App Clips, wat zijn het en wat kun je ermee?

In dit artikel leggen we uit wat App Clips zijn en wat de toepassingen zijn. App Clips zorgen ervoor dat gebruikers veel eenvoudiger kunnen bestellen, betalen, reserveren en nog veel meer. Dit brengt de gebruikerservaring naar een hoger niveau.

Afbeelding Webuildapps

Wat zijn App Clips?

iOS 14 is inmiddels uitgerold voor iedereen met een geschikt toestel. Sinds deze release maken steeds meer mensen gebruik van de nieuwe widgets, App Library, App Clips en meer. In dit artikel leggen we uit wat App Clips zijn en wat je ermee kunt doen, zowel persoonlijk als zakelijk.

App Clips maken het mogelijk om specifieke functies van een app te gebruiken zonder de daadwerkelijke app te hoeven downloaden.

Zie het als een pop-up of mini-app waarin je op eenvoudige wijze handelingen kunt uitvoeren. Deze pop-up krijg je wanneer je een QR-code of NFC tag scant, soortgelijk aan het gebruik van QR-codes om bestellingen te plaatsen in een restaurant tijdens de coronacrisis.

Bekijk ook ons artikel over 7 slimme App Clips voorbeelden.

Gebruiksgemak staat centraal

Omdat gebruikers geen hele app meer hoeven te installeren voor specifieke acties als een betaling, reservering, bestellingen, orders plaatsen, wordt de gebruikerservaring verder gestroomlijnd.

App Clips maakt gebruik van Apple Pay, met als bijkomend voordeel dat gebruikers niet telkens opnieuw hun gegevens hoeven in te voeren. Deze zijn immers al bekend bij Apple, waardoor je geen extra stappen hoeft te doorlopen.

App Clips zorgt er dus voor dat je sneller handelingen kunt uitvoeren. De pop-up verschijnt na het scannen meteen op het scherm van je smartphone, met een verwijzing naar de desbetreffende actie.

Hiermee wordt voorkomen dat consumenten vastlopen op het moeten downloaden van een app. Het installeren van een app kost tijd en moeite (denk aan het aanmaken van een account e.d.), waardoor een gebruiker het vaak niet de moeite waard vindt om voor eenmalig of infrequent gebruik dit proces te doorlopen.

Afbeelding Webuildapps

App Clips in de praktijk

Stel dat je met haast je auto ergens wilt parkeren. Er staat een rij bij de parkeerautomaat waar je dus niet op kan wachten. De ideale oplossing bij dit probleem is dat er in de parkeerplaats een NFC-tag of een QR-code aanwezig is waarmee je met een druk op de knop je auto incheckt, door App Clips te gebruiken.

Het niet moeten opzoeken van gegevens is hier een essentiële factor. Je hoeft ook niet meer met je portemonnee in de weer om je pinpas te zoeken, kaartje te kopen, terug te lopen naar de auto om het kaartje voor de ruit te leggen. Er wordt hier erg veel tijd bespaard aangezien je maar op een enkel apparaat kleine handelingen uit moet voeren, namelijk je smartphone. Hier liggen veel kansen voor bedrijven.

Het gebruik van App Clips kan helpen de ervaring van de gebruiker zo simpel en vlekkeloos mogelijk te maken.

Afbeelding Webuildapps

Voordelen van App Clips

Er wordt met de komst van App Clips dus een stuk gebruiksgemak toegevoegd aan de nieuwe update. Dit gebruiksgemak is essentieel, zo houd je je gebruikers tevreden.

Als app ontwikkelaar redeneren wij altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Waar heeft hij of zij echt behoefte aan, en wat kunnen wij doen om de ervaring zo prettig mogelijk te maken? Dit soort doelen en vragen zijn belangrijk voor elk soort dienstverlening, of dat nou in de IT of in het winkelcentrum is.

Als er bijvoorbeeld op een link geklikt wordt die ontzettend lang laadt dan is de kans groot dat deze eindgebruiker de site wegklikt. Hierbij verlaat een potentiële klant de site, waarbij weer potentiële omzet verloren wordt. Vergelijk het met heel lang in een rij moeten wachten voor een ijsje of snack. Dit komt de gebruikerservaring nooit ten goede.

Afbeelding Webuildapps

App Clips denken met je mee

Door App Clips te gebruiken hoef je dus niet een hele app te installeren om een specifieke handeling uit te voeren. Belangrijk om te vermelden is dat de App Clip pop-up niet groter mag zijn dan 10MB, anders wordt de App Clip niet geladen. Als een App Clip vaker gebruikt wordt dan kan er op basis van de gegevens van het verleden ook een bestelling aangeraden worden.

Wanneer iemand steeds hetzelfde besteld, bijvoorbeeld cappuccino, kan deze bestelling als aanbevolen getoond worden. Dit meedenkende karakter van App Clips scheelt de consument weer tijd.

Als er besloten wordt om de app te downloaden waar de App Clip deel van uitmaakt, worden de gegevens direct geïntegreerd. Zo kunnen de voorkeuren en gegevens feilloos doorgevoerd worden zonder dat de consument hier extra handelingen voor uit moet voeren. Wederom een waardevolle toevoeging aan de gebruikerservaring.

Afbeelding Webuildapps

App Clips conclusie

App Clips zijn een waardevolle toevoeging aan de nieuwe iOS update. Door een App Clip te scannen middels een NFC-tag of QR-code kan gelijk de gewenste handeling uitgevoerd worden.

Dankzij App Clips is het eindeloos nieuwe apps downloaden waarmee je ook nog eens veel gegevens in moet voeren nu voorbij. Er is daarmee een stap gezet richting een nog sterkere gebruikerservaring voor mensen met een iOS smartphone.

Zelf een app laten maken die gebruik maakt van App Clips? Kom vooral eens bij ons in de lucht.

Gepubliceerd op 2 oktober 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.