App koppelen met bestaande systemen

Het tijdperk van apps ontwikkelen 'omdat het kan' is wel zo'n beetje voorbij. Ondernemingen willen graag apps die nut hebben en waarde toevoegen aan de dagelijkse processen. Het integreren van apps met bestaande systemen kan aanzienlijk bijdragen aan de winstgevendheid. Maar hoe doen we dat? 

Afbeelding Webuildapps

Bestaande systemen koppelen met een app 

Er zijn drie sleutelwoorden bij het koppelen van een app: API, app en backend. Om het makkelijk te houden beginnen we met de laatste: om de bestaande systemen van onze klanten te koppelen richten we een backend in, waarin de huidige systemen verwerkt zijn. Je kunt hier denken aan het koppelen van ERP- systemen, CRM- systemen, Track & Trace en/of social media kanalen. Het backend is de achterkant van een app en is de beheeromgeving welke wij 9 van de 10 keer in PHP schrijven. Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen we ook variëren in andere programmeertalen, waaronder JAVA, RUBY, NODE JS, C# en ASP.NET.

Het komt ook voor dat onze klanten een extern systeem willen koppelen met de app. De app die wij voor Van der Haas Transport ontwikkeld hebben is gekoppeld met zo'n systeem. Het backend communiceert met het achterliggende Transpas Enterprise TMS en de API geeft de informatie toegang tot de app.

API: de sleutel tot communicatie 

De API, ofwel de Application Programming Interface, is als het ware de brug tussen de app en het systeem. De API verleent de app toegang tot de backend, waardoor deze met elkaar kunnen communiceren. De backend communiceert vervolgens de opgevraagde gegevens -zoals foto's, video's en berichten- terug naar de app. Het meest gebruikte gegevensformaat hiervoor is JSON. JSON wordt vaak gebruikt omdat dit een vrij standaard gegevensformaat is welke door allerlei verschillende technologieën gelezen kan worden. 

De API werkt onafhankelijk van de programmeertaal en hoeft maar een keer gemaakt te worden, ook als je verschillende systemen aan de app wilt koppelen. Omdat de API maar een keer gemaakt hoeft te worden besparen zowel ontwikkelaar als klant tijd en geld. 

Vaak gebruiken wij onze eigen beheeromgeving als API, zodat deze niet iedere keer opnieuw ontwikkeld hoeft te worden. Deze omgeving communiceert dan met de app van de klant. Afhankelijk van waar jouw voorkeur ligt is het ook mogelijk om een eigen beheeromgeving op te laten zetten, waarmee de app dan communiceert. 

Een app koppelen met een nieuw systeem

Het koppelen van een app met een nieuw systeem is veel makkelijker dan het koppelen aan een bestaand systeem. De hele weg is nog vrij en je kunt alles zo inrichten als je zelf wilt. Net als bij het koppelen van een bestaand systeem moet er een API komen, welke fungeert als sleutel om de deur tussen de app en het systeem open te houden.

Zorg dat je er vroeg bij bent

Bij het maken van een app gaat het in de eerste instantie vaak over de vormgeving en alle features die een app moet hebben. Wat echter vaak vergeten wordt is de achterliggende techniek. Daarom gaan we al vroeg in het ontwikkelproces met de IT- specialist van onze klant om tafel om te kijken wat er mogelijk is en of dat überhaupt wel mogelijk is.

Meer weten over ons als app ontwikkelaar?

Gepubliceerd op 7 februari 2017

Tags

apps

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.