Dé app-gids voor studenten

  • woensdag 1 februari 2017, geschreven door Terence Punt

Ben je je scriptie aan het schrijven of bezig met een schoolopdracht over app ontwikkeling? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Een app laten maken, hoeveel kost dat?

In feite probeer je de vraag "wat kost een villa met een zwembad?" te beantwoorden. Afhankelijk van alle extra's en opties die je wilt kan het bedrag al snel behoorlijk oplopen. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag variërend tussen €20.000 en €50.000 per app. Waarschijnlijk wil je de app laten maken voor in ieder geval de twee meest gebruikte besturingssystemen: Android en iOS. Dit betekent dat naarmate je voor meer platformen wilt ontwikkelen, het initiële bedrag er nogmaals bijkomt.

Hoe verdien ik geld met een app?

Er zijn verschillende verdienmodellen die worden gebruikt om apps winstgevend te maken, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. We lichten de meest gebruikte hieronder kort toe.

De eerste mogelijkheid is om simpelweg geld te vragen voor de app. Je vergroot zo de drempel voor een gebruiker om de app te downloaden behoorlijk, dus moet je zeker weten dat jouw potentiële gebruikers weten wat ze kunnen verwachten. Uiteraard moet je dit ook kunnen bieden.

Geld verdienen met apps die gratis te downloaden zijn is de grootste uitdaging. Een van de meest gebruikte methodes is een freemium model zoals Spotify. Gebruikers kunnen beperkt gebruik maken van de gratis versie van de app, maar als zij (maandelijks) een bedrag betalen kunnen zij gebruik maken van alle functies die de app te bieden heeft.

Ten tweede zijn er in-app aankopen. Een gebruiker kan extra mogelijkheden kopen in de app. Een bekend voorbeeld hiervan is Farmville. Wil je extra 'muntjes' om sneller uit te breiden kun je deze kopen. Dit model wordt meestal gebruikt voor game-apps maar is ook mogelijk voor andere toepassingen.

In-app-aankopen

Tot slot kun je ervoor kiezen om advertentie ruimte in de app vrij te houden. De meest gebruikte programma's voor in-app advertenties zijn iAd (Apple) en AdMob (Google). Houdt er rekening mee dat de inkomsten per advertentie gemiddeld erg laag liggen (€0,01 tot €0,05). Dit lijkt weinig, maar als je duizenden gebruikers per dag weet te verkrijgen kan deze manier van geld verdienen snel lucratief worden.

Hoe promoot ik een app?

Begin ruim van tevoren met het promoten van de app. Als het goed is weet jij precies welk probleem jouw app gaat oplossen en voor welke doelgroep. Gemak dient nou eenmaal de mens en consumenten willen dan ook graag zien waarom ze jouw app zouden moeten downloaden en niet die van de concurrent. Zorg ervoor dat de promotieboodschap consistent uitgedragen wordt over de verschillende platformen die je gaat gebruiken. Houdt er rekening mee dat je alleen platformen uitkiest die relevant zijn voor de doelgroep.

Waar veel mensen vaak niet meteen aan denken, is het lanceren van een website. Websites geven je de ruimte om het hele verhaal achter en over jouw app te vertellen. In de Play Stores heb je nu eenmaal te maken met beperkte ruimte en omschrijf je de app heel kernachtig.

Beschik je (of jouw bedrijf) al over een database met e-mail adressen? Dan kun je dit goed gebruiken om de app te introduceren. Hierbij kun je bijvoorbeeld een 'exclusieve closed beta' uitnodiging versturen, waar een x aantal mensen aan deel kunnen nemen. Met de feedback van deze groep kun je de app perfectioneren voor het grote publiek.

Daarnaast kun je de pers (vooraanstaande gerelateerde blogpagina's, grote app ontwikkelaars) benaderen om te vragen of zij een stukje over de app willen publiceren. Dit zal alleen werken wanneer de toegevoegde waarde van de app heel duidelijk aanwezig is en de betrokken partijen er toekomst in zien.

Ook doe je er goed aan om de app aan te melden bij verschillende app promotie websites als Launching Next, Rate My Startup of SuS.

Last but not least: go social. Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram en alle andere populaire sociale media krijgen steeds geavanceerdere opties om te adverteren. Je kunt hiermee tegen relatief lage bedragen heel gericht targeten.

Hoeveel kost het om een app te publiceren?

Een vermelding in de app stores kost relatief weinig. Je betaalt voor deelname aan het Apple Developer Program €99 per jaar, waar je voor het Android Developer Program eenmalig €25 kwijt bent.

Ook zul je rekening moeten houden met (het installeren van) servers om het backend en/of de webservices te hosten.

Heb jij al budget beschikbaar en is jouw app idee klaar om ontwikkeld te worden? Twijfel dan niet om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2015 07 bluppr

Van toen naar nu: waarom wij apps bouwen

  • maandag 20 juli 2015

Hiervoor moeten we terug naar 2009. In die tijd bestond het straatbeeld nog met name uit de bekende feature phones van Nokia en zakelijk was iedereen nog hip met zijn Blackberry. Toch zag je ook …

webuildapps blog 2018 02 tips mvp blog

7 tips voor het ontwikkelen van een MVP

  • vrijdag 16 februari 2018

Bezig met het ontwikkelen van een MVP ? In dit blog geven we  7 tips die je direct kunt gebruiken om jouw MVP vorm te geven.  Tip #1: Kies de juiste features Als je niet zeker weet welke …

webuildapps blog 2018 01 near native header

Near native vs webview-based vs native apps

  • vrijdag 19 januari 2018

Near native app is een opkomende term in de wereld van app ontwikkelaars. Het is de uitkomst voor ondernemers die een native ogende app op meer dan één OS willen hebben, maar wel rekening moeten …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!