Deeplinken en doorzoeken; content uit jouw app makkelijk vindbaar en direct beschikbaar
In 2016 zullen veel meer apps content beschikbaar stellen aan het OS zodat bij lokale zoekopdrachten - mits jouw app is geïnstalleerd - ook content uit apps wordt gevonden via Spotlight of de zoekfunctie. Denk bijvoorbeeld aan contactpersonen vanuit Skype, recepten uit de recepten shaker of woorden uit de 'Van Dale app'. Vergelijk het met een zoekmachine als Google die alle data die jij op je smartphone hebt staan indexeert en eenvoudig bereikbaar maakt. App indexing is hier een logisch gevolg van en zorgt ervoor dat content uit de apps die dit ondersteunen wordt geïndexeerd en in de zoekresultaten verschijnt.
360° (VR) video
Nu Facebook ondersteuning heeft voor 360° (VR) video en YouTube ook al maanden 360° video ondersteunt zien wij een sterke groei in de vraag naar 360° (VR) video ondersteuning in apps. Dit omdat de beleving van 360° video ontzettend gaaf is als gebruiker maar ook zeker functioneel van waarde kan zijn bij trainingen. 360° video leent zich goed voor belevingstraining en met behulp van een Google Cardboard kan relatief goedkoop een ervaring worden gecreëerd die bijna voor echt kan worden aangenomen. Wij verwachten dan ook dat er in 2016 een grote groei zal ontstaan in het aanbod en gebruik van 360° video.
Connected device en Internet of Things
Een andere belangriijke trend van de afgelopen jaren is die van connected devices, ofwel Internet of Things. Veel (kleine) slimme apparaten om ons heen zouden met elkaar kunnen communiceren. Juist het combineren van meerdere situaties of statussen kunnen er samen voor zorgen dat onze omgeving zich snel aanpast aan onze voorkeuren. Een persoonlijke favoriet is bijvoorbeeld de Google Chromecast waarmee je op je smartphone (tablet of laptop) snel de gewenste content kunt zoeken en deze kunt afspelen op je TV via de Chromecast. Deze aanpak werkt vaak sneller en praktischer dan het gebruiken van de aanwezige SmartTV apps waardoor de hele ervaring voor de gebruiker prettiger is. Maar wat nou als deze beleving samen zou gaan met het licht dat een paar standjes wordt gedimd en de vraag of ik er een lekkere kop koffie bij wil? Kortom er liggen legio kansen voor connected devices gekoppeld aan persoonlijke voorkeuren en data. Wij verwachten dan ook in 2016 een flinke groei aan connected devices en slimme software.
Mobile security en app beveiliging
Waar vroeger bijna niemand enige vorm van beveiliging op zijn telefoon had is het beveiligen van je telefoon tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Nagenoeg iedere smartphone is tegenwoordig geblokkeerd met een toegangscode die relatief snel met een pattern of vingerafdrukscan (Touch ID) kan worden ge-unlocked. Dit is ook niet vreemd omdat een gemiddelde smartphone steeds meer gevoelige en persoonlijke gegevens bevat. Denk bijvoorbeeld eens aan zakelijke en privé e-mail, Facebook en messaging apps zoals WhatsApp. Belangrijker zijn de mobile banking apps, verzekeringsdossiers en password managers met opgeslagen en wachtwoorden creditcardgegevens. Daarom zien we steeds meer van deze apps gebruik maken van systeembeveiligingen zoals Touch ID. Wij verwachten dat in 2016 er in veel apps aandacht komt voor privacy en de beveiliging van gegevens.
Naast het beveiligen van gegevens zal er ook veel aandacht zijn voor beveiligen van de communicatie met andere connected devices waarbij er een afweging gemaakt zal moeten worden tussen praktisch in gebruik en voldoende veilig.
Data inzetten voor slimme beslissingen
Na jaren druk zijn met het verzamelen van de welbekende 'Big Data' wordt het tijd dat we deze data op een waardevolle manier gaan inzetten. Zeker in afdelingen waar Customer Centric Experience belangrijk is, is het soms eenvoudig om processen en informatie te verbeteren door het slim inzetten van data. Stel je voor dat je de bank belt en de telefoon wordt gewoon opgenomen met 'Hoi Marco, hoe kan ik je helpen?'. Of een berichtje van jouw garage met 'Hoi Marco, met jouw rijgedrag zul je inmiddels zo'n 130.000 km op de teller hebben staan. Wij verwachten dat jouw auto het het volgende onderhoud <lijstje met onderhoud> nodig heeft en dat kost je € 380,- euro. Wanneer heb je tijd om dit te laten uitvoeren? <knop om afspraak te maken>'. Het slim inzetten van data kan vaak op een eenvoudige manier veel waarde opleveren maar valt of staat bij het verzamelen van accurate data en een slim proces om deze relevante data op het juiste moment beschikbaar te maken. Kortom, ook hier valt veel te winnen in 2016.
Artificial Intelligence (AI)
Wat zijn we inmiddels al ver met Artificial Intelligence, maar hebben we nog een enorme weg te gaan als we kijken naar het niveau van intelligentie zoals wij dit zelf kennen vanuit ons eigen brein. Toch worden er bijzonder grote budgetten besteed aan het verder ontwikkelen van deze technologie. Kijk bijvoorbeeld eens naar waarover de computers bij Google 'dromen'. Nu Google TensorFlow beschikbaar heeft gemaakt voor ontwikkelaars zal in 2016 het inzetten van dit soort technologie voor machine learning en artificial intelligence een vogelvlucht nemen. Zie je het al voor je hoe je in 2016 met een nieuwe Google Glass op straat loopt en bij ieder persoon de naam in beeld krijgt van met wie je staat te praten? Maar dit soort technologie komt ook met zijn eigen uitdagingen ten opzichte van onze huidige maatschappij. Wij zijn erg benieuwd waar dit heen gaat in 2016.
Wij hebben geen glazen bol en kunnen niet in de toekomst kijken, maar ook op technologisch vlak wordt 2016 zeker een mooi jaar. Wat denk jij dat de trends van 2016 worden?
Inhoud
Gepubliceerd op 30 december 2015