Twee weken na de release van de Apple Watch

Inmiddels heeft Apple de Apple Watch ook officieel in Nederland uitgebracht en kan iedereen die er al weken naar uit heeft gekeken een Apple Watch kopen. Ook bij ons zijn er collega's die met een Apple Watch rondlopen en deze dagelijks gebruiken. In dit blog lees je meer over de eerste ervaringen.

Afbeelding Webuildapps

Smartwatch of geen smartwatch; scepsis alom

Bij ons lopen er verschillende collega's al tijden rond met een Moto 360 smartwatch met Android Wear en ondanks dat ze erg blij waren met het apparaat in de wittebroodsweken wordt de smartwatch als device met grote regelmaat in twijfel gebracht. Vaak is de reactie: "Leuk, maar als ik hem een dag vergeet dan mis ik hem niet"

Tijdens en na de introductie van de Apple Watch waren wij dan ook behoorlijk sceptisch over het nieuwe stukje vernuft dat Apple ons graag wil laten kopen. Was dit het device dat ons moet overtuigen om een smartwatch te gaan dragen? En afgezien van het stukje 'smart' is het 'watch' gedeelte misschien nog wel belangrijker. Je hebt het de hele dag om je pols en een stukje draagcomfort is een absolute must. Daarnaast zou de batterij van de nieuwe smartwatch het zo ongeveer 18 uur vol moeten gaan houden. Hierover later meer.

Unboxing smiles bij uitpakken Apple Watch

Ondanks dat er de nodige scepsis was werden de Apple Watches (sport, 42mm) besteld en onder toeziend oog van een aantal collega's uitgepakt en vervolgens verscheen er toch wel een typische glimlach op de gezichten. Je kent ze wel, die glimlach van een kind die op Sinterklaasavond hét kado uitpakt dat het zo graag wilde hebben.

De eerste indruk is dat de Apple Watch in iedergeval een prettig formaat heeft en een mooi, subtiel design zoals we dit van Apple gewend zijn. Al snel wordt duidelijk dat het met het draagcomfort van de Apple Watch ook goed zit. Voor iemand die het dragen van een horloge gewend is zal het dragen van de Apple Watch binnen een uur al snel wennen.

Installatie van de Apple Watch

Het duurt even voordat je de tijd op je Apple Watch kunt zien omdat je eerst het volledige proces moet doorlopen om de Apple Watch te configureren. Deze configuratie is nodig om de Apple Watch zo in te stellen dat deze werkt zoals je wilt. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je links- of rechtsdragend bent omdat dit van invloed is op de verwerking van de data uit de sensoren in de Apple Watch. Ook moet de Apple Watch app op jouw iPhone een afbeelding scannen om zo jouw Apple Watch aan jouw iPhone te koppelen. Uiteraard is er ook sprake van beveiliging middels een viercijferige pincode. Deze pincode heb je nodig om het device te ontgrendelen zodra je de Apple Watch van je pols haalt.

Verder zijn er nog talloze instellingen op het gebied van trillen, geluid, berichtgeving en apps mogelijk. De Apple Watch is het makkelijkst te configureren via de Apple Watch app.

Twee weken met een Apple Watch

Wat ons enorm is opgevallen is het prettige formaat en het draagcomfort van de Apple Watch. Daar waar werd gevreest dat het een leuke gimmick was maar de Apple Watch niet praktisch zou zijn, is niets minder waar. De Apple Watch draagt fijn zowel tijdens dagelijks gebruik als tijdens het sporten.

Hoe gaaf een smartwatch ook kan zijn, de enige functie waar een horloge echt goed in moet zijn is snel aangeven hoe laat het is. Met een soepele beweging van de pols springt het beeld van de Apple Watch aan en zie je de door jou ingestelde watch face. De Apple Watch scoort hier prima. Op het moment dat de batterij leeg is draait de Watch nog een paar dagen door in een modus waarin de tijd nog steeds is af te lezen (maar niet meer dan dat). Evengoed is er met normaal gebruik een batterijtijd gehaald van zo'n 36-48 uur. Flink meer dan het eerder geschetste beeld van 18 uur.

Afbeelding Webuildapps

Er is veel geëxperimenteerd en getest met verschillende apps die de Apple Watch al ondersteunt. Velen zijn 'leuk' maar geen must om te hebben. Met name de glances met activity tracker, muziek, Flitsmeister, weer en de beurs zijn veel gebruikt. Ook het spelen van games zoals Trivia Crack is leuk om te doen en de Apple Watch maakt het makkelijk om een nieuwe ronde te spelen. Ook een gave feature: de remote shutter. Je ziet het beeld van de camera van jouw iPhone op de Apple Watch en kan snel een foto schieten zonder dat je je telefoon zelf hoeft te bedienen. Ook de feature om te bellen met de watch is op sommige momenten ideaal, zeker als je op dat moment je handen niet vrij hebt. Het geluid van de speaker zou wat beter en wat harder mogen naar onze mening.

Voorlopig zijn wij enthousiast over de Apple Watch maar er is nog een lange weg te gaan voordat een smartwatch onder het grote publiek zijn intrede zal doen. Het is niet altijd praktisch en heeft (nog) geen keyfeatures waar je niet zonder kan.

Apple Watch apps ontwikkelen

Inmiddels hebben we de eerste experimenten gedaan met het ontwikkelen van Watch apps. Mocht je op zoek zijn naar een Watch app dan gaan we graag samen met jou aan de slag om een gave app te ontwikkelen die waarde toevoegt aan het leven van de Apple Watch gebruiker. Voor meer informatie hierover, neem contact met ons op.

Gepubliceerd op 4 augustus 2015

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.