Mobiele site of app laten ontwikkelen?

  • donderdag 17 maart 2016, geschreven door Marco

In veel organisaties is deze vraag wel eens gesteld: 'Gaan we een mobiele site laten maken, of gaan we een app laten maken?' en daarna zal ongetwijfeld een discussie zijn gevoerd. In dit blog sturen wij je de juiste richting in zodat er geen discussie meer hoeft te zijn. 

App vs. Mobiele site

Beiden hebben een duidelijk bestaansrecht en dienen verschillende doelen. Een mobiele site heeft iedere organisatie nodig zolang men via smartphones websites bezoekt en er flink op los oriënteert via zoekmachines. Het is simpelweg een must. 

Een app heeft een duidelijk informatief of functioneel doel. De gebruiker is vaak bekend met de app en gebruikt deze regelmatig omdat er een duidelijke 'what's-in-it-for-me' in zit. Heb jij de app van de bank op jouw smartphone staan? Een muziek app? Een OV app als 9292 of de NS of anders Flitsmeister of Parkmobile? Grote kans dat je een groot aantal van deze apps hebt en ook regelmatig gebruikt. Ze dienen een duidelijk doel en zijn regelmatig relevant en van toegevoegde waarde voor de gebruiker. 

Mobiel zoekverkeer

Als organisatie heb je een website zodat men meer informatie over de organisatie kan terugvinden. Deze site is jouw uithangbord online en vaak enorm belangrijk voor het imago en het genereren van leads en klanten. Omdat leads en klanten bijdragen aan de omzet van jouw organisatie is de website 'belangrijk' en daarom wordt hier energie, tijd en geld in geinvesteerd. Als organisatie wil je tenslotte jouw klanten en vooral jouw potentiële klanten in de watten leggen. 

Maar als er iemand dan via Google of een andere zoekmachine op jouw site komt dan wil je hem een zo goed mogelijke beleving geven en zijn vertrouwen wekken. Maar wat nou als deze persoon via zijn smartphone aan het zoeken is in de mobiele variant van Google? Ook dan wil je deze persoon de juiste beleving geven en deze is anders dan op een desktop. 

Bezoeker bedienen met mobiele site

Om een gebruiker op mobiel de juiste beleving te geven zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een responsive site, een adaptieve site of een aparte mobiele site. In the end richten ze zich allemaal op hetzelfde doel, maar de ene route is soms bewerkelijker dan de andere. Uitganspunten bij een site voor mobiele gebruikers zijn:

- Snelle laadtijd (mobiel zijn de verbindingen niet altijd even snel)
- Aangepast ontwerp voor mobiel met makkelijk te gebruiken en goed leesbare teksten
- Wees duidelijk en concreet met teksten (hou ze kort)

Voor de snelheid van mobiele pagina's wordt hard gewerkt aan Accelerated Mobile Pages (AMP) HTML. Een site met een lage laadtijd heeft ook een positieve uitwerking op de ranking in Google.

Relevantie en toegevoegde waarde van een app

Moet iedere organisatie een app hebben? Nee, absoluut niet. Het is belangrijk om een aantal kritische vragen te stellen als je overweegt om een app te laten maken. Het belangrijkste hebben we net al verklapt: relevantie en toegevoegde waarde. Hoe check je nou of je voldoet aan deze voorwaarden? 

Stel jezelf eens de volgende vragen in relatie tot jouw app:

- Ik ga deze app zelf downloaden en regelmatig gebruiken omdat ... (toegevoegde waarde)
- Op bepaalde momenten gaat deze app mijn leven ontzettend veel makkelijker/leuker/interessanter maken omdat ... (relevantie)

Uiteindelijk gaat het er omdat dat jouw app relevant is en van toegevoegde waarde zodat iedereen die deze app kent automatisch   ambassadeur - of superpromoter - wordt en zijn of haar vrienden positief over de app gaat vertellen.

Doel is bepalend

Het komt er eenvoudig weg op neer dat iedere organisatie een mobiele site moet hebben, dat is een no-brainer. Deze wordt ook voor een heel ander doel ingezet dan een app. Natuurlijk kan er overlap zijn en kan een app (deels) informatief zijn en een mobiele site (deels) functioneel voor dienstverlening. Maar kies het juiste middel voor het juiste doel. Wil je zelf ook een app laten ontwikkelen en ben je benieuwd wat een app kost? Bel gerust of kom eens langs.

Ook interessant om te lezen

webuildapps blog 2015 07 1437146932 webuildapps marco de waard cornelis drebbel award 2013

Webuildapps wint Cornelis Drebbel Award 2013

  • maandag 8 juli 2013

Tijdens het gala van Ondernemend Alkmaar ontving Marco de Waard van Webuildapps (voorheen Bluedesk Mobile), de Cornelis Drebbel Award 2013 uit handen van wethouder Mirjam Hamberg als meest onderschei…

webuildapps blog 2016 12 zorg app proces client webuildapps

Zorg voor tijd, tijd voor zorg. Wat er beter moet in de zorg

  • dinsdag 29 november 2016

Zorginstellingen doen er alles aan om hun processen zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Toch laten verpleeghuizen en andere aan de zorg gerelateerde instellingen hun medewerkers nog altijd …

webuildapps blog 2018 01 1515165629 app marketing guide webuildapps

Hoe promoot ik een een app: een app marketing guide

  • donderdag 7 april 2016

De mobiele app markt is een uitdagende omgeving. Jaar na jaar wordt het moeilijker voor app developers om eruit te springen tussen de tienduizenden nieuwe apps iedere maand in de  Apple App Store …

ZOEK JE EEN PROFESSIONELE APP BOUWER MET VERSTAND VAN TECHNIEK ÉN BUSINESS?

Wij luisteren naar jouw verhaal en samen gaan we aan de slag om waarde te creëeren voor jouw business. Vanaf de eerste gedachte tot ver voorbij de realisatie. Neem contact op voor een kennismaking of vraag direct een offerte aan!