Op verschillende plaatsen in het museum zijn deze zogenaamde beacons (ook wel iBeacons) geplaatst. Deze kleine apparaatjes zenden een Bluetooth signaal uit welke door een iPhone of een Android smartphone met beacon ondersteuning kan worden opgepikt. Op basis van het unieke id dat het beacon uitzend bepaalt het toestel van de gebruiker of er een app is die het id van deze beacon herkent. Wanneer dit het geval is toont de app bijvoorbeeld een pushbericht met meer informatie over een bepaald schilderij of object. Zo beschrijven de beacons de route, is er mogelijkheid tot interactie door bijvoorbeeld het opzoeken van schilderijen in het museum en krijgt de bezoeker informatie over de geschiedenis van het kunstvoorwerp.
Mogelijkheden van beacons voor apps
De functionaliteit van een beacon zelf is eigenlijk beperkt tot het uitzenden van slechts een signaal met een ID. De toepassingsmogelijkheden daarentegen zijn enorm. Bedenk jezelf eens wat je allemaal kunt doen kunt als je kunt meten of je in de buurt bent van een bepaald punt, bijvoorbeeld in de buurt van je bank. Je gaat lekker op de bank zitten en automatisch springt het schemerlampje aan, dimt het licht en de radio begint jouw favoriete relax muziek af te spelen. Of je de beacon in je garage die aangeeft dat je voor de deur staat en de deur gaat automatisch open op het moment dat je het pad op rijdt. Maar ook voor retailers die voorbijgangers willen informeren over de meest recente aanbieding die eventueel direct is te kopen via de mobiele website.
Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg en met een beetje fantasie ontstaan er mogelijkheden die je tot op heden niet voor mogelijk hield.
Zijn beacons iets voor jouw app?
Bekijk rustig de onderstaande video eens en plaats dit in het perspectief van jouw eigen organisatie. Wil je weten of beacons in jouw organisatie kunnen worden ingezet, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Inhoud
Gepubliceerd op 7 augustus 2014