Technologie als steun in de zorg

Veel van de technologische innovaties in de thuiszorg betekenen op papier een verbetering in kwaliteit, maar in de praktijk moet vaak eerst een doolhof aan obstakels overwonnen worden voordat de vruchten worden geplukt. Waarom is verbetering zo moeilijk, en kan dat niet een stuk gemakkelijker?

Afbeelding Webuildapps

Waar is het bakje koffie gebleven?

Zorgverleners stellen allemaal de cliënt voorop, en toch hebben thuiszorgmedewerkers steeds minder tijd om zich te richten op de aspecten die juist zo belangrijk zijn: het sociale, het menselijke, het bakje koffie wat op een eenzaam iemand zo ontzettend veel impact kan hebben.

Schrijnend gevolg: het tijdig signaleren van dementie, eenzaamheid, verslaving, ondervoeding en depressie verdwijnt. Hoe kan het dat zorginstellingen collectief van de daken schreeuwen dat de cliënt altijd voorop staat, terwijl dit in de praktijk niet zo wordt ervaren?

Afbeelding Webuildapps

De wil is er, de tijd niet

Laten we voorop stellen dat deze sociale kant van de thuiszorg niet aan het verdwijnen is door onwil, maar door tal van organisatorische en financiële redenen. De sector kampt al jaren met bezuinigingen en problemen, terwijl je zou verwachten dat de toenemende vergrijzing er voor zou zorgen dat de zorg steeds meer aandacht krijgt.

Niets is minder waar: je moet al bijna bij Petrus staan al wil je nog de aandacht krijgen die je wil hebben, en zelfs dan mag je van geluk spreken al krijg je deze. Vandaag de dag komt de thuiszorg wel langs maar kan of mag zij te weinig doen en gaat zij gebukt onder grote druk. Je bent meer een nummer en minder een mens van vlees en bloed met wensen waar iedereen zich wel in kan vinden: persoonlijke aandacht en geduld. Kortom: zorg.

Afbeelding Webuildapps

Allerlei administratie: averechts?

De vraag naar zorg neemt toe, het aanbod neemt af. Een wijkverpleegkundige met een 35-urige werkweek is maar liefst zeventien uur bezig met administratie. De helft van de week tijd verdwijnt in onnodig complexe administratie die weinig te maken heeft met de essentie van zorgverlening: het helpen van cliënten. Zorgverzekeraars eisen gedetailleerde verantwoording van zo'n beetje elke minuut, en de communicatie tussen zorgverleners onderling is ook niet altijd je van het.

Al deze verplichtingen en rompslomp doen niks om de bloedende wond die we de thuiszorg noemen te dempen.

Digitalisering kan verlichting bieden, maar zal het probleem niet oplossen. Daarvoor moet ook de druk vanuit zorgverzekeraars afnemen. We stellen toch allemaal de cliënt voorop? Samen moeten we in kaart brengen wat wel en niet waarde toevoegt. Apps zouden op zowel administratief als communicatief vlak voor een ommekeer kunnen zorgen.

Wat let ons om samen oplossingen te realiseren die het leven van zorgverleners makkelijker maken, en zo een weg banen naar meer en betere zorg voor elkaar?

Afbeelding Webuildapps

Wereld vol kansen

Zorgvragers kunnen ook baat hebben bij slimme implementaties van technologie. Zo zou een app kunnen zorgen voor contact tussen zorgvrager en zorgverlener, tussen zorgvragers onderling, tussen zorgvragers en vrijwilligers, enzovoort. Men zou met een simpele app bepaalde zorg kunnen aanvragen en plannen - op een bepaalde tijd de steunkousen aantrekken bijvoorbeeld, of een keer samen boodschappen doen. Ongehoord!

En hoe handig zou het zijn al zou een cliënt met zijn of haar telefoon kunnen aangeven dat hij of zij alle voorgeschreven medicatie juist heeft ingenomen? Desnoods door met één druk op de knop een filmpje te maken van de inname.

Aan het aanbod ligt het in ieder geval niet. Er zijn tal van toepassingen beschikbaar en bijna alles kan door technologie worden gefaciliteerd. De transitie van aanbod naar gebruik blijkt een grotere uitdaging dan het ontwikkelen van oplossingen.

De grootste boosdoeners zijn onbekendheid en onduidelijkheid. Zorgvragers- en verleners weten vaak niet wat er mogelijk is, en hoe ze deze tools het best kunnen gebruiken. Het is dus vooral zaak om uitleg en focus van dit soort toepassingen te bieden. Zodra dit soort drempels worden weggenomen of vermindert ligt de weg naar een betere toekomst wijd open.

Afbeelding Webuildapps

Zorg geven, niet wegnemen

Stel dat je later zorg nodig hebt: op welke manier ontvang je deze dan het liefst? Met tijd en aandacht voor jou en jouw wensen, of met een stopwatch in de hand en gebukt onder tijdsdruk? Laten we er samen voor zorgen dat het kopje koffie weer de normaalste zaak van de wereld wordt.

Wat voor apps lijken jou een goede aanvulling op de zorg? Bij ons staat voorop dat zo'n app niet als "nóg een extra stap" ervaren moet worden, het moet écht waarde toevoegen. Bij app ontwikkelaar Webuildapps brainstormen we graag over de optimalisatie van het zorgproces. Samen kunnen we het mes uit de zorg halen!

Gepubliceerd op 24 maart 2019

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.