Checklist: app publiceren in Google Play en de Apple App Store

Je hebt een app laten maken en het enige wat nog moet gebeuren is de publicatie naar de app stores zodat de gebruiker in de app store verleid kan worden om jouw app te downloaden.

Afbeelding Webuildapps

Voor ieder platform moet een app store vermelding ingericht worden en elk heeft weer zijn eigen wijze van informeren van gebruikers. Zo zul je voor de App Store keywords (max. 100 karakters) moeten bedenken terwijl voor Google Play er een een korte beschrijving van 80 karakters nodig is. De aan te leveren informatie is niet afhankelijk van de app ontwikkelaar maar is voor elke app hetzelfde.

In dit blog vertellen wij je meer over de vermelding in de Apple App Store en over Google Play winkelvermelding. Voor Microsoft Marketplace is de vermelding beperkter maar de strekking ongeveer gelijk.

App Store vermelding als je een iPhone app hebt laten maken

We hebben ondertussen een update gepubliceerd over de richtlijnen voor publicatie in de Apple App Store.

Je hebt een iPhone app laten ontwikkelen en moet nu je gegevens indienen voor de release in iTunes. Er dient nogal wat informatie ingevuld te worden in iTunesconnect alvorens de app live kan, dus hebben wij een checklist voor je gemaakt zodat je zelf kunt controleren of je aan alle informatie hebt verzameld. Let op: de onderstaande lijst is per taal waarin jouw app store vermelding beschikbaar moet zijn.

 • De naam van jouw app. Je wilt je app vindbaar maken en daarom heeft deze een naam nodig. De naam moet uniek zijn over de gehele App Store heen, net als bij een domeinnaam. De naam kan afwijken van de naam die de gebruiker onder het icoon op het homescreen ziet staan. Het mag een catchy naam zijn, maar puur zakelijk is uiteraard ook geen probleem.
 • Een beschrijving van de app. In de beschrijving zet je je informatie over features en functionaliteit. Wat kan jouw app en waarom is jouw app van toegevoegde waarde? Je mag dit in maximaal 4000 karakters beschrijven, maar ons advies is om het kort en bondig te houden om zo de aandacht van de gebruiker beter vast te houden. Start in ieder geval met de kern en de waarde voor de gebruiker.
 • Maximaal 100 karakters aan keywords. Houd deze dus zo beknopt mogelijk en probeer spaties zoveel mogelijk te mijden. De naam van je app hoeft er niet in, dus kies alleen relevante keywords. Tip, doe dit als volgt: 'app ontwikkelaars,iphone,android,NFC,windows phone,alkmaar'.
 • Kies twee categorieën waarbinnen jouw app het beste past. Apple heeft een aantal vaste categorieën beschikbaar. Het vergt soms wat puzzelen om de best passende categorie te selecteren.
 • Maximaal 5 screenshots per schermformaat. De makkelijkste optie is 5x 5,5" screenshots plaatsen zodat iTunes deze bij ieder kleiner formaat kan presenteren. Je kunt je screenshots ook splitsen per type device, schermformaat en taal.
Afbeelding Webuildapps

Aanvullende vereisten

 • Bepaal de prijs. Apple hanteert price tiers (€ 0,99, €1,99 etc.), wat neerkomt op een lijst met vastgestelde prijzen. Selecteer eenvoudig de prijs die je vraagt voor jouw app. Je kunt kiezen uit prijzen van gratis tot bijna € 1000,-. Je kunt de prijs later altijd nog aanpassen of tijdelijke aanbiedingen invoeren. Houd er wel rekening mee dat Apple ruim 30% van de omzet in haar eigen zak laat verdwijnen.
 • Bepaal in welke landen en gebieden de app beschikbaar moet zijn.
 • Geef aan bij wie de copyright rechten van de app rusten
 • Voeg de NAW-gegevens van jouw bedrijf toe. Lever hierbij ook de gegevens van jouw app ontwikkelaar aan zodat Apple weet bij wie zij terecht kan voor eventuele vragen.
 • Als jouw app een login nodig heeft, maak dan een demo account aan voor de app review. Apple wil de app eerst testen en hiervoor moet er minimaal één testaccount beschikbaar zijn.
 • Lever een icoon aan van 1024x1024 pixels. Jouw unieke icoon zal het herkenningspunt zijn voor gebruikers die de app uit de appstore willen downloaden. Als de app geïnstalleerd is staat deze vervolgens op de smartphone of tablet van de gebruikers, dus zorg dat jouw icoon herkenbaar en origineel is.
 • Optioneel kun je aangeven hoe je met informatie van gebruikers omgaat. Je kunt vanaf iTunes linken naar een zogenoemde Privacy Policy URL.

Als er gegevens ontbreken dan kun je de app niet indienen ter review. Ook kan onvolledige informatie, onduidelijke informatie of illegale informatie zorgen voor vragen van Apple en een zogenoemde 'Meta-data rejection'. Zonde, want dat betekent dat je weer opnieuw in de queue terecht komt nadat je de gegevens hebt aangepast.

Afbeelding Webuildapps

Apple app review

Nadat de app is ingediend bij Apple staat deze op 'Waiting for Review'. Na enkele dagen gaat er bij Apple een reviewer aan de slag die jouw app gaat beoordelen en testen. Zij kijken onder andere naar de inhoud, van waaruit zij de minimale leeftijd voor het downloaden bepalen. De tijd die hiervoor staat kan per app verschillen. Apple streeft ernaar om 50% van de nieuwe apps te testen binnen 24 uur en binnen 48 uur willen zij 90% van de nieuwe apps hebben gecontroleerd. Als bovenstaande gegevens correct zijn aangeleverd, en de app technisch in orde is dan is de kans groot dat jouw app geaccepteerd wordt en officieel beschikbaar komt in de appstore.

Ontbreken er gegevens of blijkt bepaalde informatie toch niet correct, kan dit wat meer tijd in beslag nemen. Wordt je app afgekeurd, moet je waar nodig wijzigingen aanbrengen. Veelvoorkomende oorzaken van afwijzing vind je hier.

Google Play winkelvermelding als je een Android app hebt laten maken

We hebben ondertussen een update gepubliceerd over de richtlijnen voor publicatie in de Google Play Store.

Ook voor de winkelvermelding in de Google Play Store is een lijst aan informatie nodig. Vaak zal jouw app ontwikkelaar vragen om deze aan te leveren of ervoor zorgen dat je deze zelf kunt invoeren. De Google Play Store wijkt in bepaalde onderdelen af van iTunes maar veel informatie kan weer opnieuw gebruikt worden. Ook hier geldt weer dat je deze informatie per taal kunt presenteren.

 • De titel van jouw app mag maximaal 30 karakters bevatten. Dit zal meestal de naam van de app zijn eventueel met een korte pitch erachter.
 • Een korte beschrijving van de app. Deze beschrijving zullen de meeste potentiële gebruikers lezen, dus maak deze zo krachtig en relevant mogelijk! De korte beschrijving mag maximaal 80 karakters bevatten.
 • Een uitgebreide beschrijving van de app. In de uitgebreide beschrijving zet je je informatie over features en functionaliteit. Wat kan jouw app en waarom is jouw app van toegevoegde waarde? Je mag dit in maximaal 4000 karakters beschrijven, maar ons advies is om het kort en bondig te houden om zo de aandacht van de gebruiker beter vast te houden. Denk erom dat je geen meningen, buitensporige details, misleidende teksten of irrelevante keywords gebruikt, maar gewoon een oprechte beschrijving van de features en de functionaliteit van de app maakt.
 • Lever screenshots aan (minimaal 2). Je kunt maximaal 6 screenshots voor smartphones in de appstore kwijt. Als jouw app veel functionaliteiten heeft dan valt het ook aan te raden om hier maximaal gebruik van te maken.

Aanvullende vereisten

 • Maak een functieafbeelding van 1024x500. Deze zijn tegenwoordig verplicht en laten gebruikers gelijk zien waar jouw app voor staat. Kies je screenshot hiervoor dus strategisch. Je kunt er ook voor kiezen om een URL naar een YouTube video te gebruiken.
 • Lever een icoon aan van 512x512 pixels. Jouw unieke icoon zal het herkenningspunt zijn voor gebruikers die de app uit de appstore willen downloaden. Als de app geïstalleerd is staat deze vervolgens op de smartphone of tablet van de gebruikers, dus zorg dat jouw icoon herkenbaar en origineel is.
 • Kies de categorie waarbinnen jouw app valt. Je kunt tijdens het kiezen informatie opvragen per categorie om te zien of je de juiste hebt gekozen.
 • Kies de leeftijd. Niet elke app bevat content die voor alle leeftijden geschikt is en daarom hangt er vaak een minimumleeftijd aan de downloads. Je kunt bij Google eenvoudig een vragenlijst invullen waaruit naar voren komt wat de minimale downloadleeftijd zou moeten zijn.
 • Voeg de NAW-gegevens van jouw bedrijf toe. Lever hierbij ook de gegevens van jouw app ontwikkelaar aan zodat Google weet waar zij eventuele verbeteringen naartoe moeten sturen.
 • Maak een landingspagina met informatie over de omgang met gegevens van gebruikers. Je kunt hier vanaf de Google Play Store naar linken met een zogenoemde Privacy Policy URL.
 • De prijs. Selecteer eventueel de prijs die je vraagt voor jouw app. Je kunt de prijs later altijd nog aanpassen of tijdelijke aanbiedingen invoeren. Geef hier ook direct aan of je app advertenties of in-app-aankopen bevat.
 • Optioneel kun je nog een link toevoegen naar een Youtube video ter promotie van jouw app. Dit helpt vaak goed bij het onderbouwen van de waarde van jouw app voor een gebruiker.
Afbeelding Webuildapps

Publiceren in Google Play

Als jouw app wordt gepubliceerd dan checkt Google de gegevens en zijn er een aantal automatische checks en tests die jouw app controleren. Als dit verder geen onregelmatigheden oplevert dan is jouw app in principe goedgekeurd en staat deze binnen een paar uur live in de Google Play store.

Mocht je tegen onregelmatigheden aanlopen bij de publicatie van je app of je hebt hier vragen over, neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag! Ook als je bijvoorbeeld overweegt een app te laten maken.

Gepubliceerd op 28 september 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.