Doorontwikkeling is een steunpilaar voor succes

De wereld van apps verandert continu. Doorontwikkeling zorgt ervoor dat een app op niveau blijft en mee gaat met de nieuwste ontwikkelingen. Zonder doorontwikkeling wordt een app uiteindelijk minder relevant, minder gebruiksvriendelijk en daalt de performance.

Afbeelding Webuildapps

Wat is doorontwikkeling?

Je hebt een app laten maken en die staat nu in de app stores. Nu blijkt dat de app een groot succes is, of juist niet. Een paar kleine tweaks of aanpassingen, zoals een verbetering in de performance of een lik verf qua design, kunnen het verschil maken.

Daarnaast verandert de app wereld continu en volgen nieuwe technische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Hoe zorg je ervoor dat jouw app op niveau blijft en mee gaat met de tijd?

Het antwoord hierop is een gedegen doorontwikkeling. Dit betekent dat ook na lancering van de app goed moet worden nagedacht over de toekomst van de app en hoe deze werkt. Door betrokken te blijven bij de eindgebruikers, hun feedback te verzamelen en in te spelen op marktontwikkelingen zorg je ervoor dat mensen de app ook echt blijven gebruiken.

Afbeelding Webuildapps

De risico's van matige (door)ontwikkeling

Zonder doorontwikkeling wordt een app minder relevant, minder gebruiksvriendelijk en daalt de performance, met alle risico's van dien. Pijnpunten c.q. problemen die in de praktijk vaak ontstaan als gevolg van matige (door)ontwikkeling of een gebrek aan onderhoud zijn bijvoorbeeld:

 • Een matige performance / snelheid
 • De app crasht of er zijn bugs die maar niet verholpen worden
 • Het is een project an sich om kleine updates en onderhoud door te voeren
 • De huidige ontwikkelaar communiceert niet of matig
 • De app valt telkens om na updates van Android en iOS
 • Het design is niet op het beoogde niveau
 • Gemaakte afspraken worden simpelweg niet nagekomen

Het kan ook zijn dat de punten hierboven zich al voor een eerste release van de app aandienen. Bijvoorbeeld omdat een (huidige) leverancier niet de verwachte kwaliteit levert, of omdat de onderlinge communicatie een kwestie van schipperen is. In dat geval is het zaak om samen om tafel te gaan en te kijken naar de oplossingen. Soms houdt dat in dat het beter is om de app door een andere partij te laten overnemen en doorontwikkelen.

Afbeelding Webuildapps

Speel in op nieuwe ontwikkelingen

Naast het toevoegen van branche-specifieke nieuwe features kan er ook gekozen worden om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen vanuit de app wereld. Deze omgeving verandert continu en brengt mogelijkheden met zich mee. Hieronder enkele voorbeelden van nieuwe features die van grote toegevoegde waarde kunnen zijn.

Voorbeelden

 1. Dark mode

  Dit is een instelling waarbij de kleurstelling wordt omgedraaid; dus lichte kleuren worden donker en donkere kleuren worden licht. Veel mensen hebben een persoonlijke voorkeur voor dark mode en zien deze optie graag in de apps die ze gebruiken.

 2. App clips

  App clips kun je zien als een pop-up of mini-app waarmee je snel en eenvoudig specifieke handelingen van een app kan uitvoeren, zonder de hele app te hoeven installeren. Reserveren, bestellen en betalen bijvoorbeeld.

 3. In-app reviews

  Door een pop-up te presenteren waarin de gebruiker een sterrenrating kan achterlaten, kun je een forse vooruitgang boeken in de stores. Veel tevreden gebruikers laten niet zomaar een review achter, maar willen dat best doen als de app de mogelijkheid biedt. Zo steeg onlangs de app van een opdrachtgever van 2.5 sterren uit 15 reviews, naar 4.5 sterren uit 4500 reviews.

Afbeelding Webuildapps

Verzamel feedback en wees kritisch

Het geven en verzamelen van feedback is tijdens de eerste ontwikkeling al van levensbelang, maar ook na lancering van de app is het raadzaam om de eindgebruikers te blijven polsen over het gebruik van de app. Dit leidt tot inzichten waar je zelf nooit aan had gedacht en updates die de app ten goede komen.

Vraag de eindgebruikers bijvoorbeeld wat zij in de app missen of graag als aanvulling zouden zien. Wat werkt er goed en wat werkt er minder goed? Probeer de pijnpunten te achterhalen en wees vooral kritisch.

Een goede leverancier zal je vervolgens ondersteunen bij het vinden en implementeren van een passende oplossing, zoals app clips of een andere maatwerk aanvulling. Zo kom je samen tot een doorontwikkeling die perfect aansluit op de eindgebruiker.

Afbeelding Webuildapps

App laten (door)ontwikkelen?

Als app ontwikkelaar met ruim 13 jaar ervaring kunnen wij bestaande apps prima doorontwikkelen of optimaliseren. Zo zorgen we ervoor dat de kwaliteit van bestaande apps wordt gewaarborgd of dusdanig verbeterd wordt dat deze echt aansluit bij de doelstellingen van de opdrachtgever.

Het bijblijven met nieuwe ontwikkelingen is een stuk makkelijker als er af en toe een update wordt doorgevoerd dan wanneer dit pas na enkele jaren gebeurt.

Vergelijk het met wegwerken van een achterstallige berg afwas. Is jouw app toe aan een lik verf of wil je meer rendement behalen, door bv. meer gebruikers, orders of conversies? Tijdens een vrijblijvend gesprek wordt je voorzien van advies.

Gepubliceerd op 12 mei 2021

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.