Vooruitblik Android nieuws in 2021

Naast onze vooruitblik op Apple en iOS nieuws in 2021 willen we ook aandacht besteden aan het Android platform. Wat voor nieuws kunnen we in 2021 verwachten? Een blik op enkele ontwikkelingen.

Afbeelding Webuildapps

Nieuwe toestellen

De Samsung Galaxy S21 werd 14 januari gepresenteerd en is inmiddels op de markt. Het instapmodel begint bij 849 euro, de Plus kost 1049 euro en voor de Ultra-variant ben je minstens 1249 euro verder. Android Planet weet te voorspellen dat de volgende toestellen dit jaar aangekondigd zullen worden:

  • Huawai P50 – maart
  • OnePlus 9 – maart
  • OnePlus Nord 2 – juli
  • Samsung Galaxy Note 21 – augustus
  • Google Pixel 6 – oktober

Android blijft marktleider

Android is al jaren het meest populaire platform en daar komt in 2021 geen verandering in. Met de release van de Samsung Galaxy S21 is het wereldwijde marktaandeel weer licht aan het stijgen en schommelt het nu rond de 72% ten opzichte van de 27% van iOS.

Dit is overigens niet representatief voor de Nederlandse markt. In Nederland is Android ook de populairste, alleen is dat hier met 'maar' 58% ten opzichte van de 41% van iOS. Samsung is en blijft koploper van de Androidfabrikanten.

Beveiligingsupdates

In januari werden 40 kwetsbaarheden getackeld, verspreid over verschillende Android-versies en toestellen. Google geeft elke maand een beveiligingsupdate vrij. In februari werden in totaal 44 kwetsbaarheden getackeld. Zo zorgt Google ervoor dat Android zo veilig mogelijk blijft.

Benieuwd naar een tijdlijn van Android en Google Play policies voor het jaar 2021? In dit overzicht wordt het je haarfijn uitgelegd.

Smartphones zonder oplader

Apple besloot de iPhone 12 zonder oplader te verkopen. Samsung maakte daar eerst nog grapjes over, maar nu blijkt dat ook de nieuwste Samsung Galaxy S21 zonder oplader wordt geleverd. De grappen zijn inmiddels veelal verwijderd...

Afbeelding Webuildapps

Verbeterd updatebeleid

Google en Qualcomm kondigden eind 2020 aan te gaan samenwerken om Android telefoons te voorzien van updates, voor in ieder geval vier jaar. Dat is vooral goed nieuws voor de wat goedkopere smartphones, omdat deze nog vaak last ervaren van een beperkt updatebeleid.

Voorspellingen 2021

Net als Apple moesten ook Android-bedrijven als Samsung en Sony hun fysieke evenementen in 2021 omgooien naar digitale versies. Onze verwachting is dat dat nog even zo zal blijven. Hopelijk kunnen vanaf de tweede helft van 2021 weer evenementen in het echt plaatsvinden.

De verwachting is dat 5G nog meer in populariteit zal groeien, maar dat mainstream adoptie hiervan mondjesmaat zal gaan. Daarnaast zou 2021 wel eens het jaar van de Google Pixel Watch kunnen zijn, als tegenhanger van de populaire Apple Watch.

Grove veranderingen voor Android OS worden niet verwacht. Totdat vouwbare telefoons mainstream worden (als dat überhaupt gebeurt) verwachten we niet al te veel veranderingen op dit vlak.

Afbeelding Webuildapps

Gepubliceerd op 5 februari 2021

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.