Wat kost een app laten maken?

Bijna letterlijk 'The one million dollar question', 'Wat kost het laten maken van een app?'. In deze blog leggen wij verder uit welke zaken onderdeel uitmaken van de kosten bij het maken van een app. Omdat het kostenplaatje van een app niet alleen bestaat uit de kosten voor het laten maken van een app zelf, maar ook uit andere kosten waar je zeker rekening mee moet houden, vertellen we je hier ook meer over.

6 minuten - Gepubliceerd door Terence Punt op 8 maart 2016

Wat kost een app?

Update 2019

Deze blog is alweer een tijdje geleden geschreven.

BENIEUWD NAAR DE KOSTEN IN 2020? 

KLIK VOOR ONZE UPDATE.

Wat kost een app?

Wil je een serieuze app laten maken, bepaal dan eerst welke budget je wilt inzetten, daarna welke technologie daar het beste bij past. Een 'echte' app - dus een native maatwerk app - kost je al snel € 15.000,- tot € 30.000,- voor een MVP

App laten maken, verschillende mogelijkheden

De kosten voor het laten maken van een app lopen uiteen en het opvragen van meerdere offertes bij verschillende app ontwikkelaars zorgt er al snel voor dat je appels met peren aan het vergelijken bent. Om op zoek te gaan naar de kosten voor een app moet je eerst helder krijgen wat voor app je zoekt.  

Een snelle schets van de mogelijkheden in het app landschap is als volgt: 

 • Standaard oplossingen die passen bij een branche (bijvoorbeeld: businessapps, basisschoolapps of zwemapps)
 • Eenvoudige oplossingen waar je zelf in control bent over het resultaat (bijvoorbeeld: AppMachine of AppMakr)
 • Web apps (bijvoorbeeld op basis van jQuery Mobile en Cordova of Adobe PhoneGap)
 • Mobile Enterprise Application Platforms (MEAP) en maatwerk crossplatform technologie (bijvoorbeeld op basis van Xamarin of Titanium/Appcelerator of Kony)
 • Native maatwerk apps, wat voor ons de standaard is. Wij hebben bewust de keuze gemaakt om crossplatformoplosssingen niet meer in in te zetten. Dit mede door de matige onderhoudhoudbaarheid en korte levensduur van de gemaakte oplossingen in het verleden.

Bepaal wat je zoekt en tegen welk budget

Bij standaard app oplossingen voor specifieke branches of platformen als AppMakr en AppMachine moet je bij de kosten voor het (laten) maken van een app denken aan bedragen tussen enkele tientjes of enkele honderden euro's per maand. De kosten voor dergelijke apps komen vaak uit op licentiekosten die je verschuldigd bent aan de leverancier van de oplossing. Soms komen er nog wel opstart of initiële kosten bij kijken.

Bij het maken van een web app zijn de kosten al wat hoger maar wel met het voordeel dat je hier over meerdere platformen heen met dezelfde investering wegkomt. Evengoed zijn de kosten voor het laten maken van een web app al snel € 500,- tot € 5.000,-. Door de verschillende open source oplossingen zijn de kosten met name voor de uren die de app ontwikkelaar moet besteden. 

De kosten voor het inzetten van MEAP liggen op hun beurt ook wat hoger. Naast de kosten voor de app ontwikkelaar komen hier vaak licentiekosten om de hoek voor bijv de app ontwikkelaar. Afhankelijk van het business model van de app ontwikkelaar worden deze kosten vaak verdeeld over meerdere klanten. Met een MEAP oplossing als Xamarin kan al een nagenoeg native ervaring worden behaald voor gebruikers en kan er bespaard worden op de app ontwikkeling omdat er niet per platform (iOS/Android/Windows Phone) een apart ontwikkeltraject hoeft te lopen. Het ontwikkelen van een app op basis van Xamarin begint bij zo'n € 8.000,- en loopt vanaf daar verder op naar een veelvoud hiervan als er stevige requirements worden gesteld.

En dan native maatwerk apps. De meeste apps zijn tegenwoordig nog steeds native ontwikkeld en worden per platform aangepast aan de specifieke eisen en wensen van gebruikers en de componenten zoals gebruikers deze op ieder platform gewend zijn. De kosten voor een native app beginnen zo rond de € 8.000,- per platform. Bij populaire apps liggen de kosten vaak ver boven de € 80.000,- en dit gaat rustig door tot enkele tonnen. 

Rekenvoorbeeld laten maken van een app

Stel, je wilt een gave app realiseren en gaat uit van een native maatwerk app voor iPhone en Android. Je bent eerst benieuwd naar de kosten voor het laten maken van deze app. Je hebt de volgende requirements opgesteld: 

 • App moet geschikt zijn voor iPhone en Android toestellen;
 • Gebruikers moeten zich kunnen registreren en aanbiedingen kunnen bekijken van aangesloten bedrijven;
 • Gebruikers moeten pushnotificaties kunnen ontvangen;
 • Gebruikers moeten aangesloten bedrijven via een chatmogelijkheid kunnen benaderen;
 • De app moet een gave, trendy interface krijgen die goed past bij onze identitiet;
 • Interactie moet intuïtief zijn en geschikt voor onze doelgroep;
 • Er moet een beheeromgeving zijn voor het managen van het platform;
 • Aangesloten bedrijven moeten alle aanbiedingen en hun profiel kunnen beheren;
 • Aangesloten bedrijven moeten kunnen reageren op chats van gebruikers en hiervan een notificatie ontvangen;
 • Er moet monitoring zijn op de kwaliteit en er moeten statistieken verzameld worden over app gebruik en downloads;
 • Apps moeten gratis te downloaden zijn uit de app stores.

Verborgen requirements

Ondanks dat de requirements misschien niet enorm uitgebreid zijn zul je zien dat je in het voortraject evengoed met veel 'verborgen' functionaliteit te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld eens na over:

 • Een gebruiker moet zijn wachtwoord kunnen resetten
 • Een gebruiker moet zijn profiel kunnen verwijderen
 • Een gebruiker moet instellingen voor pushnotificaties kunnen beheren
 • etc..

Kosten voor het laten maken van een app

Maar je leest dit blog omdat je nieuwsgierig bent naar de kosten voor het laten maken van een app. Voor bovenstaande requirements moet je al snel rekening houden met € 35.000 tot € 55.000,- aan benodigd budget voor het maken van de app. Waarom? Het bouwen van een dergelijk platform kost veel tijd. In een traditionele waterval aanpak zou dit project er als volgt uit kunnen zien:

 • Voorbereiding, ontwerp en prototype: 80-120 uur
 • Development iOS, Android en backend+api: 300-500 uur
 • Testen, finetunen en releases: 40 tot 80 uur

In dit voorbeeld is er een inspanning van zo'n 420 tot 700 uur nodig om deze app te realiseren.

Operationele kosten

Naast de kosten voor het realiseren van de app zelf krijg je ook te maken met andere operationele kosten. Denk hierbij aan relatief lage kosten zoals deelname aan het Apple Developer Program (€ 99,- per jaar), Android Developer Program ($25,- eenmalig) of kosten voor hosting van het backend en de webservices. 

Een andere belangrijke kostenpost is onderhoud (noodzakelijk!) en deze wordt vaak afgedekt door een Service Level Agreement met de app ontwikkelaar. Ook zul je zeker een reservering willen maken voor de doorontwikkeling van de app en het platform. 

Marketingkosten

De app stores zijn schitterende distributieplatformen die staan voor gemak en eenvoud, maar ze vermarkten jouw app zeker niet. Om in de toplijsten te komen zul je vaak veel downloads in een korte periode moeten behalen en blijven behalen om zo in ieder geval op de eerste pagina terecht te komen. Ook wil je zeker advertentie budget reserveren op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Adwords. Heb ik al iets geroepen over een slim uitgekiende landingspage voor het helpen en overtuigen van potentiële gebruikers? 

Advies: begroot een marketingbudget in jouw plan.

App laten maken

Als je serieus aan de slag gaat en een app wil laten maken dan kun je je het beste wenden tot een specialist. Deze kan zich verdiepen in jouw vraagstuk en op basis van jouw wensen en requirements en door het stellen van de juiste vragen jou goed adviseren. Zeker als je een succes van jouw app wilt maken is het verstandig om advies in te winnen bij een ervaren app ontwikkelaar. Het eerste gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets. Benieuwd wat jouw app gaat kosten? Vraag vrijblijvend een app offerte aan. Lees ook eens onze blogs over NFC en technologie trends voor 2020.

Heb je een uitdaging?

Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal en gaan graag aan de slag om jouw organisatie verder te helpen.
Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag een offerte aan.