Bouwtools & versiebeheer voor apps (deel 2)

Soms wordt ons gevraagd wat iemand nodig heeft om een goede app te bouwen, welk 'programma' wij daarvoor gebruiken. Het belangrijkste ingrediënt voor een succesvolle app is een idee dat relevant en duidelijk van toegevoegde waarde is voor de gebruiker en de organisatie zelf. Uiteraard valt of staat het geheel met de executie, een goede app bouwer met veel ervaring en kennis is in ieder geval een goed startpunt.

Afbeelding Webuildapps

Dit is deel twee in een serie van drie blogs over waardevolle tools bij het ontwikkelen van apps. Bekijk ook de andere delen, design en prototyping (deel 1) of teamcommunicatie, monitoring & analyse (deel 3).

Het bouwen van de app zelf

Dit is mischien wel de meest specialistische paragraaf in dit blog omdat het gaat over de tools die we gebruiken voor het programmeren van de apps. Omdat voor deze tools ook kennis benodigd is over softwareontwikkeling zal ik het beperken tot een korte opsomming.

Als je zelf nieuwsgierig bent naar softwareontwikkeling en wilt leren programmeren dan is het beste advies dat wij kunnen geven: Google. De belangrijkste les die wij je kunnen meegeven is: zorg ervoor dat je begrijpt wat je doet en vooraf weet waarom een implementatie wel of juist niet gaat werken.

Niet geheel onbelangrijk: als je vast komt te zitten tijdens het ontwikkelen dan is Stackoverflow.com jouw resource. Als jouw vraag er niet tussen staat dan kun je deze hier ook stellen maar zorg er wel voor dat je deze voldoende duidelijk toelicht want een andere kan op afstand niet zomaar raden wat je probeert te bereiken en wat je al geprobeerd hebt.

Wij gebruiken onder andere de onderstaande IDE's en tools bij de ontwikkeling:

Versiebeheer

Dit is wat jou gaat redden op het moment dat er problemen in je source ontstaan wanneer je projecten uitvoert en samenwerkt met andere developers: versiebeheer. Waar vroeger Subversion nog werd gebruikt zweren wij tegenwoordig bij het gebruik van GIT in combinatie met de workflow die beter bekend is onder de naam GIT Flow.

Omdat je niet kunt (samen)werken zonder een centrale repository waarin het project is ondergebracht maken wij hiervoor gebruik van Bitbucket en Github maar ook het Nederlandse GITlab is een goede optie.

Afbeelding Webuildapps

Issuemanagement & documentatie

Tijdens projecten werken wij in iteraties (sprints) aan onze projecten en van ieder project is er een backlog waarin staat beschreven welke taken (issues) er zijn en wat de prioriteit van deze issues is. Omdat een dergelijk backlog continue wordt bijgewerkt is het belangrijk om een goed real-time overzicht te hebben in een centraal systeem. Met dit systeem kun je de voortgang monitoren en weet je waar je collega's (en jijzelf) mee bezig moet zijn.

Jira Software (Jira Agile)

Van alle pakketten die het proces van softwareontwikkeling ondersteunen is Jira een van de grotere en bekendere pakketten. En dat is zeker niet zonder reden omdat je (na het nodige configuratiewerk) perfect kunt samenwerken met je eigen team en andere teams binnen en buiten de organisatie. Ideaal als je veel samenwerkt met klanten.

Jira is ook prima aan te passen zodat de marketingafdeling er ook gebruik van kan maken. Een groot voordeel van Jira is de kracht die ontstaat door te koppelen met Bitbucket en Confluence waardoor er een goed overzicht ontstaat van het project en de status hiervan. Wel is het kostenplaatje van Atlassian behoorlijk fors te noemen.

Trello

Naast een pakket als Jira is Trello een relatief eenvoudige oplossing maar daar ligt juist ook de kracht. Trello stelt je in staat om eenvoudig samen met je team projecten uit te voeren en onderling taken te verdelen. Ten opzichte van Jira werkt Trello onzettend snel en simpel en daarom is Trello zeker het experimenteren waard als Jira een overkill is.

Dit is deel twee in een serie van drie blogs over waardevolle tools bij het ontwikkelen van apps. Benieuwd naar meer info of heb je vragen? Kom gerust eens bij ons in de lucht.

Gepubliceerd op 26 januari 2016

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.