Hoe promoot ik een app: een app marketing guide

App marketing is een uitdaging. Jaar na jaar wordt het moeilijker voor app developers om eruit te springen tussen de tienduizenden nieuwe apps die iedere maand in de Apple App Store of Google Play worden geplaatst.

Afbeelding Webuildapps

App promoten: essentieel aspect

Eén van de meest fundamentele fouten die een app ondernemer kan maken is het niet promoten van een app. Als app ontwikkelaar met ruim 13 jaar ervaring geven we je graag wat tips en uitleg hierover.

Al is een app nog zo perfect ontworpen en technisch volmaakt, wanneer er geen energie wordt gestoken in de marketing zal niemand deze app in de app stores gaan vinden. Nu is dat bij intern gebruik in een organisatie geen ramp, maar wanneer een app gericht is op consumenten is een gebrek aan app marketing funest.

Vóór de eerste release van de app zou je zeker moeten zijn dat mensen interesse hebben in het daadwerkelijk gebruiken van de app. App marketing wordt daarom gezien als onderdeel van het realisatie proces en is net zo belangrijk als het ontwerpen, bouwen, testen en finetunen.

Afbeelding Webuildapps

Start vooraf alvast met de marketingcampagne

Bruikbaarheid en innovatie zijn niet voldoende om een boost te geven in downloads, zeker niet in de eerste dagen na de release van een nieuwe app.

Door vroeg te starten met de marketingcampagne tijdens de ontwikkeling kun je een eerste user base opbouwen met potentiële gebruikers. Tijdens de initiële release kunnen deze gebruikers dan direct aan de slag.

Al vanaf het eerste moment dat je start met de planning van de app zou je moeten starten met de app marketingcampagne.

Begin met marktonderzoek

Zorg dat je voordat je start met het realiseren van de app een helder beeld hebt van:

het doel van de app

  • De doelgroep
  • Het verdienmodel
  • Devices waarop de app moet werken
  • Marktsegment
  • Concurrerende apps

Start met het in beeld brengen van de markt door uitgebreid marktonderzoek te verrichten op al deze onderdelen. Baseer de app ontwikkeling en de marketing strategie op de resultaten uit dit onderzoek.

Afbeelding Webuildapps

Bepaal je doelgroep en verdienmodel

Doelgroep. Je moet goed weten wie jouw app gaan gebruiken: demografische gegevens, lifestyle en het gedrag. Hiervoor kun je persona's opstellen van meerdere types uit de doelgroep, hen een naam geven en de app designen voor deze persona's.

Business model. Je kunt kiezen uit meerdere verdienmodellen: een betaalde app, freemium model, in-app advertenties of in-app purchases. Tegenwoordig zijn gratis apps meer de gangbare norm en daalt de bereidbaarheid om voor een app te betalen.

Daarom is het beter om te starten met een gratis app en pas later een verdienmodel te kiezen gebaseerd op hoe de app presteert in de markt. Houd er rekening mee dat gebruikers liever een gratis app downloaden en de advertenties in de app gedogen dan betalen voor een app zonder reclame.

Lanceer een website

Vaak wordt de waarde van een website voor een app onderschat. Websites zijn een onmisbaar platform in app marketing. App stores geven veel informatie over de app, maar vaak heb je meer ruimte nodig om het volledige verhaal over de app te vertellen.

Zelfs een microsite met een catchy landingspagina en duidelijke links naar de App Store en Google Play, of als de app nog niet live staat een registratieformulier voor gebruikers om hun e-mailadres achter te laten kan een waardevolle asset zijn.

De landingspagina moet informatief zijn en de belangrijkste features van de app uitlichten, zodat bezoekers een helder beeld krijgen van wat de app precies doet.

Afbeelding Webuildapps

Storytelling via blogs

Storytelling is een sterke app marketing oplossing, en een blog is hiervoor de beste tool om het verhaal achter de app te vertellen. Dit is het verhaal waarom jij de app hebt gemaakt, welke problemen je hebt ervaren tijdens de ontwikkeling en hoe je hiermee om bent gegaan. Een blog helpt je bij het opbouwen van een band met de gebruikers terwijl je hen informeert over toekomstige updates.

Wanneer jouw blog artikelen aantrekkelijk genoeg zijn dan zullen mensen ook geneigd zijn om deze te delen op social media en zo helpen om jouw app bekender te maken. Slim omgaan met SEO (Search Engine Optimization) in het blog zal ook zeker een positieve bijdrage leveren.

Tips uit eigen ervaring

Over bloggen en artikelen schrijven hebben wij door de jaren heen veel geleerd. Bijvoorbeeld over hoe ze presteren. Soms kun je een prachtig artikel schrijven en levert deze uiteindelijk niet op wat je ervan had verwacht.

Wij hebben wel eens gehad dat we 2 artikelen hadden over aparte, populaire onderwerpen, maar dat de één heel goed presteerde en de ander niet.

Zoek uit welke zoektermen gebruikt worden en verwerk die in de blogs die je schrijft. Zorg voor een goede meta-omschrijving, titel, URL, enzovoort.

Als je een landingspage hebt, zorg er dan ook voor dat deze responsive is en dat deze er op mobiel top uit ziet en correct werkt.

Lees bijvoorbeeld eens het blog van Mint, een partij die diensten biedt op het gebied van personal finance. Mint startte een blog voor de doelgroep van hun product. Dit blog groeide uit tot #1 blog op het gebied van personal finance en vele quotes en infographics werden doorgeplaatst op sites als Reddit en Digg.

Afbeelding Webuildapps

Onderschat de rol van e-mail niet

Al sinds jaar en dag is e-mail een van de beste marketing tools die je kunt inzetten voor het promoten van jouw app, zowel voor als na de release van de app.

Inmiddels opent de overgrote meerderheid hun email via mobiel. In 2015 lag dat aantal nog onder de 50%, maar de afgelopen 10 jaar is dit ontzettend gegroeid. Het is dan ook geen wonder dat de conversie via e-mails (downloads, aankopen via links in een e-mail) ook groeien.

Go Social en leg contacten met andere ondernemers

Het maken van pagina's op sociale netwerken als Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en anderen is een absolute must. Je kunt ook een account aanmaken op Q&A website Quora en daar het gesprek aan gaan over jouw app en ervaringen delen als een bedrijf in relevante topics en threads.

Als aanvulling op het maken van pagina's kun je ook lid worden van groepen met app ontwikkelaars en ondernemers op LinkedIn, Facebook en Google+. Deze platformen geven je de mogelijkheid om in contact te komen met anderen in de tech industrie. Op deze manier kun je jouw kennis delen en je app verder promoten. Met de juiste mindset en instelling kun je misschien nog eens connecties opdoen die in de toekomst tot partnerships kunnen leiden.

Populaire communities voor app ontwikkelaars

Je kunt ook lid worden van populaire communities met iPhone en Android ontwikkelaars zoals iPhone DevSDK en XDA Developers voor technische tips. Je zult versteld staan van de open mentaliteit van andere ontwikkelaars en hoe graag zij hun ervaringen met elkaar willen delen. Zeker wanneer jouw app een technisch hoogstandje is zal er veel over jou en je app gepraat worden als andere ontwikkelaars onder de indruk zijn.

Afbeelding Webuildapps

Benader de pers en creëer een hype voor de lancering

Stel een slimme PR pitch op, schrijf een persbericht en blijf contact zoeken met techjournalisten, bloggers en websites door hen gratis toegang te geven tot jouw app en - voor het gemak - een demo video. Met andere woorden, probeer een zo groot mogelijke hype rondom jouw app te creëren.

Lanceer de app op het moment dat je de grootst mogelijke exposure hebt en er veel interesse is. Zorg er dus voor dat je enkele artikelen en andere media hebt gepubliceerd voordat de app live is.

Hoe vind je media die misschien interesse heeft in jouw verhaal? Maak een lijst van de top blogs en sites die relevant zijn voor jouw app/topic via bijvoorbeeld Alltop. Kies de categorie voor jouw app en kijk wie er schrijven over apps zoals die van jou. De grote media sites zoals TheNextWeb en Techcrunch zullen niet direct voor jou schrijven, maar er zijn nog vele andere sites en blogs die jouw verhaal misschien wel oppakken.

Start met kleine blogs, vroeg of laat zullen andere (grotere) blogs en sites jouw verhaal ook oppakken. Vaak staan websites er best voor open om jou of jouw bedrijf een keer te laten gastbloggen, zolang je blog maar van voldoende kwaliteit is.

Ook na de lancering van de app is het belangrijk om contact te houden met de contacten bij de verschillende media door hen te informeren over updates en gewonnen awards. Zo blijf je betrokken en relevant.

Afbeelding Webuildapps

Closed beta met uitnodigingen

Veel populaire platformen (Pinterest, Dribbble) zijn gestart met een gesloten beta programma waar je alleen aan mee kon doen als je een uitnodiging had ontvangen. Als je connecties hebt in het wereldje of je hebt contact met potentiële gebruikers is het misschien een goed idee om ook een invite-only beta programma te starten. Het runnen van een closed beta heeft een aantal voordelen.

Allereerst heb je de mogelijkheid om op een grotere schaal te testen zonder dat de app live staat. Dit geeft vaak een frisse blik op jouw product waaruit verrassende feedback naar voren kan komen. Ook kan positief geluid uit de focus groep helpen bij jouw zelfvertrouwen in het product en de lancering.

Als tweede trekt een prive beta makkelijker gebruikers aan dan een public beta doordat er een vleugje exclusiviteit en 'cool' bij de app komt kijken. Ook geeft dit je de kans om influencers uit de markt aan te trekken die de app extra exposure kunnen geven zodat deze er uit springt.

Zo kun je bijvoorbeeld 3 groepen beta testers hanteren:

  • Groep A zijn de journalisten en fanatiekelingen
  • Groep B zijn de vooraanstaande en relevante influencers
  • Groep C zijn de normale gebruikers

Het idee hierachter is dat iedere groep actief participeert en feedback geeft waarmee het product voor de volgende groep verbetert.

Spotify maar ook bijvoorbeeld OnePlus of Gmail hanteerde bij de private beta een invite systeem waarbij iedereen met een invite een klein aantal vrienden mocht uitnodigen binnen een korte tijdsperiode. Dit model zorgde voor een snelle uitbreiding van de user base. Voor Spotify werd dit model een key onderdeel in de marketingstrategie.

Afbeelding Webuildapps

Zorg dat je in beeld bent

Er zijn vele manieren om zichtbaar te zijn met je app.

  • Geef een deel van je budget uit aan online advertising op Instagram, Twitter en Facebook, op ad netwerken zoals Google AdMob of StartApp, of welk ander relevant platform dan ook.
  • Publiceer de app ook in alternatieve app stores zoals Amazon Appstore (alleen voor Android)
  • Start acties op sociale netwerken met giveaways, mensen delen makkelijk jouw app met hun vrienden
  • Gebruik in-app acties en giveaways. Bijvoorbeeld door via locatievoorzieningen (GPS) een 'item' te unlocken op een bepaalde locatie als een soort van digitale speurtocht
  • Blijf contact in contact met de media
  • In het geval van een betaalde app of een app met in-app aankopen kun je overwegen om een actie te laten lopen met korting op de aanschaf. Dit geeft ook de mogelijkheid om de app in de verschillende 'on sale' lijsten op internet te krijgen en daarmee beter zichtbaar te zijn.

Besteed meer aandacht aan de app store pagina's en winkelvermeldingen

Zorg ervoor dat de beschrijving van jouw app:

  • Kort en aantrekkelijk is
  • Geen fouten bevat
  • Duidelijk vertelt welk probleem de app oplost
  • Alle unieke features duidelijk uitlicht

Meer tips over jouw app's app store pagina en winkelvermelding:

  • Screenshots moeten aantrekkelijk en informatief zijn;
  • Gebruik de juiste keywords in de beschrijving zodat de app makkelijk vindbaar is;
  • Lokaliseer de beschrijving voor de verschillende landen zodat je meer gebruikers kunt bereiken in hun eigen taal.
Afbeelding Webuildapps

Lokaliseer jouw app voor de wereldmarkt

Ondanks dat Nederlands of Engels waarschijnlijk de eerste taal is die jouw app ondersteunt, is het verstandig om ook andere talen op te nemen. Niet iedereen spreekt vloeiend Engels om over Nederlands nog maar te zwijgen. De meest gebruikte talen voor de app markt zijn onder andere Engels, Japans, Koreaans, Chinees, Duits, en Frans.

Start met het lokaliseren van jouw app voor de meest relevante markten en breid de ondersteuning uit naarmate de app groeit in populariteit. Vertrouw niet op automatische vertalingen. Er zijn een aantal gespecialiseerde app lokalisatie bedrijven (Babble-on, ICanLocalize, Localeyes, Tethras) die kunnen helpen bij het vertalen en daarmee doorgroeien naar de wereldmarkt.

Cross-app promotie

Als je meer apps in de markt hebt kun je ook cross promoten. Cross promotie over meerdere apps kan helpen bij het vergaren van nieuwe gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door een toegang te krijgen tot een unieke feature in de app als je ook een andere app op jouw toestel hebt staan. Bijvoorbeeld een wekker app die nieuwe geluiden krijgt als je een andere app installeert.

Er zijn ook cross promotie netwerken die kunnen helpen om meer gebruikers te bereiken. Bijvoorbeeld diensten als Tappx, Tapdaq en Tap for Tap gebruiken een credits systeem: je ontvangt credits voor taps, expressions en downloads door ads voor andere apps in jouw app te tonen. Deze credits kun jij op jouw beurt weer inzetten om advertenties binnen het netwerk te tonen.

Cross promotie wordt vooral veel gebruikt in mobiele games, maar kan ook gebruikt worden voor andere apps. Wees voorzichtig met wie je samenwerkt en ruil geen ads uit met concurrenten als je niet het risico wilt lopen om gebruikers kwijt te raken.

Afbeelding Webuildapps

Verbeter de UI/UX met A/B testing

Het uiterlijk van een app speelt een belangrijke rol in de promotie. Alleen het icoon zelf al kan het verschil zijn tussen succes en falen bij de lancering van een app.

Het verbeteren van de usability van jouw app helpt om bestaande gebruikers te behouden en om nieuwe gebruikers aan te trekken. Het is niet eens nodig om een volledige design en development iteratie uit te voeren - er zijn veel A/B testing tools die automatisch helpen bij het verbeteren van de UI/UX verbeteringen. Check Optimizely, Taplytics, Apptimize en andere diensten die je op internet makkelijk kunt vinden maar eens.

Deze tools helpen jou om twee alternatieve versies van jouw app's UI/UX te implementeren en analyseren hoe gebruikers reageren op beide versies. Je kunt bijvoorbeeld een aangepaste lay-out of achtergrondkleur testen. Of welke knopkleur meer gebruikers verleidt tot een bepaalde actie (op basis van tests) zodat je de meest succesvolle variant kunt gebruiken.

Afbeelding Webuildapps

Blijf meten en zie de cijfers groeien

Als je een app hebt dan is het belangrijk om deze continue te verbeteren en gezond te houden vanaf de initiële release. Bepaal welke Key Performance Indicators (KPI's) succes voor jouw app weerspiegelen en meet continue de stand van zaken op de KPI's. Met deze KPI's kun je leren welke acties een positief effect hebben en welke ervoor zorgen dat gebruikers afvallen.

App marketing is niet een eenmalige actie. App marketing begint al tijdens de planfase en gaat continue door zo lang de app mee gaat. Dit blog helpt jou bij het opzetten van een effectieve marketing strategie, om jouw app succesvol te lanceren en meer en meer gebruikers te trekken na de lancering.

Gepubliceerd op 7 april 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.