De nieuwe iPhone 12: geen revolutie, wel evolutie

Apple heeft 13 oktober vier nieuwe iPhone 12-modellen onthuld, waaronder een nieuwe miniversie. Wat is er nieuw, hoe zien ze eruit en hoeveel kosten ze? Een beknopt overzicht van deze nieuwe iPhone evolutie.

Afbeelding Webuildapps

Nieuwe specs en features

Er is straks keuze tussen de iPhone 12, iPhone 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max. Vier nieuwe modellen dus, waaronder een miniversie. Voor het eerst hebben alle nieuwe modellen in een iPhone-reeks een OLED-display.

De nieuwe features zijn niet revolutionair, maar wel interessant voor mensen die aan een upgrade toe zijn. De nieuwe evolutie iPhones biedt onder andere:

  • 5G-snelheid waar dat beschikbaar is
  • Een A14 Bionic processor-chip voor optimale snelheid
  • Het beste display tot nu toe, met rijkere kleuren en diepere zwarttinten
  • Ceramic Shield schermprotectie, dat vier keer betere bescherming biedt bij een val
  • Dubbele camera met een groothoek en een ultragroothoeklens (bij Pro heb je ook nog een telelens)
  • Een nieuw maar vertrouwd design. Apple heeft het design van de iPhone 5S als basis genomen, maar dan naar 2020 gebracht
  • Nachtmodus op alle camera's
  • Draadloos opladen met MagSafe
  • Verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren
Afbeelding Webuildapps

De grootste verrassing is mini

De afgelopen jaren zijn smartphones wereldwijd groter en zwaarder geworden, maar nu kiest Apple hierin een andere koers. Compact doch compleet kan de iPhone 12 mini alles wat zijn grote broer ook kan. De enige verschillen tussen de mini en de normale iPhone 12 is zo'n 6 centimeter aan display en een kortere batterijduur. That's it.

Meestal houdt een kleinere telefoon ook in dat de specs minder goed zijn dan de grotere varianten. Dat is overigens een wereldwijd fenomeen en niet alleen bij Apple het geval. Bij de iPhone 12 mini is dit dus niet zo. Deze kleine versie is straks de kleinste iPhone in het assortiment van Apple, maar hij is behoorlijk krachtig. Zelf gebruik ik graag een smartphone die ik eenvoudig met één hand kan bedienen, waardoor de iPhone 12 mini zeker in mijn vizier ligt.

Afbeelding Webuildapps

Milieubewuste zet doet stof opwaaien

De nieuwe iPhones worden geleverd zonder lader en oortjes, iets waar al langer geruchten over rondgingen. Dit doet Apple omdat deze vaak ongebruikt in een la belanden omdat veel mensen ze al hebben. Een goede zet voor het milieu, maar wel minder gebruiksvriendelijk. Apple sprak tijdens het virtuele evenement de hoop uit dat andere fabrikanten deze stap zouden volgen.

Afbeelding Webuildapps

Releasedatum en kosten

De iPhone 12 en 12 Pro komen op 23 november uit voor 909 en 1159 euro. Als je de 12 mini of Pro Max wil, moet je wachten tot 13 november en respectievelijk 809 of 1259 euro betalen. Er zijn duurdere versies beschikbaar, afhankelijk van de hoeveelheid opslagcapaciteit die je kiest. Een week voor deze data kan je alvast een bestelling plaatsen. De iPhone 11 is overigens het enige iPhone 11 model dat in de verkoop blijft, voor 689 euro.

Meer weten over alles wat je kan met een iPhone 12 en de verschillende specs per toestel? Lees dan verder op de officiële aankondigingspagina van Apple. Onderstaand filmpje en bijbehorend artikel van Tweakers zijn ook aanraders

Conclusie: de nieuwe iPhone 12 is een logische evolutie, zonder revolutionaire nieuwe features.

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.