App laten maken? Wij bouwen apps

Wil je een app laten maken? Wij ontwikkelen sinds 2009 apps, met de focus op native apps voor Android en iOS. Zo leveren we wereldwijd toegevoegde waarde aan allerlei eindgebruikers. In dit artikel leggen we uit hoe je succesvol een app laat maken en wat de kosten zijn.

15 minuten - Gepubliceerd door Julian de Lange op 18 februari 2020

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Wat kost een app laten maken?

Apps zijn een handig stuk gereedschap waarmee tal van processen verbeterd kunnen worden, waardoor een app laten maken voor veel bedrijven winstgevend is. Kosten zijn een belangrijk aspect in het beslissingsproces om wel of niet te investeren in een app. Laten we daarom beginnen met de vraag die wij als app ontwikkelaar het meest gesteld krijgen: wat kost een app laten maken?

Als richtlijn kosten de maatwerk app oplossingen die wij bouwen gemiddeld tussen de € 25.000 en € 50.000 euro. Dan spreken we over een geheel traject, van eerste concept tot UI/UX design en van realisatie tot publicatie in de app stores. De uiteindelijke kosten blijven altijd afhankelijk van het specifieke wensenpakket. Zo realiseren we ook projecten die richting de € 100.000 euro kosten, of meer dan dat.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

App laten maken? Begin met de strategie

Hoe hoog de kosten uiteindelijk zijn, is sterk afhankelijk van jouw wensen en de features die in de app moeten komen. Eenvoudige apps met weinig features kun je voor relatief weinig geld laten maken. Een maatwerk app laten maken die feilloos is afgestemd op jouw wensen kost meer. Onafhankelijk van deze keuzes luidt ons advies: formuleer eerst een concreet plan. Als je zonder plan begint met een app laten maken is dit als proberen te rijden in een Deux Chevaux met drie wielen, of een Formule 1-race willen winnen in een Opel Kadett. Zacht gezegd een uitdaging.

De Chief Digital Officer van Schiphol, onze digitale luchthaven, hanteert de volgende werkwijze:

We starten pas als we op één A4'tje kunnen uitleggen wat we ermee oplossen, wat de richting is, hoe complex dat is en wat de waarde is. - Henk Jan Gerzee

Met deze aanvliegroute schep je overzicht en visie voor jezelf en andere betrokkenen. Wil je een app laten maken? Bepaal dan eerst het doel van de app en hoe deze concreet waarde gaat toevoegen aan jouw bedrijf. Breng daarna in kaart welk budget je bereid bent in te zetten. Daarna volgt pas de keuze voor de technologie en de juiste app ontwikkelaar voor jouw vraagstuk.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Wees vooraf kritisch en maak keuzes

Als het doel en budget vorm hebben gekregen, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een app ontwikkelaar. Om de kosten voor jouw app zo concreet mogelijk in kaart te brengen moet je eerst bepalen wat voor soort app je wilt laten maken. Zo kan je gericht offertes opvragen bij verschillende app ontwikkelaars, met minder risico dat je straks zeer uiteenlopende inzichten hebt.

Wil je bijvoorbeeld alleen een app laten maken voor mensen met Android-toestellen of wil je dat de app ook werkt op iPhones? Ligt je focus op B2B of B2C? Of denk je dat de uiteindelijke gebruikers van de app liever gebruik maken van een web app, bijvoorbeeld omdat het downloaden van een app een te hoge drempel is voor de gebruikers? Wees kritisch, verplaats je in de klant en vraag waar hij of zij echt behoefte aan heeft.

Native of web app laten maken?

Wij bouwen voornamelijk native apps. Dit zijn apps die volledig zijn ontworpen en ontwikkeld voor de specifieke Android en iOS platformen. Onze native apps kunnen optimaal gebruik maken van alle features op de smartphone van de gebruiker en bieden een kwalitatief hoogwaardige ervaring qua User Experience en performance. Denk bij smartphone features aan de toepassing van GPS, NFC, Bluetooth, offline werken en meer.

Het nadeel van native apps is dat je per platform (Android / iOS) een app moet laten maken. Dit vertaalt zich naar een langere doorlooptijd en een duurder prijskaartje, maar leidt uiteindelijk wel tot het beste eindresultaat. Onze focus is en blijft het ontwikkelen van native apps, maar een krachtige web app kan je ook bij ons laten maken.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Cross-platform en een samenvatting van de mogelijkheden

Er zijn ook nog cross-platform oplossingen: één keer ontwikkelen en vervolgens op beide platformen een resultaat hebben. Voor meer details over deze verschillende opties kan je ons artikel over native, web en cross-platform apps lezen. In onze ervaring zijn cross-platform oplossingen nog niet van dezelfde kwaliteit als native apps, maar we houden ons wel bezig met de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Flutter en ReactNative zijn populaire cross-platform ontwikkeltalen. De widgets van deze tools zorgen ervoor dat zoveel mogelijk platform-specifieke verschillen overbrugd worden.

Een samenvatting van de mogelijkheden voor jouw app is als volgt:

 • Native maatwerk apps, onze standaard. Deze keuze leidt tot kwalitatief hoogwaardige apps die goed onderhoudbaar zijn
 • Web apps, bijvoorbeeld op basis van Laravel
 • Maatwerk cross-platform apps op basis van bijvoorbeeld Flutter, ReactNative of Xamarin
 • Standaard oplossingen die al beschikbaar zijn en voor jouw organisatie ingezet kunnen worden, bijv. in de branche business of primair onderwijs
 • Eenvoudige apps die je zelf maakt met een tool als AppMachine
App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Apps als Ferrari-motor

Een app laten maken om een verouderd proces op hyper-efficiënte wijze af te wikkelen kan een uitstekende zet zijn, maar soms is het als het plaatsen van een Ferrari-motor in een oude Deux Chevaux. Niet per se een slechte zet, maar wellicht is een andere benadering handiger. Als app ontwikkelaar ondersteunen je bij het uitdenken van de beste oplossing.

Smartphones zijn als een Zwitsers zakmes, bijna overal voor te gebruiken. Dit betekent niet meteen dat een app laten maken de beste oplossing is voor jouw vraagstuk. Een app moet je vooral niet laten maken omdat dit 'hot' of 'trendy' is. De app moet continu waardevol zijn, anders raak je je gebruikers kwijt. Focus op het toevoegen van waarde en overspoel je gebruikers niet met informatie of features die niet relevant zijn. Less is more.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

App laten maken? Communicatie is cruciaal

Na het opzetten van een strategie en het maken van kritische keuzes, is het bouwen van een ontwerp met een sterke gebruikerservaring de volgende stap. Neem je eindgebruikers constant mee in dit proces. Door vanaf het begin waardevolle input en feedback te verzamelen kan je de gewenste features en aanpassingen doorvoeren. Test daarom frequent of het ontwerp aansluit bij de gewenste gebruikerservaring van jouw doelgroep.

Wanneer je bij ons een app laat maken, houden wij van A tot Z een vinger aan de pols. Zo kunnen we tijdig veranderingen doorvoeren en zo slim mogelijk toewerken naar een eindresultaat om trots op te zijn. Wees vooral kritisch op de ontwerpen die wij als app ontwikkelaar aanleveren. Door goed om te gaan met kritiek kunnen we het onderste uit de kan halen. Samen werken we dan stap voor stap naar het beste eindresultaat.

We all need people who will give us feedback. That's how we improve.

Bill Gates, oprichter van Microsoft

Feedback leidt tot betere kwaliteit

Tijdens het ontwikkelen van de app is goede onderlinge communicatie de eerste prioriteit. App ontwikkelaars moeten het doel van bepaalde functionaliteiten weten en het liefst ook de doelen van de app in zijn geheel. Wees niet bang om ontwikkelaars de ruimte te geven voor hun eigen creatieve input. Dit leidt soms tot hele andere inzichten en nóg efficiëntere oplossingen. Test de ontwikkelde functionaliteit: komen de features overeen met de wensen die in de offerte beschreven staan? Zijn jouw eindgebruikers tevreden over het gebruik van de app?

Gezien het feit dat een app laten maken soms een aardige investering is, is het belangrijk om het in één keer goed te doen. Of dat nou door ons wordt gedaan of een andere app ontwikkelaar. Feedback is in dit proces essentieel en bespaart kostbare tijd. In ons artikel over app testen en feedback lees je meer over hoe je dit efficiënt aanpakt.

Focus op de belangrijkste pijnpunten van jouw eindgebruikers. Verzamel feedback, leer hiervan en zet een stap naar (nog) betere kwaliteit. Mits constructief kan negatieve feedback erg waardevol zijn. Hoe verder je in het proces van een app laten maken zit, hoe meer werk het is om feedback te verwerken en zaken aan te passen. Alle succesvolle apps hebben een geschiedenis vol updates, bug fixes en versies met nieuwe features.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Wat levert een app laten maken op?

Bedrijven die bij ons een app laten maken doen dit voor verschillende redenen en doeleinden. Een overzicht van algemene doelen is als volgt:

 • Tijdbesparing door een efficiëntere inrichting van processen, waardoor o.a. administratieve werkzaamheden minder tijd in beslag nemen
 • Overzicht van belangrijke informatie als voorraad, reserveringen, bestellingen en verkoop
 • De mogelijkheid om core processen op een slimmere manier af te handelen, bijv. bestellingen afhandelen, berichten versturen en gegevens opslaan
 • Een app laten maken als laagdrempelig service- of verkoopkanaal

Het slim inzetten van een app kan je tijd, geld en frustraties besparen. De doelen en mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van jouw branche en wensen. Ben je ondertussen benieuwd naar apps die wij ontwikkeld hebben? Werp eens een blik op onze cases voor een overzicht van onderscheidende oplossingen.

Wat centraal staat is kostenbesparing als gevolg van efficiënter tijd- en materiaalgebruik. Er zijn enkele stappen die je kan gebruiken om te meten wat de toegevoegde waarde van een app laten maken is. Door vijf tot tien Key Performance Indicators te kiezen die écht aansluiten bij jouw doelen kan je vaststellen in hoeverre de app bijdraagt aan deze doelen.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

De meerwaarde van een app meten

Bij het doel "verbeteren van de interne efficiëntie" kan je bijvoorbeeld meten of er een afname is van menselijke fouten of een vermindering aan tijd die besteed wordt aan de uitvoer van processen. Om in kaart te brengen of "meer productiviteit" behaald is kan je meten of er een toename is in het aantal gedane taken per week na inzet van de app.

Wanneer je een app inzet als verkoopkanaal kan je meten hoeveel sales de app oplevert, wat het gemiddelde aankoopbedrag is, welke pagina's jouw bezoekers het meest bezoeken enzovoort. Deze inzichten kan je weer gebruiken om de app te verbeteren, zodat deze altijd inspeelt op de wensen van de klant.

Bovenstaande zijn meetbare, kwantitatieve KPI's. Er zijn ook kwalitatieve KPI's betrokken bij een app laten maken. Denk bijvoorbeeld aan het uitstralen van moderniteit, het behalen van concurrentievoordeel door processen slimmer aan te pakken en het vermogen om een nóg betere dienstverlening te verzorgen. Al deze KPI's samen kunnen je helpen bij een schatting van de Return on Investment.

Denk ook na over de risico's van het uitstellen van een app laten maken. Wat gebeurt er als jouw concurrenten eerder inspelen op de mobiele trend, of dat al gedaan hebben? Hoe lang duurt het voordat jouw bedrijf dat financieel merkt en hoe moeilijk is het om dit tij weer te keren?

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Overzicht van kosten bij een app laten maken

Vanuit onze ervaring vatten we voor je samen tegen welke kosten je aan zal lopen bij een app laten maken. Zoals in het begin beschreven zitten onze projecten voor native apps en een goed doordachte UI/UX tussen de 25 en 50k. Dan heb je een kwaliteitsproduct wat op zowel Android als iPhone toestellen draait. De verschillende soorten kosten hebben we voor je uiteengezet in onderstaand overzicht.

 1. Ontwikkelingskosten

  De grootste kostenpost. Je kunt jouw app natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil. Beeldspraak die hier van toepassing is: een app laten maken is als het bouwen van een huis. Je kan een mooi rijtjeshuis laten maken, maar ook een villa met zwembad en butler. Aan jou de keus. Een villa is niet altijd beter. Als app ontwikkelaar helpen we je graag bij het vinden van de beste oplossing.

 2. Onderhoudskosten

  Een kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien. Door een Service Level Agreement af te sluiten zorgen we ervoor dat jouw app regelmatig geüpdatet wordt aan de hand van nieuwe technologieën. Denk bij deze post ook aan zaken als beheer en hosting. De totale onderhoudskosten zijn variabel en liggen vaak rond 10% van de initiële investering per jaar.

 3. Operationele kosten

  Een relatief lage kostenpost die noodzakelijk is om de app in de app stores te laten zetten. Zo betaal je 99 euro per jaar om mee te doen aan het Apple Developer Program en eenmalig 25 dollar voor het Android Developer Program. Houd hier ook rekening met kosten voor het draaiende houden van de achterliggende beheeromgeving van de app en de aanschaf van eventuele plug-ins.

 4. Marketingkosten

  Afhankelijk van het doel van de app. Als deze voor intern gebruik binnen een bedrijf is zal deze minder of geen promotie nodig hebben dan wanneer je een app wil laten maken voor consumenten. Veel apps sneuvelen in de stores omdat de marketing niet in orde is. Je kan een prachtig product hebben, maar als niemand ervan weet of hoort, wat levert het dan uiteindelijk op?

 5. Overige kosten

  Denk aan zaken als voorafgaand overleg, technisch ontwerp, design, testen, finetunen en het publiceren van de apps in de stores. Ook eventuele doorontwikkeling brengt kosten met zich mee. Als je een app hebt laten maken die het eerste jaar een succes is, is dat geen garantie voor de toekomst. Je moet innoveren om relevant te blijven.

Price is what you pay. Value is what you get.

Warren Buffett, oprichter van Berkshire Hathaway

Een app laten maken is een investering

Belangrijk om nogmaals te vermelden is dat de uiteindelijke kosten voor het laten maken van jouw app afhankelijk blijven van de specifieke functionaliteit, complexiteit en wensen. Een app laten maken door een ervaren app ontwikkelaar kan een forse investering zijn, en dat is waar veel creatieve app-ideeën sneuvelen.

Ben je aan het oriënteren op de kosten van een app laten maken en vraag je bij verschillende ontwikkelaars informatie op? Let op, de goedkoopste optie vertaalt zich niet altijd naar het eindresultaat dat de meeste waarde oplevert. De woorden van Warren Buffett zijn hier zeer relevant; de prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Bij Webuildapps doen we altijd ons best om een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren tegen een schappelijke prijs. Laat voorop staan dat toegevoegde waarde altijd het belangrijkste uitgangspunt is.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

App laten maken? Kies voor kwaliteit

Wil je een app laten maken of ben je benieuwd geworden naar de kosten van jouw specifieke app-idee? Als app ontwikkelaar met meer dan 10 jaar ervaring helpen we je graag. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van native iOS- en Android-applicaties. Deze kunnen losstaand zijn, gekoppeld met bestaande informatiesystemen of worden beheerd via een specifieke omgeving.

Processen slimmer en sneller maken is voor ons tweede natuur. We worden blij van complexe vraagstukken en ondersteunen bedrijven bij het verbeteren van hun dagelijkse processen. Het is onze passie om een goed idee te transformeren naar een innovatieve, oplossingsgerichte app die is gebouwd met de eindgebruiker als uitgangspunt.

Onze nuchtere aanpak en communicatie leidt tot kwalitatief hoogwaardige en stabiele apps voor o.a. de maakindustrie, landbouw en logistiek. Koppelingen met bestaande systemen zijn ons niet onbekend: we hebben ruime ervaring met het integreren van ERP-koppelingen, TMS-systemen, Track&Trace, CRM-systemen en meer.

App laten maken door app ontwikkelaar Webuildapps

Laat ons team met je meedenken

Met onze kennis van de afgelopen 10 jaar helpen we je graag bij het het verkrijgen van concrete inzichten in de mogelijkheden. Zo kom je erachter of een app laten maken slim is voor jouw bedrijf of organisatie. We zorgen voor de juiste mix van techniek, zakelijk inzicht en creativiteit. Ons hele team is bij dit proces betrokken: een techneut is immers geen ontwerper en vice versa.

Benieuwd naar de kosten van jouw idee of concept? Neem contact met ons op via onderstaand formulier. Als je al weet waar je naar op zoek bent kan je een offerte aanvragen. Bespreken we binnenkort jouw app project?

Beschrijf hier jouw uitdaging of vraag