Van A naar B met de Van Dooren Transport app

De Van Dooren Transport app draagt direct bij aan de dagelijkse bedrijfsvoering. De app is gekoppeld met het bestaande TMS én de business logica van de klant is geïmplementeerd. Sinds de release van de app is het aantal orders aanzienlijk omhoog gegaan en zijn de administratieve taken afgenomen.

Doelgroep

Klanten

Opdrachtgever

Van Dooren Transport

Markt

Agrarische sector

Eerste release

05 mei 2013

Case vandooren transport transpas

Over Van Dooren Transport

Sinds 1895 zet het nationale en internationale transport- en expeditiebedrijf Van Dooren Transport zich in voor eerlijk en efficiënt vervoer. De focus ligt op het transport van bloembollen, bloemen, planten, bomen, verpakkingsmaterialen en landbouwmachines. Daarnaast onderhoudt Van Dooren een breed distributienetwerk in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Het bedrijf heeft een rijke historie en durft daarnaast vernieuwende keuzes te maken om haar klanten continu de beste service te bieden. Zo is Van Dooren Transport in het bezit van een moderne en allround vloot trucks.

Eerlijke en duidelijk communicatie. De kennis van de developers is bijzonder groot en zij communiceren op een manier, die ook voor de klant (lees: leek) begrijpelijk is! Conclusie: ik ben zeer tevreden over het product, de service en kwaliteit van Webuildapps. Wij zijn weer klaar voor de toekomst!

Alex van Dooren - Algemeen Directeur Van Dooren Transport

De vraag van Van Dooren Transport

Op dagelijkse basis voeren de klanten van Van Dooren een groot aantal orders in voor het transport van bloembollen. Om dit proces voor de klant te vereenvoudigen, werd enkele jaren geleden een online E-order systeem in gebruik genomen. Hier kunnen klanten zelf vanaf elke locatie hun orders invoeren. Ondertussen hebben de technologische ontwikkelingen niet stilgestaan. Het E-order systeem raakte dan ook verouderd en was daarnaast niet geschikt voor mobiel gebruik. Ook aan de kant van Van Dooren werden problemen ervaren: in het oude systeem konden klantgegevens alleen handmatig geüpdatet worden. Voor de medewerkers van het transportbedrijf waren hier al snel tientallen uren per jaar mee gemoeid. Daarom werd Webuildapps ingeschakeld om een app te ontwikkelen, die gebruikt kan worden op tablets en smartphones en die het interne proces optimaliseert.

De aanpak van Webuildapps

Een goed begin is het halve werk. Webuildapps stelde daarom samen met Van Dooren Transport de requirements vast, die zij stelden aan het nieuwe systeem. Hieruit werd direct duidelijk dat het design ondergeschikt was aan de gebruikerservaring. Het systeem moest bovenal eenvoudig en intuïtief te gebruiken zijn. Over de verschillende platformen was een eenduidige User Experience (UX) een echte must, om het de gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken. Verder was de koppeling met het huidige Transport Management Systeem (TMS) noodzakelijk. Zo is Van Dooren in staat om automatisch alle klantgegevens te synchroniseren en om alle nieuwe orders – die via de app zijn geplaatst – in te lezen in het TMS. Op basis van deze requirements is een plan opgesteld met een ontwerp voor de verdere technische invulling.

De oplossing voor Van Dooren Transport

In een periode van vier weken is het opgestelde plan van A tot Z uitgevoerd. Vervolgens is er na de garantieperiode een supportcontract afgenomen. Dankzij de oplossing voor Van Dooren Transport kunnen klanten met de app orders opgeven, fusten bestellen, retourzendingen invoeren en de orderhistorie raadplegen. Om dit mogelijk te maken, werden de volgende onderdelen gerealiseerd:

  • Een backend, die op de achtergrond klantgegevens uitwisselt met het TMS en deze beschikbaar maakt via de app;
  • Een app – ontwikkeld op basis van de bewezen technologie jQuery Mobile – die te gebruiken is op tablets, smartphones en via de normale en mobiele webbrowsers. Er is voor jQuery Mobile gekozen, omdat dit een hoge compatibiliteit heeft met de bekende browsers;
  • Een koppeling voor het inlezen van orders in het TMS;
  • Een container app voor iOS en Android, zodat de app via de app stores aangeboden kan worden en in de toekomst doorontwikkeld kan worden met oog op ondersteuning voor push notificaties;
  • Een testperiode, waarin een tiental klanten het nieuwe systeem testten op basis van gemigreerde data;
  • De volledige uitrol naar alle klanten, nadat de laatste aanpassingen in het systeem – die voortkwamen uit de testperiode – waren opgepakt.

Het nieuwe systeem genereerde in een tijdsbestek van drie maanden meer dan 15.000 orders. Een resultaat waar Van Dooren Transport zeer tevreden over is!

Van Dooren Transport over Webuildapps

Update 2016

In 2013 zijn wij samen met Van Dooren Transport gestart om een oplossing te maken waarmee klanten van Van Dooren Transport eenvoudig transport orders kunnen invoeren. Uitgangspunt hierbij was een simpele en praktisch breed inzetbare oplossing voor klanten actief in de bloembollen. Voor Van Dooren Transport zit de meerwaarde van de oplossing vooral in de eenvoud en het gemak dat klanten enerzijds ervaren en efficiente processen intern door de koppeling met het Transpas CS Transport Management Systeem. De koppeling met het Transpas CS TMS  is later vervangen door een nieuwe koppeling met het Transpas Enterprise TMS.