Zorg voor tijd, tijd voor zorg. Wat er beter moet in de zorg

Zorginstellingen doen er alles aan om hun processen zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Toch laten verpleeghuizen en andere aan de zorg gerelateerde instellingen hun medewerkers nog altijd informatie over patiënten verwerken op losse papiertjes. Dit resulteert in een grotere kans op fouten en onnodige (dubbele) werkzaamheden. Niet erg efficiënt en ook nog eens onoverzichtelijk. Kortom, een mooie case waarin een procesondersteunende app van waarde zou zijn. 

Afbeelding Webuildapps

De papiermachine van zorginstellingen en thuiszorgorganisatie

Administratie van cliëntgegevens zou de grootste zorg van allemaal moeten zijn. Daarom is het best gek dat deze gegevens nog steeds worden verwerkt op papier. Dit is rommelig, tijdrovend en kost relatief veel moeite. Medewerkers noteren de toegediende medicijnen, lopen vervolgens naar de computer, tikken in wat zij zojuist hebben opgeschreven en herhalen dit proces van dag tot dag. Dan moet de volgende verpleger weer de gegevens van de vorige verpleger erbij halen om te kijken welke cliënt welke medicijnen toegediend heeft gekregen. Daarnaast raken gegevens makkelijk kwijt of ze zijn onleesbaar voor de volgende verpleger. Dit moet makkelijker kunnen, toch?

Zorg voor tijd, tijd voor zorg

Verplegers willen graag doen waar zij een passie voor hebben en plezier uithalen: verzorgen. Met de huidige werkdruk en focus op papierwerk lijkt er echter meer zorg voor een goede administratie te zijn dan voor de cliënt. Hier komt nog eens bij dat de huidige systemen vaak niet gebruiksvriendelijk zijn en het personeel niet heel handig is als het gaat om computers. Daarom zou een ondersteunende app voor de verplegers van een zorginstelling handig zijn: gebruiksvriendelijk en overzichtelijk cliëntgegevens bijhouden. De app ondersteunt de dagelijkse processen binnen de instelling, waardoor werknemers lekkerder kunnen werken en effectiever ingezet kunnen worden op hun allerbelangrijkste taak: verzorgen van de cliënt. Zeker in een tijd waar de werkdruk steeds hoger wordt voor zorgverleners is het belangrijk dat deze waar mogelijk worden ondersteund in hun dagelijkse werkzaamheden. 

Hoe werkt de app dan in de praktijk?

Een cliënt heeft meerdere keren per dag zorg nodig en krijgt verschillende medicijnen gedurende de dag. De eerste verpleger die 's ochtends binnenkomt dient de medicijnen toe bij de cliënt en kan vervolgens in de app precies zien welke medicijnen er nodig zijn, dit controleren en daarna registreren welke medicijnen zijn toegediend en in welke hoeveelheid. Daar komt nog bij dat eventuele veranderingen in de situatie van de cliënt direct vastgelegd worden. 

De verpleger die 's middags dienst heeft komt bij de cliënt aan, opent de app en ziet direct welke medicijnen al toegediend zijn en nog toegediend moeten worden. Ook kan deze gelijk kijken of de situatie van de cliënt is veranderd sinds vanochtend. Handig om vroegtijdig problemen met medicijnen te herkennen en aan te pakken.  

Zo kunnen de verplegers ook bij een eventuele volgende opname of verandering van instelling gemakkelijk de historie van de cliënt inzien zodat zij direct weten welke behandeling de voorkeur verdient. 

Maar denk ook eens aan de hoeveelheid tijd die men vaak bezig is met het bereiken van familie en naasten van een cliënt. Dit is een tijdrovende taak en bij een telefoongesprek moet hier weer een verslag van gemaakt worden ter onderbouwing van het dossier vanuit de zorginstelling. Dan is een direct (gesproken) bericht naar het contactpersoon veel sneller en door deze te bewaren in het dossier hoeft er niet apart nog registratie gemaakt te worden van dit gesprek. Dat gaat automatisch. Technologie die de de processen in de zorg ondersteunt, zijn we daar niet allemaal aan toe? 

Waarde voor de zorgverlener

Er zijn legio voorbeelden te noemen waarop een app van waarde kan zijn voor een zorgverlener. Een greep hieruit:

  • Hogere mate van tevredenheid en werkplezier onder het verzorgt personeel
  • Snellere en efficiëntere werkwijze waardoor er meer tijd voor kwalitatieve zorg overblijft
  • Realtime overzicht van alle cliëntgegevens waardoor late mutaties tot het verleden behoren
  • Eenvoudige wijze van gegevens invoeren voor medewerkers
  • Mogelijkheid om inzicht te geven in voorraden van medicijnen etc.
  • Besparen op kosten voor papier, mappen etc. ofwel een paperless office

Kortom, laten we aandacht en tijd voor de zorg van cliënten weer terugbrengen zodat medewerkers in de zorg meer kunnen genieten van hun werk. Als app ontwikkelaar dragen we daar graag aan bij.

Gepubliceerd op 29 november 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.