iOS 12 brengt rust terug in huis

Apple heeft tijdens de jaarlijkse keynote op 4 juni het nieuwe besturingssysteem iOS 12 aangekondigd. Er komen leuke nieuwe, maar vooral praktische features bij die meer gericht zijn op een betere gebruikerservaring. We zetten de belangrijkste updates hieronder uiteen.

Afbeelding Webuildapps

Performance boost

Allereerst belooft Apple de snelheid van (oude) toestellen een boost te geven met het nieuwe besturingssysteem. Zo zou je camera tot 70% sneller openen, het toetsenbord komt tot 50% sneller tevoorschijn en apps laden tot 2x sneller, ook als er al veel apps gebruikt worden. Het OS kan draaien op alle devices die iOS 11 ondersteunen. De eigenaars van een iPhone 5s of hoger hoeven zich dus nog altijd geen zorgen te maken over het eindigen van ondersteuning. 

Augmented reality gaat hand in hand met de werkelijkheid

Na de introductie van de ARKit op iOS 11 komt Apple nu met een upgrade: ARKit 2. Het framework heeft verbeterde gezichtstracking, realistischere weergave, objectherkenning in 3D en gedeelde AR-ervaringen. Dit maakt het eenvoudig om met vrienden of familie gebruik te maken van de ARKit. 

Apple claimt hiermee dat onder andere meetlint voortaan overbodig is, omdat je modellen en ruimtes binnen no-time in 3D kunt opmeten met jouw device. Ook LEGO is vroeg in deze markt gesprongen: met de nieuwe kit kun je zelfgebouwde real-life LEGO objecten tot leven brengen. Het aantal praktische apps die van AR gebruik maken is tot nu toe heel laag; er lijkt dus een gat in de markt te ontstaan met nieuwe toepassingen van AR. 

Tot slot komt er een nieuw formaat om AR objecten in op te slaan: USDZ. Onder andere Adobe is al bezig met de implementatie van dit nieuwe bestandsformaat. 

Afbeelding Webuildapps

Siri shortcuts

Dit is een van meest praktische updates die Apple aangekondigd heeft. Dagelijkse bezigheden die nu nog wat tijd kosten kunnen binnenkort volledig automatisch worden uitgevoerd.

Zo weet jouw iPhone straks bij welk koffietentje je onderweg naar werk een bakkie haalt of waar je maandelijks op zondag je auto wast. Siri zal op dat moment voorstellen de bestelling of reservering alvast te plaatsen, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Ga je onderweg naar huis? Zeg simpelweg "naar huis" tegen Siri en het toestel doet de rest: de route uitstippelen, jouw partner op de hoogte stellen en alvast de thermostaat activeren.

Show jezelf met Memoji

Afbeelding Webuildapps

Met de nieuwe Memoji opties maakt Apple het mogelijk om een gedetailleerde digitale kopie van jezelf te maken: door de vele personalisatie opties kun je een emoji maken die precies op jou lijkt. 

Ook komen er 4 nieuwe Animoji's als aanvulling op het huidige pakket: koala, tijger, spook en T-rex. 

Gezelligheid op FaceTime

Apple's beeldbel programma FaceTime krijgt nu ondersteuning om met maximaal 32 mensen tegelijk gebruik te maken van de app. Degene die aan het woord is komt automatisch groter in beeld, zodat de conversatie goed te volgen is. 

Afbeelding Webuildapps

Meer controle over smartphonegebruik

Afbeelding Webuildapps

Houd overzicht over notificaties

Tot dusver kwamen notificaties op de iPhone altijd apart binnen, maar daar komt nu verandering in. iOS 12 laat namelijk per app 1 melding zien, die je vervolgens kunt uitvouwen om gedetailleerde informatie te krijgen over de pushberichten die klaar staan. Uiteraard is dit voorzien van slimme suggesties op basis van interactie met bepaalde notificaties. 

Breng rust terug in de slaapkamer

De optie voor niet storen is nog verder uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je het komende uur op een bepaalde locatie niet gestoord mag worden. Zet je de telefoon 's nachts op 'do not disturb'? Dan worden al jouw meldingen bewaard tot de volgende ochtend, wanneer je ze rustig door kunt nemen. Zo raak je dus nooit meer midden in de nacht afgeleid door je smartphone om 'even de tijd te controleren' en jezelf compleet te verliezen in alle gemiste notificaties. 

Afbeelding Webuildapps

Overige updates

Verder rolt Apple nog een paar kleinere maar handige updates uit die we je niet wilden ontnemen: 

  • SMS-berichten voor tweestapsverificatie worden automatisch ingevuld in de browser
  • iBooks gaat Apple Books heten en komt ook met een 'Reading-Now'-optie, waardoor je snel verder kunt gaan waar je gebleven was.
  • Navigatie apps van derde partijen zoals Google werken nu ook in CarPlay.
  • Voice Memos komt naar iPad.
  • Een totaal vernieuwde Stocks app waarmee je de beurzen in realtime in de gaten kunt houden.
  • Safari maakt automatisch sterke wachtwoorden aan en onthoudt deze voor je, wat veel zorgen uit handen moet nemen.

Release iOS 12

Wanneer het nieuwe OS officieel wordt uitgerold is nog niet bekend. Verwacht wordt dat dit zoals ieder jaar in september staat te gebeuren. Tot die tijd is iOS 12 alleen beschikbaar voor app ontwikkelaars en beta-testers.

Gepubliceerd op 15 juni 2018

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.