Whitelabel apps en toch lage onderhoudskosten

Met enige regelmaat krijgen wij klanten aan tafel die nog aan het begin of midden in de conceptfase zitten en een keuze moeten maken voor het laten ontwikkelen van een applicatie. Vaak beschikken zij nog niet over voldoende informatie en daarom schrijf ik in dit blog over een thema welke wij vaker hebben zien langs komen.

Afbeelding Webuildapps

Bij een aantal van onze klanten zijn wij het volgende dilemma tegengekomen: ‘Maken we één generieke app voor al onze klanten, of bouwen we voor iedere klant een afzonderlijke app’? Beide routes zijn mogelijk, maar er liggen belangrijke afwegingen ten grondslag aan deze keuze. In veel gevallen wordt ook direct het businessmodel geraakt. 

Een eigen app voor iedere klant heeft als groot voordeel dat iedere klant een app met zijn eigen identiteit krijgt. In de app stores en op het toestel van de gebruiker; iets wat de associatie met het merk van de klant ten goede komt. In bijna alle gevallen heeft deze route de voorkeur, maar zit de uitdaging in het (toekomstige) onderhoud en met name de kosten hiervan. Eén generieke app kan op het vlak van onderhoud uitkomst te bieden; er hoeft tenslotte maar een app per platform onderhouden te worden.

Eén basis onderhouden, meerdere apps beschikbaar stellen

Inmiddels hebben wij voor meerdere klanten deze uitdaging met succes aangepakt. Zonder een enorme post aan extra onderhoud zetten wij voor een klant met meerdere aangesloten sportscholen zelfs beide routes in. Via een basis abonnement kunnen sportscholen een plekje krijgen in de generieke app. Ook kan een sportschool kiezen voor een Private Label app waarmee ze een eigen app in de stores krijgen. Zowel de generieke app als de Private Label apps worden opgebouwd uit dezelfde codebase. Op die manier hoeven we maar één aanpassing te doen in de generieke apps. Deze aanpassingen zullen dan ook gelijk zichtbaar zijn in de Private Label apps. 

Volledig automatiseren

Voor een andere klant hadden wij te maken met meer dan 150 amateur voetbalclubs, wat betekent dat er meer dan 300 apps moesten worden aangeboden bij Apple en Google, een behoorlijke klus. Daarom hebben wij er voor gekozen om het volledige traject van het bouwen van de apps en het submitten naar de stores te automatiseren.Een nieuw account kan nu in principe in 15 minuten worden aangemaakt en worden aangeboden aan de stores. Een update van een bestaande club kan binnen enkele minuten nagenoeg volledig automatisch worden uitgevoerd.

Ben je zelf op zoek naar een app ontwikkelaar die kan helpen bij het maken en onderhouden van een grote hoeveelheid native whitelabel apps, neem dan gerust contact op voor meer informatie of een demonstratie.

Gepubliceerd op 15 mei 2014

Tags

apps

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.