Logistieke apps voor een geoptimaliseerde keten

Bedrijven in de sector transport en logistiek kunnen een app laten maken om klanten beter tot dienst te zijn. Zij kunnen via een app bijvoorbeeld orders invoeren, realtime informatie inzien over deze orders en de administratieve taken versnellen. Zo blijft er meer tijd over om te focussen op andere werkzaamheden.

Afbeelding Webuildapps

Een diverse sector vereist diverse oplossingen

Transport is er in vele soorten en maten. Nationaal, internationaal en met tig verschillende producten: bloembollen, bloemen, planten, verpakkingsmaterialen en meer. Veel logistieke processen ontkomen niet aan een grote hoeveelheid papieren bonnen, afleverbewijzen en andere administratieve zaken.

App ontwikkelaar Webuildapps heeft ruime ervaring in het realiseren van apps die deze processen optimaliseert en biedt jou graag inzicht in de mogelijkheden. Het maakt niet uit of jouw bedrijf ter land, ter zee of in de lucht actief is. Voor elke uitdaging is een oplossing die ervoor zorgt dat jouw klanten continu de beste service krijgen.

Er zijn legio voorbeelden te noemen waar smartphones in het logistieke proces waarde kan toevoegen: de leveringsketen inzichtelijk(er) maken, printen vanaf een telefoon, navigeren binnen warenhuizen, kilometerregistratie zonder zorgen, magazijnmedewerkers voorzien van tools die hun werk versnellen... vanuit onze ervaring beschouwen we drie voorbeelden die wij gerealiseerd hebben.

Afbeelding Webuildapps

Digitale verwerking beperkt administratieve last bij RecyBEM

RecyBEM organiseert de inzameling en recycling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt. Zo voorkomen zij dat oude banden rondslingeren in het milieu. Daarnaast hoeven er minder primaire grondstoffen onttrokken te worden aan de natuur en wordt de uitstoot van CO₂ vermeden. Met ReBBA worden bij RecyBEM aangesloten inzamelaars gefaciliteerd bij het transport van gebruikte banden. Door deze oplossing is er geen papieren begeleidingsbrief meer nodig.

Deze begeleidingsbrief is verplicht bij het transport van afvalstoffen. Deze brief is ook verplicht bij het transport van banden, omdat banden worden gezien als afval. De chauffeur moet kunnen aantonen wat hij precies vervoert, wat de herkomst van het afval is en waar het afval naartoe gaat. Al deze informatie biedt inzicht in de volumes, afvalstromen en betrokken organisaties binnen Nederland.

Bij controle vanuit de handhaving kan een chauffeur direct een overzicht tonen met alle begeleidingsbrieven die horen bij de banden in zijn vrachtwagen. Om het de chauffeurs makkelijk te maken is de begeleidingsbrief in de app net zo opgezet als de papieren versie, zo wordt de adoptiedrempel laag gehouden.

Wil je meer weten over de case van RecyBEM? Lees dan hier verder.

Afbeelding Webuildapps

Orders invoeren is een gestroomlijnd proces bij Van Dooren

Sinds 1895 zet het nationale en internationale transport- en expeditiebedrijf Van Dooren Transport zich in voor eerlijk en efficiënt vervoer. Van Dooren heeft een breed distributienetwerk in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en England. Het bedrijf heeft een rijke historie en durf daarnaast vernieuwende te keuzes maken om haar klanten continu de beste service te bieden. De focus van Van Dooren ligt op het transport van bloembollen, bloemen, planten, bomen, verpakkingsmaterialen en landbouwmachines.

De klanten van Van Dooren voeren dagelijks een groot aantal orders in voor het transport van bloembollen. Om dit interne proces te optimaliseren werd Webuildapps ingeschakeld om een app te ontwikkelen voor gebruik op tablets en smartphones. Een eenduidige gebruikerservaring was een absolute must.

Zoals eerder benoemd is het essentieel om het je gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken. Doe je dit niet loop je het risico dat de adoptie van een app stukloopt. Voor Van Dooren was een koppeling met het huidige Transport Management Systeem (TMS) noodzakelijk. Zo is het bedrijf in staat om automatisch alle klantgegevens te synchroniseren en om alle nieuwe orders - die via de app zijn geplaatst - in te lezen in het TMS.

Samen met Van Dooren werd een plan opgesteld wat vervolgens in een periode van vier weken is uitgevoerd. Dankzij de gerealiseerde oplossing kunnen klanten met de app orders opgeven, fusten bestellen, retourzendingen invoeren en de orderhistorie raadplegen.

Wil je meer weten over deze oplossing? Werp dan een blik op de case van Van Dooren Transport.

Eerlijke en duidelijk communicatie. De kennis van de developers is bijzonder groot en zij communiceren op een manier, die ook voor de klant (lees: leek) begrijpelijk is! Conclusie: ik ben zeer tevreden over het product, de service en kwaliteit van Webuildapps. Wij zijn weer klaar voor de toekomst!

Alex van Dooren, algemeen directeur Van Dooren Transport
Afbeelding Webuildapps

Realtime inzicht in geplaatste orders bij Van der Haas

Transportbedrijf Van der Haas is in 1954 opgericht en richtte zich in het begin vooral op het transporteren van landbouwproducten. Vanaf de jaren '70 is zij zich gaan specialiseren in het transport van planten. Om haar klanten beter van dienst te zijn heeft Van der Haas in samenwerking met Webuildapps een app laten maken.

Klanten kunnen met deze app eenvoudig orders invoeren en informatie inzien over orders en hun status. Cruciaal in dit alles was de koppeling met het Transpas Enterprise TMS van ArtSystems. Deze koppeling zorg voor een optimale workflow voor klanten, afnemers en Van der Haas zelf.

De gerealiseerde oplossing zorgt voor gemak en tijdsbesparking. Medewerkers hebben minder handwerk omdat zij aanzienlijk minder vaak de telefoon hoeven op te nemen voor een handmatige invoer van orders. Dit kunnen klanten nu gemakkelijk zelf doen. Ook kunnen afnemers nu zelf realtime de status van hun orders volgen via een geïntegreerd Track & Trace-systeem. Al deze informatie is beschikbaar vanuit het Transpas Enterprise CMS.

Om meer te weten te komen over deze oplossing verwijzen we je naar de case van Van der Haas.

Afbeelding Webuildapps

App voor transport of logistiek laten maken?

Ben je werkzaam in de logistieke sector en wil je een app laten maken? We helpen je graag bij het opzetten van een sterkte strategie, een intuïtief ontwerp en de verdere realisatie van een maatwerk oplossing. Optimaliseren van het logistieke proces houdt niet op bij de mogelijkheden die in deze blog benoemd worden.

In een volgende blog gaan we dieper in op mogelijkheden binnen andere delen van de logistieke sector. Laat ons vooral weten hoe jullie proces er op dit moment uitziet en wat er beter zou kunnen.

Wij zorgen voor de juiste mix van techniek, zakelijk inzicht en creativiteit. Zo komen we tot een eindproduct waar we beiden trots op kunnen zijn. Ons hele team is bij dit proces betrokken; een techneut is immers geen ontwerper en vice versa.

Het team is zo samengesteld dat allerlei expertises samenwerken om jouw bedrijf te helpen. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een indicatie van de app ontwikkelkosten of maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Gepubliceerd op 17 november 2019

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.