App markt blijft groeien
De markt van apps blijft groeien en dat is geen verrassing. Bijna iedereen gebruikt een smartphone en steeds meer mensen en bedrijven zien de kansen van slimme apps in hun werkomgeving. Jaar na jaar stijgt het aantal wereldwijde gebruikers van apps en de tijd die zij doorbrengen in deze apps. Smartphones worden niet alleen slimmer, ze worden ook op slimmere manieren ingezet. Dat zien we in tal van sectoren terug.
De afgelopen jaren wordt de digitale en mobiele trend steeds meer benut door zowel mkb-bedrijven als grote organisaties. Ze laten apps maken voor tal van redenen: beschikbare data optimaal benutten, procesoptimalisering, meer engagement of service voor hun klanten enzovoort. Bij app ontwikkelaar Webuildapps staat altijd voorop dat we een goed stuk gereedschap willen leveren wat de dagelijkse processen van een bedrijf verbetert of ondersteunt. In deze blog zetten we een aantal prominente app trends op een rijtje, zodat jij op de hoogte bent van wat er zoal speelt in deze constant groeiende omgeving. Waar relevant verwijzen we je naar artikelen met aanvullende informatie.
Trend 1: 5G zal de wereld veranderen
1G liet ons met elkaar praten, 2G liet ons berichten versturen en ontvangen, 3G gaf ons data en internet, en 4G maakte het allemaal een stuk sneller. 5G gaat er onder andere voor zorgen dat onze telefoons nog sneller worden, maar de mogelijkheden reiken verder. Verwacht tegen het einde van 2020 een shift van 4G naar 5G.
- 5G zal minimaal tien keer sneller zijn dan 4G. Sommigen spreken over 100 tot 250 keer sneller, met snelheden van 20 gigabytes per seconde over een wireless verbinding. We gaan zien hoe dit zich in de praktijk vertaalt.
- 4G heeft zo'n 100 à 200 milliseconden nodig om informatie te versturen en ontvangen. 100 is snel; de reactietijd van mensen is zo'n 200 à 300 ms. 5G brengt dit getal terug naar zo'n 1 milliseconde. Wachten op je telefoon is binnenkort dus iets van het verleden.
- Het versturen van data tussen systemen krijgt hierdoor een enorme boost. Denk bijvoorbeeld aan de markt van zelfrijdende auto's, waar gecommuniceerd wordt met o.a. wegsensoren, verkeerslichten en andere auto's. Omdat de communicatie straks zo goed als onmiddelijk is zal de veiligheid toenemen. Als je meer wil lezen over het toepassen van apps in de automative branche lees je hier verder.
Trend 2: Internet of Things
Het Internet of Things (wat is IoT?) wordt steeds vaker toegepast. Allerlei zaken als de verlichting van je huis, verwarming, airconditioning en andere processen kunnen op termijn worden bestuurd en gecontroleerd via het Internet of Things. Het meest directe gevolg hiervan is efficiënter energieverbruik en meer inzicht in dit verbruik. De eerste associatie die veel mensen bij het Internet of Things hebben is bovenstaande, maar bij efficiënter energiegebruik houden de kansen niet op.
Neem de retail bijvoorbeeld. Amazon heeft al een winkel zonder kassa's in Seattle. De winkel monitort de producten die je meeneemt, en geeft je een rekening op het moment dat je de winkel verlaat. Een verbetering in bijvoorbeeld de gezondheidszorg is "predictive healthcare", oftewel: voorkomen is beter dan genezen. Met IoT kunnen er eenvoudig correlaties worden gemaakt tussen wat er gegeten is, slaappatronen, fluctuaties in vitale waardes... zo kan er voorspeld worden wat er gaat komen en of er misschien een dokter moet worden ingeschakeld. We benoemen meer toepassingen van het Internet of Things in onze content over tech trends in zowel 2019 als 2020.
Trend 3: Virtual reality en augmented reality
Virtual reality en augmented reality: je hebt er vast al eens van gehoord. Van Pokémon Go tot de VR-app van IKEA, er wordt slim gebruik gemaakt van deze technologie om de gebruikerservaring uit te breiden en conversies te laten toenemen. Deze technologieën zijn groeiende en zullen langzaam maar zeker mainstream worden. Supermarktreuzen werken aan virtuele supermarkten waarin je de winkel rond kunt en spullen kan "pakken", die vervolgens naar de klant worden verstuurd via een volledig geautomatiseerd distributiecentrum. Een veelbelovende app trend, vooral voor grote organisaties die worstelen met de kosten voor het draaiende houden van hun fysieke locaties.
Deze technologie gebruikt software en hardware om gebruikers levensechte ervaringen te bieden. Die ervaringen spelen zich af in een 3D-omgeving binnen hun VR headsets. De toepassingen reiken ver: je kan bijvoorbeeld een training of assessment in een 3D-omgeving volgen, of een bezoek brengen aan de Eiffeltoren. Wil je de productiviteit van je bedrijf verhogen en zo meer resultaat behalen? Technologie kan je daarbij helpen, zo ook de toepassing van VR en AR apps.
Simuleer complexe situaties
Met VR kunnen bijvoorbeeld simulaties worden opgezet voor complexe situaties waarvan je graag wilt dat deze geoefend worden. Denk aan cursussen en oefeningen. Dat kan in heel veel sectoren worden toegepast, zoals de gezondheidszorg, op medisch vlak, de bouw, retail, horeca, industrieel maar ook door het leger om bepaalde situaties te simuleren en trainen. In ons artikel over virtual reality apps en 360 graden video's lees je meer over deze trend.
Trend 4: Mobiele portemonnee's en NFC
Na online bankieren is er nu ook betalen met je telefoon. Google Wallet, Apple Pay… klanten maken langzaam de transitie naar deze apps op hun telefoon om betalingen uit te voeren. Het is heel simpel: je koppelt je pinpas met de app in je telefoon en hebt vervolgens je pas niet meer nodig. Ondertussen heb ik zelf nooit meer contant geld nodig of bij me. Grote partijen als Samsung zijn bezig om het betalen van rekeningen etcetera nog soepeler te laten verlopen via apps.
Verwacht in 2020 meer manieren waarop je met je mobiel allerlei zaken kan betalen. Ik heb jaren in een banketbakkerij gewerkt en kon zien hoe mensen overgingen op contactloos betalen met hun pinpas. Nu is de trend dat steeds meer mensen contactloos betalen met hun telefoon en dus zelfs geen pas meer nodig hebben. Dit werkt trouwens via een technologie die NFC heet, Near Field Communication. In ons uitgebreide artikel over NFC kan je meer lezen over de kansen en mogelijkheden van deze app trend.
App laten maken?
Wil je een app laten maken, ben je benieuwd naar meer app trends of wil je weten wat jouw app-idee kost? Als app ontwikkelaar met meer dan 13 jaar ervaring helpen we je graag. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van native iOS- en Android-applicaties. Deze kunnen losstaand zijn, gekoppeld met bestaande informatiesystemen of worden beheerd via een specifieke omgeving.
Processen slimmer en sneller maken is voor ons tweede natuur. We worden blij van complexe vraagstukken en ondersteunen bedrijven bij het verbeteren van hun dagelijkse processen. Het is onze passie om een goed idee te transformeren naar een innovatieve, oplossingsgerichte app die is gebouwd met de eindgebruiker als uitgangspunt. Onze nuchtere aanpak en communicatie leidt al meer dan 10 jaar tot kwalitatief hoogwaardige en stabiele apps. Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag direct een offerte aan.
Inhoud
Gepubliceerd op 30 maart 2020