Dé gids over app ontwikkeling voor studenten

Ben je je scriptie aan het schrijven of bezig met een schoolopdracht over app ontwikkeling? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Afbeelding Webuildapps

Een app laten maken, hoeveel kost dat?

In feite probeer je de vraag "wat kost een villa met een zwembad?" te beantwoorden. Afhankelijk van alle extra's en opties die je wilt kan het bedrag al snel behoorlijk oplopen. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag variërend tussen € 25.000 en € 50.000. Waarschijnlijk wil je de app laten maken voor in ieder geval de twee meest gebruikte besturingssystemen: Android en iOS. Dit bedrag betekent dat je voor beide platformen een app hebt laten maken.

Hoe verdien ik geld met een app?

Er zijn verschillende verdienmodellen die worden gebruikt om apps winstgevend te maken, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. We lichten de meest gebruikte hieronder kort toe.

De eerste mogelijkheid is om simpelweg geld te vragen voor de app. Je vergroot zo de drempel voor een gebruiker om de app te downloaden behoorlijk, dus moet je zeker weten dat jouw potentiële gebruikers weten wat ze kunnen verwachten. Uiteraard moet je dit ook kunnen bieden.

Geld verdienen met apps die gratis te downloaden zijn is de grootste uitdaging. Een van de meest gebruikte methodes is een freemium model zoals Spotify. Gebruikers kunnen beperkt gebruik maken van de gratis versie van de app, maar als zij (maandelijks) een bedrag betalen kunnen zij gebruik maken van alle functies die de app te bieden heeft.

Ten tweede zijn er in-app aankopen. Een gebruiker kan extra mogelijkheden kopen in de app. Een bekend voorbeeld hiervan is Farmville. Wil je extra 'muntjes' om sneller uit te breiden kun je deze kopen. Dit model wordt meestal gebruikt voor game-apps maar is ook mogelijk voor andere toepassingen.

Tot slot kun je ervoor kiezen om advertentie ruimte in de app vrij te houden. De meest gebruikte programma's voor in-app advertenties zijn iAd (Apple) en AdMob (Google). Houdt er rekening mee dat de inkomsten per advertentie gemiddeld erg laag liggen (€0,01 tot €0,05). Dit lijkt weinig, maar als je duizenden gebruikers per dag weet te verkrijgen kan deze manier van geld verdienen snel lucratief worden.

Hoe promoot ik een app?

Begin ruim van tevoren met het promoten van de app. Als het goed is weet jij precies welk probleem jouw app gaat oplossen en voor welke doelgroep. Gemak dient nou eenmaal de mens en consumenten willen dan ook graag zien waarom ze jouw app zouden moeten downloaden en niet die van de concurrent. Zorg ervoor dat de promotieboodschap consistent uitgedragen wordt over de verschillende platformen die je gaat gebruiken. Houdt er rekening mee dat je alleen platformen uitkiest die relevant zijn voor de doelgroep.

Waar veel mensen vaak niet meteen aan denken, is het lanceren van een website. Websites geven je de ruimte om het hele verhaal achter en over jouw app te vertellen. In de Play Stores heb je nu eenmaal te maken met beperkte ruimte en omschrijf je de app heel kernachtig.

Beschik je (of jouw bedrijf) al over een database met e-mail adressen? Dan kun je dit goed gebruiken om de app te introduceren. Hierbij kun je bijvoorbeeld een 'exclusieve closed beta' uitnodiging versturen, waar een x aantal mensen aan deel kunnen nemen. Met de feedback van deze groep kun je de app perfectioneren voor het grote publiek.

Daarnaast kun je de pers (vooraanstaande gerelateerde blogpagina's, grote app ontwikkelaars) benaderen om te vragen of zij een stukje over de app willen publiceren. Dit zal alleen werken wanneer de toegevoegde waarde van de app heel duidelijk aanwezig is en de betrokken partijen er toekomst in zien.

Ook doe je er goed aan om de app aan te melden bij verschillende app promotie websites als Launching Next, Rate My Startup of SuS.

Last but not least: go social. Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram en alle andere populaire sociale media krijgen steeds geavanceerdere opties om te adverteren. Je kunt hiermee tegen relatief lage bedragen heel gericht targeten.

Hoeveel kost het om een app te publiceren?

Een vermelding in de app stores kost relatief weinig. Je betaalt voor deelname aan het Apple Developer Program €99 per jaar, waar je voor het Android Developer Program eenmalig €25 kwijt bent.

Ook zul je rekening moeten houden met (het installeren van) servers om het backend en/of de webservices te hosten.

App laten maken?

Heb jij al budget beschikbaar en is jouw app idee klaar om ontwikkeld te worden door een vakkundige app ontwikkelaar? Twijfel dan niet om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Gepubliceerd op 1 februari 2017

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.