Dit is deel drie in een serie van drie blogs over waardevolle tools bij het ontwikkelen van apps. Bekijk ook de andere delen, design en prototyping (deel 1) of bouwtools en versiebeheer (deel 2).
Teamcommunicatie
Je kunt niet alle communicatie en documentatie samenvatten in systemen zoals Jira en Confluence, dat moet je in ieder geval niet willen. Daarom hechten wij nog steeds waarde aan reguliere face-2-face meetings, uiteraard met een concreet doel.
Natuurlijk maken we ook voor de communicatie veel gebruik van asynchrone chat oplossingen omdat dit prettig en snel werkt en vooral een vervuilde mailbox voorkomt. Groot voordeel is dat vaak iedereen die betrokken is de communicatie kan nalezen zodat iedereen direct op de hoogte is.
Slack
Guilty, bij velen reeds bekend en ook bij ons de torenhoge favoriet, Slack. Chat met iedereen binnen de organisatie of het team en breng een logische structuur aan in de vorm van kanalen/topics.
Een belangrijke en waardevolle eigenschap van Slack zijn de integrations met andere pakketten waarmee je een Slack kanaal kunt omtoveren in een soort timeline waarin alles rondom commits (Bitbucket), issues (Jira) en crashes (Crashlytics) binnenkomt tezamen met de communicatie omtrent alles binnen een project.
Skype
Misschien wel een van de bekendste communicatietools die het internet kent als het gaat om (video)bellen. Ideaal voor een teleconference met collega's en klanten ongeacht of zij enkele straten verderop zitten of dat ze aan de andere kant van de wereld werken. De Skype groepchat's zijn ook ideaal samen met klanten. Maar vergeet ook zeker niet om eens naar Google Hangouts te kijken. Daarnaast hebben wij ook veel plezier gehad van chat via Telegram.
Testen en distributie
Als dan eindelijk de app dusdanig goed genoeg werkt en je tevreden bent over de staat dan wil je deze graag laten testen op verschillende devices maar ook vooral door verschillende personen. Dit stadium ga je gebruiken om de app verder te finetunen en de puntjes op de I te zetten.
Fabric/Beta
Om te testen zullen jouw testers eerst de app op hun device moeten krijgen. Onze favoriet hiervoor is Beta, onderdeel van de Twitter Fabric set die is onstaan vanuit Crashlytics. Met Beta kun je mensen uitnodigen om hun device te registreren en jouw app op hun toestel te installeren.
Testflight
Apple Testflight doet in principe hetzelfde als Beta van Fabric, maar werkt alleen voor iOS. Het voordeel van Testflight is wel dat de app ook naar max. 2000 testers kan waarvan het UDID niet vooraf bekend is. Voor een grootschalige test is dit zeker interessant. Een nadeel is wel dat de initiele review van de beta app toch enkele uren tot dagen kan duren.
Verzamelen van feedback en crashes
Lookback
Superhandige tool om snel video feedback met audio te krijgen (van zowel het scherm als de gebruiker) en zo allerlei gevonden constateringen van jouw testers snel te verzamelen zonder lastige screenshots te maken met aantekeningen en opmerkingen. Lekker concreet en snel.
Fabric/Crashlytics
Ook uit de Fabric toolkit komt Crashlytics. Deze tool verzamelt informatie over crashes en het gedrag op het toestel bij de gebruiker zonder dat deze aan de debugger hangt. Samen met lookback ideaal om snel tot de oorzaak van een probleem te komen. Ook tijdens een app in productie verzamelt Crashlytics deze informatie en wordt je op de hoogte gehouden over crashes die vaker voorkomen of weer terugkomen.
Meten=weten, analyseren en bijsturen
Als je de app wilt verbeteren dan begint dat bij het meten van cijfers over gebruik, crashes en downloads. Combineer deze informatie met gebruikersfeedback en de eigen roadmap zodat je een fundamenteel en goed onderbouwd plan hebt om je app te onderhouden en verder door te ontwikkelen. Deze cijfers kun je vaak prima ombouwen tot KPI's in jouw marketingplan.
Fabric/Anwers
Ook weer uit de toolkit van Fabric komt Answers. Met Answers kun je informatie terugvinden over installaties van jouw app, eventuele crashes die zich voordoen en bij hoeveel gebruikers. Kortom, veel interessant cijfer materiaal waar jijzelf en jouw gebruikers baat bij hebben. Tip: de metric crash-free users op 100% is het ultieme doel voor de technische jongens.
Google Analytics
Welbekend bij iedereen die een site heeft (gehad). Met Google Analytics en een goede implementatie in de app kun je ontzettend veel waardevolle informatie over het gedrag van de gebruiker verzamelen en testen. Worden de doelen wel vaak genoeg gehaald en wat is dan de conversieratio?
Distimo / App Annie
Ooit was Distimo de meest fijne tool om downloads, app store statistieken en app store feedback te monitoren maar sinds de overname door App Annie zijn wij wat minder enthousiast. Evengoed is App Annie een aardige tool om in te zetten voor het tracken van de downloads. Je kunt ook Appfigures een kans geven.
Tot slot
Zoals je in deze serie hebt kunnen lezen zijn er enorm veel tools beschikbaar die het ontwikkelen van een app makkelijker, leuker, of beter kunnen maken en werkelijk van toegevoegde waarde zijn. Er zijn er ook genoeg die het experimenteren niet eens waard zijn. Ik hoop dat jij iets aan de tools hebt die in dit blog zijn beschreven en wij horen dan ook graag jouw mening. Heb je een waardevolle tool en vind jij dat we die moeten toevoegen? Kom dan gerust eens bij ons in de lucht.
Inhoud
Gepubliceerd op 31 januari 2016