Native, web of cross-platform app laten maken?

Overweeg je een app te laten maken en ben je benieuwd welke benadering het best past bij jouw vraagstuk? Met native, web en cross-platform zijn er verschillende oplossingen mogelijk. We helpen je graag op weg bij het maken van de juiste keuze.

Afbeelding Webuildapps

Native oplossingen zijn onze standaard

Als app ontwikkelaar leggen wij de focus op native oplossingen. Native houdt in dat de applicatie specifiek voor een bepaald platform is ontwikkeld. We hebben het dan over Android en iOS, die samen goed zijn voor 99% van de markt. Veel van onze partners kiezen er uiteindelijk voor om een native app te laten maken voor deze twee platformen, maar wat zijn precies de voordelen en wat betekent dit voor de app ontwikkelkosten?

Qua performance, UX / UI-design en onderhoudbaarheid staan native oplossingen bovenaan. Native apps maken optimaal gebruik van device-specifieke features, draaien snel, kunnen offline worden gebruikt en meer. Bij app ontwikkelaar Webuildapps zijn native oplossingen de standaard; in onze ervaring leidt dit tot maatwerk eindresultaten van de hoogste kwaliteit.

Afbeelding Webuildapps

Strategische afwegingen

Als nadeel van native app ontwikkeling: het prijskaartje. Bij de keuze voor native zal er voor twee platformen een aparte app worden gebouwd, of je moet de keuze maken om één platform achterwege te laten. In de meeste gevallen wordt er voor beide platformen gekozen. Dit betekent dat er twee keer ontwikkeld wordt, wat zich toont in de doorlooptijd en totale kosten. Je betaalt meer, maar dit is ook te zien in de uiteindelijke kwaliteit. De afweging om wel of niet voor native te kiezen is onderdeel van jouw app-strategie. Wat is het doel van de app, is native daarvoor de juiste keuze en wat betekent dat voor het budget?

Price is what you pay. Value is what you get.

Warren Buffett, Berkshire Hathaway

Web apps, wat kan je ermee?

Is native altijd de juiste keuze? Nee. Het is belangrijk om voorafgaand aan jouw keuze voor een app ontwikkelaar een aantal kritische vragen te stellen. Check of jouw concept van toegevoegde waarde is als deze in de vorm van een native app wordt gegoten. Gaan mensen de app daadwerkelijk downloaden en gebruiken, of is dit een stap te ver en gebruiken zij liever een (mobiele) website? Uiteraard zit hier een verschil tussen B2C en B2B app oplossingen.

Een webapplicatie kan via een internetbrowser worden geopend. Als deze web app qua design responsive is kan deze onafhankelijk van het soort device gebruikt worden. Zo kan een goede web app in één keer alle platformen, devices en browsers bedienen. Ook krijg je niks te maken met de app stores. Soms is het downloaden van een app in de app store een extra stap of drempel die helemaal niet logisch is in het proces van jouw eindgebruiker. Willen jouw gebruikers wel een app downloaden en gebruiken? Wederom het advies: denk hier goed over na bij het opzetten van jouw app-strategie.

Afbeelding Webuildapps

Realistisch advies over jouw vraagstuk

Omdat je bij web apps in één slag alle platformen bediend liggen de kosten van realisatie lager. Maar let op: dit is geen heilige graal. In tegenstelling tot native apps kan je bij web apps geen gebruik maken van alle specifieke functionaliteit van een smartphone of tablet. Design legt het meestal af tegen native apps. Ook zal de gebruiker toegang tot het internet moeten hebben om jouw app te gebruiken (al is dat bij Progressive Web Apps niet altijd het geval).

Als een web app beter past bij een bepaald vraagstuk zijn we daar realistisch over en adviseren we ook om die weg in te slaan. De focus voor Webuildapps is en blijft native, maar voor een goede web app kan je gerust bij ons aankloppen. Advies over de beste aanvliegroute is vrijblijvend, we denken graag met je mee.

Afbeelding Webuildapps

Cross-platform app oplossingen

Er zijn ook cross-platform oplossingen op basis van bijvoorbeeld Flutter, ReactNative of Xamarin. Bij dergelijke oplossingen wordt er één keer ontwikkeld met als resultaat een app voor zowel Android als iOS. In onze ervaring zijn de oplossingen (nog) niet op hetzelfde niveau als native apps, maar we houden ons wel bezig met de laatste ontwikkelingen. Widgets van tools als Flutter zorgen ervoor dat zoveel mogelijk platform-specifieke verschillen worden overbrugd. Mocht je benieuwd zijn naar meer details over de verschillende benaderingen op het gebied van apps verwijzen we je graag naar dit artikel.

App laten maken? Kies voor expertise

Smartphones zijn als een Zwitsers zakmes: bijna overal voor te gebruiken. Ons doel als app ontwikkelaar is om jou te ondersteunen bij de verbetering van een proces, of de stap naar een hoger niveau. Hoe kan jij de beschikbare data van jouw onderneming zo intelligent mogelijk benutten? Is het mogelijk om de productiviteit van werknemers verder te optimaliseren? En doe je dat met een native app, een web app, een cross-platform oplossing of wellicht een virtual reality app?

Het ene proces is beter geschikt voor verbetering van het andere, net zoals het ene middel beter bij jouw doel aansluit dan het andere. We ondersteunen je graag bij het uitdenken van de juiste benadering. Kritisch meedenken over processen is bij ons de standaard. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met je mee, ook vanuit zakelijk perspectief, en geven je vrijblijvend onze visie. Zo kan jij de app laten maken die het beste bij jouw onderneming past.

Gepubliceerd op 20 mei 2020

Tags

apps

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.