Dit worden de 7 belangrijkste technologie trends van 2018

2018 staat voor de deur en het is weer tijd om de belangrijkste technologie trends op het gebied van apps voor komend jaar op een rijtje te zetten. Er beloven weer mooie nieuwe kansen aan te komen, dus doe hier vooral je voordeel mee.

Afbeelding Webuildapps

Update 2020

Deze blog gaat over de trends van 2018. Benieuwd naar de trends van 2020?

Klik hier om meteen naar de tech trends in 2020 te gaan.

Trend 1: Internet of Things (IoT) & wearables 

De wereld om ons heen wordt steeds slimmer. 'Connected devices' zijn overal: van thuis tot op kantoor, van horloge tot vuilnisbak. Ze brengen ons gemak en kunnen helpen met het analyseren van onze gezondheid. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos en dit zal in 2018 nog duidelijker naar voren komen, zoals duidelijk wordt in onderstaande afbeelding. De komende jaren zal het aantal connected devices blijven stijgen, in iedere categorie. 

Trend #1: Internet of Things

Bron: Statista.com

De wereld zal nog meer 'connected' worden en ook de vraag naar apps voor deze devices zal toenemen. Een grote uitdaging voor app ontwikkelaars en ondernemingen op dit gebied zal het beveiligen van data zijn (Trend 7).

Afbeelding Webuildapps

Trend 2: Virtual- en Augmented Reality Apps  

In 2017 hebben we onder andere de introductie van de Apple AR-Kit mogen meemaken. In de loop van het jaar werd duidelijk dat de toepassingen van VR en AR veel verder gaan dan entertainment en gaming.

Ondernemingen in de meest diverse sectoren beginnen deze trend nu te omarmen en zien grote voordelen voor de toepassing van deze technologieën. Onderstaand onderzoek van Goldman Sachs laat het potentieel van VR en AR apps in verschillende sectoren zien.

Afbeelding Webuildapps

Mogelijke toepassingen Virtual- en Augmented Reality

  • Processen interactiever maken door een combinatie van technologie en fotografie;
  • Producten en diensten gedetailleerd presenteren met behulp van visuele elementen;
  • Bespaar ruimte door productpresentaties te houden in virtuele showrooms;
  • Bedrijven kunnen hun doelgroep in realtime laten zien hoe relevant hun producten zijn;
  • Het trainen van medewerkers met behulp van high-tech technologie;
  • Branding.

Trend 3: On-demand apps

On-demand apps spelen nu al een grote rol in de app wereld. Dit zijn apps als Thuisbezorgd.nl (voedsel), Uber (vervoer) en Treatwell (beauty). Ze zijn razend populair geworden doordat ze mensen voorzien in vier belangrijke behoeftes:

  • Gemak;
  • Gebruik van diensten in de buurt;
  • Beschikbaar op het moment dat de klant het wil;
  • Eenvoudige betaalmethoden.

Komend jaar zullen deze apps steeds verder opkomen en voor meer diverse sectoren worden ingezet, zoals hondenuitlaatservices of een app waarmee je last-minute nog een boeket bloemen kunt bestellen.

Trend 4: Enterprise apps

Organisaties zullen in toenemende mate het 'Bring Your Own Device' (BYOD) model gaan inzetten. Met deze trend groeit ook het aantal hybride Enterprise apps.

Hybride apps werken in essentie zoals native apps, maar zijn in feite mobiele websites. Je hoeft dus niet voor ieder platform apart te ontwikkelen, wat ondernemers geld en tijd op de ontwikkeling kan besparen. 

Ook kun je ervoor kiezen om de app in Xamarin te laten ontwikkelen. Deze apps zijn volledig native, maar delen een groot gedeelte van de code tussen platformen. Hierdoor hoeft er niet voor ieder platform apart ontwikkeld te worden. Xamarin apps zijn vooral interessant voor ondernemingen waarbij de business logica en functionaliteit belangrijker zijn dan de visuele elementen van de app. Bij Webuildapps maken wij in 2019 geen gebruik meer van Xamarin. Onze focus ligt puur op het ontwikkelen van maatwerk native apps.  

Trend 5: Mobile payments

Betalen met je smartphone is allang geen nieuws meer. Komend jaar worden de mogelijkheden voor M-commerce aanzienlijk uitgebreid met de opkomst van Google Wallet en Apple Pay. Betalen met de smartphone wordt hierdoor nog makkelijker, veiliger en sneller gemaakt. Ondernemingen zullen hier uiteraard handig gebruik van gaan maken door de apps van externe banken nagenoeg overbodig te maken voor mobile payments en hiermee het betaalgemak nog verder te vereenvoudigen. Meer informatie hierover vind je bij de volgende trend: Android instant apps.

Trend 6: Android instant apps

Met de komst van Android Instant Apps vervaagt de lijn tussen native apps en websites: er is geen installatie nodig, maar je hebt wel de voordelen van een native app. Dit komt doordat alleen het stukje code van de app wordt geladen dat daadwerkelijk nodig is voor de aanvraag van de gebruiker. Mocht de gebruiker interesse hebben in de volledige versie, dan kan deze vervolgens via een sneltoets de volledige app installeren via de Playstore. Daar komt nog bij dat Android instant apps direct gekoppeld zijn met je Google Wallet, waardoor betalen nu met 2 clicks is gebeurd. 

Toepassing 1: NFC

De eerste toepassing van deze nieuwe technologie is te vinden in bijvoorbeeld parkeermeters. Door je smartphone hier kort bij te houden verschijnt er via NFC een instant app (van de desbetreffende organisatie) waarmee je eenvoudig jouw parkeertijd instelt en het gewenste bedrag betaalt via Google Wallet. De toepassingen en mogelijkheden van NFC reiken veel verder dan alleen contactloos betalen. We schrijven er uitgebreid over in een onze blog over NFC technologie.

Toepassing 2: E-mail

Ondernemingen kunnen gedeeltes van apps, bijvoorbeeld een bepaalde productpagina binnen een E-commerce app, via een e-mail link versturen. Zodra de consument deze link opent komt deze direct in het gedeelte van de app terecht waar hij wilde zijn, zonder de app te installeren. Ook hier kan weer met 2 clicks betaald worden via Google Wallet.

Ook in het search netwerk valt er veel te winnen. Nieuwsapps als Nu.nl zouden bijvoorbeeld alleen de categorie Sport kunnen laten laden in een Instant App als iemand hierop zoekt in Google. Ook E-commerce bedrijven kunnen hier prima op inspelen door bijvoorbeeld alleen pagina's van bepaalde productcategorieën te laten laden. 

Trend 7: Beveiliging

Bij alle mooie bovenstaande ontwikkelingen komt een grote uitdaging kijken: het beveiligen van alle (gevoelige) data in alle connected devices, maar ook bij het gebruik van NFC.

De veiligheid van data is nog altijd niet vanzelfsprekend. Helaas gaan nog teveel consumenten (en ondernemingen) slordig om met het beveiligen van hun gevoelige gegevens in de online wereld. Gelukkig is daar wel het antwoord van app ontwikkelaars: steeds meer apps krijgen uitgebreidere ingebouwde beveiligingsopties.

Ook de opkomst van blockchain zal gaan bijdragen aan steeds veiligere betalingen (en databeveiliging), al dan niet met Bitcoin. Deze technologie, waarbij kort gezegd zeer ingewikkelde wiskundige codes moeten worden versleuteld en ontgrendeld tussen de apparaten van zowel verzender als ontvanger, is nog nooit gehackt en bewijst zichzelf als een super veilige, revolutionaire technologie. Voor veel voorstanders is het grootste belang van blockchain het feit er geen derde partij (zoals een bank of verzekeraar) meer nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Let op: per 25 mei 2018 gaat de nieuwe AVG in, wat betekent dat de verantwoordelijkheid van consumentenprivacy meer in de handen van ondernemingen komt te liggen.

Gepubliceerd op 25 november 2017

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.