Logistieke dienstverlening op topniveau

Sinds 2013 hebben we meerdere oplossingen voor Van Dooren Transport geïmplementeerd. Er is o.a. een app voor klanten en chauffeurs ontwikkeld. Sinds de releases zijn het aantal orders aanzienlijk omhoog gegaan en zijn de administratieve taken afgenomen.

Doelgroep

Klanten

Opdrachtgever

Van Dooren Transport

Markt

Agrarisch

Eerste release

05 mei 2013

Over

Sinds 1895 zet het nationale en internationale transport- en expeditiebedrijf Van Dooren Transport zich in voor eerlijk en efficiënt vervoer. De focus ligt op het transport van bloembollen, bloemen, planten, bomen, verpakkingsmaterialen en landbouwmachines. Daarnaast onderhoudt Van Dooren een breed distributienetwerk in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Uitdagingen

Sinds 2013 hebben we samen met Van Dooren Transport meerdere uitdagingen getackeld.

#1: Ordersysteem

Dagelijks voeren de klanten van Van Dooren een groot aantal orders in voor het transport van bloembollen. Om dit proces voor de klant te vereenvoudigen, werd jaren terug een online ordersysteem in gebruik genomen. Hier konden klanten zelf vanaf elke locatie hun orders invoeren.

Ondertussen hebben de technologische ontwikkelingen niet stilgestaan. Het ordersysteem raakte dan ook verouderd en was daarnaast niet geschikt voor mobiel gebruik. Ook aan de kant van Van Dooren werden problemen ervaren: in het oude systeem konden klantgegevens alleen handmatig geüpdatet worden.

Voor de medewerkers van het transportbedrijf waren hier al snel tientallen uren per jaar mee gemoeid. Daarom werd Webuildapps ingeschakeld om een app te ontwikkelen, die gebruikt kan worden op tablets en smartphones en die het interne proces optimaliseert.

#2: Wallboard

De uitdaging was om realtime inzicht in de dagplanning te geven, met informatie over de chauffeur, de verwachte eindtijd van de laatst geplande rit en de huidige locatie.

#3: Chauffeurs app

In de transportwereld wordt al jaren gebruik gemaakt van een CMR (vrachtbrief) bij transporten. Hier komen steeds meer digitale varianten van op de markt.

Met het oog op het beperken van besmettingsgevaar te midden van de COVID-19 crisis wilde Van Dooren vanuit haar drang naar innovatie een volgende stap zetten in het beperken van fysieke contacten én stappen maken naar papierloos transport.

Afbeelding Webuildapps

Oplossingen

#1: Ordersysteem

Een goed begin is het halve werk. Webuildapps stelde daarom samen met Van Dooren Transport de requirements vast die zij stelden aan het nieuwe systeem. Hieruit werd direct duidelijk dat het design ondergeschikt was aan de gebruikerservaring. Het systeem moest bovenal eenvoudig en intuïtief te gebruiken zijn.

Verder was de koppeling met het huidige Transport Management Systeem (TMS) noodzakelijk. Zo is Van Dooren in staat om automatisch alle klantgegevens te synchroniseren en om alle nieuwe orders – die via de app zijn geplaatst – in te lezen in het TMS. Op basis van deze requirements is een plan opgesteld met een ontwerp voor de verdere technische invulling.

#2: Wallboard

Samen werd besproken welke informatie het meest relevant was voor de planning. Vervolgens is een plan uitgewerkt om deze data te kunnen tonen op een groot scherm.

#3: Chauffeurs app

In 2020 hebben we het proces van de vrachtbrief vertaald naar een zo makkelijk mogelijk digitaal werkproces. Dit middels een aparte app voor chauffeurs (Van Dooren Driver). Belangrijkste uitgangspunten van deze update:

 • Fysieke contact moet voorkomen worden of tot een minimum beperkt blijven
 • Versnelling van het digitaal ondertekenen van vrachtbrieven
 • Verminderen van administratieve lasten
 • Een stap zetten in de professionalisering
 • Het marktaandeel vergroten door een innovatieve uitstraling
 • Op tijd klaar voor gebruik tijdens het bollenseizoen

Eerlijke en duidelijk communicatie. De kennis van de developers is bijzonder groot en zij communiceren op een manier die ook voor de klant (lees: leek) begrijpelijk is!

Alex van Dooren - Algemeen Directeur

Resultaten

#1: Ordersysteem

Dankzij de oplossingen voor Van Dooren Transport kunnen zowel klanten als werknemers efficiënter te werk. Klanten kunnen met de Van Dooren Transport app orders opgeven, fusten bestellen, retourzendingen invoeren en de orderhistorie raadplegen. Om dit mogelijk te maken, werden de volgende onderdelen gerealiseerd:

 • Een backend die op de achtergrond klantgegevens uitwisselt met het TMS en deze beschikbaar maakt via de app
 • Een app die te gebruiken is op tablets, smartphones en via de normale en mobiele webbrowsers
 • Een koppeling voor het inlezen van orders in het TMS
 • Een testperiode, waarin een tiental klanten het nieuwe systeem testten op basis van gemigreerde data
 • De volledige uitrol naar alle klanten, na de laatste puntjes op de i

Inmiddels is de app meermaals geüpdatet en wordt deze nog altijd dagelijks gebruikt.

#2: Wallboard

Dit is een scherm wat de dagplanning toont, zodat de planning continu kan zien welke wagen als eerste aandacht nodig heeft en er voor de chauffeur tijdig een nieuwe opdracht klaarstaat, zonder dat de chauffeur hoeft te bellen.

#3: Chauffeurs app

In 2020 hebben we het proces van de vrachtbrief vertaald naar een zo makkelijk mogelijk digitaal werkproces. Dit middels een aparte app voor chauffeurs. Belangrijkste uitgangspunten:

 • Fysieke contact moet voorkomen worden of tot een minimum beperkt blijven
 • Versnelling van het digitaal ondertekenen van vrachtbrieven
 • Verminderen van administratieve lasten
 • Professionaliseringsslag maken en marktaandeel vergroten door innovatie uitstraling
 • Op tijd klaar voor gebruik tijdens het bollenseizoen

In 2022 is een nieuwe update van de Van Dooren Driver app doorgevoerd. Zo blijven we elk jaar samen vernieuwen en verbeteren.

Het nieuwe systeem genereerde in een tijdsbestek van drie maanden meer dan 15.000 orders. Een resultaat waar Van Dooren Transport zeer tevreden over is!

Nieuwe zending aanmaken

Een nieuwe zending kan simpel en eenvoudig aangemaakt worden. Het soort zending en het laad/losadres worden ingevuld door de gebruiker en vervolgens kan men op weg.

Een nieuwe zending aanmaken

Track and Trace

Via Track and Trace is er inzicht in alle stappen die een order doorloopt, van start tot finish.

Track en Trace in de Van Dooren app

Ritoverzicht voor chauffeurs

Met het ritoverzicht kunnen chauffeurs inzien waar een order naartoe moet en direct de navigatie starten.

Ritoverzicht voor chauffeurs

Ondertekenen

Een order kan digitaal ondertekend worden, er komt geen papier meer aan te pas.

Digitaal ondertekenen van een order

Taken afronden

Uiteindelijk worden taken afgerond. Als er iets nog mist of niet compleet is, geeft het systeem dat aan.

Afronden van taken

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.