Apple released: iOS 10, watchOS 3, tvOS 10 en macOS Sierra

Het is weer september Apple heeft haar nieuwe softwarereleases uitgebracht. Wat zijn de grootste veranderingen en wat kunnen we verwachten van de besturingssystemen voor onder andere de iPhone 7? Webuildapps zocht het uit en zet het voor je op een rijtje.

Afbeelding Webuildapps

iOS 10; reageer direct vanaf je homescreen 

Apple heeft ervoor gekozen om ons leven weer een stukje makkelijker te maken met nieuwe features en opties. Zo kun je door grafische 3D-shortcuts gemakkelijk je instellingen wijzigen.

Word je gebeld, dan krijg je automatisch direct full screen contactinformatie in beeld. Voicemail heeft een nieuwe transscriptie en kan nu ook geschreven berichten voorlezen. Ook laat iOS 10 het automatisch weten wanneer je gebeld wordt door (potentiële) telefonische verkopers, zodat je deze voortaan bij voorbaat kunt negeren. 

Wat betreft de berichtenservice heeft Apple ook een aantal vernieuwende opties toegevoegd. Zo staat je camera naast je typveld, waardoor je direct foto's kunt versturen naar vrienden, familie en collega's. Ook kun je er voor kiezen om middels deze weg foto's die je al had gemaakt uit je galerij te versturen. Daarnaast is er de optie om je bericht te tekenen, zodat je ook op deze manier kunt communiceren. Tot slot kun je direct je muziek doorsturen vanuit je messenger.

Nieuwe updates en designs

Voor het gebruiken van de camera swipe je eenvoudig één keer naar rechts, waarna de camera in beeld verschijnt. Je kunt nu de helderheid van je flits aanpassen op de 12 megapixel camera - althans, als je ervoor kiest om een iPhone 7 aan te schaffen -.

Niet alleen de helderheid van de flits, maar ook de helderheid van je scherm kun je aanpassen. Je kunt zelf nagenoeg elke denkbare kleur kiezen. Deze optie is vergelijkbaar met de night mode - een standaardinstelling die het scherm zo kleurt dat de ogen minder last hebben van de helderheid van het scherm voor het slapen gaan -, alleen kun je nu je eigen kleuren kiezen

Om je een beter inzicht te geven in je notificaties, heeft Apple ervoor gekozen dat je twee keer de home button moet aanraken om het toestel te ontgrendelen. Druk je echter 1 keer op de home button verschijnen al je notificaties in beeld en kun je deze eenvoudig openen. Ook een leuke bijkomstigheid: je hoeft niet meer alle notificaties apart te sluiten, maar kunt dit nu met slechts één druk op de knop doen.

Siri is verbeterd en staat open voor applicaties van buitenaf - onder andere WhatsApp, Uber en MapMyRun kunnen Siri nu gebruiken - en gebruikt deep learning om suggesties te verbeteren. Zo hoef je niet meer als een robot tegen je telefoon te praten en scant Siri berichten op intelligente wijze. Als een contactpersoon bijvoorbeeld vraagt waar je bent, komt Siri automatisch met de optie om je locatie te versturen.

Ook heeft maps een nieuw design gekregen en suggesteert de applicatie nu interessante locaties zoals restaurants, tankstations of winkels. En dan is er nog de mogelijkheid om direct contact te leggen met Uber, zodat je altijd snel een taxi kunt reserveren.

En als je dan toch bezig bent met maps, waarom dan niet gelijk je foto's eraan toevoegen? Zo kun je altijd zien waar je foto's gemaakt zijn. Maar dit is niet het enige wat Apple heeft toegevoegd. De foto applicatie heeft geavanceerde computervisie met gezichtsherkenning, zodat jouw foto's - alleen of met vrienden - altijd geordend zijn.

De Home app verbindt al je apparaten op eenvoudige wijze met elkaar. Zo is er nu onder andere de mogelijkheid om vanaf je telefoon de lichten aan en uit te zetten, sloten te ontgrendelen of vergrendelen, alarmsystemen te beheren of de gordijnen te openen en te sluiten.

Ook de muziek- en nieuws applicaties zijn niet vergeten en hebben een fris design gekregen. Wat betreft de applicaties, deze moet je nog wel allemaal apart sluiten. Gelukkig heeft Apple ons wel voorzien van de optie om een groot aantal standaardapplicaties te verwijderen. Veel (standaard)applicaties worden door mensen als overbodig gezien, omdat zij voornamelijk ruimte innemen en hinderlijk in de weg staan voor het gebruik van applicaties die men wel nuttig acht. Mocht je een standaardapplicatie verwijderd hebben en deze later toch willen gebruiken, is er altijd de mogelijkheid om deze weer opnieuw te downloaden vanuit de app store.

Afbeelding Webuildapps

watchOS 3; je favoriete applicaties direct starten vanuit het dock

Ook de software voor de horloges van Apple krijgt een upgrade en de belangrijkste hiervan is dat de Apple Watch wordt voorzien van een dock waarin je jouw favoriete apps kunt plaatsen. Deze apps worden opgeslagen in het geheugen van de Apple Watch waardoor ze sneller in beeld verschijnen. Daarnaast heb je optie om te kiezen uit een aantal nieuwe wijzerplaten.

Een andere stap die Apple heeft genomen is het inzetten op gezondheid. Zo komt er een Ademhaling-app, die je verschillende oefeningen biedt om te ontspannen. Verder is er een Activiteiten-app waar je je vrienden kunt uitdagen om zo samen te werken aan sportieve doelstellingen.

tvOS 10; laat Siri eenvoudig media zoeken

De belangrijkste update voor de Apple TV is de introductie van een nieuwe Remote-app voor je iPhone. Hiermee kun je Siri - ook de Nederlandse versie - opdracht geven om films of andere media te zoeken op je tv. Zo kun je bijvoorbeeld als opdracht geven: laat mij films over boxen zien uit de jaren '80. Siri komt dan vervolgens met een lijst opties waar je uit kunt kiezen.

Ook is er een optie toegevoegd die alle menu's kan voorzien van donkere achtergronden. Tot slot zijn ook de Foto's en Apple Music- Apps vernieuwd en kun je deze nu in nog betere kwaliteit afspelen.

macOS Sierra; snel ontgrendelen met Apple Watch

Met de Sierra update komt Siri ook naar de macOS. Siri krijgt op dit platform dezelfde mogelijkheden als op iOS 10 zoals berichten versturen of muziek afspelen. Daarnaast komt met Sierra - net als met iOS 10 - gezichtsherkenning op foto's waardoor deze gemakkelijk gegroepeerd worden op basis van de personen waarmee jij op de foto staat.

Sierra komt met de mogelijkheid voor automatische ontgrendeling zodra je Apple Watch in de buurt is. Met het universele klembord kun je gemakkelijker teksten of afbeeldingen kopiëren van iPhone naar Mac of andersom. Verder zijn er een aantal kleine updates voor onder andere Safari, iTunes, Apple Music en de Berichten-app. 

Sierra komt niet tegelijk met iOS 10, maar komt beschikbaar op 20 september en is dan beschikbaar voor alle recente Macs en Macbooks.

Ben je nieuwsgierig geworden over welke mogelijkheden iOS 10 biedt voor jouw bedrijf? Bel gerust of kom eens langs voor een kopje koffie. 

Gepubliceerd op 9 september 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.