De kansen van het Industrial Internet of Things (IIOT)

Het IIoT stelt industriële bedrijven in staat meer data te verzamelen, uit te wisselen en analyseren. Een toename in productiviteit en efficiëntie kan het gevolg zijn. Wat is het IIoT en wat kan je ermee?

Afbeelding Webuildapps

Wat is het Industrial Internet of Things (IIOT)?

IIoT is een verlengde van IoT, het Internet of Things. IoT staat voor het koppelen van fysieke apparaten en machines aan het internet. Apparaten kunnen via sensoren en andere meetinstrumenten allerlei data verzamelen. Als we kijken naar de industrie dan hebben we het bijvoorbeeld over de productiecapaciteit of wanneer preventief onderhoud noodzakelijk is. Machines worden steeds slimmer, en door ze te koppelen aan een intelligente app kan al deze data optimaal benut worden. Zo kan je eenvoudig een apparatuur besturen, monitoren en analyseren.

Enkele voorbeelden van IoT gebruik zijn smart homes, smart cities, auto's die je met een app kan bedienen, smart televisies en alarmsystemen die op afstand bediend kunnen worden.

IIoT staat specifiek voor de koppeling van industriële machines met het internet of de cloud. Op deze manier kunnen apparaten en processen in de hele productie- en distributieketen met elkaar communiceren. De data die dit oplevert leidt tot inzichten waarmee processen kunnen worden verbeterd of geoptimaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan brandstoftanken die zelf aangeven wanneer ze bijna leeg zijn. Directe waarde zit hem hier in de kostenbesparing die dit kan opleveren.

Hoe slimmer de informatievoorziening tussen verschillende machines en betrokkenen in de industriële procesketen, hoe sneller en beter de onderlinge processen uitgevoerd kunnen worden.

Afbeelding Webuildapps

Webuildapps als partner in IIoT

Webuildapps omarmt IIoT, maar wij zijn geen specialist in sensoren. Wij bouwen apps. Wat wij goed doen is de data van systemen en machines onderbrengen in een overzichtelijke app. Dat kan als native smartphone app en op tablets, maar ook als web app. Denk bij laatstgenoemde aan een mobiele aanvulling op het huidige websysteem. Zo kan je vanuit de app allerlei zaken besturen, controleren, monitoren en analyseren. Meer daarover kan je lezen in ons artikel over apps voor innovatieve machinebouwers.

Afbeelding Webuildapps

Voorbeelden van IIOT-toepassingen

Concreet voorbeeld van een partij op Nederlandse bodem die slim gebruik wil maken van IIoT is Heineken. Door IIoT toe te passen kan informatie van apparatuur in het brouw- en vulproces gedeeld worden met bijvoorbeeld leveranciers. Deze kunnen hier waarde uit destilleren, bijvoorbeeld de gewassenontwikkelaar die zijn of haar grondstoffen kan verbeteren.

We verwijzen je ook graag naar dit uitgebreide artikel over IIoT van sensorspecialist SenTech. IIoT en industrie apps kunnen ook helpen bij zaken als het berekenen van productiecapaciteit, het standaardiseren van een salesproces en het borgen van alle belangrijke kennis in een intuïtieve tool. Wij hebben dergelijke oplossingen mogen realiseren.

Afbeelding Webuildapps

IXON Cloud en praktische voorbeelden

Goed voorbeeld van IIoT in de praktijk is het gebruik van de IXON cloud in onze opdracht van Besseling Techniek. Een uitgebreide beschrijving van dit gebruik vind je in de bijbehorende case. IXON cloud is een online omgeving bedoeld voor IoT specifiek gericht op de industrie, met als doel om industriële machines, mensen en data beter te laten samenwerken. Via deze cloud is de machine op afstand bereikbaar en kunnen parameters worden ingesteld en uitgelezen.

Uiteraard zijn er meerdere manieren om een verbinding met de cloud te regelen. Belangrijkste punt is hier dat die verbinding op een of andere manier opgezet moet worden. In dit artikel vind je 7 praktische toepassingen van IoT in de industriële automatisering.

Afbeelding Webuildapps

IIoT app laten maken?

Er zijn tal bedrijven die in het bezit zijn van grote hoeveelheden data maar deze nog niet optimaal benutten. Realtime inzicht in gewerkte uren, stationair draaiende uren van machines, brandstofniveaus, onderhoudsindicaties e.d. liggen met een app binnen handbereik. Zoals eerder al genoemd hoeft dat niet per se een native app te zijn maar kan dit ook als web app worden opgezet. Sommige bedrijven in de maakindustrie hebben reeds een uitgebreid websysteem draaien. Om dan laagdrempeliger hun dienstverlening te verbeteren kunnen zij ervoor kiezen om het huidige systeem ook in te zetten als web app.

App laten maken door een expert? Als ervaren app ontwikkelaar kunnen wij je helpen bij het realiseren van een maatwerk app oplossing. Of dat nou gaat om een app als afstandsbediening van een machine, een compleet dashboard of allebei.

Gepubliceerd op 4 mei 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.