? Bepaal dan eerst het doel van de app en hoe deze concreet waarde gaat toevoegen. Breng daarna in kaart welk budget je bereid bent in te zetten. Vervolgens kies je de technologie en app ontwikkelaar die daar het best bij past.

Deux Chevaux's in verschillende kleuren

Bepaal de criteria voor je app

Wil je een app laten maken en vraag je bij verschillende ontwikkelaars om advies? Slim, maar let op. Het opvragen van offertes bij verschillende app ontwikkelaars kan ertoe leiden dat je straks zeer verschillende inzichten hebt, met als risico dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Welke indicatie sluit nou het best aan bij jouw doel en wensen? Om de kosten voor jouw app zo concreet mogelijk in kaart te brengen moet je eerst bepalen wat voor soort app je wilt laten maken.

Wil je bijvoorbeeld alleen een app laten maken voor mensen met Android-toestellen of wil je dat de app ook werkt op iPhones? Wil je een B2B app laten maken of juist B2C? Of denk je dat de uiteindelijke gebruikers van jouw app liever gebruik maken van een web app, bijvoorbeeld omdat het downloaden van een app een (te hoge) drempel zou zijn voor jouw eindgebruikers? De antwoorden op deze vragen hebben impact op de uiteindelijke kosten. Onze partners kiezen er meestal voor om voor zowel Android als iOS een app te laten maken.

Je kan er altijd voor kiezen om te beginnen met een Minimum Viable Product of eerst één platform op te pakken en na enkele iteraties uit te breiden naar het andere platform.

MVP voorbeeld aan de hand van donuts in 3 fases

Native, web of cross-platform app laten maken?

De apps die wij maken zijn voornamelijk native apps. Dit zijn apps die volledig zijn ontworpen en ontwikkeld voor de specifieke Android en iOS platformen. Onze native apps kunnen optimaal gebruik maken van alle features op de smartphone van de gebruiker en bieden een kwalitatief hoogwaardige ervaring qua design en performance. Denk bij smartphone features aan de toepassing van GPS, NFC, Bluetooth, offline werken en meer.

Het nadeel van native apps is dat je per platform een app moet laten maken. Dit vertaalt zich naar een langere doorlooptijd en een duurder prijskaartje, maar leidt uiteindelijk wel tot het beste eindresultaat. Onze focus is en blijft het ontwikkelen van native apps, maar een krachtige web app kan je ook bij ons laten maken. Er zijn ook nog cross-platform oplossingen: één keer ontwikkelen en vervolgens op beide platformen een resultaat hebben. Voor meer details over deze verschillende opties kan je ons artikel over native, web en cross-platform apps lezen.

In onze ervaring zijn cross-platform oplossingen (nog) niet van dezelfde kwaliteit als native apps, maar we houden ons wel bezig met de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Flutter en ReactNative zijn populaire cross-platform ontwikkeltalen. De widgets van deze tools zorgen ervoor dat zoveel mogelijk platform-specifieke verschillen overbrugd worden.

Een samenvatting van de mogelijkheden voor jouw app is als volgt:

 • Native maatwerk apps, onze standaard. Deze keuze leidt tot kwalitatief hoogwaardige apps die goed onderhoudbaar zijn
 • Web apps, bijvoorbeeld op basis van Laravel
 • Maatwerk cross-platform apps op basis van bijvoorbeeld Flutter, ReactNative of Xamarin
 • Standaard oplossingen die al beschikbaar zijn en voor jouw organisatie ingezet kunnen worden, bijv. in de branche business of primair onderwijs
 • Eenvoudige apps die je zelf maakt met een tool als AppMachine
The secret of success is to do the common thing uncommonly well. - John D. Rockefeller Jr, Amerikaans zakenman en filantroop
Twee mannen in overleg aan een tafel

Strategische tips voor app succes

Een succesvolle app laten maken begint bij het opstellen van een strategie, dat is duidelijk. Wil jij een app laten maken? Houd dan de volgende tips in gedachten. Begin vooraf met het uitstippelen van hoe die app een instrument wordt dat daadwerkelijk waarde gaat toevoegen aan jouw bedrijf.

Voordelen als meer omzet en minder kosten zijn met een app haalbaar, mits je strategie goed in elkaar zit. Zet op papier welk probleem je precies wilt oplossen voor de eindgebruiker, wie jouw doelgroep is en waarom je precies een app wil laten maken. Een 'probleem' kan hier ook betekenen dat een huidig proces goed draait, maar dat je de efficiëntie nóg beter wil maken.

Smartphones zijn als een Zwitsers zakmes: bijna overal voor in te zetten. Ons doel als app ontwikkelaar is om jou of jouw bedrijf te ondersteunen bij de verbetering van dagelijkse processen. Het ene proces is daar beter voor geschikt dan het andere.

Apps als Ferrari-motor

Een app laten maken om een verouderd proces op hyper-efficiënte wijze af te wikkelen kan een uitstekende zet zijn, maar soms is het als het plaatsen van een Ferrari-motor in een oude eend. Niet per se een slechte zet, maar wellicht is een andere benadering handiger. Wij ondersteunen je bij het uitdenken van de beste oplossing.

Is een app laten maken wel de juiste oplossing? Laat niet een app maken omdat dit 'hot' of 'trendy' is. Een app moet continu waardevol zijn, anders raak je je gebruikers kwijt. Focus op het toevoegen van waarde en overspoel je gebruikers niet met informatie of features die niet relevant zijn. Less is more.

Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe. - Abraham Lincoln, 16e president van de Verenigde Staten
Rode smartphone met het logo van een Zwitsers zakmes

Een goede app laten maken vereist communicatie

Als jij een strategie op zak hebt en bent begonnen met het laten maken van jouw app is het opzetten van een intuïtief ontwerp de volgende stap. Het opzetten van een ontwerp wat feilloos aansluit op de wensen van de eindgebruiker is één van de belangrijkste aspecten in het proces van een app laten maken. Test daarom frequent of het ontwerp aansluit bij de gewenste gebruikerservaring van jouw doelgroep.

Neem je eindgebruikers constant mee in het proces. Door vanaf het begin waardevolle input en feedback te verzamelen kan je de gewenste features en aanpassingen doorvoeren.

Bij Webuildapps houden we van A tot Z een vinger aan de pols. Zo kunnen we tijdig veranderingen doorvoeren en op nuchtere wijze toewerken naar een eindresultaat om trots op te zijn. Wees vooral kritisch op de ontwerpen die wij als app ontwikkelaar aanleveren. Door goed om te gaan met kritiek kunnen we het onderste uit de kan halen.

Gezien het feit dat een app laten maken soms een aardige investering is, is het belangrijk om het in één keer goed te doen. Of dat nou door ons wordt gedaan of een andere app ontwikkelaar. Feedback is in dit proces essentieel en bespaart kostbare tijd. In ons artikel over app testen en feedback lees je meer over hoe je dit efficiënt aanpakt.

We all need people who will give us feedback. That's how we improve.

Bill Gates, oprichter van Microsoft

Feedback verzamelen en je app verbeteren

Tijdens het ontwikkelen van de app is goede onderlinge communicatie de eerste prioriteit. App ontwikkelaars moeten het doel van bepaalde functionaliteiten weten en het liefst ook de doelen van de app in zijn geheel. Wees niet bang om ontwikkelaars de ruimte te geven voor hun eigen creatieve input. Dit leidt soms tot hele andere inzichten en nóg efficiëntere oplossingen. Test de ontwikkelde functionaliteit: komen de features overeen met de wensen die in de offerte beschreven staan? Zijn jouw eindgebruikers tevreden over het gebruik van de app?

Focus op de belangrijkste pijnpunten van jouw eindgebruikers. Verzamel feedback, leer hiervan en zet een stap naar (nog) betere kwaliteit. Mits constructief kan negatieve feedback erg waardevol zijn. Hoe verder je in het proces van een app laten maken zit, hoe meer werk het is om feedback te verwerken en zaken aan te passen. Alle succesvolle apps hebben een geschiedenis vol updates, bug fixes en versies met nieuwe features.

App ontwikkeling schema

Wat levert een app laten maken op?

Apps zijn niet alleen voor grote namen als de Albert Heijn en de Rabobank. MKB-bedrijven benutten al jaren digitale trends en begrijpen dat een effectieve strategie meer omvat dan alleen een mobielvriendelijke website. Bedrijven die bij ons een app laten maken doen dit voor verschillende redenen en doeleinden. Een overzicht van algemene doelen is als volgt:

 • Tijdbesparing door een efficiëntere inrichting van processen, waardoor o.a. administratieve werkzaamheden minder tijd in beslag nemen
 • Overzicht van belangrijke informatie als voorraad, reserveringen, bestellingen en verkoop
 • De mogelijkheid om core processen op een slimmere manier af te handelen, bijv. bestellingen afhandelen, berichten versturen en gegevens opslaan
 • Een app laten maken als laagdrempelig service- of verkoopkanaal

Het slim inzetten van een app kan je tijd, geld en frustraties besparen. De doelen en mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van jouw branche en wensen. Ben je benieuwd naar apps die wij reeds ontwikkeld hebben? Werp eens een blik op onze cases voor een overzicht van onderscheidende oplossingen.

Wat centraal staat is kostenbesparing als gevolg van efficiënter tijd- en materiaalgebruik. Er zijn enkele stappen die je kan gebruiken om te meten wat de toegevoegde waarde van een app laten maken is. Door vijf tot tien Key Performance Indicators te kiezen die écht aansluiten bij jouw doelen kan je vaststellen in hoeverre de app bijdraagt aan deze doelen.

Geldmunten in glazen potje met plantje

De meerwaarde van een app meten

Bij het doel "verbeteren van de interne efficiëntie" kan je bijvoorbeeld meten of er een afname is van menselijke fouten of een vermindering aan tijd die besteed wordt aan de uitvoer van processen. Om in kaart te brengen of "meer productiviteit" behaald is kan je meten of er een toename is in het aantal gedane taken per week na inzet van de app. Wanneer je een app inzet als verkoopkanaal kan je meten hoeveel sales de app oplevert, wat het gemiddelde aankoopbedrag is, welke pagina's jouw bezoekers het meest bezoeken enzovoort. Deze inzichten kan je weer gebruiken om de app te verbeteren, zodat deze altijd inspeelt op de wensen van de klant.

Bovenstaande zijn meetbare, kwantitatieve KPI's. Er zijn ook kwalitatieve KPI's betrokken bij een app laten maken. Denk bijvoorbeeld aan het uitstralen van moderniteit, het behalen van concurrentievoordeel door processen slimmer aan te pakken en het vermogen om een nóg betere dienstverlening te verzorgen. Al deze KPI's samen kunnen je helpen bij een schatting van de Return on Investment.

Denk ook na over de risico's van het uitstellen van een app laten maken. Wat gebeurt er als jouw concurrenten eerder inspelen op de mobiele trend, of dat al gedaan hebben? Hoe lang duurt het voordat jouw bedrijf dat (financieel) merkt en hoe moeilijk is het om dit tij weer te keren?

Racebaan voor hardlopers

Kostenoverzicht app laten maken

Vanuit onze ervaring vatten we voor je samen tegen welke kosten je aan zal lopen bij een app laten maken. Gemiddeld zitten onze projecten voor native apps met diverse functionaliteiten en een goed doordachte user experience tussen de 25 en 50k. Dan heb je een kwaliteitsproduct wat op zowel Android als iPhone toestellen draait.

We maken ook apps die qua prijs lager of hoger dan dit gemiddelde zijn. Prijzen tussen de 10 en 100k passeren allemaal de revue, en soms ligt de uiteindelijke prijs boven de € 100.000. De verschillende soorten kosten hebben we voor je uiteengezet in onderstaand overzicht.

Price is what you pay. Value is what you get.

Warren Buffett, oprichter van Berkshire Hathaway

 1. Ontwikkelingskosten

  De grootste kostenpost. Je kunt jouw app natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Beeldspraak die hier van toepassing is: een app laten maken is als het bouwen van een huis. Je kan een mooi rijtjeshuis laten maken, maar ook een villa met zwembad en butler. Aan jou de keus. Een villa is niet altijd beter. Als app ontwikkelaar helpen we je graag bij het duidelijk maken van de beste oplossing.

 2. Onderhoudskosten

  Een kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien. Door een Service Level Agreement af te sluiten zorgen we ervoor dat jouw app regelmatig geüpdatet wordt aan de hand van nieuwe technologieën. Denk bij deze post ook aan zaken als beheer en hosting. De totale onderhoudskosten zijn variabel en liggen vaak rond 10% van de initiële investering per jaar.

 3. Operationele kosten

  Een relatief lage kostenpost die noodzakelijk is om de app in de app stores te laten zetten. Zo betaal je 99 euro per jaar om mee te doen aan het Apple Developer Program en eenmalig 25 dollar voor het Android Developer Program. Houd hier ook rekening met kosten voor het draaiende houden van de achterliggende beheeromgeving van de app en de aanschaf van eventuele plug-ins.

 4. Marketingkosten

  Afhankelijk van het doel van de app. Als deze voor intern gebruik binnen een bedrijf is zal deze minder of geen promotie nodig hebben dan wanneer je een app wil laten maken voor consumenten. Veel apps sneuvelen in de stores omdat de marketing niet in orde is. Je kan een prachtig product hebben, maar als niemand ervan weet of hoort, wat levert het dan uiteindelijk op?

 5. Overige kosten

  Denk aan zaken als voorafgaand overleg, technisch ontwerp, design, testen, finetunen en het publiceren van de apps in de stores. Ook eventuele doorontwikkeling brengt kosten met zich mee. Als je een app hebt laten maken die het eerste jaar een succes is, is dat geen garantie voor de toekomst. Je moet innoveren om relevant te blijven.

Prijs, kwaliteit en waarde van apps

Belangrijk om nog te vermelden is dat de uiteindelijke kosten voor het laten maken van jouw app afhankelijk blijven van de specifieke functionaliteit, complexiteit en wensen. Een app laten maken door een ervaren app ontwikkelaar kan een forse investering zijn, en dat is waar veel creatieve app-ideeën sneuvelen.

Ben je aan het oriënteren op de kosten van een app laten maken en vraag je bij verschillende ontwikkelaars informatie op? Let op, de goedkoopste optie vertaalt zich niet altijd naar het eindresultaat dat de meeste waarde oplevert. De woorden van Warren Buffett zijn hier zeer relevant; de prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Bij Webuildapps doen we altijd ons best om een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren tegen een schappelijke prijs. Laat voorop staan dat waarde altijd het belangrijkste uitgangspunt is.

Telefoon waarop een rekenmachine te zien is bovenop een notitieboekje

App laten maken? Kies voor kwaliteit

Wil je een app laten maken of ben je benieuwd geworden naar de kosten van jouw specifieke app-idee? Als app ontwikkelaar met meer dan 10 jaar ervaring helpen we je graag. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van native iOS- en Android-applicaties. Deze kunnen losstaand zijn, gekoppeld met bestaande informatiesystemen of worden beheerd via een specifieke omgeving.

Processen slimmer en sneller maken is voor ons tweede natuur. We worden blij van complexe vraagstukken en ondersteunen bedrijven bij het verbeteren van hun dagelijkse processen. Het is onze passie om een goed idee te transformeren naar een innovatieve, oplossingsgerichte app die is gebouwd met de eindgebruiker als uitgangspunt.

Onze nuchtere aanpak en communicatie leidt al meer dan 10 jaar tot kwalitatief hoogwaardige en stabiele apps voor o.a. de maakindustrie, landbouw en logistiek. Koppelingen met bestaande systemen zijn ons niet onbekend: we hebben ruime ervaring met het integreren van ERP-koppelingen, TMS-systemen, Track&Trace, CRM-systemen en meer.

Ons-team-Webuildapps

Multidisciplinair team van experts

Met onze kennis van de afgelopen 10 jaar helpen we je graag bij het het verkrijgen van concrete inzichten in de mogelijkheden. Zo kom je erachter of een app laten maken slim is voor jouw bedrijf of organisatie. We zorgen voor de juiste mix van techniek, zakelijk inzicht en creativiteit. Ons hele team is bij dit proces betrokken: een techneut is immers geen ontwerper en vice versa.

Benieuwd naar de kosten van jouw idee of concept? Neem contact met ons op en we zullen je ondersteunen. Als je al weet waar je naar op zoek bent kan je een offerte aanvragen. Bespreken we binnenkort jouw uitdaging?

Goede communicatie is de sleutel tot een kwaliteitsproduct.

Stefan Jongejan, Software Engineer bij Webuildapps