De 10 strategische tech-trends van 2017

Met de kerst achter ons staat inmiddels 2017 voor de deur te popelen om haar deuren te openen. Op het gebied van tech staan ons dan ook een paar gave ontwikkelingen te wachten. Zo kunnen wij straks van computers leren, zoals dat andersom al jaren het geval is en raken we langzaam maar zeker nog meer met elkaar verbonden. Wordt ons leven in 2017 weer een stukje sneller en makkelijker? 

Afbeelding Webuildapps

Topic: Kunstmatige Intelligentie

Artificial intelligence (AI) en machine learning hebben een belangrijk omslagpunt bereikt. In toenemende mate zullen services, dingen in de echte wereld en applicaties met elkaar in verbinding komen te staan. De ontwikkeling van intelligente systemen die kunnen leren - zichzelf aan kunnen passen - en misschien wel autonoom kunnen handelen zal de komende jaren een interessant strijdtoneel worden.

Afbeelding Webuildapps

Trend 1: Artificial intelligence & advanced machine learning

Artificial intelligence werd vorig jaar ook al genoemd als trend. Maar wat kunnen we er komend jaar dan van verwachten? Door de combinatie van uitgebreide parallelle rekenkracht, geavanceerde algoritmen en enorme datasets om deze algoritmes te voeden zijn we in een nieuwe tijdperk beland. We kunnen al een heleboel met kunstmatige intelligentie, zoals bijvoorbeeld de toepassing van deep learning of het verwerken van taal. Systemen kunnen leren en op basis van deze informatie toekomstig gedrag aanpassen, waardoor er meer intelligente apparaten en programma's beschikbaar komen.

Een praktische toepassing hierbij zou goed in het bankleven kunnen zijn: AI en machine learning zouden gebruikt kunnen worden om realtime transacties te bekijken, maar ook om in te schatten in welke mate een transactie frauduleus zou kunnen zijn. Organisaties die overwegen om aan de gang te gaan met deze digitale, innovatieve informatiestromen zullen eerst bij zichzelf te rade moeten gaan of zij een aantal goede business scenario's voor de geest kunnen halen waaruit naar voren komt dat AI en machine learning echt waarde toevoegt voor de organisatie.

Trend 2: Intelligente apps

Kantoren gaan steeds meer gevuld worden met virtuele persoonlijke assistenten. Deze komen namelijk het dagelijks leven van gebruikers een stuk gemakkelijker maken door het uitvoeren van werkzaamheden die nu soms nog veel tijd kosten. Zo gaan ze e-mails voor je prioriteren en de belangrijke inhoud en interacties markeren.

Maar de toepassingen van virtuele assistenten blijven niet beperkt tot het prioriteren en highlighten van e-mails. Technologiebedrijven zullen gaan inzetten op drie gebieden, te weten:

  1. Advanced analytics;
  2. AI-gestuurde, steeds autonomer wordende, business processen;
  3. AI-gedreven gebruiksvriendelijke interfaces.

Naar verwachting is in 2018 het gros van de 200 grootste ondernemingen voorzien van de volledige toolkit voor big data en analytics om met behulp van deze programma's het aanbod te verfijnen en de customer experience te optimaliseren.

Trend 3: Intelligente dingen

Intelligente dingen die vandaag de dag op de markt komen worden vaak onderverdeeld in drie categorieën: robots, drones en zelfrijdende auto's. Elk van deze producten zal een groot gedeelte van de markt in beslag gaan nemen, waarbij zij een nieuwe fase van digitale business ondersteunen. In de praktijk zijn zij echter slechts één onderdeel van alle intelligente dingen. Het Internet of Things breidt steeds verder uit. Overal in huis, op kantoor, op de werkvloer, maar ook in de wachtkamer bij de dokter zullen apparaten met elkaar verbonden zijn.

Met de evolutie van intelligente dingen zullen veel devices die nu nog stand-alone zijn, connected worden. Hier komen ook gelijk een paar nieuwe uitdagingen bij kijken: het waarborgen van betrouwbaarheid en privacy zal de ontwikkeling van intelligente dingen gaandeweg waarschijnlijk enigszins gaan afremmen.

Topic: Digitale en virtuele werelden

Naarmate de echte en de virtuele wereld steeds dichterbij elkaar komen, ontstaan kansen voor ondernemingen. De digitale wereld wordt een steeds betere afspiegeling van de echte wereld en kan zelfs onderdeel worden van de fysieke wereld, zoals we afgelopen jaar zagen met het immens populaire spel Pokémon GO. Deze ontwikkeling biedt behoorlijke kansen voor nieuwe businessmodellen en digitale ecosystemen.

Afbeelding Webuildapps

Trend 4: Virtual reality & augmented reality

VR en AR zullen de manier waarop we communiceren met elkaar transformeren door het aanbieden van unieke, meeslepende ervaringen. Zo kan virtual reality goed gebruikt worden bij trainingsscenario's in allerlei branches of bijvoorbeeld door makelaars om grote groepen personen tegelijk rond te leiden. AR kan goed gebruikt worden om de echte en de virtuele wereld door elkaar te mengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen in de bouw. Zo kun je grafische objecten over fysieke objecten heen leggen, zoals bijvoorbeeld alle leidingen achter een muur in beeld brengen.

VR en AR zullen betaalbaarder worden en de mogelijkheden uitgebreider, tot het punt dat AR en VR niet alleen meer virtueel zijn en al onze zintuigen gaan gebruiken. Nu deze techniek nog (redelijk) in de kinderschoenen staat, kunnen ondernemers voorzichtig gaan denken aan toepassingen voor hun onderneming om de concurrentie voor te blijven. 

Trend 5: Real-life simulaties  

De natuurkunde gaat ons helpen een stap verder te komen in het simuleren van voorwerpen. Op basis van kenmerken van bestaande objecten wordt het binnenkort mogelijk om extreem geavanceerde simulaties maken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een ziekenhuis waar doktoren kunnen oefenen met verbanden tussen bepaalde spiergroepen, zonder dat zij hiervoor ooit een patiënt hoeven aan te raken. 

Een nauwe samenwerking tussen experts uit het werkveld en IT-specialisten zal ervoor gaan zorgen dat de digitale tweelingen van alledaagse objecten ons helpen beter te simuleren, analyseren en controleren.

Afbeelding Webuildapps

Trend 6: Blockchain

Blockchains zijn gedistribueerde databases die niet verbonden zijn met een centraal systeem. Blockchains worden steeds opnieuw berekend en de uitkomst moet iedere keer hetzelfde zijn bij iedere partij. Dit principe ligt aan de basis van bijvoorbeeld Bitcoin en maakt betalen extreem veilig omdat het systeem gehard is tegen manipulatie en vervalsing. Zo zijn er dus geen centrale partijen meer nodig zoals banken die bijhouden wat er allemaal bij of af geschreven is van je rekening. 

Blockchains worden steeds populairder, omdat zij zekerheid brengen in onzekere omgevingen en zakelijke spanningen laten afnemen door transparante toegang tot de informatieketen te verlenen. Blockchains staan nu nog in de startblokken, maar de financiering en potentie voor de toekomst zijn volop aanwezig. Naast toepassingen in de financiële wereld zijn er ook al projecten om bijvoorbeeld huizenhandel en notarisdiensten via Blockchains te decentraliseren. 

Topic: Netwerken en connected stuff

Netwerken zijn de gehele dynamische connectie tussen mensen, processen, dingen en services die intelligente digitale ecosystemen ondersteunen. Naarmate deze verder ontwikkelen zal de user experience fundamenteel veranderen, met als gevolg dat ondersteunende technologieën en beveiligingssystemen mee moeten evolueren.

Afbeelding Webuildapps

Trend 7: Converserende systemen

Spraakgestuurde systemen - Siri, Assistant, Alexa en Cortana - gaan een stuk interactiever worden. Van een simpel antwoord van Siri op de vraag 'Hoe laat is het'? tot veel complexere interacties zoals het automatisch maken van een compositietekening op basis van de spraak van een slachtoffer, computers passen zich straks aan aan onze gewenste uitkomst en niet andersom zoals tot nu altijd het geval was. Daarnaast werken deze systemen binnenkort niet alleen meer op spraak, maar worden ook zintuigen als zicht en gevoel gebruikt om de user experience te verbeteren. 

Trend 8: Mesh App and Service Architecture

Mesh App and Service Architecture (MASA) is een multichannel infrastructuur die cloud en serverless computing nog makkelijker gaat maken. Om dit mogelijk te maken, moeten er eerst grote veranderingen plaatsvinden in de ontwikkeling, technologie en gereedschappen om deze oplossingen te ontwikkelen. MASA moet het mogelijk gaan maken om meerdere gebruikers in meerdere rollen die meerdere devices gebruiken en communiceren over verschillende netwerken te ondersteunen. MASA zal volgend jaar beginnen te groeien en is een verschuiving in de ontwikkelingswereld over de lange termijn.

Trend 9: Digitale technologische platformen

Digitale platformen zijn de bouwstenen voor iedere onderneming die wil groeien. Iedere (digitale) onderneming zal een mix van informatiesystemen, customer experience, analytics  en metrics, internet of things en zakelijke ecosystemen gaan gebruiken bij het opbouwen van de organisatie. 

Hierbij zal de focus liggen op Internet of Things, AI en converserende systemen. Ondernemingen doen er goed aan om in de gaten te houden hoe de platformen en trends in de industrie zich ontwikkelen. Op basis hiervan kunnen zij vervolgens een plan trekken om deze ontwikkeling te combineren met de alledaagse uitdagingen in de digitale business. 

Trend 10: Betere beveiliging

De komst van een volledig verbonden wereld betekent een nog betere beveiliging. Het beveiligen van verbonden apparaten zal een behoorlijke uitdaging worden voor IT- specialisten. Beveiligingsteams moeten gaan samenwerken met app ontwikkelaars en ondernemingen om in een vroeg stadium het Internet of Things te voorzien van meerdere lagen beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan apparaten die alleen reageren op bepaald gedrag van een gebruiker. En dat alles zonder (veel) concessies te doen aan het gebruiksgemak voor ons als gebruiker.

Gepubliceerd op 13 december 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.