App Store Optimalisatie uitleg en tips

ASO, App Store Optimization, App Store Optimalisatie: deze termen betekenen allemaal hetzelfde. Om een hoog plekje in de app stores te bemachtigen zijn er enkele zaken die piekfijn in orde moeten zijn. Welke zaken zijn dat en hoe doe je dat?

Afbeelding Webuildapps

Achtergrond App Store Optimalisatie

ASO staat voor App Store Optimization of App Store Optimalisatie, wat in het verlengde van zoekmachine-optimalisatie (SEO) ligt.

Om een concreet beeld te krijgen van ASO werpen we daarom eerst een beknopte blik op SEO. Met zoekmachine-optimalisatie wordt getracht zo hoog mogelijk te komen in de resultaten van zoekmachines, bijvoorbeeld op een term als app laten maken of app ontwikkelaar.

Dit wordt gedaan door bv. consequent nieuwe content van hoog niveau toe te voegen aan een website, relevante zoekwoorden toe te voegen aan pagina's en de gebruikerservaring van websitebezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Alles met dat ene doel: zo vindbaar mogelijk zijn in de organische zoekresultaten van Google, Bing etc.

Afbeelding Webuildapps

Vindbaarheid leidt tot conversie

Wanneer een bedrijf goed vindbaar is, leidt dat vanzelf tot (meer) verkeer op de website. Zolang deze bezoekers ook relevant zijn en interesse hebben in jouw product, kan dit leiden tot meer conversie en omzet.

Uiteraard is dit afhankelijk van de bezoekers die je aantrekt; een student die tips zoekt over app ontwikkeling zal minder snel overgaan tot de aankoop van een app dan de operationeel directeur van een transportbedrijf.

Zoekmachine-optimalisatie heeft ook nog een betaalde vorm genaamd SEA. Dit staat voor Search Engine Advertising. Bij SEA betaal je om hoog of bovenaan de resultaten te komen. Er komt dan een klein icoontje 'advertentie' bij de pagina te staan. Bedrijven betalen de zoekmachines per consument die ze binnenkrijgen via deze betaalde advertenties.

Afbeelding Webuildapps

Wat is App Store Optimalisatie?

Met deze kennis over zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine-advertenties op zak kunnen we een brug slaan naar App Store Optimalisatie.

Waar bij zoekmachine-optimalisatie geprobeerd wordt om zo hoog mogelijk te komen in de resultaten van zoekmachines, wordt bij app store optimalisatie geprobeerd om zo hoog mogelijk te komen in de resultaten van de Google en Apple app stores. Simpel gesteld is ASO de SEO voor mobiele applicaties.

Bij beide speelt de zichtbaarheid van jouw product dus een cruciale rol, of dat nou een website of app is.

Bij ASO staat het maximaliseren van zichtbaarheid in de app stores van Google en Apple voorop. Dit leidt namelijk tot meer weergaves van jouw app en (idealiter) tot meer downloads. App Store Optimalisatie ligt dus in het verlengde van SEO, al zijn er duidelijke verschillen.

Een website optimaliseren voor zoekmachines gaat net wat anders in zijn werk dan het optimaliseren van een app in de app stores. Details als het logo, de titel en het definiëren van specifieke keywords zijn bij ASO erg belangrijk. Hieronder geven we puntsgewijs aan waar je op moet letten om jouw app zo vindbaar mogelijk te maken.

Benieuwd welke informatie je allemaal moet aanleveren bij de desbetreffende stores om over te kunnen gaan tot publicatie? Lees onze artikelen over Publicatie in de App Store en Publicatie in Google Play. Hierin gaan we in op de richtlijnen van Apple en Google en vind je aanvullende handvaten om jouw app netjes in de stores te kunnen zetten.

Voor aanvullende uitleg over wat ASO is en wat enkele slimme tips zijn voor App Store Optimalisatie raden we onderstaand filmpje aan, en natuurlijk de punten die daaronder volgen.

1. Kies de juiste keywords

Er zijn een paar factoren die invloed hebben op hoe hoog een applicatie komt in de stores. Zo is het van belang dat je een zoekwoordenonderzoek doet en bepaalt welke zoekwoorden voor jouw app het meest relevant zijn. Dit wordt net zo gedaan als bij zoekmachine-optimalisatie.

Breng de zoekwoorden in kaart (waar wordt op gezocht, wat vind je op die zoektermen?) en bekijk op welke woorden je gevonden wil worden. Na het onderzoek gedaan te hebben moet er gekeken worden welke zoekwoorden je in de titel, korte & lange beschrijving en tags van jouw app toevoegt. Let hierbij op relevantie en populariteit, maak zorgvuldig gebruik van de ruimte die je krijgt.

Bezoekers van de app stores zijn al gericht aan het zoeken door specifieke zoekwoorden in te vullen, aan jou de uitdaging om ervoor te zorgen dat je app tevoorschijn komt bij de door jou gekozen termen.

Afbeelding Webuildapps

2. Eerste indruk is goud waard

Het is van belang om het uiterlijk (logo, titel, etc.) van de app store pagina te optimaliseren, om zo de gebruiker over te halen de app te downloaden. De eerste indruk kan maar een enkele keer gemaakt worden. Deze moet dus gelijk goed zijn.

De waarde die het icoontje heeft dat je in de stores gebruikt als ‘logo’, wordt altijd onderschat. Dit logo is het eerste waar consumenten tegen aan kijken in de stores. Als het logo op het eerste gezicht niet bevalt is de kans dat de app ook daadwerkelijk gedownload wordt veel kleiner. Het maakt dus niet uit hoe goed je app is, het eerst oordeel is al geveld op basis van het logo. Dit logo is het visitekaartje van de app.

De titel van de app is ook zeer belangrijk. In de App Store bevat deze titel maximaal 30 tekens. In de Play Store mag deze 50 tekens lang zijn. Dat betekent dus dat je erg weinig tekens hebt om duidelijk te maken wat de app inhoudt. Voer daarom alleen zoekwoorden in waarop de kans het grootste is dat consumenten jouw app ook daadwerkelijk zullen vinden. Maak je titel en app beschrijving pakkend.

Zoekwoorden waarop je niet gevonden wilt worden kan je ook invoeren bij de optie 'uitsluitingswoorden'. Als een consument deze woorden invult zal hij niet op jouw pagina terecht komen. Deze optie is vooral handig voor als je adverteert in zoekmachines (SEA). Er wordt namelijk betaald per klik op de advertentie. Je wilt dus geen consumenten hebben die niet specifiek naar jouw soort product/dienst zoeken en via een advertentie op jouw pagina terecht komen.

Afbeelding Webuildapps

3. Reviews

Recensies geven aan hoe de eindgebruikers van de app deze ervaren hebben. Als deze goed beoordeeld is, zijn mogelijke consumenten sneller geneigd om de app te downloaden. Recensies zijn een middel wat nog te weinig gebruikt wordt door bedrijven. Het zijn natuurlijk meningen die van externe factoren (c.q. klanten, consumenten) komen die jouw app gedownload hebben. Zij hebben de app al ondervonden en schrijven hier een recensie over. Consumenten die dan de app willen downloaden kijken nog even naar de al eerder geschreven recensies om zo te zien of het installeren van de app wel de moeite waard is.

Slechte recensies kunnen ook goed gebruikt worden door bedrijven. Als er bijvoorbeeld een slechte recensie geschreven wordt over jouw service richting de klant kan je hier, zichtbaar voor iedereen, mee in gesprek gaan. Door te laten zien dat je meedenkt met de consument om deze slechte ervaring om te buigen in een tevreden klant zien andere consumenten dat er op een goede manier met problemen omgegaan wordt.

4. Unique Selling Point

Maak een app die anders is dan de rest. Er bestaan meer dan 2 miljoen apps en er komen dagelijks tig nieuwe apps bij in de stores. De meeste daarvan worden nooit of slechts 1x gebruikt, zelfs al is de inhoud wel op niveau. De concurrentie is hevig wat dus betekent dat er een Unique Selling Point (USP) aanwezig moet zijn om de gebruiker te trekken. Door deze USP duidelijk naar buiten te brengen zien de consumenten dat jouw app anders is dan de rest.

5. Blijf veranderen en finetunen

Het zal niet meteen lukken om een perfecte pagina te maken. Als het goed werkt probeer dan deze resultaten nog verder uit te breiden om een nog beter resultaat te behalen. Als de resultaten niet verhogen zal er aan wat knoppen gedraaid moeten worden om te verbeteren. Analyseer vervolgens de resultaten om te kijken of het wel geholpen heeft. Wees hier niet bang voor en probeer het gewoon een keer!

Afbeelding Webuildapps

Zoekfunctie

Consumenten maken erg vaak gebruik van de zoekfunctie binnen de app stores. 65% van de totaal aantal gedownloade apps komt voort uit de zoekfuncties van de stores. Dit is natuurlijk een enorm aantal waardoor dit principe goed bijgehouden moet worden. Hierin worden de resultaten getoond die het meest relevant zijn voor de zoeker. Als er bijvoorbeeld de zoekterm ‘parkeer app’ ingevoerd wordt, zullen er alleen maar parkeer gerelateerde apps naar boven komen. Jij wil natuurlijk dat jouw app zo hoog mogelijk komt.

Daarnaast is er de functie recommended (aanbevolen). Ook deze is erg belangrijk. Deze apps worden aangeboden aan de gebruiker door te kijken naar eerder gedownloade apps. Als iemand bijvoorbeeld dezelfde soort spelletjes download zal er een suggestie gedaan worden voor een app in dezelfde hoek.

Afbeelding Webuildapps

Verschillen App Store en Play Store

Zoals al eerder vermeld zijn er overeenkomsten en verschillen tussen de App Store en Google Play Store. Zo werd duidelijk dat de titel in de App Store maximaal 30 tekens bevat en die in de Playstore 50 tekens lang is. Er is bij allebei de titels dus maar een kleine hoeveelheid aan tekens beschikbaar. Er moet daarom erg zorgvuldig gekozen worden wat in deze titel gezet wordt.

In de App Store is het mogelijk om subtitels toe te passen. Zie dit als aanvulling op de titel waar je nog net wat duidelijker kan maken wat je app inhoudt en waarom je app speciaal is om te downloaden. Deze subtitel is ook 30 karakters. De Play Store heeft deze subtitels niet.

In de Play Store wordt breed gebruik gemaakt van het beschrijvingsveld. Hierin kan uitgebreid (4000 tekens) verteld worden wat de app inhoudt. Het is van belang dat er bij allebei de stores 'keywords' terugkomen in de beschrijvingen. Hierop kunnen de stores zien wat de app inhoudt waardoor deze ingedeeld kunnen worden.

Er is nog een groot verschil tussen de stores. Als jouw app veel gedownload wordt, maar tegelijk ook veel mensen hem verwijderen, geeft dit een slecht signaal af aan Google. Ze ranken jou app dan lager in omdat ze zien aan de hoeveelheid de-installaties jou app geen goede kwaliteit heeft. De App Store kijkt alleen naar de hoeveelheid geïnstalleerde apps en dus niet naar het aantal de-installaties.

Onderstaand een voorbeeld van hoe je een app netjes kan positioneren in de Google Play Store, met een nummertje bij belangrijke elementen.

Afbeelding Webuildapps

Conclusie

Samengevat is het van belang om de App Stores te optimaliseren om zo meer downloads te vergaren. Zo is het van belang om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren om zo tot de conclusie te komen waarop jij als bedrijf gevonden wil worden. De visuals, zoals het icoontje en de titel, zijn binnen de app stores cruciaal voor een goede eerste indruk. Het uiterlijk van de apps in de stores is het eerste waar consumenten tegenaan kijken. Die eerste indruk kan je maar een keer maken, laat die dus goed zijn.

Reviews zijn nog een wapen wat te weinig gebruikt wordt door bedrijven. Consumenten die de app al gedownload hebben laten soms een reactie achter. Deze worden gelezen door potentiële consumenten en zij kunnen afknappen op de reactie.

Er zitten ook verschillen tussen de Google Play Store en de App Store. Zo kijkt de App Store alleen naar de geïnstalleerde apps terwijl de Play Store ook naar het aantal de-installaties. Als dit gegeven hoog is dan ranked Google je lager in de resultaten omdat de kwaliteit van de app schijnbaar minder is dan gewenst.

Met deze tips en aandachtspunten kan je de kans dat jouw app wordt gedownload vergroten. Meer weten over App Store Optimalisatie? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gepubliceerd op 20 oktober 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.