Gebruik van jouw app meten
Als app ontwikkelaar denken we graag mee over hoe jouw app een succes kan worden. Succesvolle apps zijn gemaakt om een duidelijke oplossing te bieden voor haar eindgebruikers. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gemakkelijk bestellen en besparing op papierwerk of personeel.
Zij voegen waarde toe voor de gebruiker, waardoor jouw app regelmatig gebruikt wordt. Heeft jouw app geen duidelijke toegevoegde waarde voor de gebruiker, dan is de kans groot dat de app verdwijnt in het doolhof dat de app store heet.
Naast de toegevoegde waarde zijn er nog een aantal factoren waar je rekening mee houdt. Je wilt weten wie je app gebruiken en hoe zij dat doen. Hiervoor kan je je onder andere de volgende dingen afvragen:
- Hoe ziet de demografie van de gebruikersgroep er (niet) uit?
- Hoe vaak opent een gebruiker jouw app?
- Op welke momenten wordt jouw app gebruikt?
- Wordt de app vooral gebruikt op smartphones of juist op tablets?
- Op welke besturingssysteem wordt jouw app voornamelijk gebruikt?
- Welk flow van schermen volgen gebruikers door jouw app?
App finetunen
Een duidelijk antwoord op dit soort vragen maakt het makkelijker om te sturen. Weet waar je sterktes en zwaktes zitten, zodat je kunt promoten met de sterktes en kunt werken aan de zwaktes.
Zie je een nieuwe niche om in te springen? Of wil je juist de conversie op Android verhogen? Des te beter je inzicht hebt in relevante gegevens over jouw app en het gebruik, des te beter je kunt bijsturen en de app kunt finetunen. Als je dit goed onder controle hebt levert jouw app het meeste op.
Een van de betere tools om meer van deze gegevens te verzamelen en te analyseren is door gebruik te maken van Google Analytics. Zie je een afname van het gebruik van de app bij een bepaalde doelgroep, kun je hier op tijd op bijsturen.
Lifetime value van een gebruiker
'Lifetime value', ofwel LTV, is de gemiddelde opbrengst die een gebruiker van jouw app oplevert gedurende de tijd van het gebruik. Dit is een moeilijk te berekenen maar erg belangrijke KPI, omdat je zo weet welk budget je kunt uitgeven voor het verwerven van nieuwe gebruikers.
Op basis van welke informatie je dit meet verschilt per toepassing. Zo zal een applicatie voor muziek meer waarde hechten aan gegevens over hoeveel tijd gebruikers besteden aan het luisteren naar content en een applicatie zoals Thuisbezorgd.nl zou willen weten hoe vaak er eten besteld wordt in een bepaalde periode en voor welke bedragen.
Je bent goed bezig op het moment dat er meer en meer conversie komt vanuit de app. Bestellen mensen meer, komen ze vaker terug en promoten ze de app mond-tot-mond, dan weet je dat je op het goede spoor zit. Soms is een kleine aanpassing al voldoende om veel meer resultaat te behalen.
Gebruikers behouden (gebruikers retentie)
Het is natuurlijk geweldig als jij 'de app van het moment' hebt laten maken. Een hype is waardevol maar een succesvolle app moet langer mee gaan dan een moment. Je wilt graag je gebruikers behouden, zodat je investering niet voor niets is geweest en je ook in de toekomst waarde kunt blijven toevoegen voor je gebruiker.
Vandaag de dag stopt 65% van de mensen na 3 maanden met het gebruik van een app. Kijk welk gedeelte van de downloaders je app ook daadwerkelijk nog gebruikt na een dag, een week en een maand. Is er een groot verloop te zien, zoek dan de oorzaak en anticipeer hierop. Probeer slapende gebruikers te activeren door een relevante e-mail of subtiele bushnotificatie te sturen.
Daar komt nog bij dat app stores zelf tegenwoordig ook steeds slimmer worden, waardoor eendagsvliegen minder en minder getoond worden. Vanwege het enorme aanbod van applicaties downloaden consumenten het liefst apps met toegevoegde waarde, al is dit altijd persoonlijk.
Actieve gebruikers
Ondanks dat apps in grote mate worden gedownload, zijn het uiteindelijk alleen de apps die een duidelijk nut hebben voor de eindgebruiker degenen die overleven in het doolhof van applicaties. Wordt jouw app dagelijks, wekelijks of maandelijks gebruikt? Dan ben je aardig goed bezig. Gebruikers vinden de app duidelijk leuk en functioneel.
Het woord actief moet hier gezien worden als een relatief begrip, afhankelijk van de applicatie. Zo zal Thuisbezorgd.nl blij zijn als een gebruiker de app maandelijks opent, terwijl Facebook graag elke dag zijn gebruikers ziet terugkomen en de Rabobank, ABN of ING ook tevreden zijn met een wekelijkse gebruiker.
Zorg dat je voor jezelf een helder beeld hebt van de actieve gebruikers. Zo kun je de app finetunen op de behoeften van jouw gebruikers, waardoor zij nog meer waarde halen uit de app die jij hebt laten maken.
Lengte van een sessie
Openen gebruikers jouw app even snel in de rij bij de supermarkt, of besteden ze er thuis juist uren aan? Langere sessies betekenen over het algemeen trouwere gebruikers. Afhankelijk van de app natuurlijk. Heb jij een app laten maken om bijvoorbeeld processen sneller te maken, dan willen jouw gebruikers waarschijnlijk alleen de hoog nodige tijd gebruiken.
Tip: Je kunt de gemiddelde sessielengte (per gebruikersgroep) gemakkelijk aflezen vanuit Google Analytics.
Gemiddelde opbrengst per gebruiker
Jouw app heeft toegevoegde waarde en zal dan ook opbrengsten gaan leveren. Opbrengsten gaan niet altijd over geld. Heb jij bijvoorbeeld een app laten ontwikkelen zodat leveranciers gemakkelijker gegevens kunnen invoeren, dan kun je de tijd die dat nu kost vergelijken met de tijd die het hiervoor kostte. Het is belangrijk dat je de gemiddelde opbrengst per gebruiker weet, omdat niet elke gebruiker evenveel geld zal opleveren.
De laadtijd
"Ain't nobody got time for that", een inmiddels welbekende uitspraak op het Internet (en hierbuiten). Zorg dan ook dat de laadtijd van je app zo minimaal mogelijk is. Op het moment dat iemand denkt 'waarom duurt dit zo lang?', is je laadtijd te lang en moet je hierop actie ondernemen. Gebruikers zijn nu eenmaal geneigd om apps met een lange laadtijd direct weer van hun device te verwijderen. Hetzelfde geldt voor websites.
Nieuwe gebruikers
Naast het behouden van je huidige gebruikers wil je natuurlijk ook nieuwe gebruikers aansporen tot downloaden. Als het goed is ken je je doelgroep inmiddels door en door. Je weet hoe zij je app hebben gevonden, of dit nu is door organische zoekacties, betaalde advertenties, verwijzingen vanuit een andere app of positieve mond-tot-mondreclame van huidige gebruikers.
Speel hier op in door je campagnes zo in te richten dat deze doelgroep ook bereikt wordt. Monitoren van nieuwe gebruikers kan via Google Analytics of via de eigen managementomgeving.
Heb je een betaalde campagne? Kijk dan ook hoeveel je gemiddeld betaalt per gebruiker per campagne. Kost dit meer dan het oplevert, zet dan je campagne stop.
Tevredenheid
Als gebruikers vijf minuten aan de app besteden, zijn ze dan aan het zoeken naar de juiste informatie of halen ze waarde uit elke seconde? Je kunt dit niet direct zien, maar het is wel belangrijk om te weten.
Hoe meet je de tevredenheid?
Tevredenheid is op meerdere manieren te meten. Je kunt natuurlijk kijken naar de rating van jouw app in de appstore. Dit zegt niet altijd alles, gezien de drempel laag is voor iemand om een negatieve recensie achter te laten dan om een positieve recensie achter te laten.
Je kunt ook gebruik maken van in-app messaging om feedback te ontvangen van je gebruikers. Interpreteer complimenten als een schouderklopje en neem klachten uiterst serieus en werk hieraan.
Tot slot zijn er ook tools zoals Helpshift, waarmee je proactief problemen van gebruikers kunt oplossen en eenvoudig een FAQ kunt invoeren.
Valkuil: teveel indicatoren en te weinig focus
Vaak wordt men, mede door de oneindige mogelijkheden, geconfronteerd met een ‘overload’ aan KPI's in een schitterend dashboard. Niets mooiers dan een dashboard met cijfers die allemaal positief staan. Maar wat is de gebruikswaarde?
Als je alles weet en meet zie je door de bomen het bos niet. Focus daarom alleen op die KPI's die bepalend zijn voor het resultaat en succes van jou app. Beter 5 dan 15.
“...een simpel systeem dat continu aan de hand van slechts enkele getallen laat zien hoe we draaien. Simpel en doelgericht, direct verbonden met vragen als: ‘Wordt er geld verdiend en hebben we genoeg orders?’ Elke werkmaatschappij weet hoe ze ervoor staat." Wim van der Leegte - VDL
App laten maken?
Uiteindelijk zijn er maar een aantal KPI's in de praktijk echt relevant om te sturen en zijn de andere cijfers pas interessant als je zoekt naar een uitleg of verdieping voor de ontwikkeling van een KPI. Meer weten over een app laten maken? Kom gerust eens bij ons in de lucht.
Inhoud
Gepubliceerd op 7 oktober 2016