App vs. Mobiele site
Beiden hebben een duidelijk bestaansrecht en dienen verschillende doelen. Een mobiele site heeft iedere organisatie nodig zolang men via smartphones websites bezoekt en er flink op los oriënteert via zoekmachines. Het is simpelweg een must.
Een app heeft een duidelijk informatief of functioneel doel. De gebruiker is vaak bekend met de app en gebruikt deze regelmatig omdat er een duidelijke 'what's-in-it-for-me' in zit. Heb jij de app van de bank op jouw smartphone staan? Een muziek app? Een OV app als 9292 of de NS of anders Flitsmeister of Parkmobile? Grote kans dat je een groot aantal van deze apps hebt en ook regelmatig gebruikt. Ze dienen een duidelijk doel en zijn regelmatig relevant en van toegevoegde waarde voor de gebruiker. Voor ons als app ontwikkelaar is dat altijd het doel: waarde toevoegen.
Mobiel zoekverkeer
Als organisatie heb je een website zodat men meer informatie over de organisatie kan terugvinden. Deze site is jouw uithangbord online en vaak enorm belangrijk voor het imago en het genereren van leads en klanten. Omdat leads en klanten bijdragen aan de omzet van jouw organisatie is de website 'belangrijk' en daarom wordt hier energie, tijd en geld in geinvesteerd. Als organisatie wil je tenslotte jouw klanten en vooral jouw potentiële klanten in de watten leggen.
Maar als er iemand dan via Google of een andere zoekmachine op jouw site komt dan wil je hem een zo goed mogelijke beleving geven en zijn vertrouwen wekken. Maar wat nou als deze persoon via zijn smartphone aan het zoeken is in de mobiele variant van Google? Ook dan wil je deze persoon de juiste beleving geven en deze is anders dan op een desktop.
Bezoeker bedienen met mobiele site
Om een gebruiker op mobiel de juiste beleving te geven zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een responsive site, een adaptieve site of een aparte mobiele site. In the end richten ze zich allemaal op hetzelfde doel, maar de ene route is soms bewerkelijker dan de andere. Uitganspunten bij een site voor mobiele gebruikers zijn:
- Snelle laadtijd (mobiel zijn de verbindingen niet altijd even snel)- Aangepast ontwerp voor mobiel met makkelijk te gebruiken en goed leesbare teksten- Wees duidelijk en concreet met teksten (hou ze kort)
Voor de snelheid van mobiele pagina's wordt hard gewerkt aan Accelerated Mobile Pages (AMP) HTML. Een site met een lage laadtijd heeft ook een positieve uitwerking op de ranking in Google.
Relevantie en toegevoegde waarde van een app
Moet iedere organisatie een app laten maken? Nee, absoluut niet. Het is belangrijk om een aantal kritische vragen te stellen als je overweegt om een app te laten maken. Het belangrijkste hebben we net al verklapt: relevantie en toegevoegde waarde. Hoe check je nou of je voldoet aan deze voorwaarden?
Stel jezelf eens de volgende vragen in relatie tot jouw app:
- Ik ga deze app zelf downloaden en regelmatig gebruiken omdat ... (toegevoegde waarde)- Op bepaalde momenten gaat deze app mijn leven ontzettend veel makkelijker/leuker/interessanter maken omdat ... (relevantie)
Uiteindelijk gaat het er omdat dat jouw app relevant is en van toegevoegde waarde zodat iedereen die deze app kent automatisch ambassadeur - of superpromoter - wordt en zijn of haar vrienden positief over de app gaat vertellen.
Doel is bepalend
Het komt er eenvoudig weg op neer dat iedere organisatie een mobiele site moet hebben, dat is een no-brainer. Deze wordt ook voor een heel ander doel ingezet dan een app. Natuurlijk kan er overlap zijn en kan een app (deels) informatief zijn en een mobiele site (deels) functioneel voor dienstverlening. Maar kies het juiste middel voor het juiste doel.
Inhoud
Gepubliceerd op 17 maart 2016